Barsten in laatste leemlaag (zelfgemaakt met leemgrond): hoe vermijden??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn vriend en ik bouwen een huis in strobalen met binnenmuren van kalkhennep. Alle muren zijn reeds mooi recht geleemd, mét overal een bepleisteringsnet erin. Scheuren zijn er dus helemaal niet in deze laag.
Nu zijn we vol goede moed gestart met het aanbrengen en sponsen van de laatste bepleisteringslaag. Net als bij de twee vorige lagen gebruiken we hiervoor leemgrond die we zelf mixen met water, rijnzand (en vlaskaf in de eerste twee lagen).
De leempleister die we bekomen is heel fijn: door het lange weken zijn er geen klontertjes meer te vinden. Ook hebben we hem laten uitdrogen in de ton totdat hij qua consistentie leek op de klaargemaakte leemmix die je in zakken of emmers koopt.
Toch hebben alle muren die we tot nu toe hebben afgewerkt (vrij veel en soms lange) barstjes.

Heeft iemand een idee welke factoren hier kunnen meespelen?

Is de ons aanbevolen 5mm te dun, of juist te dik als finishlaag? Sponsen we misschien té snel (op het moment dat de leem fluwelig aanvoelt, maar nog niet droog is begin ik er nu aan met de minst fijne spons: dat is vaak al na 1u, en na nog een half uur maken we het af met de fijnste spons)?
Moet er meer zand in de mix? Nu doen we 50kg (2 zakken) rijnzand per volle ton van 90l.
Iemand een ander idee?

We willen deze code graag kraken, want anders ligt er een overbodige leemberg voor de deur en moeten we toch nog overschakelen op gekochte leemmix...

Alle hulp is heel erg welkom, bedankt!!

Lien

Reacties

Heeft te maken met vochtigheid % van lucht en snelheid van drogen.

Leem is als hout zeer verschillend onder vocht % en drogen.

Net zoals taarten maken, te heet en snel bakken ...

vroeger stenen van leem te snel drogen ...

groeten.

chris

 

Dag Chris,

Is het dan beter als het minder snel droogt denk je? Nu stond er in elke kamer een velux op de noordwestkant open. Het is natuurlijk wel erg warm geweest de voorbije dagen. We proberen het alleszins nog eens in een afgesloten kamer.

Bedankt voor je raad!

Groeten,

Lien

Langzaam drogen zal minder scheuren geven.

Bijvoorbeeld lemen in de winter zonder verwarming = 10X langer drogen dan in de zomer

 

Bij ons alle kamers zonder één enkele barst  (wel niet in de zomer)

MAAR we hebben 1 kamer gedaan met een big  bag die kapot was gegaan bij de firma  (en terug in een ndere big bag gestopt - is toch wat zij gezegt hebben). Deze was iets vochtiger dan de andere bigbags en we hebben ze pas na een jaar gebruikt. Deze leem heeft ons gigantische scheuren bezorgt, was om te janken.

 

Dus alleen temperatuur is ook niet altijd juist om geen barsten te hebben.

Heb je tusen de 2 lagen de 1ste laag leem nat gemaakt? (is nodig om betere hechting en minder snel opdrogen)

 

Je kan wel de 2 de laag leem ook besproeien als ze te snel droogt.

 

Waarom niet sponsen als de leem droog is? Dan vul je nog de barstjes

Als ik het zo lees droogt het bij jullie te snel. De 5 mm eindlaag is zeker niet te dun.

Dag Walter,

Bedankt voor je reactie.

We weten nu dat het droogproces inderdaad veel trager zou moeten verlopen. Het nat maken van de ondergrond is een goeie tip, dat wisten we nog niet. Er werd ons ondertussen ook aangeraden om een luchtbevochtiger te voorzien, zodat de leemlaag langer zijn vocht vasthoudt tijdens het drogen.

Wat ik ook niet wist is dat sponsen ook nog mogelijk is op een reeds droge muur. Is dit fysiek niet erg zwaar? En dan mag er geen enkele oneffenheid in de eindlaag zitten waarschijnlijk? Sproei je dan heel de muur terug nat alvorens te sponsen, of kan het gewoon met een nattte spons?

Groeten,

Lien

Fysiek totaal niet zwaar, heb je zo'n ruwe oranje spons op een plaat met handvat (in de vorm van een plakspaan).

De muur niet natspuiten voor het sponsen, gewoon de spons natmaken.

Je kan wel de muur besproeien (fijne nevel) als de leem te snel droogt. (wel nat maken vordat je echt droge plekken ziet)

Een luchtbevochtiger is misschien wel wat erover.

Gewoon je onderlaag goed besproeien zal ook al veel maken en zorgt er ook nog voor dat je hechting beter is. Gebruik zo'n sproeier waar ze onkruid mee sproeien.

Nu droogt je laatste laag te snel uit omdat de laag eronder te droog is en alle vocht snel wegneemt.

Het kan ook zijn dat er meer zand in de mix moet.  De zandkorrel is grover dan die van leem en zal meer barsten opvullen.

Wij hebben vorige week onze tweede leemlaag afgewerkt.

Zo hebben wij het gedaan en we hadden heel weinig barsten.

- Eerste keer sponzen als de leem nog nat is maar niet meer indrukbaar.

- Tweede keer sponzen als de leem volledig droog is (de barstjes die er dan nog zijn worden dan opgevuld). Dadelijk na het sponzen de muur borstelen om de leem te fixeren.

We hebben wel aangekochte leem met hennepvezels gebruikt, dus ik weet niet of je hier iets aan hebt :-).