Zwarte roet tulikivi tijdens instoken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb recentelijk een tulikivi valkia Speksteenkachel aangeschaft. Ik ben nu 5 dagen bezig met het instoken van de kachel. Echter sinds de tweede keer wordt de achterkant van de stookkamer zwart van de roet. Is dit normaal tijdens het instoken en verdwijnt dit later, of doe ik iets fout? Kan ik ook verwachten dat er nu roet in mijn luchtkanalen en rookkanaal zit?

Eerst steek ik via aanmaakblokjes een aardige hoeveelheid aanmaakhout aan. Daarna leg ik 5/7 stukken gekloofd hout op het vuurtje ( na 5 min). In het begin is er wat rookontwikkeling die de kamer in komt als ik de deur open. Na een aantal minuten heb ik hier geen last meer van.

Het gekloofde (mix) hout heeft een vochtigheid van 14% ( vochtmeter) en komt van een loonbedrijf ( 2 jaar gedroogd in een grote hal)

Het hout lijkt goed te branden en er lijkt ook een goede trek aanwezig te zijn tijdens het stoken. Het is een groot en heet vuur. Uit het rookkanaal ( nieuw) zie ik geen zichtbare rook komen.

Reacties

In de beginfase bij het aansteken en/of tijdens het instoken is het wel normaal dat de stenen in de vuurhaard zwart worden .... Als je normaal kan stoken met 3 a 4 ladingen goed hout dan worden deze stenen automatisch terug grijs aangezien de temperatuur in je vuurkamer dan veel hoger is, en de verbranding schoner. Nog niet onmiddelijk panikeren dus ;-) ... Aangezien je nu reeds geen rook uit je schoorsteen ziet komen zitten je parameteres voor een goeie verbranding wel goed hoor ....

veel plezier met je kachel toegewenst, 

Bedankt voor je reactie. Ik ben blij te horen dat het normaal is dat de stenen aan de achterkant zwart kunnen worden bij het instoken. Op het moment verbrand ik  ongeveer 9 kg per avond. Ik zie in het midden net achter de vlam de roet al langzaam schoon gebrand worden. De rest blijft wel nog zwart (alleen nog een gedeelte van de achterkant en zijkant)   Ik wacht het dan ook nog even af tot dat ik op de maximale 15kg zit. 

Idd, komt wel goed hoor. Wat je nu ook hebt is dat het buiten eigenlijk niet koud is waardoor er ook minder trek is en de verbranding trager op gang komt. Als ik thuis met deze buitentemp. stook, duurt het ook langer dan normaal voordat het zwarte begint weg te branden. 

Zoals bramcup al zei, geen paniek, wacht maar tot je op vol vermogen mag stoken mits je hout droog is en alle zuurstof geeft.

Ik heb mijn branderdeurglas al zeker geen 8-weken schoongemaakt en kijk er nog steeds goed doorheen, dit is voor mijn een indicatie

dat het hout goed droog is. en dat ik "heet" stook.

gebruik de omgekeerde stookmethode:

stookruimte eerst laden met het gekliefd hout, daarop het aanmaakhout, daarop een zipblokje en aansteken.  Deurtje toe en laten branden.  Zoek maar eens verder in fit forum hierover.

Zodra er een hellevuur ontstaat wordt de hele binnenkant vanzelf proper gebrand.  Mijn eerste keren (kleine vuurtjes) was ook eerst alles helemaal zwart.  Bij grotere vuren wordt alles proper gebrand.  Komt wel goed

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb er vertrouwen in dat het nu wel goed gaat komen. 

 

Eindelijk heb ik de kachel nu ingestookt en kan ik gaan genieten van het mooie vlammenspel.  Inderdaad gaat de zwarte roet in de wervelkamer weg na de tweede / derde stookbeurt. 

Als ik begin maak ik eerst een bedje van aanmaakhout en een paar blokjes. Dit laat ik ongeveer 8-10 minuten branden. Daarna leg ik mijn eerste lading van 4 kg gemixt hout in de kachel. Er is dan altijd wat rookontwikkeling en de achterkant van de stookkamer wordt weer zwart. Ik zie dan ook de eerste 10 minuten zwarte rook uit mijn rookkanaal op het dak komen. Hierna wordt de rook kleurloos. Is het normaal dat ik in het begin (eerste 10 minuten) een onvolledige verbranding heb. Kan ik hier nog wat aan doen en kan dit schadelijk zijn voor ons en het rookkanaal. 

Het rookkanaal loopt ook door onze slaapkamer. Hier zitten dan ook gelijk 2 bochten van 30 graden om het kanaal om een balk heen te geleiden. Nu viel het me gisteren op dat er in één bochtstuk in de naad met het rechte gedeelte een zeer kleine hoeveelheid roet zichtbaar was. Is dit nieuwigheid dat de stukken nog op elkaar aan het inwerken zijn of heeft dit een andere oorzaak?

De kachel lijkt perfect te werken en wordt ook erg heet. Ik ben hier erg blij mee. Ik heb geprobeerd de kachel ook lang te laten drogen en heb erg rustig ingestookt. Ik zie alleen aan de bovenkant tussen de stenen in een heel dun scheurtje lopen in de voeg. Moet ik deze nog behandelen of kan ik deze rustig laten zitten?

Als je van die rook bij de eerst deftige vulling af wilt dan moet je omgekeerd stoken bij het aanmaken ( dadelijk volledige vulling en grotere blokken onderaan, wat kleiner hout in het midden en aanmaakhout erop ) ....

Voor de rest zou ik me van dat roet niet al te veel aantrekken, gewoon regelmatig eens deftig doorstoken zodat het wegbrand ...

Schouw laat je gewoon regelmatig eens kuisen, frequentie hangt af van wat en hoe je stookt en wat soort schouw je hebt .... over het algemeen is eens om de paar jaar voldoende bij correct stoken en goed hout.

 

Wat het roet aan je bocht betreft ... heb je geen dubbelwandige inox schoorsteen? Zijn deze bochtstukken correct gespaatst mof - spie ( die volgorde van onder naar boven ) zodat er geen vocht ( regen/condens ) tussenuit kan lopen ? ... Laat dit maar eens nazien door de plaatser van de schouw als je het zelf niet weet/kunt/gedaan hebt. Aan schouwverbindingen hoort geen waterlek ( met roet ) te zijn .....

 

Scheuren in de voegen van de buitenmantel is mogelijk/normaal door uitzetting en krimp. Je kan dit zo laten als ge er u niet te hard aan stoort .... Als je ze weg wilt dan moet je, na de eerste volledige winter, je kachel nog eens voegen met het speksteenvoegsel. Je plaatser kan je wel vertellen hoe je dit moet doen. Bij mij heeft hij zelfs van dat voegsel ( half emmertje ) hier gelaten na de plaatsing zodat ik er zelf nog eens over kon gaan na de eerste winter. Geloof me vrij ... na een jaartje zie je deze scheurtjes niet meer hoor ( en ik bedoel niet dat ze dan weg zijn ;-) ). Het emmertje staat hier nog gewoon op de zolder, moest ik eens ooit goesting hebben .... :-D .   

hoi:

hoever moet een tv staan van een speksteenkachel ?

grt

Geen idee, thuis hangt hem op 30 a 40 cm van de kachelwand en de tv werkt hier nog steeds. Voor de branderdeur zou ik hem wel niet zetten ;-)