Alternatieve voorfilter regenwater - Percolatierietveld/Helofytenvijver

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Dit jaar plant men bij ons in de gemeente grote rioleringswerken.

Aangezien ons huis nog geen regenwaterput heeft, leek me dit het uitgelezen moment om hier werk van te maken.

Ik worstel met één groot probleem. Wij zitten namelijk in een bosrijke omgeving en hebben dus enorm veel last van bladeren, naalden, stuifmeel etc.

Oplossingen met netten over de goot of bladvangers zie ik niet meteen zitten omdat die volgens mij ofwel de dennennaalden niet tegenhouden ofwel te snel verstoppen.

Een alternatief waar ik aan dacht was de installatie van een percolatierietveld of hefolytenvijver. Het leek mij interessant omdat dit enerzijds een meerwaarde kan zijn voor het uitzicht van de tuin en anderzijds een natuurlijke filter kan zijn, dus waarschijnlijk minder problemen met verstopping etc.

Er zijn echter nog een aantal onbekende factoren waarvoor ik hoopte dat mensen met zo'n filtersysteem meer ervaring mee hebben :

- Percolatierietveld zuivert op micro-biotisch niveau - wat met grotere stukken afval, zoals bladeren?
- Verdamping : heb geen idee wat je verliest aan verdamping. Zou het zonde vinden om al te vaak zonder regenwater te vallen omdat alles weer de lucht in gaat ...

Als oplossing voor de verdamping dacht ik er dan weer aan om eventueel ook ons grijs water via het Percolatierietveld te filteren, kwestie van zeker te zijn van een zekere "opbrengst".

Daar stellen zich dan weer andere vragen :

- Wat is de "zuiverheid" van grijs water na filtering via percolatie? kan dit hergebruikt worden voor wasmachine, tuin, wc, schoonmaak?
- Wat met eventuele stankoverlast bij oppompen grijs water en uitvloeiing over veld? Kan dit eventueel opgelost worden door regen en grijs water te "mixen"?

Behoorlijk wat vragen, waarop ik slechts in zeer beperkte mate antwoorden vind op het net. Alle hulp is dus welkom, ook informatie over nog andere oplossingen tegen bladeren en regenput.

Alvast bedankt,

Pieter

Reacties

Ik heb geen ervaring, maar heb al wel veel informatie hierover ingewonnen. Ben ook al gaan kijken bij iemand die zo'n percolatierietveld heeft.

Bladeren vormen niet echt een probleem, denk ik. Het water filtert verticaal (naar onder), dus als er bladeren in uw veld komen, blijven ze boven op liggen en breken langzaam af. Verdamping is er wel, ik denk dat je zo'n 20% water zal verliezen. Zuiver en zuiver zijn 2. Het gefilterde water is helder en reukloos. Dus bruikbaar voor irrigatie, poetsen, toiletspoeling. Wasmachine is persoonlijke keuze. Als je onderbrieken wast, zullen er waarschijnlijk ook bacteriën in het water terecht komen. Reukoverlast is zeer beperkt mogelijk, maar hooguit 2 tot 3x per dag bij bevloeiing van het veld en kortstondig. Maar ik spreek dan over velden die alles, inclusief zwart water, verwerken.

 

Mvg, Marc

Hallo,

 

Wij zuiveren al ons afvalwater nu toch al vele jaren via een  percolatie rietveld.

De bladoppervlakte van riet is een veelvoud van het bladoppervlakte van bomen per oppervlakte grond. Riet is dus een ideale leverancier van zuurstof maar dus ook een fenomenale verdamper….

Het blad dat in de rietvijver valt zal uiteindelijk rotten en composteren  dus  een voedingsbron voor het riet worden.

 Ik denk niet dat je het grijs water in je rietvijver dus uit de aanwezige riolering mag houden. Finaal investeert de overheid immense bedragen aan waterzuivering. Die zware investeringen ongebruikt laten zou dus zonde zijn.

 

Het lijkt me veel eenvoudiger een regenwaterput te steken.  Om het blad uit je put te houden bestaan hulpmiddelen ( oa een soort spin die je voor de afvoerbuis steekt) daarnaast moet je natuurlijk een voorfilter plaatsen . Dit samen met filters op je ( regen)waterleiding zal zuiver water leveren.

Jef, je schijft:

"Ik denk niet dat je het grijs water in je rietvijver dus uit de aanwezige riolering mag houden. Finaal investeert de overheid immense bedragen aan waterzuivering. Die zware investeringen ongebruikt laten zou dus zonde zijn."

 

Ja en nee. Wat als zo'n rietfilter drinkwater kan uitsparen? Dan weegt dat op volgens mij.

 

Mvg, Marc
 

Gezuiverd afvalwater is nog lang geen drinkwater daar zijn nog wel wat stappen voor nodig maar ik heb het over de reglementering. In de meeste gemeenten ben je verplicht de aanwezige riolering te gebruiken.

Voor alle duidelijkheid, zou enkel het waswater recupereren. Toiletwater zou wel op de riolering blijven, alsook natuurlijk enig overschot. Voor dit overschot dacht ik aan een overloop te creeeren rechtstreeks vanuit de bezinkput van het waswater, eerder dan vanuit het "gezuiverde" water.

Zou enkel waswater over rietveld laten vloeien in geval van regenwatertekort.

Reglementering zegt aansluiten, dat is niet noodzakelijk hetzelfde als gebruiken. Je kan dus geen vrijstelling krijgen van heffingen voor afvalwaterzuivering. Maar die heffing is dan weer gekoppeld aan drinkwaterverbruik...

 

Inderdaad, gezuiverd is geen drinkwater. En gezuiverd water komt beter niet in de riool, want dan gaat het rendement van de zuiveringsinstallatie verloren. Maar dat gezuiverd water is perfect voor poetsen, irrigatie, toilet,... en kan op die manier kostbaar drinkwater uitsparen.

Toen ik bij de gemeente inlichtingen vroeg of er premies waren voor waterzuivering (rietveld), dan kreeg ik het antwoord dat ik er geen mocht steken... omdat er rioleringsaansluiting mogelijk was.

Pieter, ik zou toch maar informeren bij de gemeente. Een goed rietveld is niet echt goedkoop.

Wij gebruiken het gezuiverde water alleen om de siervijver bij te vullen omdat we genoeg regenwater hebben terwijl ons jaarlijks drinkwaterverbruik voor 4 personen slechts 17 cum bedraagt  en we ons zelfs met regenwater wassen........

Dag Pieter,

ik heb geen ervaring met rietvelden, maar woon ook in een bosrijk gebied en heb een paar jaar terug een nieuwe regenput gestoken en had toen ook de vraag welk te gebruiken voorfilter.

Op forums vond ik heel veel problemen met de 'zelfreinigende' voorfilters.

Daarom heb ik zelf iets in mekaar geknutseld waarbij de filter steeds onder water blijft en dus moeilijker kan aandrogen.

Tot hier toe ben ik héél tevreden en zelfs verwonderd dat ik er zo weinig onderhoud aan heb aan een filter dat 100% doorlaat zowel bij trage als intense regen.

Ik weet niet of dit mag van de forumregels maar ik heb mijn ontwerp met foto's er bij beschreven op volgende plaats:

http://bouwinfo.be/forum/threads/149972-Voorfilter-regenwaterput/page2

Hopelijk helpt je dit in je keuze,

Marc

Hallo Marc,

 

Dat is een zeer mooie oplossing, bedankt om dat hier met ons te delen.

 

Mvg, Marc