Zonneboiler - terugloop of glycol?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumlezers.

Wij gaan binnenkort een zonnboiler plaatsen.
In onze contacten met verscheidene firma's is ons meermaals geadviseerd om geen systeem te nemen met terugloop. (Hoewel ik hier oorspronkelijk wel voordelen in zag; o.a. oververhitting,bevriezing.)
De meeste verkopers promoten een vacuum collector met glycol fluidum.
Argument = terugloop heeft een kortere levensduur door te grote spanningen in de materialen tgv temperatuurscverschil collector en boiler water.

Wat is jullie mening hierover ?

beste groeten,

Acura

Reacties

Dat argument zou ik omdraaien : een terugloopsysteem is eenvoudiger en gaat dus langer mee.  De onderdelen die onderhevig zijn aan de hoge temperatuur(schommelingen) zijn van metaal en uit één stuk - die kunnen daar perfekt mee overweg.  De glasplaat die de collector afdekt is van gehard glas en dus bestand tegen hoge temperaturen.

Met een vacuum systeem verdienen ze meer, dat lijkt mij een sterke motivatie om het te promoten.

Een vacuüm collector geeft meer rendement in de winter - dat is een valabel argument - en heeft een kleiner collector oppervlak nodig in de zomer voor dezelfde opbrengst, maar dat is enkel een argument bij plaatsgebrek op het dak.

Je moet je afvragen of dat hoger rendement in de winter de extra investering waard is.

anoniem, bedankt voor uw reply.

aangezien dat dit een forum is met aandacht voor ecologie, neem ik aan dat er vanuit dit standpunt ook argumenten zijn pro/contra terugloop/glycol systeem.

één vertegenwoordiger wist ons alvast te vertellen dat  glycol absoluut milieu vriendelijk is, en bij wijze van spreken zelfs opgedronken kan worden! Ik nuttig regelmatig alcohol, maar glycol is, neem ik aan, geen concurrent voor een bv. Macallan whiskey van 18 jaar oud :)

Wij zoeken naar een milieu vriendelijke,rendabele en technish goede oplossing (lees levensduur > 15jaar)
en indien daarvoor een paar euro's meer betaald moeten worden, dan willen we dit zeker overwegen.

Is er een duidelijke voorkeur pro/contra terugloop/glycol systeem ?
of maakt dit niet zo veel uit.

(klassieke vraag) graag ook feedback van tevreden gebruikers en fabrikant/plaatser van de systemen

groetjes

Acura

 

 

Bij ons is er net een terugloopsysteem geïnstalleerd en het is trouwens ook gevuld met glycol (50/50).  Ik heb terugloop gekozen simpelweg omdat dat ongeveer 1500 euro goedkoper was.  Op dit forum, op zonstraal forum en op bouwinfo vind je heel wat info over voor en nadelen vacuümbuis/vlakke plaat - ik veronderstel dat je dat bedoelt.  Mijn conclusie was dat het op zijn minst niet zo duidelijk is of en hoeveel het rendemendsverschil er nu is.  Niet genoeg om dat prijsverschil te verantwoorden.  Ik veronderstel een omgekeerd lineair verband tussen meerprijs en ecologische meerwaarde - in deze vergelijking want dat is zeker niet altijd het geval...

Ik was ook gecharmeerd door de eenvoud van het systeem - één toerental geregelde pomp (=zuinig), geen appart opvang reservoir voor de koelvloestof, geen expansievat op het koelcircuit en de collector met welgeteld één simpele NTC-weerstand als temperatuurvoeler is ook geen rocket science.  Het is ondertussen een goeie week operationeel en ons gasverbruik is sindsdien 0 en het verschil met vacuüm buizen dus ook.  Ik ben zeer benieuwd wat dat in de winter gaat geven.

groeten,

Anoniem (Kurt, ik ben Kurt.  Kurt-25 denk ik, maar ik heb mijn paswoord nooit bij de hand...)

 Zijn er ondertussen nog ervaringsdeskundigen met terugloopsystemen? 

Ik zou vooral graag wat meer informatie krijgen over de winterse prestaties van deze systemen.

Ook ben ik nieuwsgierig naar ervaringen met de producten van Zen renewables. 

 

vriendelijke groeten. 

Waarom geen sanitaire warmtepomp ... makkelijker te installeren, meer opbrengst , minder verbruik en goedkoper dan plaatsen zonneboiler ...

Wij hebben deze toestellen al vesrchillende keren geplaatst ...

http://www.buderus.be/?language=1&page_id=3443

en deze (nieuw model van Junkers werkt tot buitentemp. tot -10° !! )

http://www.junkers.be/ProductGroupDetail.aspx?GroupID=5

 

 

alle wp-boilers werken bij -10°C maar de vraag is enkel welke COP halen ze nog

en bij deze ook een (hoog) verbruik elektriciteit in de zomer en bij zonneboiler niet.

 

zonneboiler met terugloop, 10 jaar in gebruik geweest in onze vorige woning (tot 1 sep 2011) en nooit geen omkijken naar gehad

huidige bewoner ook geen klachten.

rendement in de winter : sommige dagen, 0°C winst op een dag

in de zomer, verschillende maanden constante temp boven 55°C, dus geen bijverwarming nodig

4 m² paneel voor 4 personen + vaatwas en wasmachine erop aangesloten

 

 

 Een collega heeft al 30 jaar zonnepanelen op zijn dak liggen, leegloopsysteem. Die werken nog altijd perfect. Het is zo'n eenvoudig systeem dat er weinig defect aan kan gaan. Hij heeft na 20 jaar eens de pomp moeten vervangen, maar dat is het dan ook. 

Alle systemen met glycol die toen zijn geplaatst (na oliecrisis) waren binnen de korste keren defect. De technologie staat niet stil, dus die systemen zullen nu ook wel een veel langere levensduur hebben, maar stellen dat de leegloopsystemen niet lang zouden meegaan is pertinent onjuist. Het tegendeel is waar. 

 

 

50% propyleenglycol / 50% water:

- is perfect om het systeem niet kapot te laten vriezen.

- maar het kookt ergens tussen 100 en 105 graden C.

100% propyleenglycol vervriest ook niet maar begint maar te koken boven 190  graden Celcius.

 

Daarom verving ik begin 2011 het 50/50 mengsel door 100% propyleenglycol in mijn "heatpipe" systeem.

Resultaat:

Het systeem kookt nooit meer over.

De pomp heb ik van 90 watt naar 45 watt geschakeld en toch heb heden nog water van 58 graden Celcius (vorige jaren moest ik al 2 maanden bijverwarmen met gas).

Voor mij is het duidelijk dat 100% PG véél beter rendement geeft dan 50/50% gemengd met water.

Volgens mij mengen ze 50/50% met water omdat het goedkoper is (lees: extra winst!).

 

Ik weet installateurs die het PG/water mengsel vervangen hebben door koelvloeistof uit de voedingsnijverheid (voor de onschadelijkheid), en zij hebben net dezelfde ervaringen als die van mij.

 

 

 

 

- De warmteoverdrachtscapaciteit van zuiver water is beter dan die van glycol. 

- Leegloopsystemen echter hebben het nadeel dat er zich al vanaf 70°C luchtbelletjes vormen in de vloeistof, die de warmteoverdracht verhinderen tussen het fluidum en de koperen leidingen. Bovendien liggen leegloopsystemen vanaf 95°C onheroepelijk uit.

- Druk- en glycolgevulde systemen kunnen de luchtbelvorming en kooktemperatuur uitstellen. Bijv. bij 5 BAR: respectievelijk 120 en 155°C.

- Gedeeltelijk bevroren panelen zijn een groot probleem voor leegloopsystemen: de voeler zit in de zon en meet warmte, maar het andere uiterste is beschaduwd en kan bevriezen. Om deze reden worden tegenwoordig de meeste leegloopsystemen ook glycolgevuld, zelfs zonder weten van de eigenaar om, om stukgevroren panelen te voorkomen.

- De kortere levensduur van glycol in een leegloopsysteem is een groot nadeel: de viscositeit van een glycolmengsel is anders (stroperiger) dan van zuiver water. Er zullen dus gemakkelijker glycolresten overblijven in het paneel die bij 100°C beginnen te koken (atmosferische druk) en sneller degraderen. Niet alleen slecht voor de vorstbestendigheid, maar ook voor de pH-waarde. Slechte glycol tast koper en dichtingen aan.

- Een leegloopsysteem is eenvoudiger en moet ook minder robuust gebouwd worden, omdat er minder druk uitgeoefend wordt, het zal dus ook goedkoper kunnen gefabriceerd worden.

- De onderhoudskosten zullen bij leegloop lager liggen, al mag je het onderhoud van een zonne-installatie niet overschatten. Een kwalitatieve zonneboiler zal tijdens de hele levensduur niet meer kosten dan één onderhoud aan de auto.

- Tenslotte nog een grote misvatting: leegloopsystemen gebruiken zwaardere pompen dan drukgevulde systemen. Hoe hoger de druk, hoe groter de opvoerhoogte van de pomp. Een vloeistof laten circuleren in een gesloten, gevuld systeem kost nu eenmaal minder moeite dan een hoeveelheid vloeistof oppompen. Kijk op het typeplaatje van de pomp en vergelijk...

De keuze is eenvoudig:

- zoek je een eenvoudig en goedkoop systeem met een lagere opbrengst in de piekmomenten (hoge en lage temperaturen), dan kan je een leegloopsysteem kiezen. Kies dan echter consequent zonder glycol: een leegloopsysteem met glycol is vragen om hoge onderhoudskosten: glycol degradeert sneller bij atmosferische druk (lage kooktemperatuur).

- zoek je een performanter systeem dat iets ingewikkelder is en ook in de extremere omstandigheden werkt, kies dan een drukgevuld systeem. Je zal om deze reden zien dat de Alpen- en Scandinavische landen en Duitsland zelden voor leegloop kiezen.

 

 

Ik zie niet in wat je zou beletten om een leegloopsysteem onder druk te zetten? Bv een leegloopsysteem met voordruk van 1 bar (koud), zal dan bij verwarming naar 1.5 bar gaan waarbij het water ook pas bij 125 °C zal koken en er dus ook minder bubbelvorming etc is.  

Een drukgevuld systeem dat gedeeltelijk met lucht gevuld is? Dat zal eerder tussen de 1 en de 10 bar variëren denk ik. Al eens een zonne-installatie bij zonnig weer met perslucht gevuld om op lekken te testen? Ik vermoed dat de meeste leegloopsystemen het einde van de zomer niet zouden halen... Lucht zet veel sneller uit bij opwarming dan water of glycol.

Ik heb een systeem met 1 bar overdruk zoals hierboven, en de druk varieert niet meer dan max 1 bar. In de winter staat ie op 0.6 bar op een zonloze dag, in de zomer haalt ie wel eens de 2 bar. Uitzetten van lucht: pV=nRT. Dus bij constant volume (bij benadering, water zet ook uit) en T=20°C krijg je 1 bar, bij T=100°C krijg je dan 1.3 bar. De fout in deze berekening is dat het water ook nog uitzet, dus het is nog wat meer omdat het volume vermindert.

Ik weet niet goed waar ik deze vraag moet stellen, dus doe ik het hier.

Wat zijn jullie tips voor het 'beveiligen' van een gesloten circuit met glycol?

Wat zijn de standaard voorzieningen en wat hebben jullie eventueel bijkomstig? (bijvoorbeeld : ik heb al gelezen dat er mensen radiatoren buiten hebben om bij vakantie het teveel aan warmte te kunnen afvoeren)

In de veronderstellign dat je spreekt over een circuit voor een zonnecollector:

- In de eerste plaats: een goed gedimentioneerd expancievat. Eventueel een extra vatje in de leiding om er voo rte zorgen dat er voldoende vloeistof in de leiding zit zodanig dat de stoom die ontstaat in de collector niet tot bij je sturing geraakt.

- Dan een overdruk ventiel

Dat is het minimum.

Ik zou kiezen voor een drukloos systeem. Voorwaarde is wel dat het goed geinstalleerd is. (Zelf heb ik een gesloten circuit)

 

Roeland

 

Ik heb een zonnecollector-installatie : onlangs geplaatst, maar nog niet volledig aangesloten. (ik moet eerst weten of het systeem wel degelijk 'dicht' is)

Zo heb ik eerst een test met perslucht gedaan : geen lekken.

Daarna met water : enkele lekken gehad, maar die zijn in orde gebracht.

Nu is het systeem gevuld met een mengeling van ongeveer 50%-50% glycol-water.

Op een bepaald moment wordt alles warm en begint de glycol te koken. Ik heb een expansievat en een overdrukventiel, maar dit laatste heeft nog niet moeten werken.

De druk is trouwens maar 2 bar, maar het probleem is de temperatuur : vandaag nog een temperatuur van 140°C gezien en ... lekken.

Overal waar ik schroefdraad heb (de andere zaken zijn gesoldeerd koper en wel degelijk 'toe') heb ik lekken : deze reeds allemaal hernieuw gedaan met de tips van mijn buurman : krassen maken in de schroefdraad, vlas niet te dik, maar mooi verdeeld over de volledige draad en letten op de richting. Vet voor en na de vlas mooi verdelen en verschroeven maar. (de weerstand is al vrij snel waar te nemen waardoor het toch snel 'toe' is)

Maar, het probleem is dus eenmaal de temperatuur hoger geworden is : de vlas wordt zelfs helemaal zwart en er onsnapt dus stoom aan de koppelingen.

In de installatiehandleiding stond nochtans om vlas te gebruiken en geen kunststof, maar blijkbaar is dit niet wat het moet zijn.

Wie weet er raad? Hoe kan ik mijn systeem goed toemaken?

Ik ben van mening dat dit eerst in orde moet zijn alvorens ik het in bedrijf kan nemen.

Normaal gezien heb je enkel schroefdraadverbindingen aan je boiler. Ga je schroefdraadverbindingen toepassen aan de panelen, dan krijg je inderdaad problemen met vlas en vet. Dat is niet geschikt voor die hoge temperaturen. Er is wel vet dat hogere temperaturen aankan, maar dan zit je nog met het probleem van het vlas. Je zou eventueel met een geschikte Teflon kunnen proberen (geen gewone want die lost op in glycol). Persoonlijk zou ik alles solderen tot aan het paneel. Enkel daar een koppeling. Gebruik wel hardsoldeer of zilver-tin. Geen lood-tin. Beste en goedkoopste oplossing is eigenlijk inox flexibels. Die zijn voorgeisoleerd en dan heb je een leiding uit één stuk. Waarschijnlijk is het ook nog een goedkopere oplossing want HT isolatie is behoorlijk duur.

Eenmaal gevuld, moet de installatie in bedrijf. Anders het paneel afdekken

Als de installatie goed werkt, zou de temperatuur niet mogen oplopen tot 140°, tenzij de boiler op temperatuur is. Een solarinstallatie vullen, is niet eventjes glycol oppompen. Grondig ontluchten is een noodzaak, maar niet altijd eenvoudig.

Bedankt voor de reactie!
Maar ik heb geen keus : zowel de pomp-groep, platenwarmtewisselaar, expansievat en ontluchter hebben een schroefaansluiting. De andere zaken zijn gesoldeerd of in het geval van de collectoren zelf : flexibele inoxleidingen met speciale (meegeleverde) dichtringen. In de handleiding stond er vlas te gebruiken, samen met dichtingspasta. Hiervan heb ik 2 verschillende merken gebruikt, maar met het gekende resultaat. Ik wil echt wel een systeem dat ‘toe’ is alvorens het in gebruik te nemen. Anders zal ik bij de eerste oververhitting toch terug problemen hebben.

Inderdaad, deze aansluitingen kunnen enkel geschroefd worden.

Ik vermoed toch dat er een probleem is met het aanbrengen van het vlas. Misschien toch nog even met de buurman praten of vragen om te komen kijken. Vlas geeft zelden lekken, je moet al echt slecht werk leveren om het mis te laten lopen.

Maar worden die verbindingen ook heet bij stagnatie? Normaal zou enkel de verbinding naar het expantievat heet mogen worden. Maar dan nog, vlas kan heel wat hebben voordat het verbrand.

teflon smelt of zo ?

Gewone Teflon lost op in ethyleenglycol.

Ik heb recentelijk zonneboiler laten plaatsen met vlakkeplaatcollectoren, schijnt op zich wel te werken nu het zomer is, maar vraag me toch af waar ik in de winter ga uitkomen.

Maar dat zijn momenteel nog niet de grootste zorgen; alzo enkele vragen (voor momenteel) :

- ik moet ongeveer 6 à 7 meter naar boven (vanuit kelder), ik lees een druk op de glycol leiding ('s nachts) van circa 1,5kg/cm³; is dat OK; wat bij hogere druk, is dat een voordeel ? (vgl. snelkookpan!?)

- de korste lengte vanaf de boiler naar de collectoren is ongeveer 18m, de langste leiding is nog 5m extra; ik zou verwachten dat men de korste afstand als "warme" glycol leiding zou aangesloten hebben, maar ik zie dat het de langste leiding is ! Maakt dat een groot verschil om het aan te passen ? of is het de bedoeling het op die manier te doen ?

mvg,

 

Mijn zonneboilersysteem is gevuld met gewoon leidingwater en dat blijft er het hele jaar door in, dus geen terugloop. Afgelopen winter heeft het flink gevroren maar alles werkt nog perfect.

misschien toch eens het type geven ? Anders denkt iederene dat dit lukt met alle collectoren

Hoe geen glycol in water?

Aan dat geluk zal ooit een einde komen.

En wat bij overcapiciteit van thermische energie in boiler?

 

Bij een gewone collector (met koperleidingen) heb je zeker een probleem, ik heb dat opgelost door geen koper te nemen (veel te duur en te kwetsbaar voor thermische schade). Mijn collector is gebaseerd op de volgende principes:

- laag rendement en ter compensatie grotere oppervlakte (4m² ipv 2)

- lage kosten (anders niet rendabel) door geen dure metalen te gebruiken, materialen zoveel mogelijk 2e hands aan te schaffen (cv-pomp en boiler) en door ingewikkelde regelingen (elektronica) te vermijden.

 

De buis is gemaakt van EPDM met inlage, bestand tegen hoge en lage temperaturen. De regeling is niet meer dan een digitale klokschakelaar, dagelijks bepaal ik of de pomp mag draaien, de schakelaar schakelt vervolgens automatisch aan en uit op de juiste tijden.

 

ja ingir

dus je hebt uw collecter zelf gemaakt uit kunstofbuizen, hebt dat op een zwart gespoten metalen plaat gemonteerd 

Ik zou toch op zijn minst een temperatuursturing tussensteken met een differentieel in temperatuur, kost toch ook wel bijna niets

http://www.sunsystems.nl/producten/solar-besturing-standaard zoals hier 95euro. En uw pomp zal dan gewoon vanzelf aanslaan en afslaan als het moet. Uw tjid kan nu niet veel waard zijn, maar je moet er echt niet meer me bezig zijn, en vooral uw pomp zal veel minder nutteloos draaien, want ik kan mij niet inbeelden dat uw pomp niets verbruikt. Een pomp van een verwarming die nooit uitschakelt kan zo 175euro per jaar verbruiken.

Je kunt zo van die zwembad kunstofbuizen leggen, gewoon achter glas monteren (veiligheidsglas kost ook maar een schijntje in zo'n geval) en zo'n temperatuurgestuurde collector 

http://www.groene-energiewinkel.nl/Zwembadverwarming/Losse+onderdelen/Zwembad+zonnecollectoren/

hier was voor 400euro uw collector gemaakt 

De pompregeling is geen probleem, met de klokschakelaar draait de pomp sowieso nooit tussen 16:00uur en 10:00uur de volgende morgen. Als het zonnig is zet ik de schakelaar op Auto en bij veel bewolking gaat de schakelaar op Off. De pomp draait dus nooit meer dan 6 uur per dag. Ik loop dagelijks meerdere keren langs de schakelaar in de berging en als ik zie dat het weer veranderd is kan ik de schakelaar alsnog in of uit schakelen.

 

Wij hebben gekozen voor een DHZ-zonneboiler omdat ons SWW-verbruik relatief laag is en de hoge kosten van een professioneel zonnesysteem nooit terugverdiend kunnen worden. De lagere opbrengst per m² hebben we gecompenseerd met verdubbeling van de collectoroppervlakte, de extra kosten voor de grotere oppervlakte bedragen slecht enkele tientjes. Het lagere rendement heeft ook het voordeel dat de temperaturen 's zomers nooit te hoog oplopen, vorig jaar zomer was de hoogste boilertemperatuur 85°C...

 

Er is dus geen pompregeling (digitale klokschakelaar), geen terugloopsysteem of glycolmengsel (water in EPDM-buis), geen expansievat (EPDM-buis), geen gelaagde glasplaat (dubbelwandige polycarbonaatplaat) en geen metalen bodemplaat (WBP-multiplex). De kosten voor het hele systeem heb ik zo weten te beperken tot net onder € 500, laag genoeg om rendabel te blijven en zelfs zo laag dat het niet eens als investering voelt. 

Niet slecht, dure zonneboilers hebben hun rendement al op paar uur  u gebruikt heel de dag en resultaat is +- het zelfde

toch voor huishoudelijk gebruik.

Heeft mij aan het denken gezet (zulk systeem als voorverwarming voor  mijn elektrische boiler+ PV panelen.

 zwembadpaneel +tweede hands boiler 200Lmet spiraal en  klein circulatiepompje (of natuurlijke circulatie als dat kan?)

Besparing van 50%  +- 800 KWh per jaar.

 

Dat zijn die zukke...http://www.zwemgenot.nl/contents/nl/d35.html

maar die werken wel niet straf rendabel in de winter

komt erop neer als het vriest haal je daar gewoon niets meer uit; inderdaad met uw polycarbonaat zul je een vorm van isolatie hebben zodat ze toch alsnog iets opbrengen

Ik zou er glycol in vermengen tot -15C°, met aparte spiraal natuurlijk.

De lage opbrengst in de winter is geen probleem, de gasketel zorgt altijd voor voldoende SWW. De zonneboiler is geïnstalleerd als voorverwarming met de gasketel als naverwarming. De aanvoer van koud water is zo'n 12° (zomer en winter), in de zomer kan de ketel helemaal uitgezet worden zodra de zonneboiler naar zo'n 50°C is opgewarmd. Omdat de boiler niet op temperatuur wordt gehouden door de ketel is de boilertemperatuur altijd relatief laag zodat de boiler ook bij minder zon en lagere buitentemperaturen toch warmte kan opnemen. Ook hierom is geen high-tech zonnecollector noodzakelijk en zijn de stilstandsverliezen laag.

Hallo Ingir,

Ik snuffel al enige tijd op dit forum rond en "liep tegen jou aan"

Denk aan een z.g. drainback-systeem.

Collectoren en leidingen 3cm per1meter op afschot voor volledige leegloop.

Erg simpel zonder allerlei beveilging, drukvat, glycol, e.d.

Heb ca. 30 m2 zuiddak beschikbaar; nieuwe, voor zonnewarmte geschikte, combiketel.

Denk aan 100 heatpipes (2 x 20 en 2x 30 st.)uit China voor rond eu 3000,-

Ben op zoek naar een goed werkend schema.

Heb jij dit voor mij?

B.v.d.

(eventueel pers. bericht?)

Ik denk niet dat vacuumtubes en drain back een goede combinatie maken. Vacuumcollectoren worden snoeiheet en als je net op dat moment water omhoog stuurt zal er een geweldige thermische schok zijn. Vlakke plaat collectoren (Europese!) zijn er al vanaf ca 300 euro per 2 m2, dus voor 3000 euro heb je er maar liefst 10 liggen.

Vlakke platen worden ook erg heet (180°), dat is dus geen oplossing.

Een behoorlijke regeling zal de pomp niet meer inschakelen als een kritische temperatuur overschreden wordt (max 100° in geval van leegloop). Zo wordt stoomslag vermeden.