Vloeropbouw renovatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De originele vloerhoogte was 7cm (zand + ‘chape/cement’ + tegel).
Probleem: Living en inkom hal onderkeldert, maximale vloerhoogte zou dus 7cm zijn voor deze 2 ruimtes. Resultaat zou dan zijn dat er geen vloerverwarming gelegd zou kunnen worden (isolatie krijgt voorrang). Maar we kunnen nog wel enkele cm’s winnen door de dorpels en vloer hoger te laten komen (binnendeurgaten moeten toch aangepast worden, dus..). Want we willen sowieso vloerverwarming en sowieso isoleren op de dek van de kelder, eventueel later nog het plafond van de kelder zelf (alluwel we daar het nut niet direct van inzien).

We dachten hierbij aan de volgende vloeropbouw:
4.0 cm Vloerplaat isolatie;
1.5 cm Vloerverwarming rechtstreeks getackerd op isolatieplaten;
4.0 cm Chape met chapenet;
1.0 cm Vloerbekleding;

In totaal geeft dit 10.5cm, dus een verhoging van 3.5cm tov oude vloer.

Dit zou eventueel nog haalbaar zijn qua verhoging van dorpels van de deuren en toekomstig schuifraam. De andere ruimtes zijn vrij te kiezen qua vloeropbouw omdat deze geen kelder of betonnen dekvloer hebben.

Vragen hierbij zijn:
1)Is de chape van 4cm met chapenet voldoende;
2)Heeft de isolatie van 4cm nut of is 3cm ook al 'iets', we willen niet in de problemen komen het vloer die loskomt of iets dergelijks omdat de chape te dun is.

Misschien zijn er nog ideeen/problemen die we over het hoofd gezien hebben? (leidingen zullen via de kelder omhoog getrokken worden voor die 2 ruimtes)

Reacties

vasco heeft een plat systeem en werkt efficient ook van 2.5cm hoogte, heb je nog 5cm foamglass+dampscherm en klaar is kees

http://www.vasco.be/nl/getpage.asp?i=968

 

en anders moet je de kelderplafond wat isoleren, doet trouwens niet pijn aan uw kop als je daartegen stoot

4cm isolatie is echt te weinig; ook als je geen vv neemt.  Werk naar 10cm toe. 

Indien idd oude woning, zijn plafonds veelal hoog.  dus je deuropeningen kunnen wel omhoog.  

Dat is natuurlijk allemaal extra werk/kost; maar je doet zoiets beter ineens correct en voor de komende 50 jaar correct.  Dat zal ook je investering op lange termijn beschermen.  En als je nieuwe vloer legt, kan je ook neiuwe dorpels leggen.  

Die 4cm chappe is ook veel te weinig; geen enkele chapper zal dat willen leggen.  Minimum.   dacht ik 6,5 cm.  

Walter

zoveel jaar geleden heb ik ook eens gezocht naar die dunnen systemen; maar die waren toch echt veel duurder.  

Maar je kan altijd eens een offerte aanvragen. 

Walter

Nelton,

Geen probleem ,

chape vervangen door kiftbeton.

kan op  3cm met versterkingsvezels.

Ik zou PUR nemen en laten schuren met lasermeting

Chris

klinkt interessant, bedankt voor de link, ga ik zeker eens bekijken.

Beste Walter,

We zouden ook graag hoger gaan, maar we kunnen de deuren niet oneindig omhoog brengen. We zitten met een ronde deur waarbij de buitensteen mee in 2 bogen is gemetst en we zitten ook met een schuifraam, als we dan veel hoger zouden gaan, geraken we daar mee in de problemen. Ik ga namelijk niet graag gebukt mijn huis in en uit wandelen :-).
Het is dan ook enkel in de living en hal dat er met een minimale opbouw gewerkt word. De minimale isolatie wouden we dan ook opvangen door achter de kelder plafond te isoleren.

Chris, bedankt voor het voorstel, ga ik ook eens bekijken.
Nu wat de isolatie betreft, zou ik liever met vaste platen werken. Hiervoor moet ik nog wat bevragingen gaan doen bij de lokale isolatieboer.

Nelton,

Wel belangrijk dat isolatie platen zéér goed op ondergrond aansluiten/densiteit

Met PUR is dat zeker het geval.

Ik prijs het niet aan , maar geeft de beste vormgeving naar ondergrond toe.

Als ondergrond vlak is kunnen platen.

Chris

Beste Chris, bedankt voor de tip. De vloer is ondertussen afgeschuurd en de bedoeling is om eerst nog een egalisé aan te brengen zodat het vlak is. In de jaren dat het huis gezet werd, werd er niet zo nauw gekeken op het vlak zijn van een dek..
Waarschijnlijk ook best de naden dichttapen?

Ik heb eigenlijk een soortgelijke vraag. Wij hebben 11 cm (min de tegel van 1 cm) opbouwhoogte en zouden ook graag vloerverwarming voorzien. Ik vond al het systeem "profi-low" van thermoduct (www.thermoduct.be) maar daar wordt maar voorzien in 2,5 à 3 cm isolatie. Dit is denk ik wel bitter weinig. Het systeem zelf zit dan in de 5 cm chappe. Maar wij moeten ook nog de nutsleidingen leggen dus ruimte voor veel meer isolatie dan die voorziene 3 cm zou er dan niet zijn.

Is het dan eigenlijk wel zinvol? Zinvol voor mij betekent: niet méér verbruik dan bij gewone centrale verwarming...

Zelfs als we niet voor vloerverwarming gaan, zal er niet veel meer dan 3 cm overschieten voor isolatie hé, als je minstens 5 cm chappe moet hebben om te vloeren en als je 2 cm rekent voor onze nutsleidingen. Dus in die situatie vraag ik mij af of de keuze voor vloerverwarming meer of minder verbruik betekent tegenover gewone chauffage.

Nog vergeten te zeggen: we zijn nog aan het uitzoeken of we cm's kunnen winnen door te werken met gietchape, naar het schijnt zou dat 2 cm chappe besparen dus dit zou da ook in isolatie gestoken kunnen worden.

ze mengen soms die chape met die isomobollekes, en dat zou dan iets betere isolatiewaarde hebben, kun je ook bekijken

anders keihard de vloer laten uitdrillen

en sowieso bestudeer uw plafondhoogte, je moet wettelijk2.5 tot 2.7 m hebben maar 2.45 is bvb echt geen ramp

: probleem is als we hoger gaan dan de ruimte die we hebben, dat we dan direct een nieuwe voordeur moeten steken ook, dat is toch ook een ferme kost dus niet echt een optie :(

Zeg maar als je chape mengt met isomobolletjes, isoleert dat toch op de verkeerde plaats (tussen verwarmende elementen en de vloer), dus wordt de warmte toch slechter verspreid? (sorry ik ben geen technisch wonder dus als ik iets zeg dat op niets slaat, vergeef het mij!)

Wat mijn man ook nog dacht: ipv 2 cm te voorzien voor de leidingen, in de isolatieplaten gootjes snijden voor de leidingen, zodat we enkel op de plaats met de gootjes minder isolatie hebben... maar ik weet niet of dat 'veilig' is

Wat mijn man ook nog dacht: ipv 2 cm te voorzien voor de leidingen, in de isolatieplaten gootjes snijden voor de leidingen, zodat we enkel op de plaats met de gootjes minder isolatie hebben... maar ik weet niet of dat 'veilig' is

http://www.isolatiechape.be/producten/isolatiechape

 

lees eens dit en kijk naar de tekeningskes

Je bent dan misschien geen technisch wonder maar je denkt wel logisch na. Isolerende chape boven uw vloerverwarming is onzinnig.

Volgens mij mag je bij de chapedikte ook nog de dikte tussen de verwarmingselementen meetellen. De chappemassa kan dan 4 plus 2 is 6 cm zijn.

Charel

Van die gegoten Pur had mijn man ook al gezegd dat dat misschien een optie was. Maar ik had hier op het forum al gelezen dat sommige geen vloerverwarming op gegoten Pur willen leggen. De reden was mij niet helemaal duidelijk (onder andere omdat het niet altijd vlak is maar er was meer waarover niet werd uitgewijd)

Weet iemand hier meer over, waarom dit niet aan te raden is?