Pv panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn zonnepanelen op vandaag nog rendabel? Ik overweeg om er te plaatsen. Welke prijs mag ik maximaal betalen per Wp? Dak Zuidzuidoost.
Bedankt!

Reacties

Ze zijn altijd al rendabel geweest, maar je bedoelt waarschijnlijk hoeveel je krijgt van de staat na de verspilzucht bij de eerste plaatsers.

Om het met de woorden van de Minister te zeggen : 't brengt nog altijd meer op dan een spaarboekje' (sorry, ik kon het me niet laten)

Hier : http://www.energiesparen.be/energiewinst/pv/bestaandewoning is een calculator. Ik weet niet hoe precies die is, ik heb geen panelen. Ook moet je je dak goed isoleren, wat het ene met het andere te maken heeft en waarom de eerste plaatsers dat niet hoefden te doen is mij een raadsel, maar ja 't moet dus.

Dakisolatie aanwezig in de vorm van minerale wol met een dikte van 24 cm en afzonderlijk dampscherm.

zou graag een tvt bereiken van +/- 7 jaar

KVO10,

Ik heb het anders bekeken.

Heb PV installatie en WP L/L

75% van mijn maandelijkse energie behoefte (eli+ gas)

valt weg en daarmee  betaal ik 10 jaar mijn installatie.(ook belastingvoordeel)

zelfs met netvergoedingen lukt het nog net.

GSC heb ik niet mee berekend.

U spreekt van TVT (Theoretisch is die er, maar praktisch niet)

Is een WIN/WIN situatie

Beste beslissing en werkt zeer goed. (aanrader)

Chris

 

 

 

@KVO10:

 

Een TVT van 7 jaar is krap.

 

Het zal eerder rond de 10 jaar liggen. Met in het achterhoofd te weten dat de netvergoeding er nog moet doorkomen en dat de goedkope panelen uit China binnenkort 45% invoertax gaan betalen als Europa er zijn goesting mee doet.

Koen, ik berekende , volgens de link die je doorstuurde de terugverdientijd van de installatie die al vele jaren op mijn dak ligt.

Concreet betaalde ik destijds 17. 000 € inclusief voor 3,4 KW piek. Ik ontvang 450€ / KW. 

Wat merk ik  ? 

Het vermogen wordt afgerond op op 4 KW piek

De investering daalde van 17000 naar  7208 € 

Ik zou jaarlijks 79,83 € aan GSC krijgen.

Hoe betrouwbaar is een berekening die geen rekening houdt met reêle cijfers ????

Ik citeer even Test -Aankoop ( die heet niet Freja maar misschien toch iets betrouwbaarder)

"

Niet langer financieel interessant in Vlaanderen

De hamvraag is natuurlijk of een installatie van zonnepanelen nog rendabel is. Als we begin 2013 uitgaan van een prijs tussen 2 000 en 3 000 euro per kilowattpiek, alles inbegrepen, kunt u de installatie in Brussel en Wallonië terugwinnen in 5 tot 8 jaar. Maar in Vlaanderen wordt dit een werk van lange adem: 18 tot 26 jaar. "

 

Naar ik hoor zou de wp prijs nu rond de 1,7 euro bedragen,klopt dit?

0.6 dacht ik ? op de panelen gerekend

All in bedoel ik!

KVO10

Tussen de 0,90 en 1,05 euro  wattP moet je alles gelegd krijgen.

In zelfbouw 0.6 à 0.8 euro wattP

 

Je mag ze bij mij voor die prijs direct komen leggen...

 

Eerder 1.3 tot 1.6 denk ik...

Liggen ze voor die prijs ook op uw dak?

 

Ik neem nu één van die sites en daar heb ik 4000Wp voor 1.04/wp excl btw. Dat is 4160 Euro.  Neem daar eens 2 dagen werk met 2 man bij, dat is 2 x 8 x 2u = 32u x 35 euro/u = 1120 Euro. Totaal 5280 Euro excl. BTW. Of 1.32 Euro/wp.

 

Dat is die 1.3 dat ik wil zeggen. 1.3 met goedkope panelen uit China en 1.6 a 1.7 voor dure Panasonic (voorheen Sanyo) panelen.

 

Ok, 2 dagen werk. Mss krijg je ze er ook op één dag op als je de dakhaken in de pannen uitknabbelt, van die Clicfit dakhaken gebruikt zoals in sommige van die pakketten en je maar 2m kabel moet trekken voor de omvormer. Dan zal het wat goedkoper zijn...

 

 

Alle links van goedkope panelen die Brother Paul vermeldt zijn .nl.

Vermoedelijk denkt hij dat de Nederlanders gratis leveren en plaatsen (zo ken ik ze alvast niet)

Jef,

Offertes verleden jaar van Nedelandse firmas waren allemaal goedkoper dan de Belgische.

Zelfs met +- zelfde materialen.

Hoe dat kon , is mij een vraag.

Wij zijn door noodzaak (01/08/2012 sterk verminded GSC) naar zelfbouw overgegaan .

1,075 euro WP om juist te zijn. all in.

Chris

 

Chris,

Proficiat dat je de PV installatie zelf kunt plaatsen , je bespaart ongetwijfeld heel wat geld uit maar wanneer  "men "  over rentabiliteit van een investering spreekt gaat het meestal over een geplaatste installatie met de nodige garanties.  Teogegeven dat  laatste ging bij mij (door de schitterende firma Solar Total ) ook niet door

Chris heeft misschien een punt. Tot vijf jaar terug waren de onderdelen een pak duurder. Een goed PV paneel kostte 1200-1400 euro, niet echt iets dat je zelf vervangt omdat er éen van de twintig stuk gaat.

Maar een omvormer kost tegenwoordig minder dan de extra garantie die je betaald, een typisch PV paneel minder dan 300 euro...

Binnen vijf of tien jaar, stel dat je met een defect paneel zit, dan vervang je toch gewoon zelf met een compatibel exemplaar, voor zeker minder dan 200 euro ?