Natuurverven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben er nog niet helemaal uit welke natuurverf ik wil gebruiken, ik wil het in ieder geval 100% natuurlijk.

Leemverf lijkt me één van de mooiste effecten te geven, maar grote nadeel is wellicht dat je geen water op mag spatten.

Kalkverf, extra voordeel dat het schimmelwerend is. Ik vraag mij ook af waar je kalkpoeder kunt kopen om zelf te mengen met water, schijnt veel goedkoper te zijn..

En heeft iemand ervaring met natuurlijke latexverf van het merk Biofa?

Ik zou ermee moeten kunnen verven bovenop oude synthetische verf en op sommige plaatsen op behangpapier.

Heeft leemverf trouwens hetzelfde uitzicht als je dit op oude verf schildert als over leemstuc?

Reacties

op de technische fiche voor de kalkverf van dit merk staat het 'X' irriterend symbool..ik zie voor de rest geen ingredientenlijst.. wil dat zeggen dat het niet volledig natuurlijk is?

Wat is 'natuurlijk'.  Opium is ook 'natuurlijk' maar daarom nog niet zo gezond.   

Kalkverf is 'natuurlijk' in de zin dat er geen 'brol' in zit om de verf snel te laten drogen of niet te laten schimmelen.  Maar kalk zelf is sterk basische stof die irriterend werk (zie blussen van kalk).  Met de juiste voorzorgen 'natuurlijk' te verwerken zonder schade voor de gebruiker.

Zelf hebben we een aantal jaren geleden de 'eco' verf van de brico gebruikt.  Geen idee of ze die nog verkopen.  Als ik me niet vergis was dat 'leemverf'.  je moet wat voor de kleuren zijn.  Ik herinner me wel dat de verf zeer aangenaam werkte, je niet het gevoel had met vergif te werken (nauwelijks geur).  Je moet wel wat voor de uitgesproken kleuren zijn. 

Walter

ja het is waar dat sommige natuurlijke stoffen ook gevaarlijk zijn, maar ik wist niet dat kalk op zich irriterend is, of enkel wanneer het nat is?

Ik zie dat ze bij de Brico nog steeds die verf verkopen van het merk Ecolan.  Op de technische fiche staat dit als samenstelling:

 

Water, etherische oliën (TERPENEN type C10/15), citroenzuur , wijnzuur , titaandioxide, porseleinaarde, dolomiet, marmerpoeder, carboximethylcellulose, azijnzuuresther. Synergetische Isothiazolin-Kombination: MIT (2-Methyl-4-isothiazolin-3-on) en BIT (1.2- Benzisothiazolin-3-on)

 

 

 

Eventjes gegoogled op Isothiazolin en het is geklasseerd als toxisch.

 

 

 

wij hebben gewerkt met dispersieverf  van bij tintlijn, viel goed mee

wij hebben gewerkt met dispersieverf  van bij tintlijn, viel goed mee

Tores schreef:

Op de technische fiche staat dit als samenstelling:
 
Water, etherische oliën (TERPENEN type C10/15), citroenzuur , wijnzuur , titaandioxide, porseleinaarde, dolomiet, marmerpoeder, carboximethylcellulose, azijnzuuresther. Synergetische Isothiazolin-Kombination: MIT (2-Methyl-4-isothiazolin-3-on) en BIT (1.2- Benzisothiazolin-3-on)

 

Dit is altijd mijn reactie op alle ecologische verven op waterbasis geweest: Zonder supersterk conserveermiddel (lees: een flink sterk breedspectrum pesticide) is zowel de natte verf (in de pot dus) of de droge verf (op de muur), binnen de korste tijd aangetast door schimmels, gisten of bacterîen.

Begrijp me niet verkeerd: Ik doe GEEN aanval op de ecologische verfsector, de synthetische verfsector zit met identiek hetzelfde probleem!

Het probleem is nou net de "waterbasis". Water is de leefmilieu voor alle levende organismen, dus ook voor schimmels, bacterien, gisten enz. maar die willen wij echter niet op de muren van onze woningen.

Zoals je kan lezen in de repliek van Tores is heden is heilige koe van de conserveermiddelen, ook in ecologische producten 'isothiazoline" en aanverwante brol.

Je kan het probleem trachten te  vermijden of het risico sterk verlagen door inbreng van alkalische componenten (o.a. krijt of  kalk...), maar zelfs dan blijft het risico.