Hulp voor algemene isolatiewaarde vrijstaand huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn huis betreft een vrijstaande woning van 1993 met een bewoonbare oppervlakte van 290 vierkante meter.

De muren zijn geïsoleerd met styrofoam 4cm. Het dak en zoldervloer zijn geïsoleerd met glaswol van ongeveer 10cm. De vloer is waarschijnlijk niet geïsoleerd.

Er zijn veel ramen aanwezig en tevens een erker met ramen van vloer tot aan plafond. Ramen zijn uit pv met dubbel glas. In het raamprofiel lees ik uf8 616. De ramen zijn niet van de beste kwaliteit vind ik zelf.

Ik verwarm met aardgas, condensatieketel met hr top label. Jaarlijks verbruik tussen de 2000 en 2500 kubieke meter aardgas. Ik heb ook een houtkachel dewelke tijdens de koudste periodes gebruikt wordt.

De badkamer is op het eerste verdiep waardoor er daar ook verwarmd wordt.

Temperatuur in huis is 20 graden en tijdens nacht of afwezigheid 18 graden.

Het gasverbruik lijkt me normaal voor de grote van de woning. Maandelijkse gasfactuur is 90 euro.

Ik heb zonnepanelen die meer opbrengen dan mijn eigen verbruik.

Nu is de vraag of het rendabel is om beter te gaan isoleren? Ik vermoed dat eender wat ik doe er een lange terugverdientijd zal zijn. Op sommige ramen is er condens tijdens de koudste periodes, deze isoleren dus minder goed tegenover de muren. Boven zijn er net rolluiken met 1cm isolatie geplaatst dus dat zou al ietsje beter moeten zijn.

Wat denken jullie? Wat kan bijvoorbeeld betere isolatie gebruiken en is dit wel rendabel? Of eerder investeren in een warmtepomp? Iemand een idee wat het cijfer in het raamprofiel wil zeggen?

Alvast bedankt voor alle tips en meningen!

Reacties

Een jaarlijks gasverbruik van 2.000-2.500m³ voor een oppervlakte van 290m² lijkt niet veel maar is het wel. Mijn woning (250m²) is van 1981 en na diverse maatregelen is mijn verbruik gezakt van 3.000 naar 1.000m³ voor verwarming (SWW ca. 200m³), investering met name in dak- en vloerisolatie, maar ook vloerverwarming, 1.0-glas en zonneboiler. Totale investering 16K verspreid over zo'n 8 jaar en een besparing van  € 1.500 per jaar.

 

De terugverdientijd (16/1,5=11jr) is niet echt interessant, veel interessanter is de verbetering van het wooncomfort, van koud en tochtig naar warm en comfortabel.

 

Ingir,

 

bedankt voor uw reactie.

 

Een mooie jaarlijkse besparing dat wel. 11 jaar is nog niet bijzonder veel en de investering wel waard vind ik.

in mijn geval weet ik niet goed waar te beginnen of wat de beste investering is. Spouwmuur isoleren, vloerisolatie, betere dakisolatie of nieuwe ramen? 

Nieuwe ramen zou wel duur uitkomen gezien de vele en grote ramen. Makkelijk 25.000 euro als we er al mee komen.

Dak wat beter isoleren is misschien nog het eenvoudigste. Is het bijvoorbeeld mogelijk om extra isolatie aan te brengen tegen de glaswol? Er is geen dampscherm. Volgens mensen die er iets van kennen is dat in mijn geval niet nodig zeiden ze. Waarom niet is me niet duidelijk. 

Vloer extra laten isoleren via kelder en kruipkelder zou nog gaan. In de kruipkelder is er wel gewone grond en geen beton. Daar is wel wat grondwater dus geen leuke klus voor degene die dat moet isoleren. Als het water weg is blijft het daar slijk.

het eenvoudigste lijkt me bijvoorbeeld om een deel van het huis te gaan verwarmen via een warmtepomp. Ik heb overcapaciteit van mijn zonnepanelen en die kan ik dan gebruiken voor warmte. Misschien is dit de goedkoopste en eenvoudigste investering?

Vloerverwarming lijkt me heel comfortabel maar heb geen zin om nieuwe vloeren te leggen.

@ inger:

Je zegt: "De terugverdientijd (16/1,5=11jr) is niet echt interessant, veel interessanter is de verbetering van het wooncomfort, van koud en tochtig naar warm en comfortabel."

 

Het comfort is idd ook zeer belanrijk dat mag zeker ook niet vegeten worden. Maar een TVT van 11 jaar voor werken aan een woning is toch zeker niet slecht te noemen? Wetende dat je er mss nog 30 a 40 jaar van uw woning gebruik gaat maken (ik weet niet hoe oud je bent natuurlijk). Daarnaast, als je 1500Euro per kan besparen, dan heeft die investering van 16k bij wijze van spreken een rendement van een 9%. Dat uitgespaarde geld ging je anders gewoon opstoken en was het voor de vogels...

Best 'eens kijken of je via Dubo in je gemeente een gratis audit kan krijgen.
Zo wordt er overlopen waar en welke volgorde van belangrijkheid kan geisoleerd worden.
 

Ook kan je uitgebreid vragen stellen aangaande allerlei toepassingen.

Met vriendelijike groeten

Grossard Rob

Wat is dubo?

 

een energie audit lijkt me de enige oplossing als eerste stap. Vakmensen spreken immers steeds voor eigen winkel.

 

een betrouwbare energie audit kost wel veel geld. 

Je kan terecht bij één van de provinciale steunpunten duurzaam bouwen voor verbouwadvies. In sommige provincies/gemeenten is dat gratis.

Een overzicht http://do.vlaanderen.be/beleid/vlaams-beleid/vlaamse-strategie-duurzame-ontwikkeling/transitie-wonen-en-bouwen/provinciale-s

 

Ok ga ik eens bekijken.

ik zou in elk geval nog een 10cm PUR onder uw dak zetten, als daar nog geen gyproc hangt, met type isolerende gyproc, dan heb je daar afgewerkte kamersn, en geisoleerd tot passiefniveau op uw dak. Nu haal je daar R=3 en verlies je daar 2.3m3 per m2, dus op 100m2 dak is dat 230m3 verlies dat je kunt reduceren naar 100m3. Dus bespaart op 10 jaar tijd 1300liter of 1300euro... niet rendabel maar 10% minder verbruik.

Uw koude bruggen op uw ramen zijn niet slecht om koude bruggen op de muren te vermijden, maar je mag zeker de ramen isoleren naar R1.1 niveau als je dat ziet zitten. Je verbruikt  17l/m2 je kunt dat met isolerend glas reduceren naar 7liter/m2. Wat op 50m2 glas een verschil maakt van 500m3, of goed voor 5000euro winst in 10 jaar tijd rendabel volgens mij en 25% minder verbruik.

Maar in feite moet je zorgen dat je dan een 'vb 4cm dun isolerend gyprokske of aerowool' of waarom niet '5cm foamglas' op de muren zet, zodat je alle koude bruggen kwijt bent. Ofwel zo'n spauwisolatie, die dan minimaal invasief en mogelijks efficient is. Nu 6cm isoleren op uw muur moet uw verbruik reduceren van 8l/m2 naar 2l/m2, dus op 200m2 muur, kun je daar een gezellige 1200liter besparen... En vooral ook koude bruggen voorkomen.. Scheelt dus 10.000euro op 10jaar tijd, als je dat kunt doen door zo'n spauwmuurisolatie en een dikke spauw hebt van 10cm, bespaar je daar fantastisch veel uit... goed voor 2500euro  ingreeep die nog eens gesubsidieerd wordt, en waar je echt wel serieus uw verbruik zult mee zien dalen.

ik zou ook de vloer uitgraven en 10cmPUR in de grond, en inderdaad een Lage Temperatuur verwarming installeren. Dat is dan het laatste dat je kunt doen. Maar ook eentje die voldoende rendement zal geven en zeker comfort.

 

Nu als je al die getallen optelt zou je in theorie niets meer verbruiken, dus geloof dat niet. Je hebt nog ventilatieverliezen, koude bruggen, en andere inefficienties; Dus in feite zit je uw huis maar half te verwarmen, en daar gaat de comfortverhoging over. 

Paul,

 

bedankt voor al die cijfers en informatie.

Sommige zaken zijn praktisch moeilijk en betekenen dus een dure investering. Zo geraak ik langs de binnenzijde maar aan een deel van het dak. Het eerste verdiep bevindt zich deels onder het dak. Dus om het volledige dak te gaan voorzien van extra isolatie zal dus langs de buitenzijde moeten gebeuren. Heb ik ook nog zonnepanelen. Zal dus moeilijker en duurder worden.

Ramen is praktisch wel haalbaar maar het zijn er veel. Ik wacht nu op een offerte om 1 raam te vervangen door schuifraam met hoog rendement. Eens zien wat dat kost. 

Vloer isoleren zal langs kelder en kruipruimte moeten gebeuren anders wordt dit wel heel duur doordat er ook nieuwe vloer moet komen.

Zou een extra verwarming met warmtepomp of bijvoorbeeld een deel van de huidige radiatoren aansluiten op een warmtepomp rendabel zijn? Wetende dat mijn schoonvader die zelf kan installeren en ik dus flink bespaar op installatie kosten. Maar de vraag is dan voor welke systeem ik hier kies. Welk deel van de woning op gas en wat op warmtepomp. Normaal kan ik alle plekken bereiken zonder te moeten breken. Ik kan de vroegere kanalen van luchtverwarming gebruiken waar nu ook de leidingen van de radiators doorlopen. Iemand enig idee of dit interressanter is tegenover extra isolatie.

 

in elk geval uw kruipruimte, daar moet je niet aan twijfelen en uw vensters ook zeker interessant in uw geval

Nu de zoektocht is in principe fossiel onafhankelijk, en dat is simpel een Warmtepomp met bvb 10000Wp zonnepanelen haal  je uw fossiel onafhankelijk niveau

Of een hybride installatie: zonnepanelen PV - Thermisch - met warmtepomp is een tweede manier van fossiel onafhankelijk te zijn, hoewel je meer dakruimte nodig hebt daarvoor

Een derde manier is gewoon stoken op hout/pellets... wat impliceert dat je daar ook fossiel onafhankelijk bent. 2000m3 zal 2500kg hout vragen bvb.

Nu om een WP bvb met Lucht optimaal te gebruiken, kun je bvb spelen met temperaturen, dat komt erop neer dat je zo'n vaillant hybride installatie koopt, waar je de mix hebt van een condensatieketel voor de koude wintermaandej en een wamtepomp met zonnepanelen voor het tussenseizoen.

http://www.vaillant.nl/professioneel/producten/hybride-systeem/geotherm-hybride-systeem/produkt_vaillant/3kw-geotherm-hybride-warmtepomp-installateur.html

 

 

Nog een opmerking: uw isolatie moet niet noodzakelijk langs de buitenzijde.

 als ik goed begrijp heb je een driehoek die niet geisoleerd is boven uw kamers; Dan moet je door de plafond daar naartoe;.. Desnoods promoveer je dat gat naar een trapladder die dient om een lage zolderruimte te bewandelen.

Als je dat minimaal invasief wilt doen zou je een soort cellulose vlokken kunnen spuiten, maar sowieso is het interessant dat je kunt inspecteren hoe goed dat verdeeld is.

 

Uw ramen, beter één grote offerte dan 10 kee

. maar enfin. En anderzijds een offerte of 3 vragen dat je verschillende technieken en leveranciers kunt bestuderen.

 

Uw verwarming: je moet dat niet zo zien.

zeker geen warmtepomp aansluiten op uw radiatoren, je moet dat zo zien: een warmtepomp is goed in warmte van 10° up te graden naar 40°. Dat lukt dus goed in het tussenseizoen.  En dan vriest het -5° en hebben uw radiatoren 65° nodig...

Dus daarom een WP gaat het best met vloerverwarming. En als je dat niet doet, dan zorg je dat uw huis verwarmd wordt in putje winter met gas, en in het tussenseizoen met die WP.... En dan zal het lukken dat je 25% van uw verbruik kunt doen zakken.

Daarom dat ik voorstel in uw geval dat je bvb gaat voor dat hybrid systeem van Vaillant.

Simuleer dat eens voor uw huis

http://www.hybridecalculator.nl/

 

En als je een combinatie wilt maken, dan doe je bvb de living/keuken/buro met vloerverwarming en de slaapkamer met radiatoren. Het circuit boven op hogere temperatuur, maar aangezien vele niet willen slapen in een slaapkamer van  20° verwarmd, komt dat uit dat je lagere temperatuur verwarmt.  Maar dat wil niet zeggen dat je uw living dan op een WP moet zetten en derest op aardgas. Je zorgt gewoon dat uw centrale installatie dat stuurt met de nodige mengkleppen.

 

Het dak en zoldervloer zijn geïsoleerd met glaswol. Meer dan 10cm dikte. Dat zou dus nog iets beter kunnen.

Momenteel denken we eraan de isolatie te laten voor wat ze is en gaan we opteren voor zo een hybride warmtepomp. In tussenseizoen verwarmen met warmtepomp en van zodra het echt winter is overschakelen op aardgas met de condensatieketel! Nu gaan we de praktische kant nog bekijken. Waarschijnlijk worden dan alle radiatoren aangesloten op de warmtepomp. De ene keer is het dan volledig op warmtepomp of volledig op aardgas. De overcapaciteit aan elektriciteit levert dan volledig gratis warmte op. Anders zijn we die toch kwijt.

de buiten unit plaatsen we aan een verluchtingsgat van de kelder zodat we via deze opening ineens alles kunnen binnentrekken. Dan moeten we niet boren en komt de unit zo dicht mogelijk bij de binneninstallatie. Met wat geluk kunnen we de binneninstallatie net naast de huidige condensatieketel plaatsen en ook alles daar aansluiten. Maar die studie laat ik aan mijn schoonvader over. Benieuwd of het praktisch makkelijk haalbaar is.

 

vloerverwarming zou helaas te grote en durewerken inhouden dus zal het gewoon met de bestaande radiatoren worden. Die zijn ook vrij recent.

wat je nog kunt doen met dat toestel, is uw WC, badkamer ventileren. Dus niet alleen buitenlucht pikken, maar ook een stuk de binnenlucht. Die ventilatielucht wordt afgevoerd, en de warmte wordt eruitgetrokken met een COP5 dus efficient, laten we zeggen  uw WP blijft langer efficient werken en verlaagt nog een klein beetje uw faktuur. En zo recycleer je de afgevoerde warmte uit uw huis en ventileer je tegelijkertijd. Juist nog enkele ventilatieopeningen voorzien bvb bij enkele ladderstores

Voor warmtepomp hebben we de situatie bekeken.

Het zal vermoedelijk lucht-lucht worden. Maar we gaan dit nog even laten wachten en eerst voor nieuwe ramen gaan.

De ramen worden vervangen voor drie redenen namelijk: uitzicht, comfort en besparing op energie.

Zoals eerder gezeg heb ik dus PVC ramen, 20 jaar oud, dubbel glas (thermopan), kader heeft twee rubber dichtingen maar meer ken ik er niet van. In winterperiode is er in de slaapkamers en sommige andere kamers condens op de ramen.

Wat kan ik best doen. Ik denk aan 1.1 glas en zeer goed isolerende kader. PVC of aluminium ben ik totaal niet uit.

Is er risico dat de condensatie blijft of overgaat naar de muren ipv ramen?

PVC of aluminium? Ventilatierooster voorzien of niet?

Belisol komt al langs voor offerte. Iemand ervaringen Belisol?

(Ik zal ook nieuw topic maken inzake de ramen op zich).