EPS vloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik zou een vloerisolatie van 20 cm dikte moeten plaatsen.
Ik had daarbij gedacht aan EPS200 platen (2 x 10 cm). Is dit een voldoende goed product.

Mijn vloeropbouw is de volgende:
7 cm uitvulchape
20 cm EPS 200
8,5 cm afwerkingschape
1,5 cm tegel

In het woongedeelte zou ik vloerverwarming leggen, maar in de garage uiteraard niet.
Kan ik in de problemen komen op termijn met 20 cm EPS 200? Zowel met de vloerverwarming als het gewicht van een wagen in de garage?
Of moet ik eerder overgaan naar EPS 250?

mvg,
Hendrik

Reacties

ik zou de hardste nemen, en 20cm is natuurlijk goed

als alternatief zou ik

- isolerende chape

- 5cm isofoam

- 10cm Resol 

 

 

 

EPS zal goedkoper zijn dan isolerende chape en resol hoor.

In de EPS kun je ook makkelijk je leidingen infrezen, zodat je geen uitvullingslaag nodig hebt.

eens kijken bij dewitte

http://www.bouwpuntdewitte.be/promo.php?id=629

 

PUR , PIR of  RESOL 13.6euro/m2 voor 10cm

EPS kost 11euro/m2 voor 10cm...  op het eerste zicht is dat niet goedkoper, of heb ik verkeerde prijzen ?

http://www.omnia-bouwmarkt.nl/contents/nl/d265_Tempex-EPS-Polystyreen-platen.html

http://www.iso-star.be/resources/efa627c6f657e1ed9055e57f37792324be1d0f24/kataloog_eps.pdf

 

nu sowieso zou ik nooit 20cm op de vloer leggen, als is het maar dat je in feite daar niet de grootste verliezen hebt

en volgens mij is het belangrijker dat je de volgorde omkeert van uw opbouwlaag, want meestal liggen de buizen buiten de geisoleerde schil en leggen en komen ze allemaal als koude brug op uw muren terecht.

 

Ik vind he traar dat daar niet over gediscuteerd wordt ? Je zou kunenn stellen, leg 10cm EPS op een betonlaag, leg daar electriciteit en sanitair op, vlak dat uit op met vermuliet korrelkes of waarom niet gewoon zand of iets korrelachtigs en weinig indrukbaar isolerends gelijk wat die gemakkelijk legt. Leg dan nieuwe laag op van 10cm EPS isolatiepanelen, plak daar uw vloerverwarming op dan een 5cm chape 

En bij de muren zou ik daar carement gaan voor een isolerende isofoam, is duur maar vooraal totaal intert. Dus je hebt absoluut geen koude bruggen en als je daar oud condens in krijgt, kan dat materiaal zijn hydrofobe werking tonen. Eventueel de muren wat uitpellen dat hij zowat 5 cm onder de muur zit. Uw sanitair en electriciteitsbuizen komen dus naar boven tussen de vloerverwarmingsbuizen... naar de muur... zullen dan misschien volgens sommigen warmtebruggen maken..

Het isolatiemateriaal is goed gekozen, EPS200 voldoet prima om de druk van een vloer op te nemen, is ecologisch niet heel slecht zoals PUR/PIR, en is zeer kostenefficiënt. Ideaal voor in de vloer omdat het drukvast is, niet gevoelig voor vocht en in grote diktes leverbaar.

 

De vloeropbouw is minder goed gekozen omdat de massa van de betonvloer niet benut wordt voor de vloerverwarming ((betonkernactivering) en omdat de betonvloer niet benut wordt om de puntlasten van de geparkeerde auto te spreiden over de isolatie.

 

Een betere opbouw (van boven naar beneden):

- 50mm chape (niet in garage)

- 120mm gewapend betonvloer met vloerverwarming op het krimpnet (in garage monoliet afgewerkt)

- PE-folie

- 200mm EPS200 (bij voorkeur 2x 100mm ivm drukverdeling bij naden)

- PE-folie

- 150mm egalisatielaag schoon zand

Helaas (ecologisch gezien) dalen de prijzen voor PUR en aanverwanten eerder dan dat ze stijgen. Toen ik mijn vloerisolatie legde een paar jaar terug vond ik nergens zo'n goedkope pur en was EPS altijd tot de helft goedkoper voor dezelfde isolatiewaarde.

Even een vervolg op deze thread, heb een betonnen ondervloer van 15cm en heb nu ongeveer 24cm over voor egalisatielaag, isolatie, chape en tegelvloer.  Tegelvloer is ongeveer 1.5cm, egalisatielaag is 2cm dacht ik, blijft er dus ongeveer 20cm over.  Bedoeling is dat er vloerverwarming op komt.  Is het best een verdeling van 10cm isolatie en 10 cm chappe of mag het net iets meer isolatie zijn...  En welk type van isolatie is het beste wetende dat de grond rondom nogal vochtig is.  Als ik het goed voor heb kan je kiezen uit eps, xps, pur, resol en pir.  Naar dat ik heb gelezen is dat resol nogal gevoelig is aan vocht.  Ook pur zou er wat last van hebben, daar tegenover staat ze wel beter isoleren.

 

Iemand een idee?