Pizzaoven, broodoven zelfbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Recent heb ik zelf een pizzaoven of broodoven gebouwd, zo veel mogelijk uit recuperatiemateriaal.

Het is echt een leuk ding om in de tuin te hebben.

Graag geef ik wat bouwtips aan anderen die wensen te starten. Ik heb absoluut geen commerciële bijbedoeling (ik ben geen verkoper van ovens of zo). Wel heb ik uit de loten bouwmateriaal die ik tweedehands opkocht heb nog wat interessante zaken ik wegdoe aan een spotprijs.

Aanvankelijk ging ik de oven volledig inbouwen in een natuurstenen huis, maar uiteindelijk heb ik voor een iglo vorm gekozen. Daardoor heb ik heel wat natuurstenen over.

Ik had 10m² belgische natuursteen gekocht, maar heb maar 4m² nodig gehad omwille van de keuze van het iglo-type oven. Ik verkoop dus:

1) 6m² belgische natuursteen.
2) pannen: 100-tal dakpannen, genoeg voor een dak boven de oven
3) Stevige balken voor de dakconstructie: 20-tal lopende meter
4) Betonblokken: 25 stuks 39x19x9,
5) 1 rol glaswol isolatie van 12 cm dikte. Ik had 2 rollen gekocht, maar 1 was net voldoende. Ik heb er dus 1 over.

Wie het hele pakket koopt krijgt er nog de mal bij voor de iglo-vorm van de oven perfect rond te krijgen + 1/2 zak vermiculite (isolatie) die ik nog over heb.

Neem gerust contact op voor mer info.

De oven is nu nog aan het uitdrogen, binnen enkele dagen zal ik hem instoken.
Ik heb ook enkele thermokoppels en een analoge thermometer mee ingebouwd zodat ik de temperatuur goed kan volgen.

Nog veel bouwgenot voor zij die in nog moeten starten.
 

Reacties

Knap gemaakt zeg !

Hoeveel pizza's/broden zal je tegelijk kunnen bakken ?

Hallo Marc,

Gisteren heb ik er de eerste broden (3 in 1 keer) gebakken. Zeer lekker,...

 

Binnendiameter is 90 cm. Een brood of 6 moet er zeker ingaan.

 

mvg,

 

Koen

 

Bij mijn vader thuis is ook nog een houtgestookte broodoven maar jammer genoeg wordt die al lang niet meer gebruikt. Ik weet nog goed dat het zelfgebakken brood dat uit die oven kwam ongelooflijk lekker was. Het was ook een heel gezellige bedoening waar de ganse familie aan deelnam toen er enkele keren per jaar in gebakken werd.

 

Deze lente zou ik graag een low-budget "tuin-brood-pizzaoven" willen bouwen om nadien onze tuinfeestjes op te vrolijken.

Zou het (kunnen) volstaan om :

1) een negatieve afdruk/mal in witzand/metszand te maken van de binnenruimte van de (pizza-)oven. (Binnen-)vorm zal gebaseerd worden op de vele voorbeelden van dome-vormen (in vuurvaste steen) op het net.

2) die afdruk afdekken met bv papier (om menging van wit zand en leem te voorkomen)

3)10 cm leem(-specie) over de mal uit te strijken. De (3) zijkanten inklemmen mbv vooraf gemetste bakstenen. (Eventueel net onder de buitenlaag kippegaas inwerken als wapening.

4) leem laten drogen en beschermen tegen regen +  het zand verwijderen

4) langzaam (over meerdere dagen) instoken

Is dit té low-tech om nog goed te kunnen werken? Allicht gaan bij het stoken (en drogen)scheuren ontstaan. Maar dankzij de dome-vorm zal de koepel overeind blijven hoop ik.

Heeft iemand hints (of links)  om een goede low-budget tuin-pizzaoven te maken? Reklame voor heel dure bouwpakketten vind ik zelf wel op het net. Moet er nog een isolatielaag in het dak/de bodem ingewerkt worden?

Hallo,

je oven ziet er leuk uit.

Heb je wat informatie over de thermometers die je gebruikt hebt?

Groetjes

Bruno (ovenbouwer in spe)