Warmtepomp Boiler, jullie ervaring

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik ben Sander, 33 jaar oud en woon sinds kort met mijn vriendin in Essen, in een woning van 1990. De isolatie is middelmatig. We hebben een kelder, begane grond en verdieping van ongeveer 125m2 per stuk. Daarnaast hebben we een zoldertje in het puntdak, wat nu nog niet goed toegankelijk is ivm geen vloer en geen toegangsluiken de plafonds. Er liggen wel al dikke balken als voorbereiding. Ik heb 2 grote daken haast pal op het zuiden.

Dit huis is volledig elektrisch gestookt. Er ligt gas in de straat, maar niet in de woning. Ik heb nu:
- Accumulatie vloerverwaming volledige beneden verdieping, helaas zonder slimme regelaar en voorzien van isolatie schuim + laminaat op de plavuizen, aangesloten op ex. nachtstroom.
- 5x 1kw bijverwarming op de beneden verdieping, aangesloten op piek/dal stroom.
- 3x accumulatiekachel op de bovenverdieping, aangesloten op ex. nachstroom.
- 1x elektrische boiler 200 liter in de kelder, aangesloten op ex. nacht stroom.

Na de eerste 6 dagen wonen keek ik op de kwh meters (mei). Ik schrok me een lam. de eerste 6 dagen heeft €150,- stroom gekost. Oftewel ruim €8000,- per jaar.. De grootste boosdoener is de vloerverwarming geweest. Die heb ik meteen uitgezet en ik heb een Zibro kachel in de woonkamer gezet. Voldoende voor nu in het voor en naseizoen. Van de winter veel hout stoken en volgend jaar de verwarming onder handen nemen.

Omdat de temperaturen *iets* zijn gestegen staat de kachel nu uit. Daarom is nu de volgende grote verbruiker de elektrische boiler met ruim 10kW per dag. De hele boiler is aan de buitenkant lekker warm. Ik verlies zonder gebruik van tapwater 1 graad Celsius per uur. Ik heb te temperatuur van ruim 80 graden al terug gebracht naar 70 en de leidingen zijn inmiddels geïsoleerd, de boiler zelf nog niet. Ik heb echter met de huidige boiler het gevoel aan een dood paard aan het trekken te zijn, Ik wil deze vervangen door een andere, duurzamere oplossing.

Ik ben momenteel meest geïnteresseerd in een warmtepomp boiler, met mogelijkheid tot aansluiten van een zonneboiler in de toekomt. Ik wil deze in de kelder plaatsen waar de huidige boiler ook staat. Tevens omdat een kelder een constante temperatuur heeft, en het niet erg is als het in de kelder nog wat koeler wordt. Later zou ik het systeem kunnen uitbreiden dat als het buiten warmer is dan in de kelder er buitenlucht gepakt wordt om een hogere COP te halen en / of de afzuiging van douche en toilet erbij betrekken.

Opgegeven COP is me voor nu nog te vaag, om een goede berekening te maken m.b.t. kosten en besparingen. Fabrikanten geven allemaal wat anders op, maar volgens mij kan er niet zoveel verschil zitten in rendementen omdat natuurkundig ze allemaal op het zelfde principe werken. Ik wil voorkomen dat ik dadelijk een duur systeem heb staan met een COP van 1,5.

Ik heb gezien dat remeha met een nieuw product op de markt is/komt: http://www.remeha.be/fileadmin/user_upload/Professional_Site_BE/Brochur…

Ook de Viessmann lijkt interessant:
http://www.viessmann.nl/nl/eengezinswoningen/producten/Warmtepompen/Vit…

Met welke warmtepomp boilers hebben jullie goede ervaringen ? Hebben jullie eens terug gekeken welke COP's gehaald worden ? Alle tips zijn welkom !

Bedankt !

Reacties

je zult dan WW hebben van 44° ipv 45° dat is het gewoon... en zet uw water gewoon op 45° en stop daar een legionellafilter tussen als je wilt legionella voorkomen

het komt niet op die ene graad, het mag gewoon nooit vriezen in die kelder. Nu als je daar 300m3 lucht uit zuigt, en dat gans de tijd zit te verversen en weinig energie vindt in de lucht moet je nog meer verversen, en op den duur zal het daar beginnen vriezen. Maar je moet vooral zien, uw koude lucht begint dan te bevriezen (je moet warmte uit de lucht trekken) en in bepaalde modellen zitten dan geen ontdooiing in. Dus je kiest dan best een model die ontdooit, of laat die boiler carement de lucht afzuigen van WC, douche, en keuken, die is dan gegarandeerd altijd >12°

http://www.legionellafilter.nl/

Als de kelderlucht onder de 15 graden komt schakelt deze warmtepomp toch uit ? Hij gaat dan over op de verwarmingsspiraal. Het nu al maar 14 graden.

De warmtepomp loopt niet! Controleer of „ de stekker in het stopcontact zit „ de bedrijfsschakelaar ingeschakeld is „ de schakelaars op de afstandsbediening ingeschakeld zijn „ er spanning op het stopcontact staat„ de luchtaanzuigtemperatuur ≥ 14°C is„ de warmwatertemperatuur al 58°C (of meer) is „ Tip voor de vakman Is de interne zekering van het apparaat aangeslagen?

Aanvoer van aardwarmte zou niet echt een probleem mogen zijn schat ik, mijn kelder is een kuub of 300 maar die 15 graden haal ik het hele jaar precies niet. Ik kan inderdaad in de zomer buitenlucht of lucht uit de natte ruimtes pakken en weer koele lucht naar de wonnkamer blazen. Maar voor de winter zou het toch prettig zijn als de WP blijft werken tot een graag of 7, zoals de meeste moderne toestellen.

 

Mijn vader heeft kantje boord gelegen met veteranenziekte. Voor mij is het daarom niet iets wat alleen een ander overkomt. Dat filter is wel aardig, maar gaat "slechts" 6 kuub mee. Dan heb ik lievere en regeling die 1x in de week  een paar uur een graag of 70 boiler temperatuur aanhoud. "fit&forget

Iemand toevallig ervaring met de Daikin EKHWS300B3V3 ? b.v.:

http://www.breeze24.com/edelstahl-warmwasserspeicher-ekhws300b3v3

Daar zit een spiraal in waar je (in de toekomst) een zonneboiler of WP of ... op aan kan sluiten.

Voor nu zou ik die kunnen gebruiken als standaard elektrische boiler op een lagere temperatuur (b.v. 50 graden)

Hij heeft bovenin een 3kw spiraal zitten en blijkbaar een regeling die 1x per week de temperatuur omhoog gooit tegen legionella.

Ik vraag me nu enkel af of het mogelijk is " standalone" hiermee te starten, of dat het noodzakelijk is om meteen een Daikin Hydrobox te hebben om de spiraal aan te sturen. Ik vind helaas geen techniche documentatie.

Hoi Robin,

Onze douche staat beneden en de DWW kan daarom enkel horizontaal geplaatst worden terwijl de meeste voor verticale plaatsing zijn. Daarnaast douchen we relatief weinig, met een water besparende kop (inmiddels besteld)

Aan de andere kant, een DWW kost zo'n 400 euro, ex installatie (materiaal). Ik vraag me af hoeveel liter je moet douchen, om dat ooit terug te verdienen ? Ik had de DWW eigenlijk al bestempeld als enkel haalbaar voor de douches bij b.v. zwembaden.

Robin,

Ik redeneer veel verder dan u denkt .

Kijk elektrische fiets heeft nu al een boost gekregen , vroeg of laat gebeurd dit ook met autos.

Om die dagelijks allemaal op te laden ......

Door de kronkel van FreyaVDB is deze perfecte PV groei de nek omgewrongen.

Al uw energie met Pv installatie dekken is zéér ecologisch.

Bedrijven die stroom krijgen in piekuren in zomer van onze Pv installaties zijn +- 100% Co2 neutraal

Die stroom moet een centrale van fossiele brandstof niet meer maken met 40% rendement + Co2 uitstoot.

Mijn PV installatie(8,28KWp  + Wp L/L + elektrische boiler is veel ecologischer dan vele ander met kachels en Cv ketels.

Heel die installatie is voor mij een WIN/WIN situatie .

Veel mensen redeneren enkel isoleren en nog eens isoleren.

Je kunt isoleren tot een bepaalde grens , soms is verder isoleren een nodeloze kost om toch maar 1 eurotje meer uit te sparen.

Je kunt het bezien als iemand die aan zijn eigen bos woont in een betonnen platen huis ,

moet die eigelijk isoleren ?

Dus iemand met eigen zelfopwekking moet die nog veder  isloleren dan nodig is ?

Bij veel mensen ligt het economische veel korter bij hun geldbeugel dan het ecologische.

Chris

 

 

 

 

Dat is een volledige WP boiler

En krijg je nog een premie van netbeheerder (max 1700 euro) voor deze +- 200 euro

Dag Sander. Idd voor douches op gelijkvloers en wie zeer weinig doucht is dit niet rendabel. Voor de meeste gezinnen met douche op verdiep is de terugverdientijd tussen de 1 en 5 jaar. Dus niet enkel voor zwembaden hoor.

Als jullie niet vaak douchen, dan zal jullie verbruik voor SWW ook zeer laag liggen met een goed geïsoleerde, kleine boiler. Desnoods elektrisch. Waarschijnlijk is dit momenteel de goedkoopste oplossing (kleine, elektrische boiler van 100-150 liter).

Chris, ik zal zeker niet ontkennen dat uw energie dekken met PV ecologisch kan zijn. Alleen kun je afvragen wat beter is:

Uw verbruik laten zakken tot onder het gemiddelde + PV dekking.

OF

Niets doen aan uw verbruik (stel bv. dat die 50% hoger ligt dan gemiddelde) + PV dekking.

 

Je moet een idioot zijn om te ontkennen dat het eerste beter is hé ;-).

Er gaat gemiddeld wel iedere dag een bad vol, dus warm water gebruiken we goeg. We hebben nu een boiler van 200 liter, en dat is genoeg voor onze vraag, als het verlies niet op zou treden.

Ik zou de Daikin boiler 2e hands los kopen, dus zonder de WP. Als ik naar het einde van het jaar een WP CV zou aanschaffen kan die op de boiler bij aangesloten worden.

Dan heeft een spaardouchekop niet veel zin hé ;-) (bij het nemen van een bad).

Robin ,

Dat beweer ik niet , maar de haalbaarheid om te isoleren in huizen van 70 à eind 80 is soms een zeer zware last- en  meerkost.

Ik heb dubbel polyglas(nu met argongas)  +- 60m2 en isolatie van 5 cm + poriton binnemuur in 1985 was dit al behoorlijk

Stel dat ik voor 10000 euro bij isoleer  en  daarmee 30 % stookkosten verminder.

Zou ik PV installatie kunnen verminderen  met 30% = 3000 euro

Ik heb die rekening al gemaakt en daarom heb ik gekozen voor zelfopwekking en niet voor bijkomende isolatie.

Pv installatie+ WP L/L  heeft bij ons gewonnen vezus bij isoleren .

Onze woning zou één bouwwerf geworden zijn met alle euvels van aannemers.

Soms is techniek een beter oplossing.

Chris

 

 

Waar had je vader legionella opgelopen? In een huishoudelijke installatie is dit normaal geen risico.

Op een filter in een douchekop zou ik absoluut niet vertrouwen.

Je hebt bang van legionella, maar een Zibro in de living kan wel. CO-vergiftiging is nochtans een veel groter risico met verschillende dodelijke slachtoffers, ieder jaar opnieuw.

Inderdaad, ieder geval moet apart bekeken worden.

het antwoord is simpel voor Chris

 hoeveel zonnepanelen moet ik op mijn dak leggen van 100m2 om mijn huis van 60.000kWh energie te voorzien in de ongeisoleerde toestand dat het nu is, en met uiteraard PV energie die zuiver omgezet wordt zonder WP naar elektrisch energie ?

60.000Wp zijn industriele installaties bij mijn weten. En voor zover ik dat weet heb je daar 300m2 opp voor nodig, dus 'houston i got a problem' situatie.

Als ik een WP van COP4 installeer, hoeveel zonnepanelen moet ik leggen ? 100m2  Aleluja zonder isoleren heb ik al mijn huis verwarmd. Maar nog altijd is de installatie groter dan die 10.000kWp maximum

Als ik mijn huis nu strak isoleer en een ventilatie erop zet, zeg maar ik doe het verbruik delen door 3, naaar 20.000kWh en ik installeer nu een warmtepomp van COP4, hoeveel heb ik dan nodig ? Opsla 5000Wattp, eindelijk kan ik ook nog eens een douche pakken en warm water aftappen en de installatie beslaat een eerbare 50m2 opp.

Goed, we gaan eens verder, stel u voor dat ik daar nog wat geothermie, aan koppel.. Dan kom ik me een COP5 installatie uit op 4.000kWH en inderdaad 4000Wattp is genoeg

Als ik nu nog wat bijkomend isoleer, en nog eens dieper in de isolatieverdiep, haal ik 15.000kWh verbruik, en met die COP5  heb ik 3000Wattp zonnepanelen genoeg, en heb ik 2000Wattp zonnepanelen voor de rest van het verbruik te dekken, ben ik dus ZERO energie...

 

Voila dat is het doel en het doel is maar bereikbaar door de combinatie te maken

daarom je moet een toestel pakken die ontdooit, verbruikt dan meer, maar die blijft werken

ik zou modulair werken en kopen wat werkt op zichzelf en dat je verder kunt uitbouwen tot een compleet systeem

Dus een WPB met zonnespiraal , dan zonnepanelen leggen, dan uw ventilatie doen en aansluiten aan deWPB, dan uw verwarming overschakelen etc...

http://www.rotex-heating.com/products/heat-pump/low-temperature-heat-pump/bivalent-heat-pump.html

 

hier is er ook een advies van een duitser

zegt dat zo'n warmtepompboilers een COP 2 haalt

http://www.energieberater-karlsruhe.de/download/wp-feldtest%20lahr.pdf

een site die zo een beetje ruw een vergelijking toelaat om al de systemen te simuleren

http://www.waermepumpe-austria.at/

een test en vergl van warmtepompen

http://www.kaeuferportal.de/luftwaermepumpe-kaufberatung/luftwaermepumpen-test-erdwaerme-und-waermepumpe-2648

hier een zwitsers testinstituut die de warmtepomp test en vergelijkt

http://institute.ntb.ch/fileadmin/Institute/IES/bilder/PruefResLW130516.pdf

en just hier staat het antwoord op uw vraag, welke warmtepompboiler er nu goed is

http://institute.ntb.ch/fileadmin/Institute/IES/pdf/PruefResWEW130410.pdf

 

en die jaz rechner vergelijkt dus de COp waarden van alle warmtepompen

http://www.waermepumpe.de/nc/waermepumpe/effizienz/jaz-rechner.html

Een hotel in Duitsland denken we. Ik ben niet bang voor Legionella maar ik wil er wel voor zorgen dat het goed geregeld is. De kans op CO vergiftiging is weer kleiner dan de kans om in het verkeer om te komen zo blijf je bezig. De Zibro kocht ik overigens nieuw met ingebouwde veiligheid.

Hotels zijn inderdaad een potentieel risico. Ik heb net een artikel op de website van een krant gelezen waarin gemeld wordt dat er heel wat hotels zijn waar de besmetting aanwezig is. De lijst is bekend bij de bevoegde instantie's.

Statistisch is de kans op CO vergiftiging misschien wel kleiner dan de risico's in het verkeer, maar als je met een open verbrandingstoestel wat de rookgassen in de ruimte blaast zit, wordt het risico toch al wat groter. En dan hebben we het nog niet over de rotzooi wat in die verbrandde gassen zit.

YES! De kogel is door de kerk, zojuist mondeling een koop gesloten voor een gebruikte Daikin Altherma WP van 14kW geschikt voor lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling. Komt uit 2010, door een verkeerde warmteberekening retour naar de leverancier gegaan, welke kort daarna failliet ging... Nieuwprijs €9400,-, voor minder dan 1/3 daarvan gekocht ! Donderdag ga ik hem afhalen, fingers crossed dat alles in de beloofde staat is (dus netjes afgedopt etc.) Ik heb daarnaast een jaar garantie. (Als is met 2ehands spul garantie hebben en garantie krijgen 2  verschillende dingen...)

 

Nu ben ik bezig met een compatible boiler voor de warmwater productie en ik ben opzoek naar laag temperatuur radiatoren (bijvoorbeeld van Jaga) De beneden verdieping ga ik dan verwarmen met de warmtepomp en de bovenverdieping wellicht voorlopig nog met de accumulatoren, al is het misschien een klein moeite ook daar een radiatortje te hangen.

 

Wordt vervogld !

Sander,

U word in het zak gezet  (retour opdat er een verkeerde warmteberekening was ???) en dan nog een failliet.

jongen ,jongen .

De betreffende installateur (geen idee wie dat was) zal wel meer problemen hebben gehad met rekenen ;)

 

 

Oversized, oude gietijzeren radiatoren kunnen ook mooi zijn en dienen voor lagetemperatuurverwarming, zeker als deze in de woning passen. Je kunt die vaak voor een appel en een ei tweedehands vinden.

Wat ik mij afvraag : hoe ga jij die R143 of gelijk wat ze nodig hebben daar inkrijgen en laten valideren ? En hoe ga jij die buizen leggen dat ze perfect gesealed zijn...

Hopelijk heb je 3 dingen voor die prijs, dus de altherma, de outdoor unit, voldoende koperen buizen om die verbinding te maken en nog uw buffervat ?

 

kijk eens naar die prijzen

http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=daikin%20altherma%2014kw%20price&…

 

Heeft dat toestel gewerkt (of is het aangesloten geweest)? Zoja hoop ik inderdaad voor jou dat alles perfect afgedopt was. Vocht in een koelmachine = ellende.

http://www.bollieshop.be/nl/zwembaden/viewcategory/warmtepompen

Ik vraag mij af waarom zwembad WP stukken goedkoper zijn dan huishoudelijke WP.

Zijn basis toestellen met  degelijk inwendig materiaal zonder  deftige sturing.

Oke , die zijn afgesteld op 25C ° lucht over te zetten naar water van 25C° met hoog debiet m3 per uur.

Als het debiet zakt naar huishoudelijke normen zal de T° op uitgang ook wel stijgen .

 (vloerverwarming of muurverwarming)

 

 

ja die zwembaddingskes werken bvb tot 7°... als je weet dat de gemiddelde temp 10° is dan weet je toch ook chris dat dit toestel gemiddeld de helft van het jaar uitliggen. Logisch ook, niemand verwarmt zijn zwembad in de winter om er buiten in te gaan zwemmen. Dan spreken ze van een COP4 bji temp 28° om het water op 28° te krijgen. Dat zijn precies geen sexy COP waarden, ik denk als Heliotherm die waarden zou publiceren dat je daar COP8 ziet staan

Logisch ook, niemand verwarmt zijn zwembad in de winter om er buiten in te gaan zwemmen.

Ik ken er toch waar het buitenzwembad het ganse jaar (en ja hoor, ook putje winter bij strenge vorst) op 30° staat...

Ach, als geld geen probleem is en je lak hebt aan de rest van de wereld.

ja weet het, maar dat doe je niet met zo'n warmtepompje.

Haha, even naar mijn schoonbroer gebeld.(legt zwembaden en heeft een horizontale WP )

Kan wel en zou zelfs goed kunnen werken alles hangt af van debiet/snelheid van buiten ventilator en debiet  waterdoorstroom.

Die zou een aparte sturing moeten krijgen enkel twijfelt hij over aansluitstukken in PVC of die die er bestand tegen zijn.

Werkt zelfs bij -5 C°.

Hij heeft in zomer een defekte circulatiepomp gehad en water dat eruitkwam was foorheet.

Dus bij lager debiet heb je toch hogere T°

 

Heeft gewerkt, is afgedopt en ik krijg "garantie". Zelf al zou ik een compleet nieuwe buitenunit moetn aanschaffen ben ik goedkoper uit.

Inderdaad niet met een zwembadwp. Die toestellen zijn onbruikbaar in de winter omdat ze ook geen ontdooifunctie hebben.

Ik hoop het beste voor jou, maar ik zou mijn handen er af gehouden hebben. Die dingen zijn behoorlijk gevoelig. Eigenlijk moet er al zeker een nieuwe filter/droger in. Maar daar zullen ze niet over gesproken hebben? Garantie, ok, maar als puntje bij paaltje komt...

We zullen zien. You win some, you lose some.

http://www.bollieshop.be/nl/zwembaden/product/poolmaster-inox-warmtepomp+1050-kw

Met ontdooifuctie

Schoonbroer heeft terug gebeld , die toestellen waren oorspronkelijk bedoeld voor koelkamers

er werd koelmiddel mee gekoeld in circulatie systeem.

En omdat buiten veel warmte afgifte was waren die geschikt om zwembaden te verwarmen .

Heeft ook te maken omdat Warmtewisselaar ook geschikt zijn tegen chloor.

En een Daikin boiler erbij gevonden. 300 liter, 3 jaar oud. Voor minder dan 1/4 van de nieuwprijs. Totale investering tot nu toe net geen €3500,- Vanavond een rittje door Nederland maken om e.e.a. af te halen !

die site is toch slecht gedocumenteerd: hier begrijp je dat zinnetje van die dubbele compressor

http://www.parco-company.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=&product_id=14&category_id=0&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=56

Oppassen daarmee: er is een groot verschil voor een compressor om enkel max 30°C met klein temperatuurverschil te moeten produceren versus 50°C: In het laatste geval zijn er echt hogere drukken nodig in de warmtepompcompressor.  Eenzelfde toestel kan dat niet zomaar (of beter: kan dit niet zonder dat het toestel te snel stuk zal gaan).  Voor die zwembad warmtepomp kan je daarom naar goedkoper materiaal gaan.  Verder verwacht men voor een zwembad niet dezelfde kwaliteit als voor een verwarming en zal het aantal draai-uren veelal veel lager zijn. 

Verder vindt je ook 'goedkope' warmtepompen voorzien om te verwarmen als je wat zoekt (met natuurlijk lagere rendementen). 

Walter

die poolmaster 21kW is al niet echt goedkoop meer te noemen

POOLMASTER+ 21.50Tkw €4885

ho kijk het is altijd goed dat je eens naast het normale pad kijkt en waarom iets meer kost of minder kost. 

er was een test van warmtepompboilers door Test-Aankoop
je kan dat nummer best eens lezen in de plaatselijke bibliotheek

 

dat vodje papier is zelfs meestal het lezen niet waard, waar haal je het uit om nu te denken dat die gasten een objectieve en interessante analyse kunnen maken ?

Ze geraken niet verder dan de papieren getallekes in een tabelletje te zetten en tevergelijken met + en dan volledig arbitrair daar een getal uit te mendelen

 

moesten ze hun geld waar zijn dan enqueteren ze een 10tal gebruikers per toestel en verzamelen ze de opmerkingen van die gebruikers om daar een uit het leven gegrepen rapport te krijgen. De kans dat een pruters van een fabrikant daar goed uitkomt is dan tenminste 0.0

Je bedoelt dat als testaankoop zegt dat ze performance (laten) gemeten hebben dat je hen niet moet geloven?
Walter

dat zal wel kloppen, maar ze geraken nooit op het niveau dat ze een SPF gaan meten, 

ik vind bvb die duitse testen en zwitserse testen een veelvoud 'grundlicher' dan het gepruts van testaankoop

daar geef ik je wel gelijk in, bij complexere testen zullen ze zaken zoals SPF of COP niet volledig uitmeten in waarden en in hun tabellen geven.

Wat ze wel doen is alle toestellen in dezelfde omgeving en opstelling plaatsen en dan kijken wat de toestellen meer of minder verbruiken dan de anderen in de test.

ook al is die test lichter van aard dan bij hun duitse collega's van Stiftung Warentest, je ziet al wel verschillen tussen toestellen.

Als een gewone particulier die op zoek naar informatie zo zou kunnen testen voor dergelijke machines zou hij dolgelukkig zijn.

In zo'n test kijken ze wat de toestellen echt doen en niet zozeer gewoon de brochuurtjes aflezen...

Als consument moet je je informeren en ook testen van Testaankoop, Stiftung Warentest en meningen van anderen helpen daarbij.

Even een update.

 

Inmiddels staat Daikin Altherma met hydrobox en 300l boilervat thuis. Je kan zien dat alles een paar keer verplaatst is geweest ivm met wat deukjes en kleine beschadigingen aan de behuizingen.  Technisch ziet het er allemaal goed uit. Ook zijn de originele stopjes zijn gebruikt voor het afdoppen. Ik heb nog wel wat extra zaken nodig zoals een driewegklep voor de boiler en een kamer thermostaat voor de woonkamer maar in de basis lijkt het een goede deal.

 

Nu ben ik 2ehands Jaga Tempo convectoren aan het verzamelen. Die zijn geschikt voor lage temperatuur verwarming. Om op zo laag mogelijke temperatuur te kunnen stoken wil ik zelf "DBE" toe gaan voegen. Jada DBE is naar mijn mening veel te duur voor een paar ventilatoren. Ik wil de ventilatoren zelf gaan aansturen met een PLC systeem maar dat kan later gerealiseerd worden. Ik ga woensdag de eerste 7 radiatoren ophalen inclusief aansluitsets en kranen. Allemaal verschillende formaten maar ik kan vast iets werkbars samenstellen.

 

Bij mijn huis zaten helaas geen bouwtekeningen, die nodig zijn om een capacitetisberekening per ruimte mee te maken. Gelukkig had de gemeente deze nog in het archief en deze heb ik inmiddels in mijn bezit ! Zodra ik het noodzakelijke vermogen per ruimte weet ga ik het allegaartje jaga's op zo'n manier verdelen dat het eindresultaat zo strak mogelijk is.

Even een vraagje voor de experts.

Mijn huis is van 1990

Heeft overal dubbel glas

De vloer naar de kelder is 40cm dik, vermoedelijk met tempex ivm de oude vloerverwarming

Buiten muren zijn 30cm dik

Overal rolluiken, die dicht gaan om kou en zon buiten te houden.

plafond op de bovenverdieping gaat geïsoleerd worden.

Nog geen mechanische ventilatie, ik ga een WTW voorzien.

 

Van hoeveel watt/m2 zou ik uit moeten gaan ? Is er een goede manier om dit te bepalen ?

Mij is geadviseerd om 150watt/m2 te pakken, maar dan kom ik op een totale verwarming van 26kW uit.

Dat is op lage stook temperatuur (35/30/20) enorm veel en grote radiatoren.

Daarnaast is mijn warmtepomp "slechts" 14kW...

 

100 watt per m2 zou totaal 17kW zijn, sluit al wat beter aan bij de warmtepomp en de radiatoren zijn groot, maar niet onmogelijk groot.

 

Wat denken jullie ?

Hoeveel verbruik ke nu ?

Omgekeerde werkwijze... normaal reken je eerst het warmteverlies uit en daar kies je dan een bijpassend verwarmingssysteem bij.

 

Eens kijken, 250m² verwarmd in een K50-woning te verwarmen met een L/W van 14 kW, dat is nogal ruim bemeten (8kW nodig), met een jaarverbruik van zo'n 5.000kWh voor verwarming en 1.500kWh voor SWW is het nog steeds een energiefactuur van bijna € 1.500 per jaar. Mijn woning is ook 250m² verwarmd en ik verbruik slechts € 800 aan gas voor ruimteverwarming en SWW (@21°C-24/24 en 3 personen). Extra dakisolatie is meestal de meest effeciënte besparingsmaatregel en volgens mij was je dat al van plan...