zonneboiler integratie in cv

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb al een tijdje een zonneboiler met 48 heatpipes en een vat van 200L met 2 WW. Een zonnige dag levert mij water van 90gr en een collector in beveiliging temp= >150gr. Ik heb een nieuwe viesman cv ketel vitodens200 zonder doorstroomfunctie besteld .Deze heeft 2 circuits. Ik zou de zonneboiler graag als bron voor mijn cv willen gebruiken gecombineerd met cv die mijn tapwater opwarmt. Hoe doe ik dit best, liefst één circulatiepomp. Alvast bedankt voor de feedback. Mvg, Patrick

Reacties

Ik versta dat je zonneboiler nog 1 vrij circuit heeft; het andere is gebruik met de zonnecollectors.

Antwoord op je vraag: niet.  

Waarom geen doorstroom optie bestellen, dan is er eventueel een optie. 

Maar je klein boilervat zal normaal niet veel kunnen helpen voor het verwarmingsdeel. 

Misschien eens vertellen welke vermogens je nodig hebt voor de verwarming.

Walter

Gemiddeld kan dat 10% bijdragen tot het verbruik. Nu 10% kan nog altijd 200m3 minder verbruik zijn

Uw vat zou gerust wat groter mogen zijn, denk aan 600l -1200l en 10m2-20m2 CPC panelen om bvb 20-30% van uw verwarmingsondersteuning te bekomen.

er bestaan 100den manieren om die te verbinden, uw installateur van die viessman moet dat weten, en je moet dat doornemen voor je dat installeert en bestelt

 

je kan toch geen uitspraken doen over mogelijke winsten zonder details te kennen?  Op welke temperaturen wordt verwarmd, wat zijn nogide vermogen, energieverbruik, aantal personen dat van de boiler warm water afneemt.

Walter

walter

toch wel, met zo'n klein vat is de sop de kool niet waard volgens mij.

Ik ben geen amateur van een doorstroomoptie, gezien ik gebruik maak van regenwater om te douchen, gestuurd door een pomp en gecombineerd met een thermostatische mengkraan. Mijn oude brander is op stookolie en had een vermogen van 26kw.

Het hoofddoel is de overtollige warmte weg te krijgen op de meest effiente manier en ook tijdens de winter via mijn 2de warmtewisselaar de boiler bij te verwarmen.

Vooral tijdens het tussenseizoen denk ik op die manier warmte er uit te halen voor mijn cv. Hoe lager de boilertemp, hoe hoger ook het rendement volgens mij. Water van 50gr is volgens mij voldoende voor 2 pers.

Patrick

Paul,

Voor grotere buffercapaciteit heb ik geen plaats. De installateur st3lt voor om te werken met een 3wegskraan en een extra circulatiepomp.

 

Mvg,

Patrick

/sites/default/files/users/user42332/Polysun4676986866081910553_bestesysteem.pdf

patrick; zie dit voorbeeld

er bestaan honderden schema's, vraag aan uw installateur een schema en een simulatie

wat ga je doen met uw overtollige warmte in de zomer ? uw huis opwarmen naar 35° ?

paul

het voorbeeld dat jij opgeeft heeft geen mogelijkheid om warmte voor verwarming te onttrekken, dus eigenlijk een ongelukkig voorbeeld.  blijft het feit dat, hoe mooi het schema ook is, je zo weinig uit zo'n kleine boiler kan halen, dat de kosten de baten niet zullen dekken.  een cv trekt snel 1m³/h of meer, met die 100 a 120 liter die je zou ter beschikking kunnen hebben, ben je dus met een 10 minuten uitgepraat.  ik zou de vraagsteller alvast niet aanraden al die kosten te maken voor in het tussenseizoen een uurtje per dag misschien te kunnen profiteren van de extra zonnewarmte.  vergeet ook niet dat je zodra je de verwarming aanzet geen warmwater meer produceert.

 

Hans,

Het grootste probleem is dat vanaf maart ik al boilerttemperaturen heb van 90gr en dit wil ik precies vermijden. Een beetje extra energkie in de  cv kring is dan mooi meegenomen. Liefst met zo weinig kosten.

In eerste instantiedacht ik door de boiler via een 3wegkraan in serie te zetten met de uitgang van mijn brander (ik heb 2 kringen op mijn brander)

Vandaar mijn vraag op dit forum.Liefst een positieve en kreatieve oplossing.

Bedankt!

Inderdaad mijn dringenste probleem.

Heatpipes afplakken of een stuk van de isolatie buiten openen en op vakantiestand zetten......

Tips vanharte welkom

patlar,

je hebt nu toch geen 90°C in de boiler?

hoe groot zijn je warmteverliezen?

Walter

Patlar, 

heb je al de situatie gehad dat je en een warme boiler had en moest verwarmen?

Walter

pattar

ik probeer creatief en positief te zijn en probeer ook geen geld te versmossen aan weinig efficiënte zaken. 

als je een ernstig antwoord verwacht moet je eerst eens heel nauwkeurig uitleggen wat voor installatie je hebt, en vooral welke boiler.  de klassieke warmwtaerboiler met WW voor de zon hebben bovenaan een WW voor de CV, die hooguit 1/3 van de inhoud kan gebruiken.  komt daarbij dat jen de warmte onttrekt net daar waar ik er zou afblijven, het bovenste gedeelte reserveer je normaal voor sanitair.  ook is de WW allicht veel te klein voor de verwarming.  maar dat zijn natuurlijk maar veronderstellingen, aangezien ik niet weet wat jij exact hebt staan.

als je installateur een oplossing meent te hebben, geef dan even het schema mee, dan kunnen we er misschien iets zinnigs over zeggen, nu is het maar giswerk.

een positieve en creatieve oplossing veronderstelt ook eenduidige gegevens!