nodig opp zonnepanelen voor nodige grootte zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Iemand ergens een zicht op wat nu aangeraden wordt als zinvolle grootte voor een zonneboiler en zijn bijhorende opp aan zonnecollectors? Ik verwacht natuurlijk ergens een afweging tss investering en percentage afdekking door de zon en eigen warm water verbruik.

Ik heb nu net wat offertes gekregen en krijg hier veel grotere opp dan ik verwacht; bv 6m2 voor 300l vat. ik vond volgende studie; http://www.ideg.info/media/docs/zonneboilersimulaties.pdf pagina 17 geeft wat simulaties.

De grafiek bv (de 200l/45°C zal zowat ons max zijn met ons 5); die verbaast me wat; die zegt bv dat boiler groter dat 300l nauwelijks extra zonne-afdekking geeft; meer panelen geeft wel grotere afdekking. Ik dacht dat het eerder omgekeerd was (meer panelen, zorgt dat boiler snel 'vol' is, grotere boiler zou meer zon kunnen bufferen).

Is dat idd de ervaring: beter een extra paneeltje dan grotere boiler? (maakt resultaat zonneafdekking verschil of je werkt met naverwerming of boiler op temperatuur houdt?).

Walter

Reacties

Mijn gedachte: zonneboiler als voorverwarming dan kun je de boiler gerust ruimer nemen als je wilt en met zonneboiler als SWW-buffer dan neem je de boiler zo klein mogelijk (afgestemd op het gewenste comfortniveau) om het stilstandsverlies te beperken. Mijn voorkeur gaat uit naar een zonneboiler als voorverwarming omdat de zon dan altijd een relatief koude boilerinhoud kan verwarmen zodat je veel langer in het seizoen gebruik kunt maken van de zonneboiler.

om dat vraagstukje te beantwoorden heb je nodig

1) doel ? Warm water / of ook chauffage

2) type collectoren, vaccums of flat panels   / Orientatie Zuid ? / helling 45° ? / prestaties van die collectoren bij bewolkt weer 

   normaal kies je vacuums, en bij de beste zijn die van Ritter, Paradigma, Surface power die orientatie maakt tot 10% verschil en die helling maakt ook tot 10% verschil, die prestaties bij bewolkt weer zijn wel interessant om op te letten.

3) grootte van buffervat kies je dan in functie van uw doel warm water of chauffage en in functie van uw % dekkingsgraad die je wilt, het maximum dat je kunt halen in belgie is ongeveer 60-80% voor Warm Water en 10-30% voor verwarming. 

   bij de beste buffervaten zijn  Sailer, Fostner, Stiebel, Oskar, Rotex omdat die vooral gestratifieerd werken en proberen die lagen niet te verstoren, dan vooral letten op de isolatiecoefficient,  hoe dikker geisoleerd hoe beter, en hoe groter uw buffer kun je na elke zonnepiek 2-3 dagen overbruggen ipv 1 dag met 200l

4) dan de ondersteunende oplossing is een gascondensatie ketel of een warmtepomp. 

    bij de beste warmtepompen zijn Apsilone, en anders een gascondensatieketel van Rotex of vaillant.

 

 

 

ga uit van die 200l/45°C; alles perfect op het zuiden, helling een 40°C.  

Walter

Meer boiler!!! In de zomer krijg ik zelfs een 1000l buffervat leeg (voor SWW betekend dat een T onder de 55 graden) als 't es wat tegen zit qua weer.

 

300l met 6m2 is overdreven. Voor SWW ga je naar 75l per m2 voor verwarmingondersteuning 100l/m2.

 

zijvraagje: wat is de max temperatuur dat je zonneboiler stopt; ik hoorde installateur zeggen niet boven 72°C wegens om kalkvorming te voorkomen.

Walter

Hangt er vanaf of je boiler gevuld is met sanitair water of dood water. buffervaten van 500l en meer zijn typisch gevuld met dood water en hebben maar een zeer kleine waterinhoud voor SWW. De kalkvorming daar is niet zo groot en kan je altijd reinigen door te spoelen.

 

Ik laat het buffervat opwarmen tot 98 graden bovenaan.

heb je referenties die zeggen dat vacuum beter is (duidelijk hogere jaarlijkse dekkingsgraad)?

Walter

feit dat je met dood water werkt; is dat de reden dat je zegt 55°C is 'leeggestrokken'?  Als je direct 55°C uit het vat haalt, daar kan je toch nog even mee verder (je toch tot 45°C kunnen laten dalen voordat je begint op te warmen).

 

Walter

Bij ons is staat er een ketel in naverwarming. De ketel gaat volledig uit en een 3-weg kraan slaat om als T in het vat boven de 55 graden is. Daaronder gaat het naverwarming circuit in werking (ketel aan een buffer dient als voorverwarming). Op die manier gaat er uiteraard meer nuttige energie uit het vat. Kan je dus ook op 45 graden gaan doen maar ik hou dat SWW gedeelte toch liever ietsje warmer voor de zekerheid.

 

Maar met een 1000l op 98 graden kom je dus effe toe zonder naverwarming. De zomer is niet alleen maar mooi weer...

je kunt dat simuleren walter, hier een zonnepanelen rechtstreeks met een mengkraan op de vloerverwarming, en een spiraal in de warmwaterboiler. Je kunt moeiteloos 80% van uw verwarmingsondersteuning mee bekomen, en ik heb hier 2 systemen zij aan zij gezet waar het verschil in verbruik 1000kWh minder zonderenergie van de typisch beste vlakke panelen versus CPC

op de eerste pagina staat 8m2 vlakke collector versus 15m2 CPC collectors; is dat niet wat een gekke vergelijking?

Walter

/sites/default/files/users/user42332/Polysun8982816760526074084_vlak_buis2.pdf

scheelt iets minder als ik alle twee gelijk trek op 22m2 maar statement blijft staan, die CPC's kunnen beter performeren dan de beste vlakke platen.

22m2 collectors; ik zie niet echt het nut van die test; waarom zou ik 22m2 panelen op mijn dak leggen?    Nu praat je over een verschil van minder dan 5%; lijkt me niet echt een groot verschil.  Vermoedelijk niet meer dat verschil tss verschillende types vacuumcollectors.  

Heb je vergelijkingen met wat zinvollere opp voor enkel warm water?  ergens tss 4 en 8m2?  En een 3000kWh aan warm water behoefte.  

Walter

wat is het prijsverschil voor 22m2 vacuum versus vlakke plaat?

Nu hier: http://www.test.de/Solaranlagen-Die-besten-fuer-warmes-Wasser-1652822-1652723/  zijn in de testresulaten toch geen vacuum collector systemen als de beste.  Maar ze testen natuurlijk hele systemen, niet enkel de collectors.

Walter

ik dacht dat jij nen 'ecoridder' was ?

hier mijnheer u vraagt ik draai

/sites/default/files/users/user42332/Polysun5691810508965443362_vlak-CPC.pdf

 

zie de CpC is kleiner en doet het beter en ik zou toch minstens zorgen dat in de zomer je 100% haalt. Anders moet je echt geen zonneboiler zetten volgens mij

euh?? 

In ieder geval lijkt me dat tss de test die je nu draaide nu nog minder verschil zit; ik zou dus zeggen dat vacuum niet absoluut beter is; vermoedelijk zit er meer verschil tss verschillende fabrikanten van beide systemen (ik zag ergens vacuums die 'veel beter' waren dan andere vacuums).  

Ik moet ook nog eens uitpluizen wat verschil is tss leegloop en andere systemen.  

Maar hier dus vooral naar zinvolheid grootte buffer en opp collector.

Walter

idd; in die versie is er in de zomer nog steeds 25% van energie nodig voor warm water nodig van elders; 

nu de vacuums overtuigen me toch niet echt als 'beter'; ziet er toch zowat zelfde uit.  

bedankt trouwens voor de simulaties.  Weet je hoe warm de boiler gestookt wordt in die simulaties (om een idee te hebben van hoeveel water je eigenlijk hebt).  

Walter

ivm eco: ik zag een totaal pakketje bij iemand die CPC en vlakke plaat verkoopt; alles zelfde behalve de collectors; voor vlakke plaat 8m2 ongeveer even duur als cpc 5m2; ik besluit dan dat vlakke plaat voor geinvesteerde euros meer eco opbrengt.  En ik heb ook de indruk dat bij zonnecollector installatie het moeilijk is te ontdekken wat nu goed is en wat niet.  

of mis ik iets?

Walter

Je hebt volledig vacuumbuizen en de dubbelwandige, het zogenaamde thermosflesprincipe.

De dubbelwandige zijn meestal goedkoper, maar hebben minder rendement en zijn gevoeliger voor verlies van vacuum.

ivm types panelen; daar zal ik wel uitgeraken;  de een wat meer opbrengst/m2, de een wat betere in de winter, de een wat goedkoper en dan de vele verschillende tss de fabrikanten. 

Nog extra ideeen over oppervlaktes, volume boilervat voor gezin van 5 enkel warm water; graag zou ik ergens tss 50% (minstens) en 60% door zon laten produceren. 

zelf dacht dat ik toch minstens 400a500l boiler nodig heb; die eerste studie waarnaar ik verwees op pagina 29 toont dat voor 200 liter/dag aan 45°C, boiler groter dan 300l weinig bijbrengt aan dekkingsgraad; vooral de zonnecollector opp bepaalt dekkingsgraad.  Is dat ook andere hun ervaring; dat een grotere boiler hen zeker niet zou helpen; meer panelen wel. 

Nu schatten van warm water is wel een moeilijke; er wordt hier wel wat gedoucht; maar dat schommelt hard per dag.  Als ik kijk naar huidig verbruik van warmtepompboiler is dat op weekbasis wel vrij constant. 

Walter

Mijn ervaring (professioneel) is dat bufferen op hoge temperatuur over meer dan 2 dagen weinig efficient is. Eén dag zonder zonder zon is probleemloos te overbruggen, 2 dagen wordt moeilijk. Systemen met dood water en friswaterstation (met buffer op zo een 50°) zijn een ander verhaal. Voor de opbrengst in de wintermaanden moet je het niet doen. Vanaf half maart tot eind september is er zelfs bij bewolkt weer reeds opbrengst (ook met vlakke platen). Een matig zonnige dag in deze periode van het jaar geeft reeds een behoorlijke opbrengst. Maar dan geeft wat meer paneel meer voordeel dan meer boiler (naar mijn mening dan toch).

hoe hoog is 'hoge temperatuur'?

Boven de 55°.

bedoel je dat je met friswaterstation wel over meerdere dagen kan bufferen?

Walter

Ja, want dan kan je met 55° buffer probleemloos 45° sww maken. Het gaat dan over het volume dat opgeslagen wordt, dit samen met de naverwarming. Buffer dood water  en naverwarming kan efficienter dan alles direct in sww met naverwarming. Grote solarsystemen werken bij voorkeur met buffer dood water en beperkte hoeveelheid sww. Ook naar legionella biedt dit belangrijke voordelen. Voldoende voor bad en zeker voor douche. Keuken kan misschien wat opmerkingen geven, maar daar kan de waterkoker uitkomst bieden.

Is een simpele tapspiraal in de buffer ook geen uitkomst voor de soms wat lagere buffertemperaturen?

G

Hoeveel win je door resoluut voor de optimale instralingshoek te kiezen van voor- en najaar ?

Zal wel minder rendement geven in de zomer, maar dan heb je toch sowieso overschot bij voldoende collectoropp.

 

Maximale jaaropbrengst zal wellicht betekenen een hoge zomeropbrengst.(maar dan heb je niet zoveel nodig)

Misschien is het beter te kiezen voor een zo groot mogelijke spreiding van voldoende dagopbrengst.

 

Plaatsingshoek 70°, pal zuid ?

 

G

 

CPC 4.32m2 of 2 collectoren Sky CPC produceer je met een vat van 1500l  64.2% met de zon 750l 63.9% 500l 63.5% 300l 62.1% 200l 62% 150l 60.5%   Vlakcollecotr 4.2m2 2 collectoren produceer je met een vat van 200l 55.3% 300l 57%  

 

je hebt wel een punt zoveel scheelt het allemaal niet, als je opbrengst relateert naar m2 panelen, zie je een quasi constante van 12% per m2 zonnepanelen, dus 4m2 zorgt voor 50%, 5m2 voor 60%  en daar stopt het verhaal asymptotisch naar 70-80%

Nu sowieso vind ik het interessant om een veel groter aantal panelen te koppelen aan uw vloerverwarming en uw warm water direct te gebruiken voor uw verwarming van uw huis, prioritair versus uw warm water. Zodat het rendement van uw panelen altijd in eerste instantie naar uw verwarming gaat, en in tweede instantie naar uw douchewater.

je kunt moeilijk zeggen dat de ene sets beter zijn dan de andere, zonder de m2 te gaan vergelijken, en de grootte van het buffervat die ook een kleine invloed heeft. Dus vind ik die lijst eigenlijk wel een beetje van de pot gerukt..; Moesten ze nu nog het verwachte gesimuleerde rendement zitten vergelijken en overlopen en voor/nadelen van buizen/vlakke plaat in bepaalde opstellingen zou ik nog meegaan in hun klassement, maar nu is dat gewoon een beetje prijs versus bepaalde arbitraire eigenschappen;

 

Je bespaart ongeveer 350euro energie per jaar, en verdient een installatie van 3000euro terug in 7-9jaar tijd. Moesten ze nog de paybackperiode zitten vergelijken...

Ik zou het interessanter vinden moest de simulatierapport bvb bij zo'n offerte bijgevoegd worden, de payback periode met/zonder subsidies (maar dan netto netto vergelijken zonder subsidies zonder lasten op arbeid, en energie)  Dan is het duidelijk of zo'n investering nu rendabel is door de subsidies, of minder rendabel is door de belastingen (het is uiteraard het laatste)

 

Wagner Euro 5m2 L20 MQ MR 62.8%     Viesman Vitisol200Fsv 300l 56.5%     Citrin CS500 5m2 63.4%     Compact sonnecraft 4.4m2 300l 61%     Brotje Solar Plus DF30 6m2 80%     Buderus Logasol 4.7m2 58%     Vaillant VFK 125 5m2 58.4%     paradigma 5m2 CPC 14 star azurro 70%    

 

 

rendement vlak 4m2 300l boiler simulatie pal Zuid 90° 38.7%  vertikaal 80° 44.9% 70° 50% 60° 53.9% 50° 56.3% 45° 57% 40° 57.2% 35° 57% 30° 56.7% 20° 55.1% 10° 52% 0° 47.7% horizontaal   simulatie is gemaakt voor zwitserland op lattitude: 47° dus Belgie doe je 3° hellingshoekbij...Zit je optimaal rond 43°

Optimale hoek  voor een maximaal jaarrendement waarbij het gros van kWh gehaald wordt in de zomer,  wanneer je igenlijk niet zo een hoop nodig hebt. (zelfs gevaar op oververhitting)

Wat zegt de simulatie als je de optimale opbrengst wil voor het voor- en najaar.

Wat is dan de optimale plaatsingshoek ?

 

G

ja maya, als die optimale hoek 43° is bvb over gans het jaar gerekend, waarom zou je nog willen verder optimaliseren voor de lente ? 

Omdat het gros van die warmte bij 43°  in de zomer geoogst wordt.

Wellicht meer dan je nodig hebt op dat moment.

 

En als je echt warmte nodig hebt, staat je collector niet optimaal.

 

Maximaliseren van een jaaropbrengst heeft geen nut als je het niet kan 'bewaren' of 'terugvragen' van een net.

Je moet je dagverbruik op zoveel mogelijk dagen halen, niet een zo groot mogelijke, maar onevenwichtig verdeelde opbrengst.

(120 dagen veel te veel warm water, 120 dagen een pak te kort  en 120 dagen amper iets)

Beter: 240 dagen voldoende en 120 dagen amper iets.

G

 

die simulatie doet dat slimpie

elke dag 200liter verbruiken, bij een variabel weerpatroon en variabel temperatuurpatroon, en gaat dag voor dag kijken of hij moet bijstoken of zonnepanelen thermische nergie oogst, en kijkt dan hoeveel kwh energie je moet instoppen om te oogsten

 

ik neem zelfs 55°, en opgsteld in zwitserland, toegegeven ze hebben daar 10% meer zon, en toegegeven ze zitten daar iets kouder gemiddeld, en toegegeven ze zitten daar 3° lage rdan BE...

Nog even een toelichting bij de keuze voor vlakke platen of buizen.

Wil je echt hoge temperaturen in je boiler/buffer, dan zijn vacuumbuizen het meest geschikt. De omgevingsverliezen (door uitstraling) zijn kleiner dan bij vlakke platen. Voor lagere, gewenste temperaturen maakt dit niet veel uit.

Buiscollectoren zijn, indien de buizen tenminste niet voorgemonteerd zijn, eenvoudiger te plaatsen. Collector kan gemakkelijk door één man gehanteerd worden (twee is uiteraard veel beter), en de buizen zijn dan gemakkelijk te plaatsen.

Een vlakke plaat draag je niet zomaar het dak op.

Bij groter oppervlakten kan een voorafgemonteerd veld vlakke platen dan weer eenvoudiger zijn, omdat een kraan huren minder doorweegt in de totale prijs, en de plaatsing zeer snel kan gaan.

Uiteindelijk zullen de rendementen van de verschillende types (goede en vergelijkbare ) collectoren niet zo veel schillen. Het totale rendement (dekkingsgraad/netto opbrengst/netto opbrengst per m2/netto opbrengst per Euro investering) wordt veelal bepaald door de installatie die er achter hangt en het gebruikersgedrag.

tegen welk verbruik is dat?  Enig idee hoe warm ze zo een boiler opladen met de zon?

Walter