Keuzes in energiebesparing bij serieuze verbouwing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een serieuze verbouwing voor de boeg waarbij eigenlijk de gehele binnenkant van het huis vervangen dient te worden, installaties, het dak en isolatie (muren en glas). Daarbij vind ik het moeilijk om afgewogen tegen de kosten, keuzes te maken in energiebesparing. Waarop voor te bereiden en wat te installeren.

Ik zie door de bomen het bos niet meer...

Belangrijkste info van pand:
- 4 Verdiepingen (inc. beganegrond) van ieder 50m2
- Enkelmuurs, geen isolatie
- Dak moet vernieuwd worden
- Op begane grond
- Tuin van 50m2
- Alle installaties zijn gedateerd (gas, water, licht, warmte)
- Op dak is ruimte voor collectoren, gericht op zuidoost / noord west

Belangrijkste energiebesparing keuzes
- Warmte pomp
- Zonneboiler
- Zonnepanelen
- Laag temperatuur verwarming
- Isolatie verbeteren t.o.v. 'standaard 8CM, HR glas'
- Warmte afgifte slimmer maken dmv sensoren / segmenten

De vraag aan jullie als jullie 20.000€-30.000 tot jullie beschikking hebben om energiebesparing door te voren.
1. Waarop zal ik voorbereiden, waaarom en hoe?
2. Wat direct te installeren?

Alvast bedankt voor alle hulp!

Reacties

overal dik isoleren (10-20cm pur)

en dan vloerverwarming in living met condensatieketelke met buffervat en een 4m2 heatpipes

en de bovenverdiepen verwarmen met radiatoren en aparte thermostaat

en badkamer ook met vloerverwarming

maar je zult niet toekomen met 30K

bekijk het eens zo:

 als je uw huidig verbruik van het huis vermenigvuldigt met 30, wat is het budget die je hebt om naar zero te gaan ? Dus uw isolatie blijft 50 jaar zitten, of die instering komt er 50 keer uit. Die zal ongeveer 80% van uw besparing realiseren. Uw techniek zal ongeveer 10jaar meegaan.

Dus als uw huis in een rekenvoorbeeld 2000m3 verbruikt of afgerond 2000euro, dan heb je 60.000euro budget om naar zero te gaan. Daarvan komt na isolatie een verbruik van 1000m3, of je hebt een budget voor isoleren van 30.000euro

Daarvan kun je met technieken zoals WP/Zonnepanelen die 1000m3 reducere naar zero, maar daarvoor heb je dan op 10 jaar tijd een budget van 10.000euro... 

Probeer ook modulair te denken, bvb wachtbuis voorzien naar een kachel, wachtbuis voorzien voor zonnepanelen, wachtbuis voorzien voor thermische panelen, een SSWboilervat al gebruiken van 2000euro, uw condensatieketel van 1500euro, lage temperatuur vloerverwarming 5000euro, en eventueel subsidies voor zonnepanelen al gebruiken die je voor 0euro erop legt als je uw boilervat niet meerekent. WIl je later binnen 10-14j een warmtepomp, voorzie die wachtbuizen naar buiten, en zorg dat uw WP moeiteloos kan aangesloten worden; op dat buffervat

Volgens mij is de volgorde ongeveer:

  1. dakisolatie
  2. 1.1-glas
  3. condenserende gasketel
  4. gevelisolatie
  5. kierdichting
  6. vloerisolatie
  7. 0.6-glas
  8. zonnepanelen
  9. warmtepomp(boiler)
  10. zonneboiler

Wat is de 20-30K?  Is dat de volledige verbouwing of een 'extra' budget voor energie besparing?  Indien een extra; beter het gehele plaatje bekijken samen met een architect.  Indien dat het volledige budget is wordt het krabben....

 Je lijstje met keuzes zijn wat prutsen in de marge.  Eerst zorgen dat die isolatie in orde komt.   Je eindigt beter met een goed geisoleerd huis dat je verwarmt met een simpel gasketeltje dan met een hoop technische oplossingen.  En als het isolatieplaatje in orde is kan je nadien nog steeds de technische opties gaan bekijken. 

Op verschillende plaatsen kan je advies vragen, eventueel samen met je architect.  Een aantal referenties vind je hier: http://www.bondbeterleefmilieu.be/campaign.php/43

Walter

Dank voor alle reacties. Goed punt, inderdaad de isolatie / glas doe je 1 keer. Andere zaken kun je nog toevoegen.

Ik snap natuurlijk dat het klein is in verhouding tot wat jullie allemaal doen, maar er moet nog zoveel gebeuren aan huis dat we niet meer dan 20-30k voor energiebesparing kunnen missen *het gaat dus ook om 20-30k extra". 

Groet

Jos

je moet sommige dingen toch als irreversibel zien

Neem een cubus van 10lx10bx5h=>400m2 te isoleren => 40€/M2 => 16.000euro isolatie... 

Als je het goedkoop doet is doe je dit met 8.000euro isolatie. Nu je krijgt een deel daarvan terug, neem 8euro/M2 > 3000€

Dus als je het bekijkt als budget die je overhebt om te isoleren, dan is het dat...

bvb uw vloer moet eruit, dus op dat moment voorzie je een isolatie: dus op dat moment heb je de kans om superdik te isoleren, keuzes: 10cm Pur  kost bvb 40euro/M2 en alternatief  5cm piepschuim kost bvb 20euro/M2... dus die 100m2 vloer isoleren met 20euro meer kost u 2000euro meer. Doen, want anders kun je het nooit meer doen... en wat je verliest verlies je voor 50 jaar ver. 

Ramen: idem: je kunt kiezen dubbel glas 1.1 of driedubbel glas  0.7, kies 0.7 , want die ramen gaan daar 50jaar blijven zitten. Die meerprijs is 2000euro... 

Uw kostprijs verdubbelt voor deelaspecten, maar dat is niet zo dat je 30K meer gaat geven, je hebt wel 30K nodig voor die verbouwing dan volledig af te werken, want uw vloer met je herdoen, uw muren, uw plafonds... etc

 

 

Ivm energiebesparing: op zich moet je dat niet als een extra bekijken.  Je moet het in ieder element van je bouwproces mee bekijken.  Bv als je nieuwe ramen gaat steken moeten die in het verlengde van de (toekomstige?) isolatie staan.  Je moet dus bij het ontwerp rekening houding dat die ramen vermoedelijk niet meer op de plaats zullen zitten waar ze nu zitten.  Dit zal een extra kost voor wat afwerking langs bv de binnenzijde meebrengen.  Ga je die kost bij de 20K rekenen of zit die ergens anders? 

En om bij iets 'goeds' te eindigen stel je een duidelijk doel voor ogen.  Lees wat over het onderwerp duurzaam, energiezuinig bouwen en maak voor jezelf uit welk K- en E-peil je nastreeft.  Eens je daar uit bent kan je kijken hoe daar naar toe werkt. 

Er is ook niet iets zo al 'wat jullie allemaal' doen.  Een bedrag van bijna 30K is een enorm bedrag als het enkel moet doen voor de verbetering van de energieprestaties, zeker samen met haast totaal renovatie.  Als je weet naar wat je wil werken kan het je ver brengen. 

De eenvoudige vorm van de woning (rijhuis?) is bv een goede kandidaat voor isolatie langs buiten. 

Walter

Berie,

Budget is te klein om de twee uit tevoeren.

Maar andere oefening kan ook.

Volledige bedrag naar  isoleren .

Stel je hebt 3500kwh stroom en 1800 m3 gas nodig

samen 1850 euro per jaar (= +- vaste kost)

Die vaste kost naar lening of naar energiefakturen.

Wat is het verschil?

Gas aansluiting hoeft niet (geen meterkosten)

Pv installatie in 2 blokken 5KWp op zuidoost  en 5 KWp noordwest

Alles aan één omvormer 7 KWp ( 7KWp  x 62 euro) =434 euro netvergoeding.

zonnecurve is langer maar piek is afgetopt. 8 u tot 21 uur

Brengt meer op dan 10KWp op één kant.

Een installateur met kennis weet dat dit kan.

Warmtepomp lucht/water verwarming en sww.

+-154 euro per maand naar zelfopwekking of naar energiefakturen.

WIN/WIN situatie

Kan ook in  hypotheek lening en je heb jaarlijks nog belastingaftrek.

Chris

 

Ik ben het ermee eens dat je bovenop die 30K gerust een geleend budget mag bijtellen, in functie van wat je bespaart.

Bijv, hyp krediet op 25jaar, maar door nog beter te isoleren bespaar je bijkomend 400 euro/jaar = 10.000 euro, waarvan je met de huidige rentevoeten gerust de helft kan bijlenen, misschien een stuk meer als er nog groene leningen rondzwerven.Eigenlijk als je rekening houdt met de stijgende E prijzen (typisch in de buurt van de rente op het hypothecair krediet), dan kan je 10K bijlenen.

En je leent nog 6000 euro extra voor een kleine PV installatie, ook geen probleem, want die betaalt ook zichzelf terug, dus dat neemt eigenlijk geen hap uit je 30K budget.

Als je alles goed op een rijtje zet en je hebt 30K beschikbaar, dan kan je eigenlijk met wat planning en tellen gerust richting 45K extra investeren, als de bank meewil in de denkoefening.

Als ik bij de bank zat voor nog een extra krediet voor PV was het antwoord niet het verwachte "mja, wel, nee..." maar eerder "maar natuurlijk, ge zou moeten zot zijn om geen lening te nemen, wanneer heb je het geld nodig  ?" !

 

Meer concreet, als je nu moet kiezen en een beperkt budget hebt: isoleren tot zover mogelijk, PV installatie (betaalt zichzelf terug, wel genoeg offertes opvragen), geen zonneboiler tenzij je nog zal kunnen genieten van de extreme subsidies, maar dan eventueel WP boiler op de ventilatie (indien geen systeem D), of plaats voorzien om later een WP te installeren. Alleszins ook alles op lage temp (vloer)verwarming. Regenwater ook hergebruiken, want de waterfakturen stijgen ook ...

"Als ik bij de bank zat voor nog een extra krediet voor PV was het antwoord niet het verwachte "mja, wel, nee..." maar eerder "maar natuurlijk, ge zou moeten zot zijn om geen lening te nemen, wanneer heb je het geld nodig  ?" !"

Dat antwoord krijg je natuurlijk alleen maar als je nog wat van je max leninglast zit.  Kom je tegen de rand daarvan zal het antwoord toch iets voorzichtiger zijn.  Dan zal je wel wat overtuigingskracht nodig hebben.  Wat nog helpt is dat je woning met extra isolatie echt meer waard wordt (LEW worden duidelijker eenvoudiger verkocht). 

Als je voldoende verdient tov leninglast krijg je zeer eenvoudig geld heb ik nog net mogen ondervinden. 

Walter

Nep, wij zaten al over wat meestal als normale leninglast beschouwd wordt...

De bank ziet ook in dat dit voor hen en de klant winwin is.