Dikte isolatie passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij het doornemen van verschillende isolatiediktes bij passiefwoningen, kom ik nogal wat verschillen tegen. Zo lees ik bij Wienerberger/Recticel dat er 2 x 95mm geplaatst wordt. Dat is 19cm dus.
Bij prefab betonplaten van Concrete House gaan ze uit van 15cm isolatie voor de passiefnorm... Het gaat telkens om PUR/PIR.

Hoe is dat te verklaren?

Reacties

Ik heb het over de muren...

 

;-)

Ilex,

De passiefnorm wordt behaald door het geheel van maatregelen om de warmteverliezen te beperken. In het geval van mindere muurisolatie zou dat dan moeten gecompenseerd worden door bijvoorbeeld betere dakisolatie, berer schrijnwerk of een grotere compactheid.

Daarenboven zou het kunnen dat Concrete House net op het randje van passief zit en een ander systeem ruimschoots aan die norm voldoet.

Charel

Of nog: dat de balansventilatie een beter rendement heeft, dat de luchtdichtheid beter is, dat de oriëntatie (en dus zonnewinsten) beter is...

 

Het is inderdaad het kengetal dat maakt of een gebouw passiefhuis is. Dat kengetal wordt bepaald door al de zaken die hier opgenoemd worden en mag niet groter zijn dan 15kWh per m² op jaarbasis Die 15 is de warmtebehoefte, rekening houdend met passieve warmtewinsten (bedrijvigheid, elektrische toestellen en zonnewinsten).

 

Mvg, Marc

t'is ongeveer U-waarde 0.11 W/m2K  

 in PIR wordt dat ongeveer 20cm

 in PUR hangt ervanaf van de lambdawaarde ongeveer 25cm

 in XPS 34cm

in vaccuumpanelen 6cm

je kunt dat hier berekenen, nu de baksteen en crepie isoleren ook ietsiepietsie, dus 20cm is daarom inderdaad genoeg

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/

Bedankt voor de snelle reacties.

Het beeld wordt duidelijker.

 

Kan je trouwens over-isoleren? Stel je gaat naar 40cm PIR: wat zijn de gevolgen? Buiten een gat in je portemonnee...

Geen echte gevolgen. Alleen ga je de balans scheeftrekken. Op een gegeven moment verliezen uw muren nog zo weinig warmte dat balansvenilatie, luchtlekken, bouwknopen en ramen de dominante rol gaan spelen. Om dat dan terug recht te trekken stijgen de kosten exponentieel (en er zijn fysische grenzen aan hoeveel je kan bereiken ook).