warmtepompen/airco's aan kantoorcontainers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op mijn werk heeft men een aantal diensten tijdelijk (doch dit is zeker voor een paar jaar) gehuisvest in containers.
Dit zijn zogenaamde EPB-containers , die dus zouden moeten voldoen aan alle eisen van een huidige nieuwbouw qua energieverbruik.

Wat opvalt is dat er een hele hoop "airco's" aan de buitenzijde geïnstalleerd zijn.

Als ik de verantwoordelijk daarover aanspreek , is het antwoord dat het geen airco's zijn , maar wel kleine warmtepompen, met een COP van 4 , en dat deze ook zullen ingezet worden als verwarming in de winter.

alle airco's zijn natuurlijk warmtepompen en ik ben ervan overtuigd dat ze meer als koeling zullen ingezet worden dan omgekeerd.

Nu heb ik een paar vragen.

Als een warmtepomp een cop van 4 heeft , is dit dan ook van toepassing op de koeling ?
(dus 1 eenheid elec voor 4 eenheden koelvermogen )

Is het correct om te stellen dat de theoretische COP in deze opstelling onderuitgehaald wordt omdat ,vanuit seizoensstandpunt ,als je wilt gaan verwarmen, de buitenlucht net kouder wordt zodat het rendement naar beneden duikelt, en omgekeerd , als je wil gaan koelen, ook dit niet goed lukt omdat de compressor zijn warmte moeilijker kwijtgeraakt omdat het buiten net dan warm is.

Reacties

De COP loopt inderdaad terug totdat uiteindelijk puur elektrisch verwarmd wordt. Desondanks is een L/L-warmtepomp een prima keuze voor kantoorcontainers, er wordt alleen tijdens kantooruren gebruik van gemaakt (geen inertie) en in kantoren is koeling vaak belangrijker dan verwarming. De warmtepomp is goedkoop in aanschaf en heeft alleen stroom nodig. Een beter alternatief is er eigenlijk niet.

Wat het comfort, energie en gezondheid ten goede komen.

Wp L/L licht overgedimensioneerd nemen.

Waarom ? Kan die op lage stand werken (geluidlast)

Kan die ook modulerend werken (met die optie) , zuiniger.

Een nemen met (super plasma ion) SPI

Is al bewezen dat het gezonder is op kantoren.

SPI genereert waterstof en zuurstof om verontreinigde ,

schadelijke substanties op te vangen en te neutraliseren.(info samsung)

Chris

 

 

In het algemeen is de COP bij koelen iets lager dan bij opwarming. In de prospectussen vindt men dat wel terug. De reden hiervoor ligt bij de formule voor het theoretisch maximaal rendement van een warmtepomp.

Deze bedraagt Rendement = T1/(T1-T2), waarbij T1 de hoogste temperatuur is van beiden: ofwel de buitenlucht bij afkoelen, ofwel de temperatuur van de secundaire kring bij opwarmen. Deze laatste is natuurljk hoger dan de buitentemperatuur bij afkoelen, in de veronderstelling dat (T1-T2) gelijk blijft. Het is wel zo dat in de winter (T1-T2) bij opwarming groter is dan bij afkoeling in de zomer. De constructeurs moeten de verschillende waarden van hun COP opgeven voor welbepaalde temperaturen.

 

Op dit gebied wordt er dikwijls onzin verteld in sommige publicaties. Het gebeurt al te vaak dat afkoelen systematisch als zeer enengievretend wordt voorgesteld. Voor afkoelen is het evenzeer een warmtepomp als voor opwarmen. Bij afkoelen heeft men voordeel als men de temperatuur niet te zeer laat zakken en met een kleine (T1-T2) werkt.

Geert

Bij verwarming heb je natuurlijk ook de efficiëntieverliezen die meegenomen kunnen worden, bij koeling moeten deze afgevoerd worden.

De motoren en schakelingen zullen immers warmte afgeven.

Met alle respect Ingir maar dit zijn nonsens "een prima keuze voor kantoorcontainers, er wordt alleen tijdens kantooruren gebruik van gemaakt". Net EPB containers aangeschaf voor een school. Regeling? Geen! eignhandig dus, dus evenmin garantie dat verwarming/koeling gaat uitgezet worden gedurende bijna 80 % van de tijd tijdens een normale week (nog geen 36 schooluren op een wek met 148 uren) dat deze worden gebruikt. Hoepiljk trekt men er tijdens de schoolvakantis de stekker uit. Qua regenwateropvang is er meestal niet voorzien, en moet je hopen dat je er met droge resp. natte voeten binnen/buitenraakt. Uit ecologisch oogpunt mi. nonsens maar levensnoodzakelijk hier vanwege de erbarmelijke bestaande infratructuur en 20 jaar achterstand 

als je dit vraagstuk ecologisch wilt aanpakken, dan moet je warmte van uw koeling in een buffervat, waarmee je zit te douchen. Als het als verwarming gebruikt wordt kun je nog eventueel dat buffervatwarmte gebruiken om uw container terug op te warmen. Een soort ying-yang systeem maken

 

Jan,

 

Ik heb nog nooit gezien dat een airco-installatie geen regelingsmogelijkheden heeft of niet afzetbaar is. Nu weet ik wel dat officiële instanties de goedkoopste aanbieding moeten bestellen, maar dan moet het lastenboek fatsoenlijk zijn opgesteld. Anders werkt dat niet.

 

Paul,

 

Deze keer hebt gij de tekst niet goed gelezen. De aircoapparaten die bij containers gebruikt worden zijn altijd van het type lucht-lucht. Ik denk zelfs dat de in bureau's verplichte ventilatie apart werkt, want dat een complete geïntegreerde installatie te duur zou worden.

 

Geert

 

Wat uw laatste alinea betreft: de constructeurs moeten hun COP uittellen voor realistische temperaturen. In de zomer is de buitenlucht natuurlijk warm, en in de winter koud.

 

Beste Pierre,

 

geheel onzin is dit niet. Bij een warmtepompt telt:

 

A) Warmte op lage temperatuur + Mechanische energietoevoer = Warmte op hoge temperatuur.

B) Warmte op hoge temperatuur = Warmte op lage temperatuur * COP  (waarbij COP hier niet steeds geheel technisch correct is, eigenlijk moet je werken met warmtefactor en koelfactor).

 

Voor 1 kW Mechanische toevoer (uit elektriciteit via elektromotor) en een COP van 2,5 bvb geldt:

1,5 kW Warmte op lage temperatuur (= koeling) + 1 kW Mechanische energietoevoer = 2,5 kW Warmte op hoge temperatuur (= verwarming).

 

1 kW energietoevoer levert hier dus 1,5 kW koelte op en 2,5 kW warmte. Dit komt omdat het nuttig product bij koelen enkel de verpompte warmte is. Bij verwarmen is het nuttig product de verpompte warmte plus de toegevoerde energie die finaal ook in warmte wordt omgezet. Er is dus wel degelijk een verschil tussen verwarmen en koelen in energieverbruik. Daarenboven komt ook dat in veel gebouwen de warmte in de zomer minder tegengehouden wordt dan de koude in de winter (airco zonder zonnewering...).

 

Mvg,

Jurgen

 

Dat bedoel ik dus : volgens mij zullen deze (meer dan 80 !) bakjes vooral gebruikt worden om te koelen , en dit aan een niet zo denderend rendement.

 

In bijlage een sfeerbeeld

 

Dit gegeven sterkt mij bovendien ook in mijn overtuiging dat ik in mijn nieuw te bouwen passiefhuis in de zomer een kleine warmtepompboiler zal installeren , waarbij het "afvalprodukt" , ventilatielucht die zo'n 10° koeler is dan de aangezogen lucht , terug in huis wordt geblazen : gratis koelte !

Dat bedoel ik dus : volgens mij zullen deze (meer dan 80 !) bakjes vooral gebruikt worden om te koelen , en dit aan een niet zo denderend rendement.

 

In bijlage een sfeerbeeld

 

Dit gegeven sterkt mij bovendien ook in mijn overtuiging dat ik in mijn nieuw te bouwen passiefhuis in de zomer een kleine warmtepompboiler zal installeren , waarbij het "afvalprodukt" , ventilatielucht die zo'n 10° koeler is dan de aangezogen lucht , terug in huis wordt geblazen : gratis koelte !

De rest van de warmte gaat in de boiler ,en  aan een behoorlijk rendement , want het is buiten warm.

 

Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën die de bestaande kunnen evenaren (hetzelfde met minder kosten of meer met dezelfde kosten). Dus laat maar weten wat je hebt liggen...

Geert,

foto's bekeken.

Daar liggen toch PV panelen op !!!

Anders is dit een geweldige grap.

Dit is niet normaal.

Chris