Dakisolatie supafil loft - dampscherm en ervaringen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi allemaal, Er zijn enkele mensen langsgekomen voor een offerte op te maken voor het isoleren van ons dak. Aangezien we onze zolder niet echt zouden gebruiken raden ze allemaal aan de zoldervloer te isoleren. Nu tot hier toe ben ik nog mee... De isolatie die ze hiervoor wouden gebruiken is knauf supafil loft. Volgens de isolatieplaatsers zou hier geen dampscherm voor nodig zijn. Ook op deze pagina: [[http://www.dakisolatie-expert.be/zoldervloer-isoleren]] vind ik dezelfde informatie terug. Heeft iemand ervaring met dit product en klopt het inderdaad dat je het lichtjes moet aanduwen om de kwaliteit nog iets te versterken? alvast bedankt voor jullie input!

 

Update: We hebben uiteindelijk gekozen voor papiervlokken. Bedankt voor al jullie hulp!

Reacties

bdv,

er is altijd een dampscherm nodig voor ieder  type isolatie, of die isolatie nu vochtbestendig is of niet.  Tenzij de isolatie perfect luchtdicht is, maar voorlopig ken ik zo geen isolatie.    Bij isoleren in de zoldervloer kan eventueel pleisterwerk op verdiep onder zolder als dampscherm gelden. 

Dat 'aanduwen' klinkt als onzin.... (welke kwaliteit?).

Walter

Beste Walter,

Alvast bedankt voor het advies. De drie verkopers die ik tot nu toe over de vloer heb gekregen verzekerden me allemaal dat er geen dampscherm nodig was. Is een gipsplafond dan wel luchtdicht? ik wil ook spotjes enzo plaatsen dus vraag me af hoe ik het dan goed luchtdicht ga kunnen krijgen. Bovenop de kepers isoleren is geen optie want dan gaan we koude bruggen hebben aan de hoeken van het dak. dakisolatie tegen het dak  zou teveel warmte doen verliezen op de zolder.

Is er een specifieke reden waarom je zou gaan voor dat gespoten spul en geen woldekens of purplaten ?

En ook, waarom je het zelf niet zou doen ?

 

Eén van de weinige dingen (het enige ?) waar je als DHZ'er nog subsidie krijgt, bovendien stukken goedkoper en je gaat nog fier zijn op jezelf dat je het zelf hebt gedaan.

En uiteidelijk bespaar je op de energiekosten, vele vliegen in één klap,....

 

Bij mijn vorige woning was het nog een winstoperatie (paar tientallen euro's), mijn schuld niet, dat ze hun subsidie-beleid wat beter organiseren, dan zouden ze vele zaken niet moeten afschaffen en zou iedereen er wat aan hebben.

 

Ik kreeg 500 euro + nog 2€/m² omdat ik het zelf had gedaan, dus ja,...

De tussenafstand van mijn kepers is niet overal gelijk. Laten doen lijkt me veel makkelijker en ook goedkoper dankzij de premies. Dat zijn eigenlijk de voornaamste redenen voor mij. We hebben onze handen vol met de verbouwingen dus dachten we om deze post eens te laten doen door een specialist.

Een plafond van gipsplaten wordt als niet luchtdicht beschouwd. Een betonnen gewelf met pleisterwerk op is dat wel. En zoals je zegt, een keer je spotjes gaat plaatsen is de luchtdichtheid zeker om zeep. Je hebt altijd een dampscherm nodig.

 

Daarnaast spotjes, ga je die dan in de isolatie steken? Je zal ter hoogte van elk spotje een hokje moeten maken om de spotjes in te steken. Want zo los in de isolatie is niet echt brandveilig (Glaswol gaat wel niet direct kunnen branden maar de hitte kan zich wel opstapelen en iets anders in brand steken.) en komt ook de levensduur van uw spot niet ten goede omdat de warmte niet weg kan.  Zelfs LED spots moeten goed kunnen afkoelen.

 

 

Vandaag nog iemand over de vloer gekregen die alweer beweerde dat een dampscherm niet nodig zou zijn.

 

Dus als ik het goed begrijp zou de isolatiewaarde niet veranderen maar wel de luchtdichtheid? Ik dacht dat luchtdichtheid en isolatiewaarde in verbinding met elkaar stonden? Ik weet het niet meer zo goed nu...

 

 

luchtdicht: 'wind blaast er niet door'

Dampdicht: waterdamp kan niet door het materiaal.

Plastic is bv veelal luchtdicht en dampdicht.  Een gyproc plaat is luchtdicht, maar niet dampdicht: water in dampvorm kan hierdoor migreren. 

De meeste dak/vloer- opbouwen zijn 'luchtdicht'.  Maar niet dampdicht.  Daarom heb je een dampscherm nodig om de opbouw dampdicht te maken.

Kan er wel waterdamp door de opbouw dan gaat die in de winter idd door de opbouw en in je isolatie.  In de isolatie zal de waterdamp ergens condeseren omwille van de koude.  Je krijgt dan water.  Hierdoor zal enerzijds je isolatie niet meer isoleren (dat geldt voor alle isolatie), anderzijds wordt je opbouw eventueel aangetast (bv je houten balken gaan rotten). 

Dat aantastingsproces duurt wel wat jaren; die aannemers gaan er geen last van hebben. 

Gewoon zeggen dat het dampscherm er moet komen.  Wat de aannemer ook zegt.  Maar ik begrijp best dat het niet altijd evident is om met aannemers over zaken te praten die zij 'niet nodig' vinden. 

Walter

beste,

isoleren van de zoldervloer is waarschijnlijk de makkeleijkste oplossing , tot zover je geen spots door het valse plafond gaat plaatsen .

je zal dan elk lampje moeten afwerken met een hitte bestendig materiaal om het isolatiepak te beschermen ,verder nog maar te zwijgen over luchtdicht houden van uw plafond (luchdichting is zeker noodzakelijk) zoals walter u al vertelde.

in dit geval zou je kunnen werken met traditionele ceramische bloempotten (groot genoeg ) waar het lampje vlot in past en je nog voldoende ruimte hebt rondom, hierin is onderaan al een gaatje waar de bedrading doorkan .

langs de zoldervloer kan je je dampscherm , luchtdichting dan hierover leggen en rond de draad attapen , optie is enkel mogelijk met led , halogeen lampen worden nog te warm en gaan dan uit (ingebouwde veilighied in de meeste spots)

waarom ga je toch niet voor isoleren van het dakvlak zelf , je gaat je zolderruimte wel verwarmen maar eens deze opgewarmd is en er is een goede luchtdichting geplaatst kan je niet van warmteverlies spreken volgens mij.

Roel

 

Beste,

is uw dak op zich al geïsoleerd?

De zoldervloer isoleren is inderdaad een goed idee als de zolder niet is geïsoleerd. Echter in de zomer krijg je verhitting in deze ruimte en bij langdurige warmte zal deze beginnen instralen naar de ondergelegen kamers.

Als energiedeskundige heeft men mij altijd verteld dat het beter is in de kap te isoleren om deze opwarming tegen te gaan.

Ik heb uiteindelijk beide gedaan. De kap geïsoleerd want de zolder is afgewerkt geworden, de vloer heb ik ook geïsoleerd omdat de zolder niet constant gebruikt wordt. Misschien is dit wel overkill.

Beste,

 

Mijn dak is van zink en dit mag je blijkbaar niet rechtstreeks isoleren omdat het dak anders kan oxideren. De hellingsgraad van dit dak is ook vrij laag waardoor isoelren bijzonder moeilijk is in de hoeken. Een bijkomend probleem is dat het ventilatiesysteem op zolder moet komen dus zal ik toch een of andere manier moeten vinden om het dak te isoleren. Helaas nog geen gepast antwoord gekregen en heb nu al 5 mensen laten komen. Ze geven allemaal hetzelfde standaard voorstel maken hun offerte op en zijn weer weg. Dampscherm is niet nodig, gewoon inspuiten en geld ontvangen...