Vervanging boiler of anders systeem?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Glycol in ons sanitair water... dus warmtewisselaar stuk! Verdeler van Rotex beweert dat onze vacuumbuizen met hoge temperaturen in de zomer te grote temperatuurschokken in het vat teweegbrachten met barsten van email als gevolg. Ik had ook geen weet van de anode die electrolyse moet opvangen, dus daar was ook geen controle gebeurd en dit 8 jaar lang. Ik twijfel tussen verschillende opties: goedkoopst is dezelfde emailboiler plaatsen (1100 euro), optie 2 is een inox boiler (2300 euro voor 300 l) of een gans nieuw systeem. Voorstel Rotex 4600 euro, vlakplaatcollector met terugloop, min subsidies 1300 euro, is dan 3300 euro. Wie heeft dezelfde ervaringen met vacuumbuizen? Zijn die nog het risico waard om ze te behouden?

Reacties

8 jaar zonder reinigen ?

Hoe is het kalk gehalte in je water?

Chris

die rotex is toch plastiek ? en is toch een drainback systeem ? dus die slaat af als uw temperatuur te hoog komt

http://www.rotex-heating.com/products/thermal-store.html

die wartemwisselaar kunnen ze niet vervangen ?

 

alternatief; aangezien uw vacuums toch het duurste zijn... volgens mij, maar dat zal hier wel tegengesproken worden door de 'routiniers'

Forstner vat

http://www.speichertechnik.com/speichermodule/produkte.html

Helvetic energy

http://www.helvetic-energy.ch/page/solarwaerme/solarsysteme/backbox_solar_energie_zuerich_bern_basel_luzern_schaffhausen/sunrise_eco.php

zo'n backbox van helvetic, kun je dan een drainback installeren op gelijk welke boiler

http://www.helvetic-energy.ch/page/solarwaerme/solarsysteme/backbox_solar_energie_zuerich_bern_basel_luzern_schaffhausen/backbox_eco.php

als je niet meer wilt oververhitten kun je ook uw vat  opdrijven naar 1000liter

of je kunt ook uw geothermische bron opwarmen door uw uitgang van uw boiler naar uw zonnepaneel door te lussen naar uw warmtepomp, die dan de glycerinemix in de grond pompt... dan kun je daar gigantisch veel warmte kwijt; zal nooit warmer komen dan 20° en zal uw zonnepaneel nooit bevriezen

je kan ook uw regenwatervat gebruiken als koeling; is controversieel, ttz wordt niet veel gedaan. Als je toevallig een zwembad liggen hebt, kun je toch wel uw zwembad als 'lump mass' gebruiken.

en gebruik misschien ander soort antivries, met propyleenglycol (is ook niet giftig) kan beter tegen die hoge temperaturen

Water wordt verzacht door waterverzachter.

De warmtewisselaar zit ingelast, dus niet te vervangen. De glycol is eigenlijk monopropyleenglycol, dus normaal wel hittebestendig. een warmtepomp is er niet en is ook geen optie. Ik bekijk eens heet systeem van backbox, de functie hiervan ken ik niet. Dankjewel voor de links!!! 

Nog een toegevoegde vraag:

Onze oriëntatie is WZW, dat wil zeggen dat we de namiddagzon hebben. De vacuumbuizen zijn ideaal in de tussenseizoenen en vrij productief (tot gemidd. 30°C bij een zonnige winterdag), ondanks de dan schuine invalshoek van stralen en lage zon. Nadeel is de hoge temperatuur als de circulatie opstart bij volle zon.

Welke vlakplaatcollectoren hebben ook een relatief hoog rendement en hoe zit het met het rendement in de mindere seizoenen?

 

 

Johan,

Ik heb een vlakke plaat.

4,6m² meter en boiler van 300l, leegloopsysteem, systeem is gevuld met 'tyfucolor (of zoiets)' mengsel water/glycol.

Ik heb de opbrengst van het systeem van mijn ouders ooit eens een jaar gelogd en gepost hier op het forum, maar vind het niet direct terug.

Hier is de link naar een ander forum waar dezelfde data staan:

http://bouwinfo.be/forum/threads/163422-opbrengsten-zonneboiler

 

bij mijn systeem valt alles stil als de boiler 85°C heeft of als het binnenkomende water/glycol van de panelen 95°C heeft.

Mijn vlakke plaat haalt op een zonnige winterdag ook rond de 40°C, maar die zonnige winterdagen kan je op 1 hand tellen :-).

 

Ik zou eens een opbrengsmeting willen zien van vacuumbuizen, zowiezo is de opbrengs in december/januari zo laag dat zelf een verdubbeling van de opbrengst laag zou blijven :-).

 

ik heb nu een gelijkaardig systeem als dat van mijn ouders, huizen liggen op 3 km van elkaar. Ben beide systemen momenteel aan het vergelijken. Behalve de orientatie en de hellingshoek  van de platen zijn beide systemen identiek. En er is wel degelijk invloed ... (mijne staan pal zuid en veel rechter en er is tot 30% meer opbrengst in januari)

groeten,

 

Nayy

 

4600 euro voor systeem met terugloop? Zoek u dan maar een andere leverancier. Das wel heel duur.

Hallo,

dit is bij het Paradigma systeem uitgesloten. Dit werkt met CV water ipv glycol. Misschien is deze overschakeling wel de moeite? Paradigma Expresso 550l, zeker aan te bevelen en als particulier bij Sax te verkrijgen.
enkele voordelen:

  • werking met zuiver water (geen antivries)
  • geen inhoud sanitair water maar platenwisselaar (niet opwarmen voor legionella)
  • geen warmtewisselaar tussen vacuumbuizen en buffervat (hoge temperatuur injectie in buffer dus niet met spiralen)
  • koppeling van meerdere externe wartebronnen zonder warmtewisselaar (warmtepomp, gasketel, cv ketel)
  • A-label pomp op solar met variabel debiet
  • regelaars (VVW / RAD) aan te sluiten met meerdere kringen en thermostaten (touch screen met opbrengst gegevens  op grafiek beschikbaar) 
  • CV ondersteuning standaard
  • ...