Verwarming CV Houtkachel - Voorzieningen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey iedereen,

Na een hele tijd vertoefd te hebben op bouwinfo.be voor de structurele vragen, kom ik nu bij jullie om advies voor mijn energiebijscholing.

Wij zijn onze landelijke woning(ik weiger het woord pastorij te gebruiken) aan het plannen bij de architect en zijn nu bij de technische zaken toegekomen. Qua inplanning van de ruimtes staat het al vast (ik probeer vanavond nog een grondplan hierbij te voegen).

Voor de verwarming hadden wij het volgende in gedachten:
- Thermische zonnepanelen (nog te bepalen)
- CV Houtkachel ( http://www.nordicfire.nl/Belgie/Belgie.htm - naar uiterlijk onze zin, mss wat te zwaar)
- Combiketel als reserve/extra (nog te bepalen welke we nodig zouden hebben).
- Vloerverwarming

Onze motivatie hiervoor was: De zon mag in de zomer de ketel opwarmen, de kachel in de winter en de combiketel mag de restjes doen. We zien allebei graag de gezelligheid van een kachel, maar we vrezen dat de volledige warmte in de ruimte afgeven teveel van het goede zou zijn. We gaan een LEW tot ZLEW woning plaatsen (K en E nog niet berekend).

Onze vragen zijn nu nog:
- Welke boiler of buffervat is hier best voor aangeraden (ik ken er niets van!)
- Zijn er technische zaken waarop gelet moet worden (ik denk dan aan leidingen) voor op de bouwplannen. We hopen alles weg te werken in de kelder om plaats te besparen op het gelijkvloers.
- Andere tips/ervaringen die jullie willen delen?

Als er vragen zijn, stel gerust! Ik weet enkel niet goed wat jullie graag zouden weten van info.

Bedankt alvast!

Dimitri

Reacties

Ik heb zo'n kachel (NFW20) geplaatst, alleen moet ik de schouwbuizen nog afwerken, dus gewerkt heeft m'n kachel nog niet.

Ik heb een buffervat van 800 l  (er is ergens een richtlijn tussen het vermogen kachel en minimum inhoud - als ik me niet vergis zo'n 50 liter/kW). Tussen het buffervat en de kachel heb je dan een geïsoleerde aan- en afvoerleiding nodig. Ter hoogte van de kachel heb je ook dan de pomp en een regelcircuit (om de kachel in het begin niet te sterk te laten afkoelen). Er moet ook een koudwaterleiding naar de kachel en een afvoer om in noodgeval de kachel tegen oververhitting te beschermen.

Ik heb m'n buffervat (Tisun - met doorloopspiraal voor sanitair WW) in de kelder staan, m'n ketel (moet dat een combi zijn? - ik heb een ATAG Q25S) staat op het gelijkvloers ivm wanddoorvoer schouw (concentrische buis). Voorzie dan wel wat (geïsoleerde) leidingen tussen buffervat en ketel. Zonnepanelen op het dak zijn vacuumcollectoren (Kloben Sky 2 x 21 buizen). Die leiding (zo'n geisoleerde dubbele leiding) gaat dus van het dak naar de warmtewisselaar thv het buffervat.

Vloerverwarming op het glvl, in de badkamer en kinderslaapkamers ook wandverwarming (allemaal op hetzelfde circuit).

Buiten zonnecollectoren zijn warmtebronnen (kachel en ketel) en verwarming dus rechstreeks op dat buffervat aangesloten. Wel op verschillende hoogtes ("gelaagd buffervat" - bovenaan warmer dan beneden).

Deze oplossing is - alles in acht genomen - waarschijnlijk wel niet de goedkoopste (dan hou je het bij een zonneboiler met condensatieketel) - maar als je niet (teveel) moet betalen voor je brandhout (in mijn geval meestal kruinhout dat anders toch verhakseld wordt) dan kan je d'r wel wat plezier aan beleven.

Bedankt voor je feedback Jan. Ik heb er in ieder geval heel wat van geleerd!

Ben je tevreden van je kachel? Hij zag er me op papier een van de betere uit, maar dat zegt uiteraard niet alles..

Groeten,

 

Dimitri