Warmte bij ons op de zaak, zijn er mogelijkheden tot terugwinning van energie.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben werkzaam bij Rommtech. Wij ontwikkelen en produceren elektronica op klantspecificatie. Voor de productie hebben we enkele zware machine staan, waaronder een golfsoldeermachine van 3kW standby, 8kW in bedrijf en 20kW piek (opstarten) en een reflow oven met geen standby verbruik maar ook 8kW in bedrijf en ook 20kW piek.

Het gevolg is dat in deze ruimte de deur in het voor en na seizoen open gaat en zelfs airco's aan gaan om de warmte te dumpen terwijl de CV voor de overige ruimtes nog lekker aan het draaien is. We hebben verder geen airco. We hebben wel een WTW unit op het dak staan. De airco's in deze machine ruimte zijn in 2007 geplaatst, kort na de nieuwbouw, en nog niet afgeschreven.

Bestaat er een betaalbare slimme oplossing om deze warmte in de rest van het pand te gebruiken ?

Dan nog een 2e verkwisting. We solderen onder stikstof. We hebben buiten een grote tank met een verdamper erop. Als we op vol bedrijf golfsolderen, hangt er aan die verdamper een dikke laag met ijs. Ook als het buiten 30+ graden is. Kennen jullie daar oplossingen voor ? Zonde dat er voor 15 tot 20 kW airco draait in de machineruimte en de stikstoftank de buitenlucht aan het koelen is... De leverancier van de tank heeft geen oplossing en de tank wordt gehuurd. Leveranciers van klimaat systemen willen er eigenlijk de vingers niet aan branden.

Reacties

Beste,

Die warmte zou je kunnen verspreiden door middel van balansventilatie of luchtwarmtepomp om water op te warmen en  centrale verwarming.

Succes .

Mvg Tex

Sander, 

best starten met iets als een energie audit; dan kan je ontdekken hoeveel energie je wanneer nodig het in welke lokalen, hoeveel er op verschillende plaatsen opgewekt kan worden. 

Nadien kan je beginnen kijken hoe je overschotten van energie kan verdelen naar andere plaatsen.  Het hangt immers wat af van hoeveel overschot er is en aan welke temperaturen, welke manieren mogelijk zijn om de energie te transporteren.  

Je moet ook per machine eens goed kijken hoeveel energie er echt verbruikt wordt; de oven bv kan wel een hoog vermogen hebben, maar daarom wordt dat nog niet lang gebruikt (korte opwarm periode?).  

Een beetje hetzelfde met die stiktof tank; probeer eens te ontdekken hoe energie er eigenlijk vrij komt (of beter ontrokken) bij expantie van stikstof; dan kan je zien of met die hoeveelheid is kan doen.  Hierbij zou ik echter stontaan denken hem gewoon binnen te zetten; maar ik weet niet of dat mag.  

Walter

Hoi Tex, Balansventilatie hebben we al, echter krijgen we hiermee onvoldoende warmte getransporteerd. Lucht water warmtepomp zou kunnen, maar ik ken alleen binnen-buiten oplossingen daarvan. Je wilt liever niet een buitenunit binnen zetten in een ruimte waar gewerkt wordt.

 

Hoi Walter, de genoemde verbruiken zijn zoals we ze hier live meten. Ik heb overal draadloze energie meters laten steken en ik kan nu op ieder moment van de dag live zien waar de vermogens in gaan zitten en ik kan historische data terug lezen. Het systeem wat ik hier voor gebuik is een door onz zelf doorontwikkelde variant van http://openenergymonitor.org/. De hardware is door ons opnieuw ontworpen. De firmware is aangepast en de server software is nog (redelijk) standaard. We hebben 40 3 fase nodes geinstalleerd staan.

 

Zoals Tex aangeeft zou CV water verwarmen met een lucht water warmtepomp een goede optie zijn, of een water-water warmtepomp, want de hele ruimte heeft afzonderlijke vloerverwarming. Echter ben ik niet bekend met systemen voor  toepassing binnen gebouwen. Op de bovenverdieping hebben we een airco systeem wat warmte van het ene kantoor naar het andere kan transporteren. Het is echter veel te duur in aanschaf om zo'n systeem in de machineruimte weg te zetten.

HoI Paul,

 

Bedankt voor de link. Een dergelijk systeem van Daikin hebben we nu ook in de kantoren  op de boven verdieping. Het probleem is nu dat we beneden al airco hebben en we niet direct airco functie wensen in de overige ruimtes van de benedenverdieping. Het gaat hier dus puur om TVT, het extra comfort speelt veel minder.

 

Misschien een slim gebruik van de vloerverwarming in die ruimte:

http://www.stiebel-eltron.nl/duurzame-energie/producten/warmtepomp/water-water-warmtepomp/wpw-7-22-basic-set/

 

Wat terugverdien tijd betreft zal wellicht een systeem met ventilatoren wat de warme lucht naar de meest koude ruimtes pomp het meest interessant zijn. Wellicht kunnen we ook geforceerd koude buiten lucht inblazen om het moment dat de airco's aan moeten uit te stellen.

Bedoel je dat je geen buitendeel nodig hebt, alleen maar de balansunit + binnenunits ?

De installatie in onze kantoorruimte heeft ook 3 van die balansunits, met 1 buitenunit. Volgens mij is het alleen niet mogelijk om het systeem te laten functioneren zonder de buitenunit ?

je kan die warmte toch herverdelen over het kantoor en gans den boel opwarmen met het overschot aan warmte in de productie

Maar alleen maar door een flinke investering te doen in:

- een nieuwe buiten unit (voor de kantoren boven + de productie, dat zijn nu afzonderlijke units van verschillende merken)

- nieuwe binnen units voor productie ipv de huidige airco's

- nieuwe binnen units in de overige ruimtes

 

Het systeem voor de bovenverdieping heeft een kleine 60.000 euro gekost heeft voor 1 buiten unit, 9 binnen units  en 3 tussen boxen. Aangezien het nu puur vanuit besparing gedreven zou zijn, krijg je een onrealistische tvt schat ik.

 

die studie zal niet onrendabel zijn, je kunt al beginnen met prijs vragen...

Sander,

ik denk dat je mijn opmerking ivm een energie-audit niet goed begrepen hebt. 

Je moet weten hoeveel energie jaarlijks/maandelijks/dagelijks ieder lokaal nodig heeft om het te verwarmen, hoeveel energie er nodig is om te koelen, hoeveel het maximaal vermogen nodig is om te verwarmen/koelen.

Hoeveel energie je 'te veel' hebt in je productie; waar gaan die vermogen naar toe.  Bv 'ideaal' heeft een oven nooit overschot.  Als die oven goed geisoleerd is, mag die nog een enorm vermogen hebben: dat vermogen komt nooit buiten die oven op een nuttige manier.  Misschien is er nog wel energie over van de producten die uit die over komen.  

Daarnaast moet je duiden hoeveel uren de installatie in productie draait.  Als je dat bekijkt kan je een idee krijgen hoeveel energie overschot is een lokaal.  Bv als je productie hal op koude dagen 100kWh nodig heeft om warm te blijven en je machines produceren maar 100kwh dan heb je geen overschot.  Produceren je machien 110kWh heb je wel overschot, maar misschien te weinig om die energie te herverdelen.  

Voordat je verder denkt moet je zeer goed naar de cijfers kijken en die vermogens en energiën benoemen.  Bv via een lucht warmtewisselaar kan je maar een beperkt vermogen herverdelen zonder dat je bij wijze van spreken een orkaan aan lucht je kantoorruimte in blaast.  

Walter

Dit is werk voor een "HVAC" bedrijf.

 (heating, ventilation, and air conditioning)

Ook koeltechnicus en koeltechnieken zijn termen te gebruiken voor uw zoektocht.

Verplaatsers van warmte is hun werk.

Wegnemen, opslaan, transporteren en afgeven van warmte is hun werk.

Soms kunnen bestaande installaties aangepast worden.

Soms met grote winsten, soms enkel na grote kosten...

 

 

! Airco plaatsen is een kleine deelverzameling van het HVAC gebeuren.

Een HVAC bedrijf kan een airco plaatsen, bijlange niet alle aircoplaatsers kennen of kunnen alle mogelijkheden van HVAC.