Spouwmuur bouwen of gyprocplaten met isolatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

wij hebben een oogje op een te renoveren woning uit 1934. Deze heeft nog geen spouwmuren en momenteel als enige isolatie een laagje leem aan de binnenkant. Wij zouden graag wat meer isoleren, maar weten niet goed of we dat best doen door een spouwmuur te bouwen of door isolatie tegen de bestaande muur te zetten en hier gyproc tegen te zetten? Heeft iemand hier ervaring mee, zowel in isolerende waarde als kostprijs?

Het betreft 4 muren van +- 20m2 en 4 muren van +-15m2 (1e en 2e verdieping dus). Ik weet ook niet of de vloer op de eerste verdieping dat zou houden als we daar een extra muur op bouwen? My lijkt de gyproc eenvoudiger, maar ik weet niet of het efficient genoeg gaat zijn, zeker omdat we ook graag 3-voudige beglazing willen (niet per se passief).

Groetjes en bedankt!

Reacties

Langs buiten isoleren is en blijft het best. Langs buiten kan je alle koudebruggen meenemen in uw isolatie. Isoleer je langs binnen dan zit je onvermijdelijk met koudebruggen aan haakse muren of de verdiepingen waar je uw isolatie moet onderbreken (tenzij je die ook mee inpakt). 

 

Bij zowel binnen als buiten isolatie moet er aandacht besteed worden aan de dagkanten van de ramen en deuren zodat die ook mee in de isolatie zitten. Wordt het schrijnwerk volledig vernieuwd dan plaats je ze meer naar voor of naar achter zodat die ook in de isolatie komen te zitten i.f.v. waar de isolatie zit.

 

Bij binnenisolatie verlies je eveneens de thermische opslag van uw woning voor een stuk en je verliest ook wel wat binnenruimte.

 

Een voorzetwandje met isolatie achter zal wss wel goedkoper zijn maar het blijft een lapmiddel.

 

Als je de mogelijkheid hebt, isoleer langs buiten. Er is keuze genoeg...klassieke spouwmuur met isolatie, hout of plaatwerk met isolatie achter, crepie op isolatie,...

Beste,

 

bedankt voor je reactie. Ik had inderdaad gelezen dat dit beter was, maar knapte wat af op de platen ed die hiervoor gebruikt worden. Een van de mooie dingen aan de woning vind ik net de gevel. Ik heb nog wat opzoekwerk gedaan en blijkbaar kan je ook isolatie met een soort gevelsteen zetten, wat ik dan wel leuker vind dan platen. Het lijkt echter vrij prijzig te zijn? (100-140 euro/m2?)

 

Sowieso spreken we donderdag af met een architect, hopelijk kan zij ook meer inzicht brengen ;)

Ik ben dezelfde mening toegedaan als Bertvdg. Je kan verbouwen zoals uit een bepaald tv-programma : in één week de woning aanpakken met 'nieuwe' muren, plafonds en vloeren en op het einde een 'OOOOOO' moment wanneer de blinddoek af gaat. Maar het zijn lapmiddelen waar de bewoners later de rekening dubbel en dik zullen voor moeten betalen. Ik denk dat velen hier van dat soort van programma's grijze haren krijgt.

 

Trek nu wat geld uit, pak het goed en deftig aan. En je bent voor jaren gerust, je wint het terug in stookkosten en comfort.

Inderdaad beste is vanbuiten isoleren 

als je toch geroepen voelt om vanbinnen te isoleren.

Ofwel zet je foamglas-schuimglas op de muur minimum 5cm, die blijft zo inert als het maar kan, gaat dus nooit kapot gaan en is een prachtig product tenzij dat hij minder isoleert dan PUR.

http://www.foamglas.be/nl/toepassingen/binnenisolatiesystemen/

 

Ofwel zet je PUR -Gyproc op de muur maar dan inderdaad met een spouw (zeker als die muur natkomt) Als die muur nooit natkomt kun je gewoon die plaat rechstreeks op de blote muur plakken met zo'n bitumen sausje zoals die isofoam.

Hier op het ecoforum zijn ze voorstander van gyprocwandje, en vullen met cellulose vlokken en dan nog een dampschermpje plakken. Dus ook dat is goed, en dan zogenaamd ecologischer, als je niet kijkt naar die boorzuur die op die cellulosevezels plakt om te voorkomen dat die vezels rotten of schimmelen. Het  is dampopen stuff, dus zorgt dat de condens netjes uit de muur trekt.

Uw gebinten/kepers van de plafond in de muur is een tricky one. Want kijk, die dingen zitten dus in de muur en zullen dus ten volle in de condens zitten. Dus die dingen gaan beginnen rotten... Ik heb dat hier al gevraagd wat je daarmee moet doen, tot nogtoe geen goed antwoord gevonden. Nu niet panikeren, gewoon dampopen isolatie ertussen (rotswol, of cellulose en geen isofoam of pur) en dan gezellig dampschermke overtrekken/ Het zal nooit zo erg zijn als een plat dak... het kan gewoonweg nooit zo koud zijn dan op uw plat dak

  

 

Paul, als je langs binnen werkt met een zelfdragende structuur met cellulose, zou ik de kepers gewoon doorzagen, zodat je de isolerende wand (en damprem) kunt laten doorlopen tot boven, daarna gewoon van die metalen hangers gebruiken om de balken aan de nieuwe muur te hangen.

roby, dat ligt in de brico ?

Langs binnen werken met een zeldragende structuur is een oplossing maar dan is het bijna even duur denk ik als dat je een nieuwe gevel zet met isolatie. En wat doe je met haakse binnenmuren die tegen de buitengevel staan? 

Ja manneke, niet iedereen mag zijn huis de gevel veranderen... thats the point dus wat doe je dan

10cm afbreken en isolatie ertussen , toch simpel ?

Als je dat niet wilt doen, isolatie uitvlammen (1m doortrekken op die muur)

Ja? dat weet ik ook wel... maar de vraagsteller heeft niet aangegeven dat hij aan zijn gevel niet mag raken ... ik geef gewoon een oplossing en daarbij begin je nog steeds mee door eerst de beste optie aan te halen en dan kan je nog altijd naar beneden schalen als dat nodig is wegens één of andere reden.

Zelfde probleem met oude stal (volle muren ) tot ombouw woning.

Is volledig dak(tegen onderdak),muren ,binnenmuren en vloer in Pur gespoten .

Pur laag in  dikte van muurlatten .

Alles afgewerkt met gyprocplaten.

Ik ben er een paar keer geweest deze winter,

woning verbruikt praktisch niets van verwarming.

Heeft één centrale gaskachel en C systeem.

Gemakkelijkste en goedkoopste oplossing om oude woningen met volle muren te isoleren.

 

Dankjewel iedereen,

 

Er zijn geen haakse muren, gewoon een 4-gevelwoning, dus dat is voorlopig geen probleem. Ik weet niet of de gevel aangepast mag worden, het huis staat op de rooilijn en hoewel de Vlaamse overheid hier wel uitzondering op wilt maken, weet ik niet of de stad dat ook wilt doen. Dat moeten we dus aanvragen. Ik ga vanavond opnieuw kijken en dan misschien wat offertes vragen voor gevelbekleding, als iemand een goede aannemer kent regio Sint-Truiden? We zijn ook nog op zoek naar iemand voor 3-voudige beglazing (met oog op LEW, niet passief per se )

 

Groetjes

PUR spuiten is, zeker op muren en daken van oude woningen, zowat het slechtste wat je kan doen.

PUR is niet luchtdicht, er komen scheuren en barsten in door het werken van de woning, en je krijgt condensatie in muren en dakstructuur. Met als gevolg: houtrot en natte muren. Bovendien komen er giftige dampen vrij bij het spuiten en volgens sommigen ook nog bij het gebruik (en zeker bij brand), en is de isolatiewaarde bij gespoten PUR niet constant en lager dan de gedeklareerde isolatiewaarde.

Dus oude woningen met volle muren:

1. Best langs buiten isoleren.

2. Kan dit niet, dan langs binnen, best met dampopen, vochtbufferende materialen zoals cellulose, houtvezel, kalkhennep, vlasisolatie, ... Altijd de luchtdichting zeer zeer goed verzorgen en de isolatie naadloos aan de achterliggende muur laten aansluiten.

 

Heb je dan geen enkele binnenmuur die haaks in verbinding staat met een buitenmuur?

Oh, ik had het verkeerd gelezen, er zijn inderdaad binnenmuren die haaks staan ;) Maar geen andere buitenmuren die ertegen staan dus.

Rik

Elk dak dat lekt krijgt houtrot.

Probeer ééns een PUR worst  te breken , is toch wel veerbaar eer die breekt.

Als dat klopt wat je zegt moet iedereen stoppen met PUR  in luchtspouw te spuiten.

Dan zou bij langdurige slagregen muur verzadigen

en water zou langs muur/ PUR lopen door scheuren/ barsten in binnenmuur.

Er zouden nogal wat claims komen, is een misverstand dit te schrijven.

Chris

Chris, 

ik baseer mij op http://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/u4/rdmz_info_rb_27-2001.pdf en op foto's die ik gezien heb van een dak dat ge-PURd was, waarin na een aantal jaar een deel van de dakconstructie was weggerot en je de plaats van de constructie nog goed kon zien in de PUR. Het gaat hier niet om vocht van lekken, maar om condensatievocht. Doordat PUR microscheurtjes krijgt en geen vocht kan bufferen, condenseert alle vocht op muren en dakconstructie en krijg je een ideale omgeving voor rot.

Ik zou dan ook nooit PUR in mijn spouw laten spuiten. Het probleem van niet-luchtdicht te zijn en condensatie (van houtige delen) doet zich hier minder voor, aangezien binnenmuur en pleisterwerk als dampscherm werken. Maar het opzuigen van vocht door gespoten PUR doet zich volgens mij idd. voor.