Viessmann: Vitocrossal 300

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, ben op zoek naar advies ivm de grootte van een nieuwe gascondensatie ketel. Ofwel een Vitocrossal tot 35 KW ofwel tot 45 KW (met een nieuwe 200 liter boiler)
Heb op dit moment een Atola van viesmann met 350 liter hydrocell.
De woning heeft een verlies van 38.4 KW/uur bij -10 graden celcius. Echter bepaalde kamers worden niet onderhouden met 20 graden, maar bv met 16 graden.
Uit opmetingen van de voorbije wintermaanden, heb ik ongeveer 1.2 - 1.4 m3 gas nodig om een bepaald gedeelte van de woning op comfort temperatuur te houden. Bij 1 m3 = 10,3 kWh, betekent dit dus 12.4 - 14.4 kWh. Metingen bij een buiten temperatuur van -2 tot + 2.

De 45 KW Vitocrossal kan moduleren tot 12 KW en de 35 KW kan moduleren tot 7 KW. Dus bij omstandigheden waarbij men 7 - 12 KW nodig heeft, kan men stellen dat de 35 KW beter zou zijn.
Anderszijds kan men de 45 KW afsnoeren tot op bv 38 KW. Blijkbaar blijft de modulate echter minimum 12 KW.
Het voordeel van de 45 KW is dat deze een waterinhoud heeft van 86 liters ipv 49 liters. Ook is er ongeveer 1 m2 meer oppervlakte om te condenseren. Bij het opstarten, gebruiken beide ketels 60% van het vermogen and corrigeren dit onmiddelijk door modulatie. Dus het nadeel voor verbruik van het opstarten lijkt een heel stuk minder dan bij niet condensatie ketels. Is er nog wel een nadeel?
De 45 KW zal korter draaien tegen een hoger verbruik tegenover de 35 KW. Doch, het verbruik blijkt gelijk te zijn.
Goed om te weten, tijdens de week wordt er vaak met nachtregime gewerkt omdat er dikwijls niemand thuis is.
Vraag: zijn er nadelen om met de 45 KW (afgesnoerd tot 38 KW) te werken en voldoende capaciteit te hebben bij alle omstandigheden tegenover de 35 KW ? Enig advies is zeer welkom. Dirk

Reacties

Dirk,

woon je aan de kust (zeer zelden temperaturen van -10 of lager) of in de Ardennen (dikwijls -10 en lager)...

maar vooral ,kan je niks doen aan dat enorm warmteverlies ?

35kwh  kun je met een verwarming van 5kWh ophalen door 7u te stoken, of met een verwarming van 35kWh door een uur te stoken.. Dus uw verwarming is volgens mij al ernstig overgedimmensioneerd. En de overdimmensionering nadeel is dat je met variabele kWh stookt, of dat uw ONDERKANT te hoog wordt, of dat je meer gaat verbruiken dan nodig omdat uw verwarming niet laag genoeg kan moduleren. Dus ik zou daar max 10-20kWh installeren uw verwarming zal niet doodvallen van eens 2 uur te werken in  putje winter, het is nog altijd geen slavenarbeid ?

 

 

 

Patrick,

Neen, woon niet aan de kust of Ardennen. Woning is ong 400 m2 ....

Groetjes

 

Dat is een raar advies Paul, 10-20kWh, het ene is wel het dubbele van het andere...

En dat met een warmteverlies van 38kW per uur, dat wordt bibberen.

Dan zou ik toch de 35kW nemen, via interpollatie geschat zit je dan safe tot -7, zo dikwijls duiken we daar nu ook weer niet onder, maar zeker proberen dat warmteverlies wat of zelfs heel wat naar beneden te krijgen !

Als je dat eerst kunt aanpakken kan je wellicht nog een model kleiner nemen, zelfs voor 400m²

 

Veel succes

Paul,

Toch nog eens die bijdrage van Walter over het verschil tussen Kw en Kwh lezen.

De kilowats en kilowaturen worden weer eens door elkaar gehaald dat het niet meer mooi  is.

Aan deze bijdrage krijg ik ook kop noch staart. Wat je wil zeggen, ontgaat me helemaal.

voor topic starter en paul: verschil tss kw en kwh; http://www.ecobouwers.be/forum/post/omrekenen-vermogen-radiatoren-naar-…

De topicstarter maakt het ook niet makkelijker door de kW/h uit te vinden: we zullen misschien even moeten onderzoeken wat dat juist wil zeggen (vermoedelijk kwh/h)

Walter

'Uit opmetingen van de voorbije wintermaanden, heb ik ongeveer 1.2 - 1.4 m3 gas nodig om een bepaald gedeelte van de woning op comfort temperatuur te houden. Bij 1 m3 = 10,3 kWh, betekent dit dus 12.4 - 14.4 kWh. Metingen bij een buiten temperatuur van -2 tot + 2.'

Hoe lang zijn die metingen uitgevoerd?  Is dat telkens gedurende 1 uur gemeten?

indien gedurende 1uur: neem ergens gemiddelden: 13kWh bij 0°C; Dat wil dan zeggen dat je 13kW nodig hebt bij 0°C; dat is om 20°C verschil te overwinnen:  Max verlies is om ongeveer 30°C te overwinnen (van 20°C naar -10°C); je max verlies is dan nog 50% hoger; max je komt toe met kleine 20kW!  En dan is er best al wat marge in de berekening; enerzijds in vlaanderen ongeveer over -8°C is laagste temperatuur, en ik vermoed dat de gemiddelde temperatuur van je huis als het zeer koud is ook geen 20°C meer is (of toch lager dan bij je meetpunten).  In je meeting zou je verder nog kunnen opnemen dat je huidige ketel maar aan 80% rendement draait, en als je radiatoren voldoende overgedimensioneerd zijn, je nieuwe ketel aan 105% kan draaien (als we hem altijd kunnen laten condenseren). 

Dus; bij die kleine 20kW kunnen we nog wat bijtellen voor opwarmen sanitair water, beetje marge; meer dan 25kW heb je dus niet nodig.  

Ik vermoed dat je berekeningen wel eens opnieuw kan met de eigenlijke meetpunten en niet mijn 'gemiddelde'.  Of eens de echte 'gemiddelde' temperatuur in huis kan nemen.  

Wie beweerde dat je woning 35kW verlies heeft?  En wat is de basis daarvoor?  Zeer grof; is dat dus een derde te veel volgens mij.

Walter

 

Walter, sorry maar nu doe je een carisfire-ke hoor :-)

Uit een meting waarvan je niet de nauwkeurigheid, noch de omstandigheden kent nogal vlug conclusies trekken...

Als topic-starter zijn warmteverlies meedeelt, dan neem ik aan dat dat correct berekend is, zoals het hoort.

wel; daar wil ik natuurlijk toe komen: wat is de basis van die berekening?  Want zelf voor een oud huis is meer dan 35kW waanzinnig veel

Hallo, aan idereen alvast bedankt voor de reactie. Verlies is uitgerekend geweest door installateur met overzicht per kamer. Ben dagelijks opmetingen beginnen doen vanaf december:

Voorbeeld:

meterstand 67250.886 om 17.36 bij -3 graden buiten op 20 januari 2013
meterstand 67256.637 om 21:19
-> 5.751m3 gas over 223 minuten = 1.547 m3 gas/uur

meterstand 67221.396 om 18:04 bij -2 graden buiten op 19 januari 2013
meterstand 67223.177 om 19:27
-> 1.287 m3 gas per uur

meterstand 66766.664 om 12:50 bij +9 graden buiten op 27 decembmer 2013
meterstand 66767.428 om 13:49
-> 0.764 m3 gas per uur

Nogmaals, bedankt voor jullie reactie. Het confirmeert het advies van Viessmann vertegenwoordiger ... 35KW is voldoende.
Dirk

ik denk dat je ondertss de oefening van je meetingen om te rekenen gebruikt vermogen wel kan maken. 

Maar je maakt eigenlijk een fout: ofwel laat je een serieuze warmteverliesberekening, en dan volg je die; danwel moet je toegeven dat die gewoon niet goed is. 

Als je een serieuze warmteverliesberekening maakt, en je gaat dan minder installeren dan zal je koud hebben.

Ik ga er eigenlijk van uit de installateur geen 'echte' gemaakt heeft en dat er enkel van schattingen uit gegaan is (alleen al de 'foutieve' verwijzing naar -10°C; eigenlijk moet dat bij -8°C).  Ook omdat 38kW wel echt zeer veel is. 

In mijn ervaring is eigenlijk altijd de warmteverliesberekening met het laagste resultaat de beste ;-). 

Walter