Vergunningsaanvraag boringen voor warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

Eerst hadden wij vernomen dat er voor de putboringen voor een warmtepomp enkel een meldingsplicht zou zijn, maar na info-aanvraag op't stadhuis blijkt dat er vergunningsplicht is waar wij wonen.

Heeft iemand zo reeds een aanvraag ingediend. Wij hebben de formulieren afgeprint, maar zitten nu met de handen in het haar... Het formulier lijkt ons eerder voor bedrijven en vinden er bijna niets in dat van toepassing is op ons.

Iemand toevallig een ingescande versie van zijn vergunningsaanvraag ter beschikking voor ons? Je zou er ons hééééél hard mee verderhelpen.

Alvast bedankt.

Groetjes,

Marianne

Reacties

Kan uw putboorder of installateur van de wp je daar niet mee verder helpen? Deze zouden dat toch moeten weten?

Hallo,

 

Hebben er ervaring mee.

Eerst enkele vragen die nodig zijn om een precies beeld te krijgen van de situatie:

Welke gemeente, hoe diep zal de bering zijn, wat voor bering zijn het (voor recuputatie of gesloten systeem), zit je in een water winningsgebied (kan je navragen in de gemeente en staan soms ook via de weg aangeduid met een speciaal bord)

Voor water winningsgebieden kan je ook surfen naar:

https://www.dov.vlaanderen.be/rubriek55/

en daar kan je ook zien dat je in een bepaalde zonne valt.

hier kan je dan ook zien wanneer je een vergunning nodig hebt. Meestal is er gewoon een meldingsplicht nodig, als je niet te diep gaat. Als je toch te diep moet gaan, kan je het soms oplossen door een extra boring te doen. Je moet dat eens bespreken met de persoon die de boring gaan doen.

 

Beste Marianne,

aanvraagformulier is opgesteld voor vergunningsplichtige inrichtingen van Vlarem I. Hoofdzakelijk zijn dit bedrijven, maar enkele particuliere installaties vallen hier ook onder (warmtepomp > 5kW, stookolietank > 5.000 liter, putboringen, ...).

Een handleiding kan je terugvinden op http://www.agentschapondernemen.be/download/file/fid/22405

Een link naar de indelingslijst van Vlarem op www.emis.vito.be staar hierin normaal ook vermeld. Zoals hieronder al aangegeven staan putboringen onder rubriek 55, warmtepompen/airco's/compressoren onder rubriek 16.

 

Roel

Joeri,

Waarom nog boren !

Ik vrees dat uw concept al bestaat en gebruikt word.

Als leraar moet je dit toch weten.

Oké , even testen , wat je in huis hebt.

Is het de bedoeling om thermische energie op te slaan ?

Of om thermische energie op te nemen?

Chris

Dit is een inovatie op de bestaande helix

Hier gaat het vooral over op het juiste moment met "afval energie" regeneren --> denk maar aan zonne pannelen die niet genoeg warmte opbrengen voor de zonneboiler bv....

(Ik ben er al 2 jaar mee bezig en heb al meerdere testen gedaan . Onderandere de vergelijking met de helix , Sinds kort heb ik er een pattent op genomen)

De testen zijn gebeurd met 1 gelijke warmte pompen van Dimplex

2 korven van mij en 3 helix

ik verbruik 1/3 minder !