oververhitting van een intensief gebruikte ruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik woon en werk al een aantal jaren in een laag energie woning. Dit is een zalige ervaring. Er zijn maar twee dingen die iedere zomer terugkeren.

Oververhitting van de slaapkamers en oververhitting van mijn werkruimte.

Er zijn twee dingen die ik niet duidelijk beantwoord krijg door mijn zoektochten op het internet of door de professionals die alles geïnstalleerd hebben.

1) In de leefruimte zijn 2 grote ramen 580x270 cm(west-zuidwest) en 340x270 cm (zuid-zuidoost), die geen buitenzonnewering hebben (het grootste raam heeft een oversteek van 60 cm, maar toch zie je dat in de namiddag een groot deel van de vloer in de zon staat en dus opwarmt. Er zijn rolgordijnen binnen, maar met 3-voudig glas gaat er geen warmte meer naar buiten eens binnen.
De temperatuur in de leefruimte blijft draaglijk, maar de slaapkamers die ramen hebben met afmetingen van 214x95 (zuid-zuidoost gericht) warmen ongelofelijk op. Nu met enkele dagen zon warmen ze op tot 26 graden.

Is dit vooral door de zon die rechtstreeks de slaapkamers binnenkomt of, (zoals de epb berekenaar zei) stijgende warmte vanuit de leefruimte?

2) mijn werkruimte bestaat uit 3 ruimtes waarvan en 2 niet gebruikt worden. De gebruikte werkruimte heeft 2 bandramen, waarvan een relatief groot raam in het westen staat en pas in de avond zon krijgt.
Toch warmt deze ruimte enorm op. Ik vermoed door verlichting (TL), printer, pc en de mensen (50 personen per dag en ik ctu).
De andere 2 ruimtes (waarvan 1 met identiek dezelfde grootte en orientatie), is veel frisser.
Iedere ruimte (in mijn werkomgeving heeft lucht aan en afvoer).

Ik vermoed dat zonwering hier niet veel zal helpen en vroeg aan de installateur om de ventilatie van die ene ruimte op te voeren en de andere 2 te verminderen. (om de balans te bewaren) En de BV is ook net voldoende voor de hele woning.

Dit werd geweigerd, omdat dit bij een controle voor problemen zou kunnen zorgen, wegens het onvoldoende ventileren van de andere ruimtes?

Graag jullie ideeën

Reacties

Silvio,

 

in een woning zijn er verschillen warmte- en koelbronnen.

Je geeft zelf al aan dat de werkruimte intensief gebruikt wordt (50 man ? typfoutje ?). Interne warmte is interessant in de winter, maar wordt in de zomer (en soms in het tussenseizoen) al snel een warmtelast.

Tenzij je die kan bufferen (door inertie) of direct wegkoelen (ventilatie, al dan niet gekoeld), maar dan moeten de debieten en de regeling er ook op voorzien zijn.

Zon speelt zeker mee, zeker op oost en westkant is het niet eenvoudig om die tegen te houden. Ook hier, in de winter interessant, naargelang de functie van het gebouw, soms al in het voorjaar een last...

Je bypass van de ventilatie speelt ook een grote rol. Kijk eens na hoe die geprogrammeerd staat.

 

Geert

 

 

 

Silvio,

 

In welk jaar is uw huis gebouwd of aangepast? Veel van de maatregelen horen thuis in de ebp-regeling en -aangifte. Hebt ge daar slechte punten gekregen omwille van mogelijke oververhitting?

 

1.  Een oversteek van 60 cm op het W-Z-W dient enkel om de ruiten tegen de regen te beschermen. De zon staat daar veel te laag, gelijk gij ook hebt vastgesteld.

 

2.  Rolgordijnen aan de binnenkant helpen wel, maar bijlange niet zo goed als buitenscreens of een zonnetent.

 

3.  De slaapkamers. Is de afmeting van 95 cm in de hoogte of in de breedte? De warmte zal eerder afkomstig zijn van de balansventilatie dan van stijgende warmte. Ge kunt daar gerust 's nachts het venster open zetten. Wij hadden in onze nieuwbouw onmiddellijk muggenziften voorzien, en het raam van de slaapkamer staat bij warme dagen 's nachts open.

 

4.  Werkruimte. Men mag absoluut het luchtdebiet vermeerderen in één ruimte. Bij controle is het zelfs niet meer nodig dat men de normdebieten terug kan verwezenlijken. In welke stand ventileert ge in de zomer?

 

5.  Is de warmteterugwinning rechtstreeks met buitenlucht ofwel met een grondbuis? Eens de warmte binnen krijgt men ze natuurlijk moeilijk terug buiten. Gelijk Geert Bellens zegt meer aandacht besteden aan de nachtkoeling. Hoe snel warmt het huis op bij de aanvang van een warmteperiode?

 

6.  Gezien ge klanten ontvangt zou ik niet aarzelen in de werkruimte een kleine lucht-lucht airco te plaatsen. Die moet daarom niet altijd werken, en zeker nooit in hoge stand.

Hoe wordt het warm water voor het gebouw gemaakt ?

misschien met elec boiler ?

 

Dan kan je die eventueel vervangen door een  warmtepompboiler en de "gebruikte" (dus koele)  lucht van die unit terug in de werkruimte(s) blazen : afkoeling verzekerd !

Beste Silvio,

 

Er bestaan grafieken voor PV die aangeven hoeveel % van de maximale jaarinval je krijgt als je pannelen onder een bepaalde oriëntatie plaatst. Deze kunnen hier ook gebruikt worden voor ramen.

 

De optimale jaarinval is onder 35° helling en nagenoeg perfect zuid. Dit is onze referentie: 100%

Bij 90° helling (zoals ramen in een muur) en perfect zuid haal je een 70% van die jaarinval.

Bij 90° helling (zoals ramen in een muur) en perfect west haal je een 55% van die jaarinval.

Opmerkelijk: niet afgeschermde ramen perfect west hebben over een jaar heen 55%/70%*100% = 78,5% van de warmteinval in vergelijking met perfect zuid gelegen ramen. => de zonneinstraling op oost en west wordt door de meeste mensen systematisch onderschat.

Ik zie dat jullie veel grote ramen hebben. Bvb 8m2 ramen op westelijke oriëntatie krijgen dus over een jaar evenveel inval als 6,3m2 ramen die perfect zuid gericht zijn. Weinig mensen met een LEW zouden daar geen zonnewering gebruiken.

 

Wat betreft de opwarming in de lente: we zitten nu op anderhalve maand van 21 juni, het begin van de zomer maar eveneens de dag waarop de zon het hoogste aan de hemel staat. Qua zonnestand zitten we nu in hetzelfde geval als begin augustus. Het is daarom niet verwonderlijk dat het probleem met oververhitting zo "vroeg" in het jaar optreed. Veel kans hebben jullie daar eind semptember veel minder last van, hoewel de buitentemperaturen niet noodzakelijk lager zijn. De zonneinstraling daarentegen is dat wel.

 

Zonnewering lijkt mij hier dus helemaal niet overbodig. De interne warmteproductie zal wel bijdragen, maar alleen het laatste beetje. Dat kan daarna aangepakt worden.

 

Mvg,

Jurgen