HSB of massief passief

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers.

Begin volgend jaar willen we starten met de bouw van onze nieuwe woning.
Het wordt een passieve woning in HSB of massief passief.
De kostprijsberekeningen van de architect voor beide bouwwijzen liggen echter vrij ver uit elkaar. De schatting voor HSB is +/- 25000 euro duurder dan die voor massief passief.
Liefst zouden we HSB nemen. Dit is enerzijds gevoelsmatig en anderzijds kennen we meer firma's die HSB plaatsen dan aannemers voor massief passief (in noord-limburg).
Het gevolg is wel dat het budget behoorlijk uit de hand loopt bij HSB.
De kostprijs kan natuurlijk zakken als we een deel van de werken zelf uitvoeren maar het verschil van 25000 euro is toch aanzienlijk.
Is er iemand die ervaring heeft met de kostprijs van beide bouwmethoden?
De woning is 8x8m met een plat dak en twee volwaardige verdiepingen.

Alvast bedankt!

Reacties

kan je niet eenvoudig in de schatting van architect zien waar het duurdere deel zit in HSB; duurdere opbouw muren, vloeren, dak, afwerking, duurdere afwerkting,...

Walter

Dag Walter.

 

Het prijsverschil zit hoofdzakelijk in de constructie (I-liggers en tussenvloer) en de isolatie van de tussenvloer.
De afwerking is voor massief passief en HSB aan dezelfde prijs geteld.

Stefan

 

 

uw gebouw ziet er een kubus uit, dus op zichzelf zou hij al vrij goedkoop moeten kunnen gezet worden. Sowieso vergaap u niet op 20.000euro bvb als het verschil 5000euro extra isolatie is met 2000 euro minder verbruik als gevolg;Dus de twee offerts eens goed zij aan zij leggen en vragen aan de duurste waar die meerwaarde zit of hij ruimte ziet om iets goedkoper te doen/ Aan de goedkoopste vragen of hij kan garanderen dat hij dezelfde stookkosten komt als de duurdere;.. zo van die vragen met ee ommetoer zodat je kunt analyseren waar het verschil zit

Het is gemakkelijk zeggen dat het passief is, vraag de R-waardes van alle muren/ramen/deuren op. Vraag de simulatie op van de verwarmingsstookgedrag met hun voorgesteld verwarmingssysteem, bereken dan de kostprijs per jaar en x 30jaar kijk dan eens of die 20000 nog altijd duurder is. Het kan best zijn dat die duurste gewoon betere verwarming heeft, stillere, meer hout, meer isolatie etc

 

Paul,

ik begrijp dat het project is nog in ontwerpfase is; de architect heeft 2 schattingen gemaakt; nog geen concrete offertes.

Walter

Er zijn zeker opties om zonder I-liggers te werken (waarbij ik daarom niet weet of dat goedkoper is); isolatie van tssvloer; waarom?  of ook waarom zou dat duur zijn?

Afwerking: ik zou eigenlijk verwachten dat afwerking HSB veelal duurder is (bv leidingspouw in buitenmuren, veel duurdere gyproc versus pleisteren,...). 

Zelf zou ik zeggen bij ontwerp zijn er keuzes die beter bij HSB dan bij massief en omgekeerd; daarom gaat echt vergelijken dikwijls niet op; misschien zit je in zo een geval. 

Wil je wel voor HSB gaan maar houdt de prijs je tegen; spreek een aantal aannemers aan en vraag offertes. 

Walter

Beste,

Ik wil zeker nog eens zoeken naar de offertes die wij kregen / prijsverschil tussen massief-passief en houtskeletbouw. Het verschil was alleszins niet zo groot.

mvg,
J

dan is dat onnozel dat je nu al zou moeten beslissen ?

Zo versta ik natuurlijk net de bedoeling van de vraagstaart: om voldoende info te verzamelen om te kunnen beslissen. 

Walter

 

Voor mij is het nu te laat. Had ik zes jaar geleden alles beter geweten, dan zou ik in de richting van passieve isolatie gegaan zijn. Gevoelsmatig zou ik eerder een massieve bouw verkozen hebben. Ik vermoed dat zulke bouw, met zijn grotere inertie, beter aan de kortstondige hittegolven in België zou weerstaan.

Dag Walter.

Het project is inderdaad nog in ontwerpfase.
We hebben enkel de ramingen van de architect en we zouden ons hierop moeten baseren om de keuze te maken 
tussen HSB en massief passief.
Daarom wilde ik navragen of het prijsverschil tussen HSB en massief passief zo groot is. 
De technieken (ventilatie, verwarming, elektriciteit, ...) en de afwerking (vb. vloeren, keuken, ...) zijn voor beide bouwmethoden  
hetzelfde genomen.

Stefan

 

verschil zal wel ergens zitten toch ? stevigheid ? snelheid van bouwen op de werf ? meer of minder prefab ? meer of minder flexibiliteit achteraf ??

als het verschil daardoor te verklaren is door minder arbeidsuren en meer geautomatiseerdeproductie dan is e goedkoopste oplossing de interessantste als je elke euro wilt ronddraaien

Dat zou ons zeker kunnen helpen.
Alvast bedankt voor de moeite.

mvg,

Stefan

 

Dag J.

Dat zou ons zeker kunnen helpen.
Alvast bedankt voor de moeite.

mvg,

Stefan

 

Het is inderdaad zeer moeilijk om die keuze te maken omdat we alleen van de architect richtprijzen hebben.
Het voorontwerp is bijna klaar en ik ga zeker een raming vragen aan verschillende firma's.
We hebben echter niet zo heel veel tijd, want het is een halfopen bebouwing en degene die het eerst de bouwvergunning krijgt  bepaalt het gabarit. Het andere lot is ook recent verkocht. Omdat we met een plat dak bouwen willen we natuurlijk niet te lang wachten met het aanvragen van de bouwvergunning.

 

Dag Chris.

Bedankt voor de link.
 

mvg,
Stefan

Schatting van de architect, enkel hij weet waarom die zover uiteen liggen dus.

Misschien kruipen er veel uren in het afplakken van de luchtdichting bij houtbouw en kan daar juist op bespaard worden door veel zelf te doen, zelf pleisteren daarentegen...

Rekening houden met degelijk uitgewerkte offertes.

 

Bij bijna elke stap zullen er grote verschillen zijn.

De ene massiefbouwer gebruikt gyproc binnenmuren, de andere metst ze. Is het met een spouw of met gevelisolatie gelijmd of met een kaderwerk? Zijn de vloeren van het houtskelet ontkoppeld voor geluidoverdracht tegen te gaan of niet? etc.

 

één goede raad: haast en spoed is ...

Zeker als het een PH moet worden. Neem uw tijd en werk zelfs tot de zotste details op voorhand uit.

Bij massiefbouw bv, welke steen? kalkzandsteen, snelbouw, Ytong, façadesteen ik gebroken beton of een geverfde geperste baksteen? Hoe de muren isoleren onderaan, perinsul, ytong, marmox, waar komt het sanitair, waar zullen de standleidingen lopen en hun beluchting, welk raam moet open kunnen,waar lopen de verluchtingskanalen, waar komen de doorvoeren dak, muur etc.

Welk is het ventilatiedebiet, hoe dik moeten de buizen dan zijn en waar passen die tussen of door  etc. Welke gevolgen hebben de keuzes van verwarming, ramen, zonnewering etc op uw budget...

Geeft u ook een idee of uw architect de materie beheerst of de uitweking overlaat aan de aannemers.

Als ge begint voor het uitgewerkt is hebben u snel bij uw p**tje!  ;-)

 

 

Dag Yannik.

Volledig mee akkoord dat voor we beginnen te bouwen alles volledig en in detail moet worden uitgewerkt.
De architect is zeker vertrouwd met passief bouwen, zowel massief passief als HSB.
Voor het aanvragen van de bouwvergunning hebben we echter niet alle gegevens nodig.
Het materiaal voor de gevelafwerking hoort hier wel bij en dat kan toch wel verschillend zijn voor beide bouwmethoden.
 

mvg,

Stefan

 

 

dat begrijp ik niet, als je passief bouwt en uw muren zijn bvb 10cm dikker, dan eindig je met een gebouw waar de rooilijn 10cm verder staat , dat is toch belangrijk ?

 

laat mij eens raden: je moet beslisen voor de vakantie, want anders is het vakantie en zal de dienst in het stad uw dossier maar na de vakantie kunnen goedkeuren ?

Verkeerd geraden.
Natuurlijk is het belangrijk welke bouwmethode we kiezen.
De dikte van de muren zal verschillend zijn bij HSB of massief passief.
We moeten nu een keuze maken tussen deze twee bouwmethoden zodat de architect de juiste opbouw (dikte) van de muur kan bepalen en ingeven in PHPP.
Ook de afwerkingsmaterialen voor de buitenmuur kunnen sterk afwijken als we HSB kiezen i.p.v. massief passief.
Je kan uiteraard bij allebei een gevelsteen gebruiken, maar een afwerking met leien, thermowood of pleisterwerk is bij de ene methode toch iets meer voor de hand liggend dan bij de andere methode.
 

 

Bovendien hoeft bij HSB de muurdikte niet  of niet veel meer te zijn dan bij massief passief.

Bij massief passief heb je een binnenspouwblad in steen (14cm?) en een buitenspouwblad in steen (10 cm?). Dat is samen al 24 cm die je bij HSB als extra isolatie kan gebruiken indien je daar voor een afwerking met bepleisterde isolatieplaten (houtwol bijvoorbeeld) kiest.

Charel

Ook onze architect beweert dat HSB veel duurder is (hij heeft een HSB passiefhuis, dus ik veronderstel dat hij dat wel weet).

In ons geval zou het tot €30.000 duurder zijn.

HSB is veel complexer dan wat de meesten denken of je voorhouden. Bovendien zijn (nog steeds) veel bedrijven meer vertrouwd met massief. Als je voor HSB gaat, dan heb je nog verschillende keuze: massief hout? Lichte constructie? Gelijmd of genageld?

Elke bouwmethode zal zijn voordelen wel hebben. En zijn nadelen...

Er is ook een combinaties mogelijk (zie Brick 'n wood).

Beste,

ons paneel is 10% goedkoper dan traditioneel metselwerk (passiefbouw) en 30% goedkoper dan houtskelet.

Steeds bereid om u in contact te brengen met de aannemer van het passiefhuis te Menen en met de energiebewuste architect te Harelbeke.

Zij hebben zelf ons systeem gekozen terwijl het ganse huis in houtskelet in zijn magazijn al klaar stond voor montage.

mvg

Timothy

"Zij hebben zelf ons systeem gekozen terwijl het ganse huis in houtskelet in zijn magazijn al klaar stond voor montage"

dat lijkt me in volledige tegenstrijd met:

"de energiebewuste architect"

 

De spilzuchtige architect ?

 

G

De aannemer en de bouwheer bedoel ik.

De architect was wel overtuigd van de eenvoud van montage e.d.

mvg

Timothy