Zonnecollector + warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We zitten met een klein probleem.
Wij zouden 2500L warm water moeten produceren per dag.
Er kunnen 25 zonnecollectoren voorzien worden op het dak. Deze worden dan in verbinding gebracht met een zonneboiler. Hierbij zouden we bijverwarmen met een warmtepomp.

Een bedrijf 'solvis' zei dat dit mogelijk was en we 24l/min kunnen produceren maar we hebben daar geen concrete cijfers van gekregen.

Zijn er nog zo bedrijven die dit mogelijk maken? En waarbij het energieverbruik zo laag mogelijk is aangezien we een min mogelijke impact willen hebben.

Groetjes

Reacties

Wat meer informatie is nodig.

Die 2500 liter, is dat over een ganse dag, of is dat een piekverbruik?

25 zonnecollectoren? Wat voor collectoren. 25 buizen, of 25 vlakkeplaten van 5M2?

24 l/min continue aan 50° met een wp? Dan heb je een knaap van 45 Kw nodig...

Mogelijk is het, maar het prijskaartje zal de moeite zijn.

tuurlijk gaat dat, je moet een COP6 halen, ttz 50% uit de zon, en 50% via een WP met COP3... is dus 7000kWh verbruik voor 44.000kWh energie.

Uw besparing is dus 22.000kWh aardgas x 0.7/11kWh = 1400euro aardgas per jaar

Uw warmtepomp genereert 22.000kWh warmte met 7.000kWh electriciteit aan 0.2 euro/kWh of 1400euro per jaar. Dus uw verbruik is gehalveerd. dat is duidelijk. Het systeem mag ongeveer 14000euro kosten aan zonnepanelen en boilers om 10% rendabel te zijn 

Je installeert nog bijkomend 7000Wattp zonnepanelen en je bent virtueel fossiel onafhankelijk. Je installeert dus nog 7000euro PV panelen en je bent losgeredeneerd van de fossiele brandstoffen.

Ziehier een realistische simulatie.

/sites/default/files/users/user42332/Polysun4818289798352750667_simulatie_grote_installatieWalterMeier.pdf

Paul,

Nogmaals, wil je de juiste eenheden gebruiken. COP is niet van toepassing op jaarrendement, wel SPF.

De waarde die jij naar voor haalt is niet realistisch, zeker omdat je legionella-ontsmetting moet doen voor grote installatie's (en ik vermoed dat het hier om een publiek toegankelijke toepassing gaat). Dan moet je sww regelmatig  naar 60° en dan doe je dat met een wp die minstens 70° vertrek kan geven (wat met een heel slechte cop gebeurd), of direct electrisch. En dan blijft van die SPF van de installatie niet veel meer over. Blijft nog de vraag of die wp zelf een SPF van 3 gaat halen bij 50° sww. Ik heb mijn twijfels. Een L/W gaat enkel draaien bij de minst gunstige omstandigheden, Een w/w of b/w kost een fortuin aan de primaire kant.

Legionella is hier niet van toepassing. Voor zo een installatie ga je toch zeker werken met zeer groot buffervat en doorstroom warmtewisselaar voor warm water. 50 graden constant is dan meer dan genoeg.

Onze 14KW wp haalt 25l/min, waarom je dan een veelvoud zou nodig hebben ?

Ik dacht dat de OP 2500 liter per dag nodig heeft met pieken van 25l  per minuut. Hij heeft toch zeker geen 25l continu nodig ?

(1500L/u, of 27.000 L p dag...)

dat is toch gemakkelijk en niet te duur te doen met een normaal vermogen en bijv 1000L buffervat met doorstroom boiler ?

er zit in dat schema een aardsonde ? waar haal jij die L/W

 

Ik heb het niet specifiek over het door jou voorgestelde schema.

schema haalt SPF System performance (Quse / Etot) 6.4, misschien de bijlage opendoen ?

en die legionella is volgens mij niet nodig omdat het water gewoonweg tesnel en teveel ververst, tenzij eens spoelen na een vakantieperiode zou ik zeggen. Alhoewel in de zomervakantie zal die installatie pieken naar '90°' op zonneneergie, dus op die momenten zie ik ook geen problemen, eerder een herfstvakantie kan een probleem geven

 

en ik had het wel over dat schema ? er zit toch een link bij voor iets ??

ik heb dan nog bewust de panelen beperkt, want in feite kan je moeiteloos naar 80% zonnneenergie voor SWW

De topicstarter geeft eigenlijk te weinig informatie om mee verder te kunnen. Hij heeft ook niet gezegd dat hij 25 l/min nodig heeft. De leverancier heeft gezegd dat hij 25l/min kan leveren.  Ik ga er dan vanuit dat de leverancier dit als continue debiet voorziet en wil er enkel op wijzen dat dit een behoorlijk vermogen vraagt.

Het is inderdaad een betere oplossing om met een warmtewisselaar te werken. Maar ik ben niet zeker dat de legionella dan komt te vervallen. Volgens dit document in ieder geval niet. www.zorg-en-gezondheid.be/Gezond-leven-en-milieu/Milieu-en-gezondheid/M…

/sites/default/files/users/user42332/Polysun8932194181416386208_grote_installatie_SPF7.pdf

 

grote installatie met SPF7 , buffervatje van 4500l en 6000kWh verbruik voor 44.000kWh af te leveren

/sites/default/files/users/user42332/Polysun2725579962520275757_grote_installatie_80.pdf

 

et voila, een installatie die 80% uit zonne energie haalt, met een SPF 15.6 verbruikt nog 2000kWh electriciteit of zeg 400euro verbruik ipv van 8800 euro electriciteit met warmteboilers

Paul, jij hebt het over COP in je bijdrage.

Dekking tot 80% met solar in België? Wie zoiets belooft is voor mij ongeloofwaardig, tenzij je met enorme buffers gaat werken.

De kans op problemen met legionella zijn inderdaad beperkt met een goed ontworpen installatie. Maar de wetgever heeft daar een ander idee over.

En nu nog een voorbeeld uit België

dat zal echt geen  5% schelen ongeloofelijke thomas 

6000liter is niet enorm ?  voor een installatie die 2500liter per dag verbruikt ?? Ofwel misschien 

Trouwens je moet die installatie goed bekijken: het water wordt voorverwarmd met zonnepanelen, en komt dan in een boiler van 1500l terecht met WP, waar het upgegrade wordt naar 50°

 

Dus jij denkt dat het mogelijk is om in België in de maanden november en Januari 50% en in december 40% dekking te halen? Maart 90%?

Ik stel me trouwens vragen bij de cijfers die ze geven. Het verbruik van de solarpomp zou 13 Kwh/jaar zijn. Ik ga uit van een A-pomp en het vermogen op 30 watt houden (wat weinig is). Dan kom ik op 433 draaiuren, 1,2 uren per dag.

Als die cijfers kloppen, is het inderdaad ongeloofelijke Thomas. Maar voorlopig blijf ik  liever de ongelovige Thomas.

tuurlijk is dat mogelijk, die zonnepanelen zijn overgedimmensioneerd. Ze vangen 90.000kWh zonlicht en duwen er nauwelijks 40% in het vat

in de zomer moet die installatie nauwelijks pompen om die energie op te halen... 

/sites/default/files/users/user42332/Polysun4238325200587384754_97solar.pdf

 

ik ga er een schepje bovenopdoen: ik denk dat het perfect mogelijk is met een buffervat van 10.000liter en 250m2 zonnepanelen om 97% van het warmwaterbehoefte te genereren voor deze installatie

Aangezien je 10m2 zonnepanelen koopt voor 4000euro, zal 100m2 voor 20.000euro wel moeten lukken dus die 200%2 voor 40.000euro

aangezien die installatie 8000euro elektriciteit verbruikt met boilers, is de besparing gewoon gigantische 80.000euro op 10 jaar, dus in die installatie zelfs rendabel

Kan je een theoretische berekening laten zien? Dus een simulatie over het ganse jaar met te verwachten opbrengst (opgenomen energie door de panelen) en de te verwachten temperatuur in de boiler? En dan een behoorlijke berekening van de terugverdientijd, en een volledige berekening van de besparing CO2 (dus met terugverdientijd C02 productie en plaatsing installatie). Ik begeef me er niet aan, in de eerste plaatst omdat het onrealistisch is. Ik geloof zelfs niet dat het mogelijk is om met een 10000 liter buffer hier in de winter een vrijwel volledige dekking te krijgen als je dagelijks 2500 liter sww nodig hebt. Dan kan je theoretisch 4 dagen zonder zon overbruggen, maar de 5e dag moet je terug 2500 liter zien op te warmen. Cijfers graag.

Sorry voor de gebrekkige uitleg. We hebben inderdaad 2500L per dag warm water (sportfaciliteit met acht douches) nodig.

We hadden gekozen voor vlakke zonnecollectoren ipv buizen. Maar we weten niet of dit beter zou zijn.

We willen met onze faciliteit echt geen impact nemen op de natuur. We proberen ook om al onze elektriciteit te halen uit onze zonnepannelen, we willen dit ook doen voor het warm water.

Dus volgens het schema dat gepost werd: http://www.ecobouwers.be/sites/default/files/users/user42332/Polysun481… zou dit wel haalbaar moeten zijn?

zeker weten dat het werkt

ik zou dat vragen aan hans, die dwaalt hier ook ergens rond op dit messagboard, solarfocus verkoopt die, en die gaat zelf zijn huis effe verwarmen met 27.000liter waterreserve etc

6000 liter is zeker niet enorm, integendeel, het is zelfs te weinig. Want je kan er maar één dag mee overbruggen. Dat naverwarmen met wp bij 97% dekking stelt ook niet veel voor. Slechts 3% door de wp, dat is af en toe enkele graden bijwarmen.

50 vlakke platen is al een aardige installatie. Best werken met een buffer dood water van voldoende volume en sww in doorstroom aanmaken, eventueel met een kleine buffer om de pieken op te vangen. Wat zegt de regelgeving voor jullie ivm legionella? Misschien een pelletketel overwegen ipv een warmtepomp ivm de hoge temperaturen.  Deze kan dan misschien ook dienen voor de verwarming van de rest van het gebouw. Maar laat zeker een behoorlijke simulatie maken door een bedrijf met kennis van zaken.

en douchewarmtewisselaar plaatsen indien nog mogelijk.

We zijn niet zo te vinden voor een pelletketel. We willen echt werken met een systeem dat toekomstgericht is.

Een bedrijf contacteren zijn we zeker van plan maar we wouden via deze weg al wat informatie inwinnen aangezien er ook zoveel op de markt is en wij niet goed weten wat haalbaar en mogelijk is

ik wacht op uw berekening, aangezien jij vanuit 'geloofsovertuiging' weet dat zo'n simulatiesoftware verkeerd is ? Ik heb het al gezeg ga naar Polysun en zeg hen dat ze die software moeten verbeteren.

Voor hoge temperaturen is een wp niet de beste oplossing. Het rendement gaat niet geweldig zijn. Een pelletketel kan perfect in een ecologisch plaatje passen. Misschien is een micro-wkk ook te overwegen (stirling).

 lacroix: in dat schema voorzien ze kraantemp 50°; dus er zit legionellabescherming in met COP 3, en SPF 6

Een micro-wkk wordt dit niet aangesloten op aardgas?

Ik kreeg hier net de vraag hoeveel liter warm water er geproduceerd kan worden per min en per uur. Blijkbaar is dat ook van heel groot belang bij de installatie.

Mag dan voorbeeld gesteld worden als je installatie 2500L/dag kan produceren. Dat dat ongeveer 104L/uur is en 1,73L/min?

Of mag dat niet omgerekend worden?

 

De Belgische wetgeving voorziet in een vertrek op 60° en een retour op 50°. De temperatuur in het aftappunt is niet van belang. Deze mag verlaagd worden door een thermostatische menger. En nogmaals, 60° sww wordt moeilijk met een wp, om nog te zwijgen over het rendement.

De Stirling -microwkk's zijn op gas. Maar er zijn ook kleine toestellen met verbrandingsmotor op ppo (koolzaadolie).

Maar naar mijn mening is het geen zonde om aardgas te gebruiken, als dit de efficientste oplossing blijkt te zijn. Geen aardgas louter uit principe is niet noodzakelijk de beste oplossing. Net zoals ppo ook niet helemaal rozegeur is (en dit is ook nog letterlijk te nemen ook). En een wp idem. Het is belangrijk de juiste afwegingen te maken, en misschien af te stappen van een zeker principe, juist omdat het eindresultaat gunstiger gaat zijn voor het milieu.

Misschien dat het tijd wordt dat biogasinstallatie's met netinjectie gebouwd gaan worden. Dan zou je in principe met een aandeel in de installatie je eigen gas kunnen produceren.

Bij de produktie moet je even opletten met het nodige piekdebiet en de productiecapaciteit. Je installatie moet uitgelegd zijn op het piekdebiet. Je kan die 2500 liter over de ganse dag produceren, maar je moet er rekening mee houden dat het mogelijk is dat die bijvoorbeeld op één uur verbruikt wordt. Dit moet je duidelijk meegeven aan de ontwerper/leverancier.

Nog iets waar rekening gehouden moet worden als er sww gemaakt wordt via dood water uit een buffertank.

Indien de buffer bijgeladen wordt met een warmtegenerator van laag vermogen (wp, micro-wkk), zal deze maar een beperkte DT genereren. Dit wil zeggen dat als de retour bijvoorbeeld 20° is, het vertrek bij een wp tussen de 25 en 30° gaat zijn. Normaal wordt een buffer bovenaan geladen. Maar je gaat bij moeten laden voordat de buffer bovenaan koud is, anders val je zonder sww. Maar bij een efficiente platenwisselaar voor de productie van sww kan het zijn dat de buffer onderaan koud is (20°) en bovenaan warm (bv 55°). Ga je nu beginnen te laden, dan zal je relatief koud water bovenaan in de buffer steken. Hierdoor wordt de buffer bovenaan afgekoeld. Een 'schichtladesysteem' is dus nodig (buffer die gelaagd wordt geladen).

Dat van die 2500L/dag: dat zal je in de eerste plaats zelf moeten bepalen.  Wat heb je nodig?  2500l/dag en hoe gespreid over de dag heen? En aan welke temperatuur (als het is om continue af te wassen is 40°C niet genoeg, om te douchen wel).

Jij moet in de eerste plaats bepalen wat je nodig hebt. 

Als iemand na een gesprek bepaalde dat je 2500L/dag je eis is,, moet je aan die persoon vragen wat hij bedoelde. 

'Normaal' zou ik als eis van de bouwheer (of iemand die de sanitair warm water behoefte inschat) verwachten; max van zoveel liter/min met een maximum van zoveel totaal per dag.  Bv als je 10 douchen hebt, heb je bv minstens 100L/min nodig aan 40°C.  Maar die douchen worden natuurlijk niet 24uur/dag gebruikt.  Maar bv maar 4 uur.  Dan heb je bv piek 100L/min nodig en 100*60*4uur = 2400liter/dag. 

Ben je millieu bewust ga je wel eerst bekijken hoe je verbruik omlaag haalt; bv door de douches te beperken om maar 5l/min aan 37°C.  Zit je direct met 50% besparing.  En met goede douchekop daarom niet direct met comfortverlies.  Dat is en energiebesparing (en investering) en waterbesparing.

Walter