kalkbeton

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou mijn bouwplateau willen gieten in hydraulische kalk; is dit een goed idee ? Waar kan ik hiervoor terecht? dank

Reacties

Als je zoekt op kalkhennepbeton, kalk-hennep beton of béton chanvre chaux zal je meer info hierover vinden.

Een alternatief is Technopor, dat zijn glasgranulaten die je kan aantrillen om zo een stevige funderingsplaat te maken.

Ik vind de sterkte van zulke ouderwetse "kalk-beton" of hoe men het mag noemen... spectaculair:

Mijn eerste huis had indertijd fundamenten die gemaakt waren van een mengsel van 'kalk' en gemalen baksteen.

We hebben met de hand (machinaal was niet mogelijk) een hele dag moeten 'kappen' om een gat te maken om er twee rioolafvoerbuizen van +-100mm door te krijgen.

In de straat van mijn tweede huis (Philemon Haumanstraat in Temse) hebben ze een oude riolering uitgebroken (+100 jaar).

Een zéér zware Bull-doser met metalen rupsbanden moest regelmatig "kappen" en ging regelmatig met de voorkant van zijn rupsbanden van de grond om erdoor te geraken. De ovaal, met bakstenen gemetste riool was maar 1 baksteen dik.

 

Dus de sterkte van het systeem was naast de ovale vorm wederom toe te schrijven aan het gebruikte "kalk"-mengsel.

 

Dan kom ik bij mijn vraag die aansluit bij dit topic:

Kent iemand de samenstellingen/recepten van deze oude, supersterke, meer dan 100 jaren overlevende "kalkspecies"?

En ook: Waar kan je heden nog +- dezelfde kalkgrondstof aankopen om zulk mengsel na te maken?

Zand + hydraatkalk. Om het waterdicht te maken voegde men puzzolanen toe.

Voor dat laatste was, in onze streek, 'tras' uit de Duitse Eiffel  gebruikelijk.

Deze 'uitvinding' stamt al uit de tijd van de Romeinen en werd succesvol tot WO2 toegepast.

 

G

Puzzolanden werden aan een mortel bestaande uit vette kalk (of kalkhydraat, luchtkalk) toegevoegd om deze zijn hydraulische karakter te verlenen.

De Romeinen maakten inderdaad reeds gebruik van kalkbeton. Meer hierover vind u terug in het handboek bouwkunde van Vitruvius (1ste eeuw v.Chr.). Als puzzolaan gebruikte men tras of vulkanische as (natuurlijk puzzolaan). Een ander puzzolaan dat men voornamelijk in Romeinse context aantreft, en ook in de eeuwen daarna, is gemalen gebakken klei. Het gaat hier dan om vergruisde bakstenen, dakpannen, aardewerk, enz. Romeinse vloeren en badkuipen werden op deze manier afgewerkt, men bouwde hiermee onder water. Ook bracht men deze mortels aan op de plintzone van de muur tegen opstijgend vocht.

Hydraulische kalk was nog niet gekend dus zocht men naar manieren om een mortel op basis van luchthardende kalk waterbestendiger te maken, dit dus met puzzolanen.

Rudy, als u wilt kan ik u helpen met het zoeken naar recepten, maar de basis is vette kalk, zand en een natuurlijk of synthetisch puzzolaan.

 

Ik heb ondertussen een "oud" beton- en mortelmengsel gevonden dat heden in de Walen en in Noord Frankrijk nog veel toegepast word.

De meeste metsers in Vlaanderen kennen dit systeem echter ook, maar ik vermoed dat het in Vlaanderen een beetje uit de boot gevallen wegens de tranportkosten (Rijnzand of Scheldezand zal goedkoper zijn...).

 

Het is gemaakt met sterk kalkhoudend zand-keienmengsel afkomstig uit groeven van de Maes. (In Noord Frankrijk o.a: uit groeven van Dun-Sur-Meuse).

Zowel de Vlamingen als de Walen noemen het in de volksmond gewoon "gres" + een getal voor de fijnheid.

Je kan er goedkoop, vrij goede beton en metselspecies mee maken.

 

Bij navraag kieperen de Walen en Fransen 25kg cement in zo'n kleine betonmolen en dan vullen ze bij met gres tot die vol is.

Water naar behoefte.

 

Ik deed volgende test:

25kg Instant mortel (Bouwhandel, Hubo, Gamma...) + 3L water

goed mengen

+ 2 emmers van 10L met het vernoemde "gres" (met keitjes tot max. 10mm).

+ 0,3 L acryllaatemulsie (Voor bezetwerk in de kelder vervangen door 0,1L natriumsilicaat / "waterglas")

 

Goedkoper:

Het instant cement kan je vervangen door een klassiek mengsel van fijn rijnzand of scheldezand mortel,

(In volumedelen: 1 deel cement + 2 delen zand of of 1 deel cement  op 4 delen zand naargelang uw kwaliteits keuze...)

 

Met dit mengsel goot ik een betonlaag (met betonijzer erin) op een oude tuinmuur.

Voor renovatie van een stuk keldermuur verving ik de acryllaat emulsie door natriumsilicaat (in de volksmond waterglas genoemd...). De oude keldermuur bestreek ik +-30 minuten ervoor met verdund waterglas (1 deel op 10 delen water).

 

Resultaat van alles: perfekt!

Uitstekend hechting en hardheid, zowel op nieuwe baksteen, beton als oude zandsteen (in de kelder).

Met fijne keitjes (tot 5mm)  is het bovendien nog heel goed bruikbaar om mee te metsen.

De goed uitgeharde mengsels nemen ook blijkbaar zéér weinig water op, maar het resultaat/gevolg daarvan kan ik maar pas na de winter vertellen.

 

Ik ga een oude beerput renoveren tot septische put (met 2 compartimenten). De gewelven boven de beerput zijn afgebroken, dus ik moet een nieuwe betonplaat plaatsen.

Om de plaat te dragen zou ik aan de ene kant een halfsteense muur metsen parallel aan één van de zijden van de put, en de ruimte tussen de oude en nieuwe muur (ongeveer 7 cm breed) willen opvullen met kalkbeton, dus de nieuwe halfsteense muur dient als het ware als verloren bekisting. De andere zijde wordt gedragen door een bestaande bakstenen keermuur (anderhalve steen breed).

Het beton zou ik zelf mengen: baksteengranulaat (kapot geklopt baksteenpuin), zand en trass-kalk of trass-cement. Zou trass-cement te verkiezen zijn boven trass-kalk of omgekeerd? Of beter een volle steense muur metsen?