vacuüm isolatie panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Voor onze dakopbouw zijn we nog altijd diverse mogelijkheden aan het uitzoeken met volgende veronderstellingen:
- Epdm verlijmen (zodoende blijft de stabiliteitsstudie behouden)
- Lambda waarde van 0.020 of 0.021

De meeste producten kunnen
- Ofwel verlijmd worden maar hebben een waarde van 0.026 (dus te hoog)
- Ofwel niet verlijmd worden en hebben een waarde van 0.021 (dus keien op epdm leggen )

Nu ben ik volgend alternatief tegengekomen.
Graag had ik jullie mening hierover ontvangen of eventuele ervaringen

vacuüm isolatie panelen

https://biblio.ugent.be/input/download?func=downloadFile&recordOId=1909…

http://www.br-architect.be/DossierDetail.aspx?id=EBR0242N01

Blijkbaar hebben deze panelen een lagere lambda waarde (tot 0,004) en een hogere R waarde

Reacties

Heb eens in een bouwmagazine over deze panelen gelezen, ik denk ook dat wtcb hier publicaties over heeft. 

Wat ik gelezen heb is dat deze panelen hun isolatiewaarde een beetje verliezen maar ze zullen steeds veel beter blijven dan pir of resol. Negatief aan deze panelen zou de kostprijs (tuurlijk!) zijn en ze zouden zeer moeilijk te verwerken zijn, de panelen versnijden is niet evident en ze beschadigen zeer snel. De wetenschappelijke uitleg over de werking ervan lijkt mij wel te geloven maar of ze echt 0.004 halen ?? Ik ben hier misschien te kritisch voor ingesteld.

Vacuüm panelen kunnen niet versneden worden, tenzij af fabriek. Het is een keramisch binnendeel dat vacuüm gezogen wordt en in een gesealde aluminium 'zak' zit. Een kleine prik of snede en de isolatiecapaciteit is weg. Daarom dat ze meestal in iets anders verwerkt zitten: XPS, rubber verkleefde laag,... De fabrikanten onderscheiden zich door de deugdelijkheid van deze kritische buitenlaag.

 

Vlak na productie hebben ze inderdaad een lambda van 0.004, de rekenwaarde is 0.007 tot 0.011, dat is de lambda die je na meerdere tientallen jaren bereikt. prijs is ongeveer het dubbele tot drievoudige voor gelijke isolatiewaarde met andere materialen. In Duitsland wordt het al als eindproduct verkocht. OEM toepassingen zijn voorlopig gebruikelijker (koelkasten, diepvriezers,...)

 

Google maar eens op VIP: vacuum isolation panel.

 

Mvg, Marc

moest ik vacuum isolatiepanelen gebruiken dan is dat gewoon achter de radiatoren... het is peperdure isolatie, en je kunt op die plaats nooit een nagel kloppen om ze te perforeren. En als je daar 10 tal radiatoren van 3m2 30m2 VIP moet kopen, is dat nog betaalbaar. Bovendien geeft dat een R=4 op  de muur, dus uw radiator wordt putje winter 60° warm terwijl een niet geisoleerde muur normaal afkoelt tot 13°. Dus heb je daar een lek van 40l/m2/jaar  die reduceert naar 5liter/m2/jaar. Of uw warmteverlies door de muur achter de radiatoren in een niet geisoleerd huis loopt op naar 1200l en reduceert naar 150l  (dat is moest de radiator op de muur geplakt zitten wat ook weeral niet juist is maar kom)  Die besparing levert een opbrengst van 1000liter per jaar, of zal voldoende budget vrijmaken om die vacuum panelen te financieren; Dus ipv die belachelijke alutherm achter de radiator, hang je daar iets deftigs.

lambda-waarde van 0,021 heeft enkel resolplaat (zoek onder de merknaam Kooltherm), en die kunnen wel degelijk verlijmd worden. Ik ga die zelf verlijmen op mijn plat dak op de dakplaat met constructielijm uit kokers. Ze bestaan met alu cachering en met glasvliescachering.
De documentatie van de fabrikant vermeldt wel degelijk dat ze verlijmbaar zijn met EPDM.
Met 16cm resol bereik je reeds passiefhuiswaarden. 18cm geeft R=8,6 dus U=0,18 en een 20cm geeft U=0,1
Verkrijgbaar bij iedere bouwgroothandel (maar meestal niet op voorraad)

VIPs worden ook toegepast in deuren. Zie bv. de passieve binnendeur van Variotec. Om op uw dak te gebruiken misschien toch geen ideaal product denk ik.