keuze warmtepomp/verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor de bouw van ons huis staan wij voor een aantal keuzes. Belangrijkste keuzes wat betreft warmtepomp + verwarming zijn:

- welke warmtepomp? Wij zouden gaan voor diepteboringen, maar de verschillende offertes die we krijgen, zijn heel uiteenlopend van prijs en de specificaties moeilijk te vergelijken. Heeft iemand ervaring met Klimaterra (Nibe warmtepomp) en/of Innotech (Stiebel-Eltron wartepomp)? Onze warmtepomp zou een vermogen van 10 kW moeten hebben. Zowel beneden als boven wordt ongeveer 100 m² met vloerverwarming verwarmd, tenzij we voor de slaapkamers toch nog overstappen op radiatoren (zie hieronder)

- boiler: kleine boiler (180 l) of eerder een grote boiler (300 l)

- vloerverwarming in slaapkamers of radiatoren? Onze kindjes zijn nu nog klein, dus zullen nog vele jaren moeten studeren op deze kamers. Om te studeren moeten ze dus comfortabel warm zijn, om te slapen juist niet te warm. Wij dachten dat vloerverwarming hiervoor minder geschikt is aangezien die maar traag opwarmt. Advies?

- passieve koeling: ja of nee? We hebben een huis met heel veel raampartijen op het zuiden. Om te grote hitte te vermijden, werken we met overdekt terras, maar toch zijn we bang dat het snel té warm kan worden in de zomer.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Reacties

Boiler:

hoe ga je die opwarmen ? Puur electrisch of met de warmtepomp? indien electrisch is 180liter voldoende

indien met de warmtepomp veronderstel ik dat de boiler eerder buffervat kan zijn voor SWW en vloerverwarming dus is eerder 300liter aangewezen denk ik (kan de WP langer zijn warmte afgeven)

 

Passieve koeling: altijd ja... probeer met screens of rolluiken de zon buiten te houden

ga ook voor isolatie die de warmte lange tijd tegenhoud

 

Vloerverwarming:

als je met stenen binnenmuren zit, kan je misschien voor de kinderkamers een muur voorbehouden voor muurverwarming. Zelfde principe als vloerverwarming maar de alupex buizen zitten in de bezettingslaag. Dus minder massa dan bij vloerverwarming met het voordeel dat het sneller  warmte kan afgeven maar dan ook minder de warmte opslaat. Goed voor de wisselende noden in de kinderkamer.

 

WP: heb ik zelf geen ervaring mee...

 

Diepteboringen... uit gesprekken toen we zelf rondkeken wat interessant was voor ons heb ik wel onthouden dat diepteboringen heel variabel zijn per streek en regio. Een firma die ervaring heeft met boringen in jouw buurt zal in principe beter kunnen inschatten wat de diepte (en dus ook het werk voor de boring en bijhorende kost) zou kunnen zijn.

probeer minstens een SPF van 5.0 te halen, voor minder moet je het niet doen.

 

Het eenvoudigste (naar sturing en buizenwerk) en meest efficiente (omdat alles laagtemperatuur is) is overal vloerverwarming, tenzij je denkt dat de slaapkamers bvb op 16° verwarmd (dan kun je nog met jaga's of lagetemp radiatoren voldoende stoken) kunnen worden of nooit verwarmd moeten worden.

 

Vraag een simulatie voor uw huis met warmteberekeningen over een gans jaar met bvb een standaardverbruik van water van 50l/persoon, en temp op 20° en vraag gewoon wat de verwachtte kWh verbruik is. EN vraag de SPF faktor op. En vraag op hoeveel kWh via de grond zal gewonnen worden.

 

Diegene die de temperatuur stookt op 35°-25° vloerverwarming zal de zuinigste zijn, diegene die uw watertemperatuur houdt op 45° zal de zuinigste zijn. Diegene die uw simulatie doet met een WP  met de hoogste COP zal de zuinigste zijn. En diegene die de simulatie doet zonder radiatoren zal de zuinigste zijn. Diegene die simuleert met een boilervat die verwarmd wordt met de retour van uw vloerverwarming (of met een mengklep) zal ook de zuinigste zijn. En diegene die op uw boilervat nog 4tal zonnepanelen monteert zal er nog 20-30% van uw verbruik afpinsen.

Verder diegene die met grondwater werkt zal zuiniger zijn, dan gewoon met geothermische lus, en zal op zijn beurt zuiniger zijn dan lucht/water.

http://www.topprodukte.at/de/Products-Lists/heizung-warmwasser-klima/waermepumpen/sole-wasser/nutzung/privat.html

 

Isolde

Bekijk eerst van je woning warmteverlies vezus TVT  geowarmtepomp .

Gouden regel hoe minder uw woning verbruikt , hoe goedkoper je de installatie moet houden.

Wat heb je aan een cv installatie met TVT van +-17 à 20 jaar.

Laat de verkoopspraatjes van fabrikanten  maar links liggen,

en bereken dit zelf eens uit.

U rijd toch ook niet naar uw werk met wagen van 100000 euro , ook al is die elektrisch (zuinig)

Chris

 

 

electrisch verwarmen van boiler?   wat een onzinnig idee op een eco forum....

Isolde,

om te beginnen heb je nog best een hoge warmtevraag.  10kW nodig voor 200m2 is veel.  Zeker voor een nieuwbouw.  Als je goed isoleert kan je met de helft toekomen.  En in het warmtepompverhaal wil dat dan zowat zeggen dat je installatiekost ook de helft is.  Aan jou dus de keuze om ofwel geld te stoppen in een duurdere warmtepomp nu en meer verbruik, danwel meer geld te stoppen in isolatie en minder verbruik. 

Wat loopt er fout met de architect?  Hij is de man/vrouw die je hierin moet bijstaan.  Op zich een simpele vraag die je hier stelt en die je architect kan beantwoorden. 

- warmtepomp: geef eens wat voorbeelden van de offertes (je moet daarom niet alles met naam en toenaam vermelden).  Nibe en stiebel-eltron hebben beide zeker goede systemen. Voor de diepteboringen: vraag absoluut garantie ivm de performantie van de bron.  Bv eis dat de bron de eerste 5 jaar niet onder de 5°C komt.  Ik heb al te veel slechte bron systemen gezien en om dat op te lossen lopen de kosten zeer hoog op.  Belangrijker is vooral de je een installateur hebt die weet wat hij doet.  Ga daarom zeker langs bij referenties. 

- boiler; moet je natuurlijk vertellen wat je verwachtingen zijn; hoeveel liter wil je verbruiken, hoeveel douches, baden per dag/week; misschien voor later nog een zonneboiler,...?  Voor een 'laag' verbruik aan warm water kom je zeker toe met 180l; wil je bv enkel warm water maken in periode dat electiciteit goedkoop is en je bent met een een persoon of 4, is 300liter snel aan te raden. 

- vloerverwarming: denk je iets anders te willen dan vv, laat warmtepomp idee vallen.  Dat wordt een technische knoeiboel en zal je lage opbrengsten geven wegens de vraag naar hoge temperaturen voor de radiators en wordt ook duurder.

- vv in slaapkamers?  als je goed isoleert is vloerverwarming snel genoeg.  Afkoelen is natuurlijk nooit snel.  Je zult moeten leren leven met het comfort van een warme slaapkamer (hier thuis klaagt daar toch niemand over in de voorbije 8 jaar...). 

- koeling: zuidramen zijn 'makkelijk'; een kleine oversteek kan voldoende zijn om de zon buiten te houden.  Oost/west is meer problematisch.  Laat berekenen wat de koellast is van je woning. Indien die hoog is, ga in de eerste plaats voor betere zonwering.  En natuurlijk moet je isolatie ok zijn om ook de hitte buiten te houden (daar is nog wat werk). De berekening zit trouwens in je EPB verslag.  Laat je architect duiden of dit problematisch is of niet. 

 

Voor een nieuwbouwwoning van 200m² zou het warmteverlies hooguit zo'n 4-5 kW mogen bedragen, dat komt neer op zo'n 40-50 kWh/m² per jaar. En dan is het nog maar de vraag of een W/W-warmtepomp rendabel is.

 

Een L/W-wp van 5 kW kost zo'n 5K en verbruikt met een SPF van 3,0 2.700 kWh stroom per jaar. De levensduurkosten zijn dan 5K+15x0,6K= 14K. 

Een W/W-wp van 5 kW met een SPF van 5,0 zou dan 1.600 kWh stroom nodig hebben zodat de aanschafkosten (=warmtepomp+boring/captatienet) maximaal 14K-15x0,35K= 9K mag bedragen. En daar ga je met een W/W met gemak overheen.

Dag Isolde,

we hebben een NIBE fighter laten plaatsen door Klimaterra. Op het gelijkvloers vloerverwarming en op het verdiep overgedimensioneerde convectoren (bij renovatie niet mogelijk om vloerverwarming boven te doen). De diepteboringen zijn uitgevoerd door Verheyden. 3X 90m, hiervoor hebben we wel nog een vergunning moeten bekomen bij onze gemeente omdat er door de watergedragen lagen werd gegaan.

In de badkamer hebben we een module geplaatst die ervoor zorgt dat de warmte vlugger verspreid wordt (4 ventilators op de convector) Deze werken zeer goed, sinds de plaatsing niet echt koudegevoel gehad. Deze modules kan je op iedere convector monteren.

De boiler is ingewerkt en heeft een voorraad van 180 liter.

We zijn zelf zeer tevreden van onze keuze.

 

Voor de opwarming hebben we ook een grote overkraging gemaakt om die tegen te gaan en er is zonwering voorzien op de zuidgerichte ramen.

 

Wat hebben die warmtepomp en grondboringen gekost? Niet iedereen zal zeer tevreden zijn met de hoge kosten in relatie tot de beperkte besparing op energiekosten, waarom ben jij dan wel tevreden met de magere prestaties?

 

 

Beste,

inderdaad een warmtepompt en diepteboringen kosten nogal wat geld. door de groene investeringen heb ik wel kunnen genieten van een aanzienlijke belastingsvermindering.

Magere prestatie, we spreken hier wel over een COP van 4 tot 4,5. ieder kWh die ik uit de grond haal levert me 4 kWh op.

Als je alles bekijkt vanuit een ROI dan zal een warmtepomp niet voor iedereen voldoening geven.

Ik kies ervoor om een energiezuinige verwarming te installeren samen met mijn zonnepaneleninstallatie kan ik het verbruik van de warmtepomp compenseren.

Natuurlijk voor passieve woningen is het misschien overkill en kan je beter opteren voor een kleine aardgasketel en een zonneboiler. Deze aardgasketel verbruikt wel nog aardgas en de stijgende aardgasprijs moet je er dan maar bij nemen.

Over kostprijs: ong 30000 euro voor alles. mits recuperatie via premies, belastingsaftrek zal me dit ong. 20000 euro gekost hebben.

Dit is natuurlijk een stuk meer dan een standaard aardgasketel. Maar dat is iets waar jezelf voor kiest. Ik heb geprobeerd om zo energiezuinig te verbouwen en dan voor de voor mij best mogelijke verwarmingsmethode te kiezen.

Ik wil op die manier mijn beperkte bijdrage leveren aan een betere en gezondere wereld. 

 

Dat je allerlei financiële voordelen krijgt betekent niet dat de warmtpomp goedkoper wordt, je laat alleen je buren meebetalen aan jouw verwarming. Dat de WP een COP heeft van 4,0-4,5 is voor een bodemwarmtepomp is bedroevend weinig, je zou eerder een SPF van die grootte verwachten. Met een SPF van 3,5 en een jaarlijks warmteverlies 15.000kWh verbruik je altijd nog ruim 4.285 kWh stroom (940E) terwijl je met een gasketel dan 1.666m³ gas verbruikt (1.166E), een besparing op stookkosten van hooguit 19%... en een TVT van meer dan 60 jaar! Dat vind ik dus een magere prestatie.

 

Vervolgens kun je jezelf afvragen of je die meerprijs van de warmtepomp (15K) niet beter had kunnen investeren in halvering van het warmteverlies, dat zou immers ook een halvering van de stookkosten geven, een TVT van 25 jaar en het is ook beter voor het milieu.

Ingir, het is niet correct dat een SPF steeds lager zou liggen dan de COP.

COP is een labo meting, SPF is afhankelijk van de bodem, boring, warmteafgifte en vraag, isolatie etc.

Er zijn voorbeelden van systemen met COP5 en SPF6 of hoger !

In dat opzicht lijkt cop4-4,5 misschien bedroevend weinig (niet echt tóp), maar indien correct toegepast zie ik geen reden om daarmee niet vlot boven de SPF 5 te gaan ?

Een WP met SPF van rond de vijf kan je toch nauwelijks bedroevend noemen.

Dát zou ik pas bedroevend vinden. Tegenover een aardgas keteltje heb je dan toch al wel een enorme winst. Niet financieel bedoel ik dat dan.

Vraagje ?

als je zo'n hybride van Vaillant

http://www.vaillant.nl/Consument/productinformatie/hybride-systeem-1/geotherm-hybride-systeem-1/produkt_vaillant/3kw-geotherm-hybride-warmtepomp-consument.html

3kWh, COP4

haalt dus 2250Watt uit de grond

Moet je dus een buis in de grond stoppen die bvb ideaal 50Watt/m uit de grond zuigt of 45m diep, pak nu nog wat reserve naar 60m diep

Kost u dan 25euro/m of 1500euro ? Klopt dat ?

 

 

 

Over de helft van stook seizoen begint  grondbron  af te koelen en COP zal zakken.

SPF is het gemiddelde van volledig stook seizoen bij 4 is dat  al hoog en trek daar pompenverbruik nog eens af.

Geo warmtepomp staat in het rijtje van mico WKK.(bij kleine warmtevraag lange TVT)

Op plaatsen met grote warmtevraag komen die toestellen goed tot hun recht.

 

 

Ik denk dat warmtepomp-fabrikanten direct de COP zouden verzwijgen als hun SPF beter is dan de COP. Ik vind het verhaal van de hogere SPF dan ook weinig geloofwaardig. Een SPF van 5,0 of hoger is uiteraard niet slecht maar ook niet voldoende om te compenseren voor de hoge aanlegkosten van de grondboring en warmtepomp. Terecht merk je op dat de winst van een warmtepomp niet financieel is, anders gezegd is die warmtepomp gewoon niet rendabel, maar zeker weten dat die krengen verkocht worden met foute TVT-berekeningen.

Op plaatsen met grote warmtevraag komen die toestellen goed tot hun recht.

 

Bij grotere warmtevraag wordt ook de installatie duurder (hogere kosten voor warmtepomp en voor grondboringen). Ik denk dat geowarmtepompen vooral presteren in grotere gebouwen met een hoog isolatieniveau.

Nee, de COP is een officiele meting, een standaard, daar kunnen ze niet onderuit. Maar ik ben er wel van overtuigd dat sommige fabrikanten vooral daarop mikken, anderen meer op real world prestaties.

Je kan bij Heliotherm gaan kijken bij hun live data, de meeste van hun wamrtepompen, ongeacht het bronsysteem, heeft in de praktijk een hogere SPF dan COP, veelal zelfs met WW produktie inbegrepen !

Wat betreft de foute tvt berekeningen, bij renovatie werden die dingen of worden die dingen sterk gesubsidieerd. Heel gek, want een warmtepomp is ECOLOGISCH veeeeeel rendabeler bij nieuwbouw. Want je gaat hier net veel hogere SPF halen, dan in een oud huis zonder bijkomende maatregelen.

het kan die SPF hoger dan de COP; het is maar een kwestie van dimensionering. 

Hier thuis een warmtepomp met theoretisch is van een COP van 5 bij 4°C bron, 35°C (of was het 30°C) water.  Maar onze bron gaat zeker nooit tot 0°C, we hebben max water nodig van een 31°C zeer zwaar vriest.  Dus het zou kunnen dat we gemiddeld aan de COP zitten.  Nu om zeker te zijn ga ik energiemeter plaatsen deze zomer en eens zien wat er nu van aan is.  Het kan ook fel tegenslaan....

Walter

Zelfde uitleg

Grotere plaatsen (of grotere gebouwen ) is de warmtevraag groter dan passieve woningen.

Beiden hebben hoog isolatie niveau enkel bij passieve woningen is TVT een mensen leven.

Bij grotere plaatsen of grotere gebouwen  is er een normale TVT juist als bij miniWKK.

Op in aanmerking te komen voor premie netbeheerder telt enkel erkende  europese COP meting.

Is een meting met  zelfde bron T° voor alle toestellen,  vastgelegde bron T°verschilt wel  in WP types

SPF kan op piekmomenten bij verwarmen met bron T° 15 veel hoger zijn dan het COP

En heeft bij  bron T° 4 een lager Cop .

Daarom is SPF een gemiddelde seizoen werking/prestatie van WP.

Het rendement van Wp bij lage bronT° kan wel positief  beinvloed worden door toestel in deellast te laten werken.

 

Oké, ik begrijp dat de in het laboratorium vastgestelde COP onder gunstige praktijkomstandigheden overstegen kan worden. Maar dan praat je nog steeds over de COP onder die omstandigheden (momentopname) en niet over de SPF (seizoensgemiddelde).

Inderdaad , normaal is het SPF altijd minder dan CO P

Een WP die normaal seizoen gebonden is en in andere seizoenen gebruikt word kan het SPF hoger dan het COP liggen.

VB. WP L/W in zomer voor SWW en in winter ook voor verwarming heeft een hoger SPF dan COP

Een geoWP COP 5  op het einde van winter(afkoeling grondbron) heeft soms COP 2,5 is het SPF moglijk 3,5

 

/sites/default/files/users/user42332/Polysun1925854000506476635_sanibloc_LLWP.pdf

ik moet zeggen ik kan SPF groter dan COP simuleren in opstellingen

1° een WP met geothermische bron, maar vooral met zo'n open water bron, die dus grondwater oppompt

2° een WP met zonnepaneelondersteuning, zeg maar goed voor bvb 30% van de energiebehoefte

En daar zit dan het stroomverbruik van de pomp verwerkt in de SPF?

Dat kan enkel als primaire warmtebron (1)meer is dan bij opgeven warmtebron van   europese COP  meting.

(1) kan ondersteunende energiedragers zijn of hogere T° van lucht en vloeistoffen.

 

Maar neen, dat is de misvatting. COP metingen gebeuren typisch bij vaste waarden, bijv luchtwater COP wordt gemeten voor bron 2 graden, afgifte 35 graden, dit zowel met een deltaK van 10 graden en 5 graden.

Een goed geisoleerd huis gaat enkel bij extreme temperaturen die 35 graden nodig hebben, de rest van de tijd een pak minder.

Dus zelfs een LW wp zal slechts de SPF naar beneden halen bij aanhoudende extreem lage temperaturen (genre -12), de rest van de tijd zal die dicht bij zijn COP zitten of een pak erboven.

Moest dat niet zo zijn, dan zouden wij hier toch een pak meer elektriciteit moeten verbruiken.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat ons huis 25% beter geisoleerd is dan volgens de EPB, zelfs met een binnentemp van regelmatig 22 graden in de winter :-)

 

Wat ik al een paar probeer uit te leggen over europese COP norm  van verschillende warmtepompen

De COP, onder de vermelde condities, is hoger of gelijk aan:

-- 4,3 voor bodem/water warmtepompen

(brontemperatuur 0°C, afgiftetemperatuur 35°C)

(gemeten volgens EN14511 of EN255)

-- 5,1 voor water/water warmtepompen

(brontemperatuur 10°C, afgiftetemperatuur 35°C)

(gemeten volgens EN14511 of EN255)

-- 3,1 voor lucht/water warmtepompen

(brontemperatuur 2°C, afgiftetemperatuur 35°C)

(gemeten volgens EN14511 of EN255)

-- 2,9 voor lucht/lucht warmtepompen

(brontemperatuur 2°C, afgiftetemperatuur 20°C)

(gemeten volgens EN14511 of EN255)

-- 4,3 voor directverdamping/water gemeten volgens CETIAT

(brontemperatuur 0°C, afgiftetemperatuur 35°C)

-- 4,3 voor directverdamping/directcondensatie gemeten

volgens CETIAT

(brontemperatuur 0°C, afgiftetemperatuur 35°C)

 

http://www.eandis.be/eandis/pdf/9021005_Warmtepomp_mei_DataId_8295643_Version_5.pdf

 

Het SPF is het gemiddelde (COP) over een seizoen of jaar van vebruik en opbrengst warmtepompen.

En SPF kan onder sommige omstandigheden beinvloed worden door hogere of lagere warmte bronnen (vb. Lucht en vloeistoffen  of andere primaire verwarmings toestellen.

Chris

Ja die simulatie houdt daar rekening mee