Solar Edge, ervaring met parallelle zonnepanelen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie heeft er ervaring met Solar Edge inverters. Het is daar bij mogelijk van de zonnepanelen in parallel te schakelen, ipv serie zoals bij een traditionel omvormer?
Zijn er mensen dat er ervaring mee hebben? En is het echt zo goed als dat ze zeggen?

Graag reacties.

Met vriendelijke groeten,

Robin.

Reacties

Als je dan toch met microinverters werkt kan je beter direct voor een systeem gaan die 230V maakt op het dak. Met solaredge zit je binnen nog steeds met een centrale omvormer en de solaredge power optimizers staan nog steeds in serie met elkaar. Het zijn eigenlijk DC/DC omvormers die per paneel een apparte MPP tracker hebben. Elk paneel kan dus tot op een bepaalde graad individueel gaan werken maar echt parallel staan ze niet, het zijn power optimizers die dan gezamelijk hun stroom in de string steken om beneden omgezet te worden in AC.

 

Wil je echt een systeem die elk paneel paralell zet dan moet je naar een microinverter gaan die direct DC/AC maakt op het dak zoals bv Enphase of Power one,...

 

Of deze systemen echt zoveel beter zijn zou ik niet zeggen. In vergelijking met een klassiek systeem zal het slecht een paar % verschil maken en vermits dit toch wel wat duurder is doe je niet echt winst...echter...zit je met schaduw dan is het wel een ander verhaal, dan werkt dit echt wel beter.

 

Belangrijk voordeel met zo'n systemen is ook dat de veiligheid een stuk hoger ligt omdat er geen gevaarlijke DC spanning meer aanwezig zijn op het dak of de installatie. Ook de monitoring per paneel en de grote ontwerpvrijheid mag je ook niet vergeten.

Als je bvb een groep zonnepanelen hebt die je Oost legt en een groep die je West legt, moet je dan 1 zo'n MPP tracker Oost zetten en een MPPtracker op de West string ? of hoe werkt dat ?

Een Pv installatie waar schaduw over komt is in serie benadeeld tegen over parallel geschakelde.

PV string serie is zo sterk dan het zwakste paneel (ook al hebben die bypass - doides )

Chris

 

Neen, ieder paneel heeft een eigen MPP tracker. Alle panelen werken onafhankelijk van elkaar.

Ik heb er zelf zo geen ervaring mee, aangezien dit voor mij ook nieuw is. Normaal zijn het allemaal serie schakelingen. Maar nu heb ik er ook al gevonden die in parallel staan. Maar ik wil nu echt van mensen weten die het gebruiken of het toch zo goed is als ze beweren. Dit om een vergelijk te kunnen maken of heet de meer prijs waard is.

Robin,

Parallel schakelen kan met elke PV installatie , is niets nieuw.

Enkel uw omvormer moet  daar geschikt voor zijn.

Of er meer winst is ??

Wel vele meters kabels en dat brengt ook verlies mee.

Chris

@carisfire:

 

Zoals je zegt je kan elke PV installatie parallel schakelen maar daar ben je niets mee. Je moet een geschikte omvormer hebben. Stel dat je 10 panelen parallel zet...veel voordeel ga je niet doen want uw omvormer heeft meestal maar 1 of 2 Mpp trackers en waar ga je ene vinden die zoveel Ampere kan trekken? (bv 10 panelen paralell kan snel 80A zijn)...

 

Microinverters zijn hier de oplossing als je parallel wil werken. Dan heeft elk paneel een afzonderlijke Mpp tracker. Dan kan je met elk paneel doen wat je wil.

 

Ik heb tot nu toe met microinverters enkel positieve ervaringen. Maar als je het echt enkel doet voor meeropbrengst op een installatie zonder schaduw gaat men niet echt veel winst doen. Er zijn nog andere voordelen ook maar dat zijn dingen die men persoonlijk moet afwegen want MI kosten toch wel meer dan een klassieke installatie.

 

 

en als je panelen mixt ?  helpt die MMP dan niet problemen oplossen ?

Bert,

Kostal piko 8.3 kan 2 kringen in parellel aan , is wel 3 fasen.

Betreft paneel met Mpp tracker

De énige meerwaarde ervan is , als je een probleem hebt met schaduwreis (daktip gebuur of boom).

Winst zal je er niet mee maken , kabel verlies zal optreden.

Als in  serie een paneel faalt, is er  minder verlies  in parallel.

Zijn beter geschikt om  rechtstreeks op  verbruikers aan te sluiten.

Chris

Panelen mixen mag je juist niet doen als ze opdezelfde Mpp tracker staan. Een Mpp tracker kan hier maar beperkt mee overweg. Vermogens/stromen/spanningen van panelen moeten zoveel mogelijk in de lijn van elkaar liggen. Stroom nog meer dan spanning want het is een serieschakeling dus het is de stroom die alles gaat bepalen, spanning is een optelling dus op zich minder een probleem.

 

Bij een klassieke installatie zal de Mpp tracker zich moeten baseren op de actuele stroom/spanning. Vermits ze in serie staan zal het slechtste paneel de stroom van de string gaan bepalen. Dus als er één of meerdere panelen schaduw krijgen (of defecten vertonen) zal de stroom in de serieschakeling veranderen. De Mpp tracker zal zich daar op moeten aanpassen en zoveel mogelijk in de buurt proberen te komen van het Mpp van de installatie. Maar vermits de stroom beïnvloed is door bv. een beschaduwd paneel zal de Mpp tracker nooit exact op het Mpp van de panelen geraken vermits de actuele stroom lager ligt.

 

Bij microinverters heb je dat probleem niet omdat elk paneel een afzonderlijk omvormertje heeft en dus ook elk een eigen Mpp tracker.

Ja, de meeste omvormers kunnen kringen in parallel aan maar je hebt nog steeds maar 2 Mpp trackers.

 

Stel dat je 4 strings panelen hebt. Dan kan je bv. 2 strings parallel zetten op de ene Mpp tracker en 2 parallel op de andere Mpp tracker. Strings die parallel staan moeten identiek zijn. Dus een verschillend aantal panelen of een andere afwijking door bv. andere helling, oriëntatie, schaduw of een defect paneel op één van de parallele strings kan de Mpp tracker zijn werk niet goed doen en ga je verlies maken.

 

Dan zijn microinverters beter...

 

Wat bedoel je met "zijn beter geschikt om rechtstreeks op verbruikers aan te sluiten"?

Zonnepanelen van Solaredge heb ik sinds 2012.  In het begin diende de installateur alle individuele optimizers aan de panelen de een na de ander vervangen, tot ze allemaal vervangen waren.  Sindsdien werkt de installatie op alle panelen.

Nu maakt een zekere "Solar Assistance" ( waar ik niet bij verzekerd ben ) mij bang dat de optimizers binnen een paar jaar grote problemen zullen veroorzaken en dat ik beter een centrale omvormer zou plaatsen.

Heeft iemand hier slechte ervaring met Solaredge ?   Zo ja, hoe oplossen ?

Ik vraag me af wat er mis kan zijn met het parallel plaatsen van verschillende panelen.

Als ik het zo bekijk is de spanning het gemiddelde van de panelen, de stroom wordt opgeteld.

Dan denk ik dat een mppt omvormer zich niets gaat aantrekken van wat er op het dak ligt, als de spanning maar hoog genoeg is, en niet te hoog.

Als ik fout ben, kan dan iemand uitleggen wat ik over het hoofd zie ?