epc waarde van 955kWh/M2

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Mijn vriend en ik gaan binnenkort naar een huurhuisje kijken waarin we geïnteresseerd zijn.
Nu is er te lezen op de site van de makelaar dat het huis (het gaat om een hoeve) een epc waarde heeft van 955kWh/M2 .
Ik ken hier allemaal niet veel van, en overal waar ik iets lees over epc-waardes wordt verteld dat 700kWh eigenlijk al heel veel is.
Moeten wij onze beslissing op basis hiervan grondig herzien of valt onze waarde nog mee?
alvast bedankt!

Reacties

Om het kort te zeggen:

 

Die EPC's zijn niet 100% waterdicht maar met zo'n score ga je u blauw betalen aan energie. Waarschijnlijk zal dit niet of slecht geïsoleerd zijn, enkel glas, verouderde verwarmingsinstallatie en/of warm sanitair water op elektriciteit, of zelfs alles op elektriciteit.

 

Eventueel moet je eens vragen of de vorige huurder nog zijn energiefacturen wil/kan voorleggen. Dan weet je direct waar de klepel hangt.

 

 

Ik zou niet te veel waarde hechten aan de energiefactuur van een vorige bewoner. Er zijn van die gasten die de kachel alleen aanzetten om de leidingen niet te laten bevriezen, zeg maar een stookseizoen van januari t;m februari en dan verwarmen tot 12°C, of die alleen de leefruimte verwarmen tot 16°C en dan nog aan nachtverlaging doen.

 

En met deze EPC-waarde hoef je ook geen energiefactuur te hebben om te weten dat de woning bijzonder oncomfortabel, energieverspillend en een flinke aanslag is op budget en milieu. 

als je een beetje warm wilt hebben zul je daar 2000-6000euro voor betalen. In die range, maar in 2000euro geval zul je gewoon alleen uw livingske mogen verwarmen en in het 6000geval doe je gewoon alsof er niets aan de hand is en zet je de thermostaat overal op 20

Stel dat de woning 200m² groot is dan is je warmteverlies 191.000kWh, elektrisch kost je dat 42K per jaar (3500/mnd) of met mazout/gas 21K per jaar (1770/mnd). Lachen wah?

 

Uiteraard als daar een houtkachel staat om mee bij te stoken zal je aan de energiefactuur niet veel hebben want dat zal een vertekend beeld geven. En als daar een oud madammetje woonde die altijd te koud heeft zal het ook niet kloppen...

 

Met die score van dat EPC heb je genoeg om te weten dat je veel gaat betalen aan energie. Afblijven zou ik zeggen...

 

Tenzij de huurprijs zo belachelijk laag zou zijn maar dat zal dan ook zijn reden wel hebben.

 

 

Ik ken er nog die in zo'n situatie zijn terecht gekomen.

Enkel zijn wonen nu  in een prachtige omgeving.

Als je van huisbaas mag doen wat je wilt om bijkomend goedkoop te isoleren en huishuur is belachelijk laag.(vb.350 euro)

Oké ,Bij huur boven de 500 euro  zou ik passen.

Zo kan je gemakkelijk 7000 euro investeren over 5 jaar = 116 euro per maand bij.

Alles hangt af van beschikbare  huurjaren , meestal worden die woningen na een tijd verkocht of afgebroken.

Afspreken met huisbaas zou ik zeggen.

 

Dat EPC-gedoe is rommel.

Een kleine studio met een electrisch vuurtje zal hetzelfde scoren.

Hoe is de hoeve verwarmd ? Hoeveel betaalden de vorge bewoners aan hun energiekosten, dat zegt meer dan die score per m².

Dankjewel alvast voor alle hulp!

het gaat bij ons om een hoeve, inderdaad bewoond geweest door oudere mensen met een huurprijs van 500 per maand. Wij zijn een jong koppel dus een huurprijs van 500 is zeker welkom!

ook is het huis heel mooi gelegen in een groene omgeving. Er is een kachel in de woonkamer, in mijn vorige woning verwarmden wij de living ook met een houtkachel dus dat is geen probleem. en wat mij betreft kan er in de badkamer een elektrisch vuurtje/blazertje.

Dus inderdaad, misschien moeten wij onze keuze herzien aangezien de energie ons een bom geld zal kosten, maar aangezien wij eigenlijk niet zoveel energie aan warmte gebruiken zou het toch nog een goede keuze kunnen zijn?

 

je kunt dat huis kiezen als het voldoet aan de normen, en aangezien de norm binnekort zegt dat ze beter moeten isoleren en een lager EPC halen, is hun huis onverhuurbaar geworden

ik weet zelfs niet moest ze het verhuren aan het ocmw dat ze niet verplicht zouden zijn om hun dak te isoleren, elektrische boiler te vervangen, en verwarming te herzien.

de hoeve wordt verwarmd op aardgas.

Anders is hier de link van de website:

http://www.immovdw.com/nl/te-huur/woning/oostwinkel-9931/4164/ 

vorige bewoners hebben wij nog niet ontmoet, het is pas volgende week dat wij het huis gaan bezichtigen.

Ik wilde gewoon wat meer afweten over zulke hoge epc waarde.

amai ! 

dankjewel, dat wist ik helemaal niet

linkje gezocht

 

http://www.energiesparen.be/files/file/dakisolatiewebversie17092012.pdf

 

vanaf 2015 is dakisolatie verplicht

Dat ziet er daar tof uit. Huren zou ik zeggen, en al de rest valt technsch op te lossen. Verwarming op aardgas, zegt nog niet veel natuurlijk. Mijn woning heeft ook een slecht EPC, so what,.... met mijn aardgaskacheltje verbruik ik amper iets. Allemaal afhankelijk van de woning/levenswijze/grootte.

De woning grenst aan een schuur zo te zien. Aan de kant van de schuur kan je al isoleren, is de kost niet. Voor het dak hetzelfde. Of zoldervloer als de kamers beneden zijn,.... ook de kost niet. En je kan met de eigenaar overeenkomen inzake subsidies. Iedereen wint erbij,....

dat is juist, een rits 10cm glaswol met dampscherm zal maximum 2000euro kosten voor de eigenaar (door jullie geplaatst mits een weekje werk uiteraard die in feite 2000euro kost) en zijn huis is terug bewoonbaar, hij kan subsidies trekken, en klaar is kees 

Ik ben zelf energiedeskundige en kom de laatste tijd regelmatig EPC-waarden tegen van rond de 800-900.

Ik heb zelf de indruk dat met de aanpassing van het inspectieprotocol in jan 2013 , de "normen " strenger zijn geworden, en men dus snel aan een hogere score komt.

Wordt er electrisch verwarmd of san WW electrisch gemaakt ?Enkel glas ? geen isolatie thv het dak ? Dat alleen kan al een hoge score geven.

Het voordeel van een hoge score is dat er veel mogelijkheden tot verbetering zijn, die zich ook snel terug betalen (= de quick gains = de laaghangende vruchten)

Het is gemakkeliijker en goedkoper om een EPC van 900 naar 400 te krijgen , dan een EPC van 300 naar 100 te krijgen.

Ben je een beetje handig ? Je zou de eigenaar kunnen confronteren met dit hoge EPC en afspreken dat je verbeteringswerken uitvoert in ruil voor een lagere huur.

Of je zou kunnen voorstellen het pand te kopen. Misschien is de eigenaar blij dat hij ervan af is.

Als de basisconstructie goed is , kan er nog een redelijk energiezuinige woning van gemaakt worden.

Mogelijkheden te over, zou ik zeggen.

danku ! 

geert devos

Een woning van 220m2 met  een verbruik van 1100 euro.

(verwarmen/SWW  en stroomverbruik .

Wat is het EPC ervan ?

Chris

Tja, dat is nu net hetgeen je niet kan met een EPC : de verbruiksfactuur voorspellen ( en dus omgekeerd , met een verbruiksfactuur en een aantal M2 een EPC simuleren).

 

De verbruiksfactuur van een woning is zeer afhankelijk  van het zogenaamde "bewonersgedrag" en dus wordt daar bij de opmaak van een EPC net niet  naar gekeken.

bewonersgedrag wil zeggen : de ene mens heeft het nog koud bij een kamertemp van 24 graden, terwijl de andere bij 18 graden gewoon nog een trui aandoet;  veel mensen in een grote woning zullen maar 1 of 2 kamers verwarmen ("gelijk vroeger");een andere zal volop stoken met de ramen open enz enz.

 

Voor de opmaak van een EPC worden vaststellingen ter plaatse gedaan aangaande de opbouw van de muren (spouw, dikte), of er ergens al dan niet isolatie aanwezig is in dak, vloer of muren (spijtig genoeg vaak niet dus, er is nog veel werk...), hoe er verwarmd wordt en san WW geproduceerd wordt, of er een koelinstallatie is , hoe de ramen opgebouwd zijn enz enz.

Voor het EPC wordt er echter wel uitgegaan van verwarming van alle bewoonde ruimtes ("beschermd volume") en net daar wringt vaak het schoentje : veel oudere mensen van de zg. babyboomgeneratie wonen in een grote villa , geen isolatie want het kon niet op in de jaren 60-70,ketel van vaak 30 jaar oud ("hij werkt nog goed hoor meneer"), laten een EPC opmaken want ze willen naar een appartementje verhuizen, en het EPC is torenhoog, terwijl ze staan te zwaaien met een "aanvaardbare" verbruiksfactuur : als je dan eens verder navraagt blijkt dat ze maar 2 kamers verwarmen, want de kinderen zijn het huis toch al lang uit...

 

PV installatie  10KWP en warmtepomp heeft woning dan een  laag EPC als verbruik enkel netvergoeding is?