Enerlogic van Reprosol of hoogrendementsglas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb thermopane beglazing van het jaar 1987. Ik overweeg de plaatsing van Enerlogic (die volgens de website mijn dubbel glas tot hoogrendementsglas maakt) of direct nieuw hoogrendementsglas.
Heeft iemand hiermee ervaring? Wat is de beste keuze?

Reacties

De constructie van hoogrendementsglas is exact opgebouwd en werd herhaaldelijk uitgetest en verbeterd. Een grotere spouw, een zonwerende coating.... Deze elementen kunnen niet zo maar door Enerlogic geëvenaard worden.

Laat u niets wijsmaken! Dit is louter een tussenoplossing en geen volwaardig alternatief.

De beste investering is hoogrendementsglas, het resultaat en de isolatie is vele malen beter.

Ik zou daar niet te veel van verwachten. De stralingswarmte wordt gereflecteerd, maar dit rendeert alleen op plaatsen waar een hoge stralingswarmte vrijkomt. Warmteverliezen door transmissie blijven onveranderd. Je kan dan moeilijk van extra isolatie spreken. Ik zou sowieso laten bepalen wat je in jouw situatie kan besparen en dat je hun beloftes kan claimen.

Hoogrendementsglas (u-waarde lager dan 1.3) is eigenlijk altijd al voorzien van een coating. Dus dat is dubbelop, het gaat een spiegeleffect geven zonder veel extra te helpen.

Op de site van Reprosol vind ik trouwens enkel terug : "Opwaarding van enkel naar dubbel glas en van dubbel glas naar hoogrendementsglas", maar je vindt geen enkele u-waarde terug. Dit is allemaal zeer vaag. Ik geloof niet in dergelijke wonderproducten.

Wat is trouwens de prijs van enerlogic?

Herwig, als ik even op internet surf, kost deze Enerlogic 100 tot 120 euro. Als je t mij vraagt peperduur tegenover hoogrendementglas.

Het vernietigt trouwens uw zonnewinsten in voor- en najaar. Ik kreeg een reactie van een kennis die energiecontroles uitvoert dat de investering in zo'n product niet opweegt tegen de hoeveelheid gespaarde energie. Het kan misschien een goede zaak zijn in de zomer qua zonwering, maar voor dergelijke prijs kan je beter zonwerend superisolerend glas laten plaatsen zoals het type climaplus.

Younghest9

Ik heb zelfde glas zitten

http://isolatieglaszelfvullenmetargon.blogspot.be/

Ik heb zelf HR glas onderworpen aan proef en ben niet helemaal overtuigd van werking, wel door de argon die er in zit.

Daarom heb ik mijn glas zelf gevult met argon.

Die argon zit in HR glas om het oxideren tegen te gaan van coating plaatje.

Is een toepassing van vroeger om zonnestralen tegen te houden en nu gebruiken ze dat omgekeerd om lage IR stralen binnen  te houden.

Dat plaatje warmt op van lage binnen  IR straling en binnen plaat van HR glas krijgt hogere T° (HET COMFORTGEVOEL)

Enkel geeft dit plaatje zijn thermische energie ook af aan buiten plaat van HR glas (= WARMTE VERLIES)

Ze mogen hier komen met testen uit Duitsland en Co , schiet ik volledig af ,zeker nu

Gewoon uw oude glas vullen met argon (argon isoleerd 33% beter dan de lucht in u huidig  glas.

Als je niet overtuigd ben , kost niet veel en kan je nog overschakelen op duur HR glas .

Ik ben overtuigd dat u ze zal laten steken.

Kostprijs +- 20 à 25 euro  en  eigen werktijd  (met engelen geduld ).

Chris

 

het goedkoopste en meest rendabele  is bubbelplastiek op uw raam leggen, echt waar

http://www.builditsolar.com/Projects/Conservation/bubblewrap.htm

volgens z'n website heeft reprosol onlangs 2200vierkante meters van ennerlogic geinstalleerd bij belfius in Brussel.

2200 x minimum 100 € = 200000 €. Duur grapje voor een bank die iederen belg al 600 euro heeft gekost door zijn risikobeleid en dan spreken we nog niet over de nieuwe 'detroit' schuld van 110miljoen euro.

Ik heb ooit een offerte aangevraagd bij luxa solar, deze plaatst ook dergelijke folie's in Belgie. De offerte viel naar mijn mening nog mee, als ik ze vind zal ik ze in bijlage plaatsen.

Ik heb de folie toen echter niet laten plaatsen wegens negatieve adviesen vie dit forum... Of het echt een goede oplossing is weet ik dus niet. 

In plaats van deze bubbel-folie kan je ook een doorzichtige folie aan de binnenzijde op het raamkader plaatsen, deze folie's zie je -indien correct geplaatst- bijna niet hangen en creëren net als deze bubbel-folie ook een 2de luchtspouw. Heb deze folie ooit in aldi gezien dus moet in brico ofzo ook wel te vinden zijn.

anton dat kan gewoonweg niet werken simuleert dat gewoon met u-wert rechner en je weet waarom

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=0.4&mid0=…

 

dat doet gewoonweg geen bal die folies.

 

die represol spreekt vooral over energiebesparing, en dat is iets minder warmteverlies in de winter, maar vooral minder opwarming in de zomer, dus uw huis blijft koeler... of energiebesparing op de airco.

nu ze beweren dan toch wel spectaculaire verbeteringen versus gewone folies, wat kan kloppen, want ik kan mij niet inbeelden dat een firma als eastman zoiets op papier zou zetten.

Erger nog. De Belfius toren is een nieuw gebouw van 2006 met de meest gesofistikeerde glasgevel die er in België bestaat : superisolerend en warmtewerend glas met een ventilatiespouw en ingebouwde zonnestores.

De firma Reprosol zou de fairheid moeten hebben om te zeggen dat dergelijk product niet werkt op dit type beglazing. Plus de garantie op hun glas van Belfius van 10 jaar vervalt hierdoor. En het markanste is dan nog dat het gebouw te koop staat.

Dit is werkelijk onbegrijpelijk!

Paul, 

Je vergat iets in de u-wert berekening waardoor je het effect niet verkrijgt, mijn uitleg had ook beter gekunnen dus hieronder even wat ik bedoel in u-wert.

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?cid=_PhO4/Ra&d0=0.4&mid0=85&d1=1&mid1=86&d2=0.4&mid2=85&d3=0.1&mid3=17195&bt=0&T_i=20&RH_i=50&T_e=-10&RH_e=80&outside=0

 

Ik heb een spouw bijgeplaatst en de EPDM folie vervangen door PE folie, in isolatiewaarde zal deze folieverandering geen verschil maken maar ik denk dat men hier PE voor gebruikt.

Je merkt nu dat de U-waarde in dit geval ongeveer met 1 daalt en dat zonder straling te blokkeren maar door lucht vast te houden. 

In bijlage ziet u de offerte, deze is wel bijna een jaar oud.

De offerte is gemaakt voor 13 ramen met een totale oppervlakte van 20,45 m^2.

Ik heb ook nog een offerte van reprosol gevonden, deze is ook bijna een jaar oud. Reprosol heeft ondertussen nieuwe producten, deze staan nog niet op deze offerte op. De opgegeven oppervlakte verschilt ook een beetje omdat de meetcode van de verschillende producenten verschillend is.

Ze rekenen dus zo'n € 75 per m², het vervangen van oud glas (enkel/dubbel) door 1.1-glas kost € 180 per m² inclusief alles.

vanaf daar ook maar een beetje lucht tussenzit is het beter, maar toegegeven toch, je gebruikt hier gewoon lucht als isolator

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=0.4&mid0=…

 

HR++ glas kost 35euro.m2 en minder

http://www.glasgoedkoop.nl/docs/HR++glas.php

 

http://www.ckfive.be/portal/type.php?act=1&adid=7580&q=Wegwerpfles-ARGON

http://webshop.cjays.nl/index.php?main_page=product_info&products_id=16

http://www.bison.be/static/products/assets/asset_3402_2.pdf

En uw  glas isoleerd +-33% meer dan met  huidig lucht gevult glas.

Younghest9 niet twijfelen.

Hoeveel ga je uitsparen in stookkosten met dat duur glas? 200 euro per jaar? met een TVT van ??

Kan je beter gaan voor Argon vullen met 100 euro jaarlijkse uitsparing.

Chris

 

 

 

Het idee is goed maar het lijkt mij zeer moeilijk om te controleren of het effectief werkt en wat het effect juist is. Ik denk ook dat het effect groter zal zijn als je luchtverwarming hebt dan als je verwarmt met een stralingsbron, maar hiermee kan je goed rekening houden.

De cijfers zijn wat ze zijn , net zoals cijfertjes van Duitse testen en Co.

Argon isoleerd 33% beter dan lucht.

Het coating plaatje warmt op  door lage IR straling uit thermische binnen energie

Hogere IR straling gaat er gewoon door .

Enkel door edelgas te gebruiken word isolatie waarden verhoogd

Kryptongas isoleerd dan weer +-44% beter dan argon daarom waarden van 1.1 en lager.

De reden waarom HR glas goed isoleerd is omdat het coating plaatje een thermische buffer vormt tegen de lagere T°

Zelfs bij warmteverlies van de thermisch geleidbaarheid coating plaatje naar buitenglas.

Als het buiten -10C° is zal het buitenglas blad van HR altijd hoger T° krijgen  dan een Polyglas met lucht.

En polyglas zal aan de binnenkant lagere T° hebben dan HR glas.

Alles heeft te maken met een thermische bufferlaagje bij HR glas en zonder het argon of krypton zou de isolatie waarden een pak lager liggen.

Besluit : HR glas isoleerd beter doordat het uit woning een paar % energie neemt om de lager buiten T°  af te blokken met thermische buffer energie. (opgewarmd coating laagje)

Chris

 

 

 

 

De prijs van € 180 is inclusief alles, dus rolsteiger/stellingen, levering glas, verwijderen en afvoeren oude ruiten, schoonmaken sponning, aanpassing sponning, RVS scharnieren, plaatsing glas, afstandplaatjes/wiggen,  glaslatten, rugvulling, afkitten en BTW, anders gezegd de prijs waar je op moet rekenen als je je ruiten gaat vervangen. Voor € 35/m² kun je de ruiten nog niet eens afhalen bij de fabriek.

Hmm, die redenering kan ik volgen. Kan je ook controleren of de luchtspouw volledig gevuld is met argon of is dit wat meten en gokken ?

Ik heb hier ook thermopane staan dus indien we geen HR-plaatsen kunnen we het mss ook eens zelf proberen te maken.

Anton,

Langs onder zeer traag laten invloeien(eigelijk beetje  als en kleine  fit).

Argon zal van onder naar boven vloeien , lucht is lichter.

Met een lucifer kan je aan het bovenste gaatje  controle uitvoeren.

Met lucht uitstroom zal vlam van lucifer normaal branden.

Bij uitstroom argon zal vlam van  lucifer zeer raar gaan doen.

U zal het verschil onmiddelijk merken.

Plak bovenste gaatje  dicht terwijl argon van onder nog in vloeit.

Enkel oppassen dat je geen druk op glas zet !!!.

Je moet wel engelen geduld hebben.

Chris