kleine lucht-water warmtepomp voor aanmaak warm sanitair water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze warmtepompboiler heeft de geest gegeven en ik zou deze eventueel willen vervangen door een zonneboiler; produceren van warm water als de zon het laat afweten zou ik met een lucht-water warmtepomp willen doen. Dus eigenlijk een warmtepompboiler; alleen wil ik de warmtepomp apart.

Ik zoek dus een kleine lucht-water warmtepomp die warm water kan maken. max een 1kW opgenomen vermogen, moet in de berging kunnen staan.

Volgende opties zie ik momenteel:
- Een Ochsner mini IWP ; specifiek gemaakt voor mijn doel maar duur (catalogus prijs een goede 2.200 Euro); extra info, zie google
- op volgende link bieden ze ook zo een type warmtepomp aan: http://www.besparenopenergie.eu/page5.php Maar daar is het voorlopig moeilijk een offerte vast te krijgen. Vermoedelijk een chinees pompje;

- Daikin heeft bij zijn warmtepompboiler de warmtepomp 'apart'; ik weet wel niet of ze die afzonderlijk verkopen (ik vermoed dat de sturing eigenlijk in het andere deel zit; dus misschien niet mogelijk). Bij de daikin zie ik geen mogelijkheid een zonnecollector aan te sluiten
- bij samsung vind ik 'kleine' buitenunits; bv http://www.klimate.nu/producten-2/samsung/multi-split-2/ (die met kleinste vermogen); alleen is het me hier niet duidelijk of die de hoge temperaturen aankunnen en of die nu al een water warmtewisselaar hebben (dus output is warm water niet warme koelvloeistof).

Iemand weet van andere opties voor een kleine lucht-water warmtepomp die warm water kan maken? ideaal is er ook een sturing bij en temperatuurvoeler voor in de zonneboiler.

Walter

Reacties

http://www.nibenl.eu/Producten/Warmtepompen/Ventilatielucht-water-warmt…

 

Ook hier een voorbeeld van een kleine L/W warmtepomp, met een los voorraadvat

Op de pdf met installatievoorschriften staatn alles duidelijk uitgelegd , ook waar de tempsensoren moeten komen.

 

het syteem dat zij voorstellen is via de afvoer-ventilatielucht van de woning te werken , maar niets weerhoudt je om rechtsreeks buitenlucht aan te zuigen en in putje winter een ander systeem in te schakelen, wanneer de COP naar beneden dendert.

 

in mijn nieuw te bouwen passiefhuis zouden we in de winter overgaan op houtkachel met watermantel om het boilervat op te laden, in de zomer kiezen we heel bewust voor zo een kleine L/W warmtepomp (aangedreven met elec van de PV), met de bedoeling om ook een beetje te profiteren van de koele lucht die dan als "bijproduct" geproduceerd wordt.

dat voordeel heb je niet met een zonneboiler.

idd mooi voorbeeld; wel echt een klein vermogen (maar een 300W van de warmtepomp); Ik zie prijzen van een 600 Euro; niet slecht.

Walter

correctie op die prijs van die nibe lucht-water warmtepomp; ik zie ook prijzen van een dikke 2000 Euro.  Ik moet het dus nog allemaal eens rustig bekijken ;-).

Walter

Walter-8

http://www.ecobouwers.be/forum/post/pv-panelen-rechtsreeks-aansluiten-elektrische-boiler

Een 4 à 6 PV panelen en elekrtische boiler van 120L

Zie je dat niet zitten.

Chris

 

 

de warmtepomp is er om warm water te maken als er geen zon is; dus de PV panelen gaan me hier niet helpen.  En die hebben hun eigen vraagstaart. Hier zoek ik alleen een kleine warmtepomp.

Walter

Walter-8

NeoI250 Ltr  1190euro

NeoE250 Ltr  1390 euro

iets groter  1890 euro

ik heb met installateur gepraat over die systemen: NeoI250 Ltr  1190euro zou geplaatst rond 5000 Euro (fx ergens bover 6000) komen; I reeks blijkbaar niet geschikt voor subsidies volgens installateur en ik zit met probleem dat ik koelvloeistof op mijn dak heb waar ik zelf niets aan kan repareren.  

Maar nu zoek ik een klein warmtepompje.  

Een Oostenrijkse firma bouwt of verdeelt kleine WP specifiek voor dit doel: bv http://www.heisatec.at/Waermepumpe-zur-Wandmontage-WP2-AWV-2KW-bis-55C

Walter

Chris,

ik heb al verschillende van die chineese warmtepompen (en -boilers) tegen gekomen.  Doe je poging die te bestellen loop je tegen zeer dure verzendkosten, ingewikkelde incoterms (waar ik me als particulier toch niet mee wil bezighouden) en vermoedelijk een totaal onmogelijkheid tot enige vorm van support (stuur dat ding maar eens terug naar china in geval van problemen).  Serieuze documentatie is ook een probleem.  Ik ben er zelfs al tegen gekomen die nog op R22 draaien (vermoedelijk hebben die wel een goed rendement ;-)). Voor mij zijn het niet meer dan slecht vertaalde pagina's op het internet met weinig meerwaarde. 

En als die WP's idd goed genoeg zijn, zou ik verwachten dat iemand in EU zoiets zou proberen te verkopen.  Maar ook dat valt tegen. Hier en daar doet wel iemand een poging, maar niet zoals je van een 'normale' verkoop zou verwachten (waanzinnig moeilijk een offerte te krijgen, levertermijn van 2 maanden).

Walter

dus uw installateur rekent een dagje werk aan 4000euro ? knap hoge toegevoegde waarde voor een A2 ?

je kan het ook zelf installeren, en de koelvloestof laten vullen en de installatie laten afwerken door iemand van zeroenergy

die van 'zeroenergy' zijn groothandel: die sturen je door naar installateur; zeroenergy zal niets komen afwerken.  Het was al moeilijk om van hen een installateur te krijgen die een offerte wilde maken. 

Ik kan alleen maar zeggen van zelf eens een offerte te vragen voor een geplaatste installatie als je denkt dat het goedkoper kan. 

Walter

Walter

Al motorGPS bestelt hier 600 euro daar 80 euro.

verzending 120 euro= 200 euro.

Wie weet wat kost de WP mss .minder dan verzendingskosten.

Als je die koopt met fortis golden Visa kaart

ben je  verzekerd  tegen oplichting en schade.

chris

maar ik heb dergelijke manier van verzenden/betalen nog niet gezien voor WP; ik heb prijzen gezien van 500 EUro voor WP, 1000+ Euro's voor verzenden: toestanden FOB in een of andere chinesche haven.  Voorlopig heb ik nog geen voorbeeld gevonden waarbij ik idd zo een groot verschil als 1 op 3 voor totale kostprijs gezien (met zo een groot verschil is het het risico misschien waard).  Voorlopig zijn alternatieven in Europa nog interessanter. 

Walter

walter,

Ik ga één van de weken als contakt persoon terug in Belgie is

een flatscreen tv laten opsturen 102 cm kostprijs ginder 47 euro

heeft ginder een staan .

Ik weet nog niet wat verzending gaat kosten.

klein probleem met dit toestel: als ik de handleiding goed begrijp werkt de ventilator altijd; dus niet enkel als je warm water wil: je hebt dus altijd (overbodige) ventilatie.  Zoals ik de handleiding begrijp zet je de ventilator op minimum 30% van vermogen wanneer de warmtepomp uit is.  Dat is wat onzinnig voor de toepassing die ik voor ogen heb; misschien eigelijk ook voor jouw toepassing. 

Walter

een chinees warmtepompje; zowat zelfde idee als de ochsner en de nibe:

http://www.sun-tree.cn/products%20introduction%20of%20heat%20pump%20.ht…

Is iets zwaarder in vermogen dan de Ochsner, dus hier echt kans dat er aanvriezen is; toestel voorziet daarom ook in een ontdooingscyclus. 

Kost een 500 Dollar, levering 400 Dollar.

nog een poging voor de link:

http://www.sun-tree.cn/produce%20centet/Simple%20exhaust%20air%20to%20w…

Walter

walter

je kan ook gewoon uw electriciteit adiabetisch opslaan door lucht samen te persen en de warmte die vrijkomt te gebruiken om uw huis/SWW te verwarmen. Als je dan stroom nodig hebt ipv warmte, laat je die perslucht een generator aandrijven. Lijkt mij het eenvoudigste een perslucht-batterij met SWW koppeling. Probleem, heb dat ding nog nergens in de handel gezien, hoewel perslucht pompen bestaan, blaasbalgen ook bestaan, en SWW lucht-warmtewisselaar ook bestaan, en persluchtmotoren ook bestaan. Voordeel van zo te werken is dat energieopslag warmte vrijzet die je gebruikt voor vb uw huis te verwarmen of uw SWW. EN omgekeerd, dat het vrijzetten van die opgeslagen energie gebruikt wordt om uw stroom te genereren als stroom schaar is, en kan dienen om koude lucht te genereren, dus trigeneratie en backup in één oplossing.

en denk je een cop hoger dan 1 te halen?

Walter

ik weet  het niet.

Ik denk dat het samenpersen van lucht veel warmte vrijzet, maar ik zou eens moeten rekenen daarvoor, hoeveel je nodig hebt om bvb uw SWW te maken. Ik denk ook dat het regeneren van uw ingezette stroom gemakkelijk met 50% efficientie kan, maar moeilijker met 80%. Het kan efficienter moest je bvb zonnewarmte bijvoegen tijdens de expansie van lucht, zodat uw energieverlies die je hebt gebruikt om uw huis/SWW te verwarmen zorgt dat je meer stroom kunt genereren. Probleem is natuurlijk dat je begint stroom te maken als de zon schijnt, en dan heb je geen stroom nodig... want dan geven de PV's genoeg. Je hebt dan ook geen SWW nodig op die manier, want uw thermische panelen produceren dan voldoende. Dus terug iemand zoeken die complementair met u werkt. Dus uw PV's leveren de energie aan iemand die zo'n SWW persluchtpomp staan heeft. En hij levert u stroom terug als uw PV's savonds uitliggen.

Paul,

wakker worden: je kan door samenpersen van lucht nooit meer warmte produceren dan een elektrische weerstand kan.  Ofwel sta je op het punt van een ongelooflijke uitvinding te doen....

Walter

ik denk dat ik gevonden heb wat ik zocht:

http://www.triancoshop.co.uk/trianco-activair-4kw-1-p.asp

kleine lucht-water warmtepomp, kost minder dan 1.000Pond.  Die heeft vermoedelijk geen super rendement.  Maar kost dan ook de helft van bv een Ochsner Mini Europa.  En is in staat koudere temperaturen te overleven, iets waar de Ochsner potentieel wel problemen mee heeft (die kan invriezen echt niet aan). 

Walter

ik zou eerder een heliotherm pakken ?

hmmm... je perst frigogas samen en duwt daar COP3 warmte uit, en als je lucht samenperst dan is het ineens COP 0.0 ?

 

hmmm... je perst frigogas samen en duwt daar COP3 warmte uit, en als je lucht samenperst dan is het ineens COP 0.0 ?

 

paul: het samenpersen levert je geen enkele energie op: het enige wat dat doet is de temperatuur verhogen.  Je wint energie omdat je koude koelvloeistof  warmte opneemt aan de omgeving.  Dat is iets totaal anders dan 'lucht samenpersen'.  En het warmtepomp process werkt niet zonder dat je adiabatische overgangen hebt. 

Wat moet ik met deze opmerking aanvatten?  Weet je dat Helioterm kleine lucht-water warmtepompen maakt of ben je zomaar iets aan het vertellen?

Walter

Als je een ventilatie type c hebt is inventum een mogelijkheid , zij gebruiken je ventilatielucht om je sanitair water op te warmen en kunnen de overschot op je cv steken...(1700 € subsidie)

als je opteerd voor een warmtemompboiler met solar zou ik je eerder een Junkers aanraden ....

uit ervaring gemerkt dat ze een heel goede sturing hebben die ook voorrang kan geven aan zon/wp of elek deze instelling laat je de mogelijkheid om te kiezen of comfort op uitzonderlijke momenten op te drijven 

 

Paul,

 

Ge hebt wel een klok, maar ge weet niet waar de klepel hangt.

 

Dit artikel gaar over de warmterecuperatie van de compressiewarmte, daar waar ge samengeperste lucht voor een ander doel gebruikt. In een andere vraagstaart is onlangs dit onderwerp behandeld. Bij een warmrepomp geschiedt de warmteopneming en warmteafgifte niet door de samendrukking. Deze gebeuren door de verdamping en de condensatie van de koelvloeistof. Dat is een gans ander verhaal.

bedankt pierre, ik was dat artikel al bijna beginnen lezen....

Steven, inventum heeft veel producten; welk bedoel je.  Hun warmtepompboilers hebben een wat klein volume voor ons gezin van 5 (en uiteindelijk wil ik er zonnecollecters aanhangen). 

Welke subsidie bedoel je? 

Walter