Nieuwe ramen, renovatie.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Onze woning betreft een vrijstaande woning van 1993.

Huidige ramen betreffen PVC ramen, 20 jaar oud, dubbel glas (thermopan), kader heeft twee rubber dichtingen maar meer ken ik er niet van. In winterperiode is er vooral in de slaapkamers en sommige andere kamers condens op de ramen. De condens is vooral vervelend omdat het zwarte schimmelvlekken veroorzaakt in de hoekjes en op parket.

De ramen worden vervangen voor drie redenen namelijk: uitzicht, comfort en besparing op energie.

We hebben nu witte ramen en willen we ook houden zodat er een harmonie is met andere witte materialen zoals witte dakgoot.
Voor comfort zullen er twee schuiframen komen en ramen die nu niet op kipstand kunnen zullen dat dan wel kunnen.

Wat kan ik best doen. Ik denk aan 1.1 glas en zeer goed isolerende kader.

PVC of aluminium ben ik totaal niet uit. In ieder geval een nerfstructuur omdat dit mooier is.

Is er risico dat de condensatie blijft of overgaat naar de muren ipv ramen?
PVC of aluminium? Ventilatierooster voorzien of niet?

Het gaat om aanzienlijk wat ramen waaronder ook vrij grote ramen en een volledige erker uit ramen. De ramen van de erker hebben buiten een zonnewerking gezien die volledig zuid geoïrenteerd is. Hopelijk kan ik die behouden.

Zal ik redelijk besparen op energie?

Belisol komt al langs voor offerte. Iemand ervaringen Belisol?

Alle tips en ervaringen zijn welkom zodat ik me niet moet laten leiden door verkopers.

Reacties

Beste Chrisgo,

condens op dubbelglas-ramen en op de muren wijst op veel te weinig ventilatie van het gebouw. Indien er geen ventilatievoorzieningen zijn dien je minstens 2x per dag 15 minuten in alle kamers een raam en de binnnendeuren open te zetten om vocht en andere vervuilde lucht af te voeren.

Door het plaatsen van beter isolerende ramen zal je nog meer condens en schimmel op je muur hebben. Je zou kunnen overwegen om in je nieuwe ramen ventilatieroosters te laten plaatsen, zodat er toch steeds ventilatie is, eventueel in combinatie met het plaatsen van geforceerde ventilatieafvoeren in WC's, keuken (dampkap) en badkamer. Zo krijg je een systeem-C ventilatie. Indien je ventilatoren plaats in de natte kamers, kan je hier beter geen ventilatieroosters in je ramen steken.

Naast de isolatie van het glas is, zoals je zelf aangeeft, de isolatie van het kader zeer belangrijk. Voor PVC (en alu?) moet je zeker naar een meerkamer-isolatie gaan, en er bestaan kaders waarin bijkomende isolatie is verwerkt.

Ipv PVC of aluminium kaders zijn houten en gerecycleerde aluminium kaders veel milieuvriendeijker, omdat ze veel minder energie vergen bij de productie. Wil je geen houten kaders omwille van het onderhoud (om de 5 jaar verven), dan kan je houten kaders met een aluminium buitenkant kiezen.

Probeer zeker voor 0,8 glas te gaan. Ook naar premies toe is dit interessanter (hogere premie Eandis/Infrax en Vlaamse renovatiepremie enkel voor 0,8 glas of lager).

Je kan overwegen om voor de ramen op het zuiden zonwerend glas te voorzien, maar dan verlies je ook een deel van de opwarming door de zon in het tussenseizon. Beter is om te werken met zonneweringen, oversteken of bladverliezende bomen.

Op http://www.energiesparen.be/energiewinst/glas kan je een inschatting van je energiebesparing maken. Dit geeft enkel maar een grove benadering, als je bvb. beter isolerend kader neemt, zal je besparing groter zijn, maar waarschijnlijk ook je kost. Alhoewel, soms zijn er promoties waarbij de grote ramenboeren beter isolerende kaders aanbieden voor geen of geringe meerprijs.

Indien je dak/zolder of spouwmuren/gevels niet (goed) geïsoleerd zijn, zal je een veel grotere besparing realiseren door bvb. je dakisolatie te verhogen naar 25 cm (of isolatie op de vloer van je zolder te leggen indien je die niet gebruikt), je spouwmuren te laten opvullen (financieel interessant met de huidige premies) of de gevel te laten bepleisteren op een isolatieplaat. Bij een woning van 1993 vermoed ik dat er vooral veel te halen is door het verbeteren van de dak/zoldervloerisolatie. Enig idee hoeveel isolatie er nu zit?

Rik,

Bedankt voor de info. De zoldervloer en het dak zijn beiden geïsoleerd met glaswol, een dikke 10cm. 

We hebben veel en grote ramen dus als die een beter isolatie voorzien zoals 1.1 glas en zeer goede kader dan zal dit al veel schelen denk ik. Gezien het om een groot oppervlak gaat. De condens is enkel in ruimtes waar het kouder is dan 20 graden en enkel aan de raam. We slapen ook met de slaapkamerdeur dicht. In de kamers van de kinderen is het veel minder. Achter een zetel is er ook een beetje condens omdat de warmte daar niet goed aankan. Als de ramen beter isoleren is de temperatuur aan de binnenzijde toch warmer als nu het geval is en toch ook minder condens? We verluchten toch elke dag. Helaas hebben we geen kipstand aan de ramen. Anders konden we die veel vaker en langer laten openstaan waaronder ook tijdens de nacht. In alle natte ruimten is er nu mechanische afvoer. In de badkamer heeft de raam bijvoorbeeld geen kipstand. Als die er nu wel zou zijn zou dat al een pak schelen denk ik.  Dus met nieuwe ramen zal er veel meer verlucht worden dan nu het geval is. Verluchten is niet hetzelfde als ventileren. Wij zijn overgeschakeld van luchtverwarming naar radiators. Vroeger was er een luchtcirculatie door heel het huis waardoor vele ramen niet open kunnen omdat het toen niet nodig was. Met de omschakeling van de verwarming zouden we dus ook moeten omschakelen met de ramen. We willen dan ook de ramen eerst aanpakken omdat dit praktisch ook wat voordelen oplevert naast de energiebesparing. Het comfort zal stijgen. In latere fases kunnen we dan nog eventueel extra isolatie voorzien. Ons verbruik is ook niet bepaald heel hoog voor het grote volume.

we moeten ook eerst het kostenplaatsmethode afwachten gezien de omvang zal dit ook niet bepaald laag zijn.

Neem dan zeker op zijn minst 1.0-glas. Kost amper meer dan 1.1 en scheelt toch weer 10% hé. Als je kan idd mss nog beter glas nemen.

Best roosters voorzien in de niet-natte ruimtes, zodat er toch beter geventileerd wordt hé.

Ik heb toch bedenkingen met HR glas.

Betreft het comfortgevoel  van  binnenblad ben ik akkoord.

Dit is te verklaren door het laagje dat zogezegd IR straling tegenhoud.

Het laagje op binnenblad warmt op door lage IR stralen van leefruimte.

Om oxidatie van het laagje tegen te gaan zit er argon tussen het glas .

enkel argon isoleerd 33% beter dan droge lucht.

Ik heb in winter dit eens uitgetest.

Beide ramen op zuidkant en leefruimte 21,6 C° met  buiten T° - 6 C°

Polyglas uit 1985 buiten blad - 4C° en binnenblad +16 C°(schuifraam)

HR glas  1.1 buiten blad +2C° en binnenblad +20C°   (keukenraam)

 

Het begrip 1.1 HR en de hoge T° op binnenplaat is misleidend.

geeft enkel een comfortgevoel .

Daar het buiten blad mee opwarmd door het  laagje is er warmteverlies.

Chris

 

 

Voor het vervangen van 3 ramen in onze vorige woning was de offerte van Belisol zo'n 30% duurder dan degene die we uiteindelijk kozen, en de technische eigenschappen van het raam+profiel waren zeker niet beter.

Probeer in de eerste plaats beter isolerend glas te kopen dan 1.1, speciale profielen met 1.1-glas hebben weinig zin.

Als ik het hier lees en info opzoek zou 1.1 glas en superisolerend kader toch een groot verschil maken met mijn huidig gewoon dubbel glas. 1.1 isoleert toch veel beter als de huidge 2.8 waarde. Meer dan het dubbel.

Ik mag ook niet overisoleren gezien de muren en dak gewoon normaal geïsoleerd zijn.

Belisol is de eerste die gaat komen. Dan offerte afwachten zodat ik al iets in de hand heb. Dan ga ik er nog twee andere laten komen. Via via heb ik wat goede info vernomen over Peeters ramen en deuren in Dessel en de firma Nuyts in Kontich. Die kan ik dan ook eens laten komen. Zo kan ik er drie vergelijken.

Chrisgo zei: "De condens is enkel in ruimtes waar het kouder is dan 20 graden en enkel aan de raam. We slapen ook met de slaapkamerdeur dicht. In de kamers van de kinderen is het veel minder. (...) Als de ramen beter isoleren is de temperatuur aan de binnenzijde toch warmer als nu het geval is en toch ook minder condens?"

Het is logisch dat het vocht condenseert in de koudere ruimten, want hier zullen de muren ook kouder zijn. Eigenlijk is het beter dat vocht condenseert op ramen dan op muren, op ramen merk je het beter op, op muren merk je het pas op als het te laat is (schimmel, behang/pleisterwerk dat los komt, ...). Het risico bestaat dat je, door het beter isoleren van de ramen en het beter afdichten van de schil (minder kieren bij goed geplaatste nieuwe ramen), er condens komt op de muren ipv de ramen.

Gezien je mechanische ventilatie hebt in de natte ruimtes, zou ik zeker roosters voorzien in de droge kamers. Zo bouw je eigenlijk een systeem C en zou je condensprobleem moeten verbeteren.

Ik zou toch ook eens prijs laten maken voor het isoleren van je gevels (ik vermoed dat je een open bebouwing hebt). Het zou kunnen dat kosten (kostprijs - premies) - baten (energiebesparing) gevelisolatie beter scoort dan het vervangen van glas. Heb je een idee van de opbouw van de muur (spouw al dan niet geïsoleerd)?

Ja het is een vrijstaande woning. De spouw zelf is niet geïsoleerd. Aan de hand van de bouwplannen weet ik dat de muur voorzien is van 4cm styrofoam (zo'n blauwe isolatieplaat).  Volgens een plaatser van ramen zou je de muren niet extra moeten isoleren in geval van 1.1 glas.

Nu zijn er vooral vaste ramen en ramen zonder kipstand. Met ramen met kipstand zouden al vier keer zoveel ventileren. Nu is dat in de winterperiode maar heel kort.

De badkamer is boven en heeft een mechanische ventilator. De raam van de badkamer gaat niet open. Boven de badkamerdeur is wel een ventilatierooster. In de badkamer, de natste kamer boven, is er geen condens. Als de ramen van de drie slaapkamers op kip zetten en vervolgens ventilator in badkamer opzetten wordt boven wel geventileerd en is ook in de winter heel makkelijk haalbaar. Zeker als je dan aan het douchen bent.