Schimmel onder behangpapier

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In één kamer heb ik in mijn aangekochte woning, gebouwd in de jaren dertig, zwarte schimmel aangetroffen onder het behangpapier. Er zijn twee lagen behangpapier en tussen het pleister en de eerste laag behangpapier zit er zwarte schimmel. Die heb ik afgeveegd met azijn en waterstofperoxide.

Ik vermoed dat er schimmel zit overal waar er behangpapier is. En mijn vraag is, of dit ook schadelijk is voor de gezondheid zolang die schimmel niet blootgesteld is en onder het behangpapier zit of is het best om alles eraf te trekken en te reinigen en opnieuw te schilderen?

En wat zou de oorzaak hiervan kunnen zijn?

gewoon vochtigheid doordat het soms te koud is als de gaskachels uit staan in de winter..?

Reacties

schimmels kunnen waarschijnlijk wel doorheen het papier groeien

schimmels reinig je best met javel - hoewel niet milieu vriendelijk, doodt javel weldegelijk de schimmel terwijl azijn zelfs voedingsbodem kan zijn voor de schimmel

oorzaak koude brug van buitenaf en condens ? geen verluchting en teveel vocht in de ruimte...,

alles  eraf halen behandelen met javel, laten uitdrogen zolang als het kan en bv pas na volgende winter nakijken om opnieuw te decoreren, lijkt me het veiligst wil je achteraf niet moeten herbeginnen... 

Slechts een deel behandelen terwijl de andere muren ook schimmel hebben is alvast geen goede situatie want dan zal de schimmel veel sneller terug komen.

is dat op een buitenmuur (koude brug) ? of een binnenmuur (vocht lekkende leiding )

is dat in een onverwarmde kamer ( verwarming aanleggen) ? of een badkamer (slechte ventilatie) ? of een verwarmde kamer ?

zie je nog sporen van water ? (sporen van lekkende leiding)

heb je oesterzwammetjes ?

 

Ik had gelezen dat azijn 82% van de schimmels kan doden en waterstofperoxide is anti-fungus, anti-bacterieel en anti-viral (eng).

Natriumbicarbonaat zou je ook kunnen gebruikenheb ik gelezen.

 

Er komt gemakkelijk condens tegen de ruiten in de kamers en het betreft een binnenmuur.  Niet alle kamers zijn verwarmd omdat ik ze niet allemaal gebruik en de verwarming is via gaskachels.

Er is wel nog een schoorsteen die met zink moet afgedekt worden, maar ik weet niet of dat de (enigste) oorzaak zou kunnen zijn..

het is zuur( azijn) of alkali (na bicarbonaat, ammoniak) maar niet alle twee tegelijkertijd... het een of het ander

uw ramen condenseren, dus enkel glas, op zichzelf is dat goed, dat wil zeggen dat de koude brug op de ramen zit

 

maar uw muur condenseert nog ? Dat wil zeggen dat je daar ergens via het dak een lek hebt ? of zit daar een badkamer naast ? of zit daar een leiding in de muur die kan lekken ? of zit daar een badkamer boven ?

er zit geen badkamer naast of boven. Op dat verdiep heeft geen enkele kamer ook geen lavabo.

Het kan zijn dat het van het dak via de zolder komt.. of kan dit ook komen doordat het niet continue verwarmd noch voldoende verlucht wordt in de winter?

 

Die condens op de ruiten heb ik ook opgemerkt in de kamers die ik gebruik en verwarm, maar de schimmel is gevonden in een andere kamer omdat ik daar het behangpapier heb afgetrokken en weet niet of daar ook condens op de ruiten komt.

Is het zuid- westkant?(regenkant)

Na regen zijn er dan donkere plekken op buiten muur ?

Is het aan bovenkant kamer of aan zijkant ramen schimmel?

 

sowieso de zolder erboven eens controleren : is uw zolder geisoleerd ? (niet geisoleerd zal een koude brug geven)

is het in een hoek bovenaan tegen de buitenmuur (kan ook een koude brug zijn) of onderaan in de muur ? (dan is dat zeker een lek)

je hebt daar een koude brug volgens mij, niet meer en niet minder, dus je zou moeten uw muur isoleren met bvb aerowool. 2cm

http://www.aerowool.be/nl/ dan ga je uw koude brug kwijt zijn.

dan heb je een superisolerend laagje op al uw buitenmuren. Uw binnenmuur moet je losschijven van uw buitenmuur en die aerowool ertussen stoppen.

dan isoleer je uw zolder, eens de planken openen, en cellulose tussenblazen zodat ook daar de isolatie op punt staat.

en dan mag er nog een mirakel gebeuren vooraleer je daar nog ooit een koude brug gaat zien.

 

 

ook typisch inderdaad een regenkant , en een volle muur bvb en je krijgt daar condensatie op uw behangpapier. Geen manier om dat weg te krijgen uiteraard, tenzij door de spouw ook te isoleren(als die spouw een volledig holle muur is)  bvb of een isolatie voorwand te plaatsen tegen die muur

De oorzaak kan van hoger komen.

Als het van buiten af komt,

dan  vrees ik het ergste,

Zelfs  langs binnen  injecteren ,ga je de vochtplekken verleggen .

Of langs binnen bezetten komt het langs vloerplaat eruit

of trek vocht het in vloerplaat.

Al wat je gaat doen langs binnen  zijn lapmiddelen.

Hopelijk heb je een goot- of daklek.

 

hoi,

 

bedankt voor de reacties.

 

Het is idd de binnenkant van een butienmuur waar een venster zit.    Ik zal morgen eens testen en behangpapier aftrekken van de andere muren om te zien of daar ook schimmel zit.

 

De zoldervloer is onlangs geisoleerd, maar ik weet van mijn vorige woning dat zelfs als je de zolder isoleert, er ook water of sneeuw door kan sijpelen, als je nl. geen plastiek onder de isolatie legt omdat het water door de isolatie kan worden geabsorbeerd en dan door de vloer sijpelen, maar niettemin was die schimmel er al gekomen voor de isolatie sinds die onlangs gelegd is.

 

 

o ja, buiten dat is de kelder ook vochtig en werd me verteld om beton op de vloer te gieten en de muren met iets te bewerken tegen vocht met speciaal product.  Ik vraag mij af of dit dan een toxisch goedje is en of dit ook milieuvriendelijk kan..?

als uw kelder vochtig is, is dat een ander probleem, je kunt dat dicht krijgen maar gewoon een metser laten herdoen, in het slechtse geval zal hij het twe ekeer moeten doen. Muren bewerken met een goedje ? Vergeet dat dus, uitkappen en terug doen met goeie cement door een vakman.

En beton op uw vloer gieten, nee dat zal gewoon helpen om omhoogkruipend vocht tegen te houden, mits je ook nog een dikke plastiekfolie voorziet.

 

v oor uw schimmel denk  ik nu in twee richtingen.

en als het uw buitenmuur boven de venster is, is het ofwel gewoon een koud ebrug door de 'linteau' boven de venster volgens mij, dus daar heb je ipv een 'holle muur' een volle muur, en krijg je condensatie doordat het bvb als één betonbalk gegoten is. Die muur vanbuiten isoleren als je kan zal het beste en meest langdurige resultaat geven. dat is bvb als je minimaal wilt werken een panlat op de muur per 20-30cm vertikaal, en daartegen een isolatie fixeren, en dan een voorzetwant ertegen. (iets dergelijks de specialisten weten dat hier beter, maar ik bedoel maar dat een 'nieuwe buitenmuur met voorzetsteentje en spouw' de oplossing zou kunnen zijn in het geval van een koudebrug.

Als het van uw dak en uw goot komt, dan ben je goed om uw dak volledig te herdoen, dat is het minima minimorum, zo'n type sarking dak laten leggen, je spreekt van isolatie op de zolder dus uw dak is niet geisoleerd, dus je hebt dik kans dat er daar pannen uitgewaaid zitten die vocht binnenlaten, het heeft nogal langdurig en veel geregend in december remember. In eerste instantie leg je uw dak terug dicht. En als uw pannen regelmatig loskomen dan mag je toch eens investeren in uw dak, na 50-100jaar is het beste er wel af hoor, mag je gerust alles eens vernieuwen.

 

kan zijn maar commercieel azijn is slechts max 15%

waterstofperoxide zal je evenmin op de gewenste conc commercieel krijgen

javel in tabletvorm kan je eenvoudig aankopen en op de gewenste concentratie brengen

Ik lees pas nu dit onderwerp, dus sorry voor de late reactie.

Er werden in diverse replieken chemische producten vernoemd waar ik toch wel even voor wil waarschuwen.

Mogelijk vind je daar wel toepassing van terug in ouderwetse literatuur, maar dat mag je klasseren 100% voltooid verleden tijd.

 

Chloor in tabletvorm:

Dat zijn waarschijnlijk tabletten op basis van calciumhypochloriet (er zijn er nog andere soorten).

Dit is supergevaarlijk spul dat zware brandwonden en en zelfs explosies kan veroorzaken indien bij vergissing gemengd met een ander al of niet huishoudproduct of chemische grondstof. De verkoop ervan is in alle geval aan banden gelegd zoniet totaal verboden voor particuliere doeleinden (enkel toegelaten voor industrieel toepassingen).

De enige sterke vorm van bleekwater die nog op de markt is voor particulier doeleinden is hypochloriet met 13% actieve chloor. Dit wordt normaal gebruikt in zwembaden (max. 5L op 10.000L water).

En ook hier dezelfde waarschuwingen wat brandwonden betreft EN nooit mengen met andere producten.

 

Geconcentreerd zuurstofwater (waterstofperoxide...):

Verkoop is al jaaaaren verboden voor particuliere doeleinden. Eén druppel in je oog en je bent steevast blind!.

Ook hier idem: Mengen met één of ander chemisch product kan leiden tot brand en explosies.

 

Azijn 85 graden:

Dat is een iets verdunde versie van wat men "ijsazijn" noemt. Verooraakt eveneens als voorgaande "zware brandwonden" enz.

Volgens mijn bescheiden mening totaal verbonden voor verkoop voor particuliere doeleinden.

 

Wat wel relatief veilig is:

Is afwassen met een oplossing van sodakristallen (die waar men ook de linnenwas mee kan doen, en de ijskast reinigt).

Of met een door het Ministerie van Volksgezondheid goedgekeurd middel om binnenshuis de schimmel of zwam te doden.

Neem de tijd om grondig de etiketten en bijsluiters te lezen en volg stipt de gebruiksaanwijzingen en veiligheidsvoorschriften.

 

Voor alle chemisch producten:

Werk met alle geschikte beschermingsmiddelen (handschoenen, kledij, beschermbril, zelfs maskers) en werkruimte verluchten voor, tijdens en tot voldoende lange tijd na het werk.

En wat eigenlijk even belangrijk is naast het saneren:

De oorzaak trachten op te lossen: Verluchten, muur injecteren, isoleren...

 

 

 

waterstofperoxide kun je wel gewoon in de supermarkt of drogist kopen hoor, maar dan slechts een oplossing van 6% en ik gebruik enkel 3% op de schimmels, vrij ongevaarlijk lijkt me.

De azijn die ik eerst had gebruikt was gewoon keukenazijn.

Intussen heb ik de schimmel wel verwijderd en wat meer behangpapier afgetrokken en er was geen schimmel op de binnenmuur enkel waar het venster zit en dan vooral aan de linkerkant van het venster, ook nog wat schimmel boven en onder het venster en aan de rechterkant.  

Dus ik vermoed dat er vocht van door de buitenmuur kwam.. isoleren van die muur zou dus de oplossing zijn of zou gewoon verluchten en zorgen dat het tijdens de winter goed verwarmd blijft nu ook voldoende zijn?

Ook hier zit er onder het behangpapier plamuur en daaronder leem.  Kan het zijn dat het leem dat afgedicht is door plamuur en papier het vocht teveel absorbeert vanbuiten maar dan niet kan afgeven doordat het afgedicht is aan de binnenkant?

Lemen muren ? Is het vakwerk dan ?

 

Eerst bepalen wat de eindlaag is. Best zou het een leemfinish zijn.

Kalkafwerking is ook OK. Lijkt op gips, maar gips is niet goed als afwerking.

 

Kan ook zijn dat het een kalkpleister betreft, maar dat een dampdicht behangpapierde boosdoener is.

Kalk kan je repareren en afwerken met een kalkverf of een kalkcaseïneverf.

Bij lemen muren is het immers zeer belangrijk dat ze hun vocht aan het oppervlak kwijt kunnen.

In niet verwarmde slaapkamers is het nog belangrijker.

 

Eerste stap: bepalen of het een gipsafwerking is of een kalkstuc.

 

G

Tores:

Ja de oplossingen van 2 of 3% waterstofperoxide en huishoudazijn zijn inderdaad ongevaarlijk voor de doeleinden die op de verpakkingen beschreven staan (ontsmetten, reinigen enz. enz.).

Ik wou echter wel reageren op de geconcentreerde en vrij gevaarlijke geconcentreerde varianten ervan die vernoemd werden in eerdere replieken.

 

Op de link:  http://www.uitkijk.net/milieu.php?do=kank  

vind je onderstaand tekst, waar ik mij bij aansluit:

"Deze redenering leidt onherroepelijk tot een rekkelijke in plaats van precieze opstelling. Niet 'er mag niets in zitten', maar 'er mag niet te veel in zitten'. Lang geleden al kwam de Zwitserse arts, alchemist en homeopaat (een minpuntje op zijn conduitestaat) Paracelsus al tot deze conclusie toen hij stelde dat gif niet bestaat, maar dat de concentratie bepaalt of een chemische stof giftig is of niet. Paracelsus leefde ongeveer vijfhonderd jaar geleden. Dat maakt het des te stommer dat zijn boodschap in sommige kringen nog steeds niet is doorgedrongen."

 

 

Eerste stap: bepalen of het een gipsafwerking is of een kalkstuc.

 

Kun jij dat zien adhv de foto's die ik heb upgeload in de andere thread?  Ik heb dus kamers met geverfde glasvezel, met behangpapier of met verf bovenop wat blijkt allemaal dezelfde ondergrond te zijn, nl. dat bruin leemachtige met stro of vlas en een hard laagje wit..


ik kan mij ook wel vinden in die uitspraak van Paracelsus :) , maar van het ene stofje heb je toch maar weinig nodig in vergelijking met het andere opdat het giftig wordt..

Als je condensatie hebt aan de binnenzijde van je ramen (enkel of dubbel glas maakt niet uit) dan zit je vloer vol water, altijd.  Kijk de waterdichting na ter hoogte van de maaiveldzone.  Maak deze waterdicht en de chape zal opdrogen.  85 % van de lekkende kelders lekken eigenlijk niet.  Het regenwater loopt gewoon langs boven in de keldermuren.  Ook hier, kijk de maaiveldzone na en maak deze waterdicht aan de buitenzijde.  De volledige kelder zal dan opdrogen.

Vocht op zich is reukloos en ongevaarlijk.  Als het muf ruikt dan zijn het rondvliegende schimmelsporen die je ruikt.  Deze zijn zeer schadelijk bij het inademen (zie: https://indoorpol.wiv-isp.be/index.aspx.

In een natte kelder zal een dampdruk heersen van 1550 Pa bij een temperatuur van 17°C en 80 % luchtvochtigheid.  In de bovenliggende kamers heerst een dampdruk van 1288 Pa dampdruk bij een temperatuur van 21°C bij een relatieve luchtvochtigheid van 50 %.  Er heerst dus een grotere dampdruk in de kelder dan in de kamer erboven.  In de bouwfysica wil alles in evenwicht blijven, het gevolg hiervan is dat het vocht van de kelder naar de woonvertrekken zal migreren en de relatieve luchtvochtigheid zal stijgen.  Indien de luchtvochtigheid in de woonkamers stijgen naar 65% dan zal het aanwezige vocht reeds condenseren op plaatsen die kouder worden dan 14,2°C.  Je kan de dampspanningstabellen en de dauwpuntcondensatietabellen gratis downloaden op: http://www.humida.be/downloads/

Groeten
Vochtadvies

"""Als je condensatie hebt aan de binnenzijde van je ramen (enkel of dubbel glas maakt niet uit) dan zit je vloer vol water, altijd. """

 

V .advies 

Hou op man,  dat linkje onderaan heb je zelf ook gemaakt .

Met uw zever geraken echte zelfbouwers ontregeld.

eerst verklaar je dat je opstijgend vocht moet bestrijden met injecteren, (15 /12 / 2007 nieuwsblad)

nadien ga je zeveren dat opstijged vocht niet bestaat.

Chris