Lucht warmtepomp versus gas installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb momenteel een mazout verwarmingsketel. Deze is al zo'n 30 a 40 jaar oud , maar werkt verder nog prima.

Toch had ik het idee om gezien de hoge olieprijs er een lucht warmtepomp bij te plaatsen.

Het gaat dus om bij te verwarmen om zo het mazout verbruik enigszins te beperken.

Onlangs was mijn verwarmingsmonteur op bezoek om onderhoud voor de mazout ketel te doen.

Hij gaf aan dat overstappen op gas veel efficienter is omdat (bij)verwarmen met elektrciteit ( warmtepomp)

veel duurder is . Echter , de leverancier van de warmtpomp rekende voor dat een lucht warmtepomp 4kwh levert (warmte output)

voor elke 1 kwh dat erin gaat.

Vraag ; wat zal het meest energiezuinige scenario zijn ?

bvd.

Reacties

Java,

Warmtepomp met gemiddeld COP 4 is geen Lucht/lucht warmtepomp eerder  water/water

Eerst een kosten baten berekening maken.

Hoe lang blijf  je er nog wonen? TVT ?

Dan zal waarschijnlijk de gas cv ketel het halen.

Chris

Een lucht warmtepomp kan wel degelijk een cop van 4 halen. De mijne haalt 4,35. Aldus de reclame folder. Wanneer het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en het water wat hij maakt groter wordt, daalt de cop. Wanneer je hem het meest nodig hebt, hartje winter, mag je blij zijn met een cop van 1 en een beetje omdat het buiten koud is en je de hoogste cv water temperatuur nodig hebt. Omdat het opgegeven vermogen van een wp rekening houd met de cop daalt het afgegeven vermogen ook nog eens, waardoor je het niet warm krijgt.

met laagtemperatuur verwarming haal je het hoogste rendement, je sww blijft moeilijk en daarmee zal je terug moeten naar 45 graden. In een ideale situatie haal je met enkel een wp door het jaar heen gemiddeld een cop van 2,8.

Heb je geen laag temperatuur verwarming zou ik het hele idee vergeten. Heb je vloerverwarming als hoofdverwarming kan je kezen voor een wp in een bivalente opstelling. Een centrale regeling bepaald wie wanneer werkt. Daalt de cop van de wp b.v. onder de 3 neemt de mazout installatie het stokje over. Ook kan de wp gebruikt worden om sww op te warmen tot 40 graden en de mazout voor de laatste 25 graden naar de 65. Als alles goed in elkaar steekt kan het goedkoper zijn dan gas, en je kan de rekening drukken door pv op het dak te leggen. Rijk ga je er echter niet van worden ;)

 

Gas is bijna 3x goedkoper per kWh dan elektriciteit. Dus uw WP zal een SFP van 3 moeten hebben op jaarbasis om daar echt financieel voordeel uit te halen. Het zal zelfs meer dan 3 moeten zijn want met 3 zit je nog maar gewoon op break even.

Hallo,

Voor de overweging zou ik ook denken aan het aantal gas dat er nodig is. Deze is een terugkerende factor om te betalen. Deze kost is er niet bij een warmtepomp. De aankoop van een gas is goedkoper, maar gas aankoop is noodzakelijk. Warmtepomp is duurder, maar dan zijn ook de kosten gedaan.

en als we daar een  klein beetje futurologie aan toe mogen voegen

dan zou je verwachten dat aardgas kan verdubbelen in prijs, tenzij men begint te fracken

en met zou verwachten met die groene electriciteit dat electriciteit minder zal stijgen in prijs...

dus dat doet dit dubbeltje op zijn kant voor iemand met voldoende zonnepanelen op zijn dak overhellen naar een WP.

Hoi Robin,

 

Elektriciteit is toch ook noodzakelijk en niet gratis ?

Uit de vraag begrijp ik dat TS wil besparen op zijn energiefactuur. Volgens mij zou je dan eerst eens moeten kijken wat er nog verbeterd kan worden aan woningisolatie en kierdichting. Soms kan tegen relatief lage kosten een enorme verlaging van de warmtebehoefte gerealiseerd worden door bijvoorbeeld het dak te isoleren, misschien zijn verder nog ramen met enkel glas en zijn de tochtstrips van ramen en deuren aan vervanging toe. Verder kan meestal ook een leuke besparing gemaakt worden op het gebruik van SWW, door bewust hiermee om te springen (korter douchen) en de douchekop te vervangen door een waterbesparend exemplaar.

 

Daarnaast zou ik adviseren om toch die antieke mazoutketel te vervangen door een moderne gasketel als er gas aanwezig is. Een condenserende gasketel is veel zuiniger dan oude gas- en olieketels (besparing tot wel 20%) en is ook de kost niet, zeker niet als er al gas in de woning ligt (koken). Als er geen gas aanwezig is zou ik overwegen om volledig over te stappen op verwarming via een warmtepomp waarbij de eerder genoemde isolatie en kierdichting nog belangrijker wordt. Ik zou in ieder geval niet investeren in een hybride systeem in combinatie met de oude mazoutketel. 

sowieso is het buffervat volgens mij essentieel

dus een hybride is een combinatie van verwarmingsondersteunende elementen. Waar je uitgaat van mogelijk thermische wind/zonneenergie - biogas/wkk - PV/wind/WP - pellet  ik noem hier dus 4 opties die als fossiel onafhankelijk kunnen bestempeld worden.

en waar uw energie op een bepaald moment dan tijdelijk nog komt van mazout, zou ik mij laten we zeggen op korte termijn niet zoveel zorgen over maken, ik zou meer gaan nadenken over hoe kan ik mijn installatie voorbereiden voor de toekomst zodat ik alle kanten uitkan, en op elk moment kan switchen naar de goedkoopste energiebron. Of een buffervat voorzien met zonne-energie waar dan uw mazouteketel aanhangt, maar klaar om over te schakelen naar een andere energiebron waneeer die zich opdringt.

 

 

Goedkoopste energiebron nu is gas, uitgaande van een 'normaal' jaarlijks verbruik van zo'n 12.000 kWh warmte (bij PH/ZLEW is elektrisch verwarmen goedkoper). Warmte-afgifte is al aanwezig dus alleen vervangen van de ketel. Geschatte kosten ca. €3.000 en jaarlijkse gasrekening van € 900...

 

Wat voor afgifte systeem is er? Dit is nog niet meegegeven dacht ik. er wordt geschermd met cijfers, maar nergens wordt dit gelinkt aan de gevraagde vertrektemperaturen. Als het radiatoren of convectoren zijn, kan je het verhaal wp beter vergeten. Je SPF gaat bar slecht zijn.

Wat is je verbruik nu? Een nieuwe, condenserende gasketel kan een zeer grote besparing betekenen. Ingir heeft het over 20%, maar dat kan best meer zijn. Afhankelijk van de situatie kan het verbruik halveren.

Als een installateur schermt met een SPF van 4 (of meer), moet je vragen of hij dit op papier zet. Zijn reactie zal waarschijnlijk veelbetekent zijn.

Ik noemde 20% omdat dit in de meeste gevallen wel haalbaar is, 50% lijkt mij wel erg hoog maar misschien zijn er wel situaties te bedenken waar dit mogelijk is.

De helft minder is inderdaad veel, maar in bepaalde gevallen kan het. Bijvoorbeeld een kolenketel die omgebouwd is naar olie met een boiler op thermosyphon. Er zijn relatief kleine woningen die 4000 liter en meer verbruiken. Daar kan een renovatie 1500 tot 2000 liter besparing opleveren, zonder comfort in te boeten. Maar inderdaad 20 tot 30 % zijn eerder gangbare besparingen.

Elektriciteit heb je bij alles nodig. Alleen is het in verhouding, en moet je hier ook rekening houden. Maar de prijs van elek kan sterk verschillen. Zonnepanelen kan je hier ook voor gebruiken.

Ik veronderstel dat je radiatoren ook 30à40 jaar oud zijn.... als dit gietijzeren of plaatstalen radiatoren zijn, is dit niety geschiklt op een lagetemperatuur-regime te werken.
Als je echter convectoren hebt (een horizontale buis met lamelletjes op, en boven het geheel een aluminium kast voor de luchtcirculatie): die kunnen dat wel...
Een L-W warmtepomp is pas interessant als je die op lagetemperatuur laat werken (max.40-45°C) en als je die niet gebruikt als het vriest, want dan wordt de COP-factor te ongunstig en is je oude mazoutketel voordeliger...
Als je niet op lage-energie kan werken, is een gasketel het best.
.
Bedenk wel: een warmtepomp is een hele investering (tenzij je dit voordelig in Duitsland koopt) en voor dat geld koop je heeeel wat isolatie en raam-en-deur-tochtstrips.... De vraag is of je huis wel heel sterk geïsoleerd is dat een warmtepomp verantwoorde uitgave is. Het meest energiezuinige scenario is je isolatieniveau op te trekken tot zeer-lage-energie-niveau-huis !!!!