boiler vervangen in uitdoof-scenario CV stookolie - welke opties?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik moet een kort- én lange termijnprobleem oplossen i.v.m onze verwarming.

De huidige situatie:
- Een CV-installatie op stookolie met daaraan gekoppeld boiler van 85liter
- ketel doet het nog prima, maar boiler is oud, verwarmt heel de kelder en moet dus dringend vervangen worden
- ik heb geen toegang tot aardgas en zal het ook niet krijgen (we wonen nogal afgelegen).
- we hebben geen vloerverwarming - ons huis is relatief goed geisoleerd

Lange termijn-opties:
- ik wil met deze stookolie-ketel doorgaan tot ie versleten is (nog 5 à 10 jaar), en dan overweeg ik een ketel op pellets te zetten
- ik heb vanuit kelder een wachtbuis naar plat dak waar ik op (korte of lange) termijn zonnepanelen/zonneboiler kan plaatsen

Momenteel hebben we de middelen niet voor de ketel te vervangen (en de huidige draait nog goed) en zelfs voor een zonneboiler zal het krap worden. Toch moet die boiler absoluut vervangen worden, en dus twijfel ik tussen:
- ofwel tijdelijk een tweedehands exemplaar (met één warmtewisselaar vanuit CV) dat beter geisoleerd is dan huidige exemplaar en dit in afwachting van tweede/derde optie
- ofwel een combi-boiler CV-elektrisch, die vandaag bruikbaar is met CV op stookolie en nadien met CV op pellets en waar ik overschot van zonnepanelen naar boiler kan sturen (lijkt me niet op en top ecologisch, maar minder duur dan derde optie)
- ofwel dan toch een zonneboiler (maar dan geen zonnepanelen), die bij zonneschaarste kan bijverwarmd worden door mijn stookolie-ketel (en later door pelletketel).

Graag had ik wat feedback gekregen van ervaringsdeskundigen (dit scenario moet zich in het verleden toch al dikwijls hebben afgespeeld). Ik heb voorkeur voor de laatste optie maar vraag me af of ik de investering er uberhaupt wel uit krijg in dat scenario en of deze setting ook compatibel is voor de 'herinstallatie' in de toekomst (wanneer ik pellet-ketel plaats).

Groet,
Freek

Reacties

je koopt voor 100 euro isolatie (of vermoedelijk minder) en je isoleert je boiler met 10cm isolatie.  Nadien kan je weer wat jaren verder.  Als natuurlijk enkel isolatie het probleem is van je boiler. 

En vergeet het onderhoud niet van je CV.

Walter

Boiler is helaas ook verkalkt vanbinnen, maar ook dat valt misschien te verhelpen.

Het is een boiler met verwarmde buitenwand - dus geen spiraal vanbinnen. De buitenwanden hebben m.a.w. temperatuur van ketel - zo'n 60°. Er zit nu een veel te dun isolatielaagje op (amper 2cm), kan ik dit echt oplossen door 10cm isolatie - rockwol bv - er rond te wikkelen met pakweg tape?

Waarom dan niet meteen een zonneboiler ? Nu krijg je er nog subsidies voor. Anders - voor de goedkoop- een electrische boiler, kost niets, in aankoop bedoel ik dan.

En als het een oude boiler is, je schreef dat ie verkalkt is. Krijg je die niet open ? Wij hebben zo eens eens, een goeie ouwe boiler (in koper) kunnen openenmaken. Onderaan was er een plaat met bouten vastgemaakt, kon je makkelijk openmaken. Die boiler zat toen zeker voor de helft vol kalk. Proper gemaakt, en ik denk dat ie nu nog marcheert. Mocht je dat kunnen doen, en isoleren zoals Walter schreef. 

Of je eigen idee : een tweedehandse,...genoeg te vinden op 2dehands en kapaza. Ook geen slechte optie.

Ik ben het idee van een zonneboiler wel genegen - ondermeer omwille van de subsidies - maar zal een zonneboiler (met twee warmtewisselaars) compatibel zijn met zowel ketel op stookolie (vandaag) als ketel op pellets (toekomst)?

 

 

Je hebt dus een tank in tank boiler. Deze zijn dikwijls van inox, dus doe hem niet te snel weg! Dus ik zou in eerste instantie trachten deze boiler te ontkalken. Nadien er wat isolatiedekens rond hangen.

ik heb twee boilers die ik weggooi, die zijn volgens mij nog goed, want geen 10 jaar oud. Ik moet dus geen elektrische  boilers meer hebben, dat zijn ecologische rampen.  Men zit zo iconisch de gloeilamp uit de rekken te halen, terwijl de elektrische boiler allang uit de rekken zou moeten verdwenen zijn. Elke boiler met minder dan R=5 isolatie zou trouwens ook verboden moeten worden. Dus alleen nog goed materiaal. Hoe simpel kan wetgeving zijn. Geen < R= 5 boilers meer in de handel. En nog een tweede lijntje: geen SPF<=4 boilers in de handel. Een tweede lijntje... En zoek het als firma maar uit hoe je alles klaarstoomt

 

die zonneboiler zal compatibel zijn, het is een kwestie van keuze. Kies gewoon een 'mecano systeem' als het ware Als je nu zonneboiler installeert waar er 2-3 paneeltjes aanhangen, 5m2 is genoeg.

Ik heb dat trouwens eens berekend, voor de 'solarpanel adepts' als je de kostprijs berekent van de huidige generatie oplossingen dan moet je sowieso beperken tot 5-7.5m2 panelen, en vanaf je meer doet ben je onrendabel bezig.

Met 2.5m2 doe je  op 20 jaar 142euro winst, met 5m2 462euro winst, met 7.5m2 doe je nog 309euro winst... je bent al teveel aan het leggen, en vanaf 1om2 doe je nog -60euro winst op 20 jaar gerekend aan huidige gasprijzen.

Nu stijgt de gasprijs met 50%; wat ik nog zo gek veel niet vind ! Dan is het altijd rendabel om zonnepanelen te leggen tot 1400euro winst doe je dan

Paul, ik weet niet hoe je rekenmethode is, maar enkele dagen geleden beweerde je nog dat een dekkingsgraad van 97% financieel haalbaar en interessant was. Met 7,5 m2 ga je een dekkingsgraad van ongeveer 60% bereiken (afhankelijk van de oriëntatie en het verbruik sww). Nu zeg je dat 5 m2 al het optimum is.

Ik heb hier nog een boiler staan (Vaillant unistor VIH 150 r) die ik over heb.
Ik kocht hem destijds aan voor in mijn zonneboiler-systeem maar heb uiteindelijk alleen de inox boiler met dubbele spiraal gebruikt.
Hij is slechts enkele jaren gebruikt bij de vorige eigenaar, hij verkocht hem wegens overstap op elektriciteit wegens plaatsing zonnepanelen.
Laat maar iets weten als je interesse hebt. Hij staat hier nu maar te staan...
 

ha het antwoord is simpel

 als je zonneboiler zet voor SWW is dat echt wel altijd rendabel, en zeker als je vergelijkt met elektrische versies/ Nu als je dus 200l SWW leg je daar gewoon 10m2 en je haalt zogoed als 70% op

 als je zonneboiler zet voor verwarming en SSW in combinatie en je toetst de prijs af versus aardgas, heeft het echt geen zin om meer dan 10m2 te plaatsen voor een gezin van 4 personen die 200liter per dag verbruikt. Je kunt dus stellen dat je gewoon 1 paneel per persoon rendabel kunt leggen.

 anderzijds kun je ook via een WP werken, en al uw stroom met PV maken. En kijk dat is ALTIJD rendabel en ALTIJD de goedkoopste oplossing.  Dus als je een WP zet en je hebt een huis die 15.000kWh verbruikt, dan is via die WP met COP3 nog 5.000kWh energie nodig, dan is het altijd rendabel om daar gewoon zonnepanelen aan te hangen voor 5000Wp zodat je uw stroom voor uw verwarming allemaal genereert. Je gebruikt het netwerk als buffer, maar who cares bij wijze van spreken het netwerk moet maar het probleem oplossen. Het is gek genoeg en goedkoper en minder plaatsverbruikend om gewoonweg PV's te leggen... Dus PV's zijn echt de beste oplossing.

 

In die andere topic beweerde je nochtans iets anders.

ik ga er een schepje bovenopdoen: ik denk dat het perfect mogelijk is met een buffervat van 10.000liter en 250m2 zonnepanelen om 97% van het warmwaterbehoefte te genereren voor deze installatie
Aangezien je 10m2 zonnepanelen koopt voor 4000euro, zal 100m2 voor 20.000euro wel moeten lukken dus die 200%2 voor 40.000euro
aangezien die installatie 8000euro elektriciteit verbruikt met boilers, is de besparing gewoon gigantische 80.000euro op 10 jaar, dus in die installatie zelfs rendabel
.

Dit is zonder PV. Ik snap ook niet waarom je plotseling PV er bij sleurt. Daar ging de vraag niet over.

Je gebruikt het netwerk als buffer, maar who cares bij wijze van spreken het netwerk moet maar het probleem oplossen. Het is gek genoeg en goedkoper en minder plaatsverbruikend om gewoonweg PV's te leggen... Dus PV's zijn echt de beste oplossing.

Economisch misschien wel (hoewel de rekenmethode die je gebruikt wel erg simpel is), ecologisch is een ander verhaal. En daar gaat het op dit forum om.

 

ik kijk naar het geld, en er is niets mis mee, want hier gaan ecologie en economie hand in hand. Sowies reduceer je CO2 en het is  rendabel, dat is de beste motivatie om mensen over de streep te trekken. Volgens mij zit er een schaaleffect in die grote installatie die je niet hebt in kleinere installaties. 

 

Ik ga voor onze topicstarter dan zijn probleem oplossen:

Je koopt gewoon een Sanicube, en 10ù2 Paradigma zonnecollectoren en hang daar uw oude brander aan

als uw brander versleten is, vervang je die simpelweg door een warmtepomp of een gascondensatieketel.

/sites/default/files/users/user42332/Polysun6603613773991891366__heliotherm_-_sanicube_-_paradigma.pdf

het is een simulatie voor een Warmtepomp Heliotherm met COP4 en SPF 4.0 in dit systeem, het totale systeem heeft uiteraard een dubbel zo hoge SPF

Het is een simulatie voor een passiefhuis, een laag energiehuis zal zijn verbruik gewoon zien verdubbelen. 

Ivm de discussie hoeveel kerncentrales je nodig hebt om gans belgie passief te verwarmen. Je ziet dat het verbruik van zo'n heliotherm 400kWh bedraagt in December, dit is echt wel het laagste dat ik tot nu toe gevonden heb, of je hebt 3 kerncentrales nodig om Belgie te verwarmen 

 

Goh, een extra kerncentrale in onze kelder gaat mijn vrouw niet zien zitten ;-)

Bedankt voor je simulatie, Paul. Helaas is onze woning geen passiefhuis - ik schat het in dat het ergens 'gemiddeld' geisoleerd is (dubbel hoogrendementsglas, muur met spouw maar geen extra isolatie). Onze bijbouw (huis dat we naast ons gekocht hebben) gaan we wel extra isoleren aan gevelkant, maar een passiefhuis zal het nooit kunnen worden. Ook hebben geen vloerverwarming (m.b.t. toekomstige warmtepomp) en gas komen ze hier enkel brengen als wij de connectie (meer dan 300m) maken...

 

Ik vermoed dat we die oude ACV Therm 85 boiler uit 1984 toch maar de laan gaan uitsturen (met een centje voor 't oud ijzer) en tijdelijk vervangen door een tweedehandse met eveneens enkelvoudige spiraal - bv. die Vaillant van Soapwater. Tegen dat onze stookolieketel de geest geeft heeft die boiler zijn werk gedaan en bekijken we op dat moment of en hoe we het SWW integreren in een systeem met pellets en zonneboiler (nieuwe technieken, nieuwe opties - maar misschien ook minder subsidies?)

 

Het is verleidelijk inderdaad om vandaag in gunstig subsidieregime nog snel voor een zonneboiler te gaan, maar zelfs met subsidies blijft de investering toch aanzienlijk. Of maken we hier een grote misrekening?

 

 

Sanicube 538/16/0 kost 1500euro

http://www.zonnecollector.net/ROTEX%20prijslijst%2001-2008.pdf

Paradigma 

in feite komen die gratis met die subsidies...

Verwarming;

nieuwe simulatie in een normaal huis verbruikt gewoon 2000liter mazout of 2000m3 aardgas of 2500kg pellets/ Je pinst dus met die zonnepanelen 20% van uw verbruik. En doe je dat met een warmtepomp zakt uw verbruik naar 5000kWh, maar je moet opletten putje winter Bok je soms tekort, uw pomp haalt niet genoeg warmte uit de lucht... en uw huis haalt zijn streeftemperatuur niet

Nu een simpele mazoutketel betaal je toch nauwelijks 1500euro ? Nog een buitenvoeler sturingske erop van 500 euro en dan nog installatiekosten... Het is investeren voor de toekomst dus minder verbruiken. Uw verbruik zakt 20% met die zonnepanelen ten als je condensatietechnologie vergelijkt met uw ketel uit de jaren '80, moet het verbruik toch 30% zakken.

/sites/default/files/users/user42332/Polysun8100517665679865767_met_gasketel_normaal_huis.pdf

 

Is uw boiler elektrisch, dan spaar je toch 3000kWh stroom = 600euro per jaar en laat je uw ketel gewoon staan dan verdien je 600euro op een investering van een sanicube van 1500euro per jaar; is toch 30% rendabel op die manier

Uw verwarming bespaart nog 10% of 200liter = 200euro per jaar  In de calculatie zetten ze de besparing op 450l (inclusief de boiler moest uw installatie uw SWW maken, zou de besparing 450euro per jaar zijn netto) Nu is de besparing 800euro terugverdienen op een netto investering van 3500euro is 15% per jaar.Nog niet inbegrepen, installatiekosten, maar dat kan nooit de kostprijs verdubbelen, tenzij je met een charlatan te doen hebt.

 

En isoleer gerust maar eens uw muren/dak/vloer, en overweeg op termijn een vloerverwarming zeker als uw verbruik hoger ligt dan 2000liter

Een nieuwe mazoutketel is niet nodig - die zal nog wel even trekken. Boiler wordt gewoon door ketel verwarmd - geen electriciteit. Vloerverwarming installeren in dit huis zit er echter zeker niet in - daar heeft het huis de opbouw (noch capaciteit) niet voor en we gaan hier niet alles strippen om dat wel te doen.

Mijn frank valt niet met al die cijfers en percentages - twijfel over al dan niet zonneboiler blijft bestaan. Het lijkt anderzijds wél logisch dat wat je door zon laat opwarmen alvast niet zelf meer moet betalen... Voor mij moet een installatie niet 'terugverdiend' worden op een paar jaar tijd - maar wel naast ecologisch ook economisch gefundeerd zijn.

Groet,

Freek

Sorry Paul, maar ik heb het wel gezien met je simulatie's. Daar komt wel wat meer bij kijken dan eventjes gegoogelde prijzen en programmaatjes op een hoop gooien. Eén korte blik op deze bijdrage, en ik lees al niet meer verder. Als jij 2000 m3 gas, 2000 liter olie en 2500 kg pellets dezelfde energie-inhoud geeft heb ik het wel gehad. Olie en gas kan je nog met elkaar vergelijken, maar vertel me waar je die supper-pellets kan kopen.

Verder geef je nergens een indicatie mee van installatiekosten.

Die Polysun simulatie's vertrouw ik voor geen haar. Ik krijg het programma spijtig niet gëinstalleerd, want ik ben benieuwd naar het resultaat die ze geven voor mijn solarinstallatie. Op de afdruk staat groot 'DEMO', dus vermoed ik , ook afgaande op de resultaten, dat het niet meer dan een demo is. Zelfs geen eenvoudige, tijdelijke versie van het programma.

Een wp monovalent op bestaande radiatoren een SPF van 4 geven? Wil ik zien.

Een oliecondensatieketel compleet met bran.der en WAR voor 2000 euro?

Sorry, maar dit vind ik niet realistisch.

er zijn maar een paar warmtepompen die COP4 halen en die dus in zo'n installatie SPF4 halen (ondersteund met zonnepanelen weliswaar)

Vaillant Geotherm  COP 4.1 A2/W35

Sonnenkraft vertriebs HP12M

Ochsner GLMW5

Heliotherm HP10L K-BC

 

Je moet het huis dat je simuleert er ook naar bouwen... dat is een tweede voorwaarde. Dus LEW met lage temp 35/28 vloerverwarming gestookt op 19° gecombineerd met 45° kraanwater.. bvb kan al heel veel schelen... Ik zet steevast het water op 50°, de verwarming op 20° het huis op 210m2 verwarmd met vloerverwarming. Dus ik denk niet dat ik heel conservatief ben of probeer die SPF te optimaliseren.

Je moet ook schema's kiezen die minder verbruiken, firma's als Helvetic energy weten echt wel goeie sturingen en schema's te maken... 

 

 

/sites/default/files/users/user42332/Polysun2125496102405270659_spf2_systeem.pdf

Je hebt gelijk hoor=

Kijk alle parameters identiek, tenzij het knutselwerk... en in het ene systeem is het SPF 2.5 en het andere 3.4 met een pomp COP4.2 de beste uit de lijst van Heliotherm...

Het is niet zozeer de boiler die het verschil maakt, maar gewoon de manier van verbinden..., de sturing erachter, de programmatie als het ware