verwarming en sanitair

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo iedereen,
ik begin dit najaar aan de bouw van mijn huis en ik ben al een tijdje aan het denken wat voor verwarming ik wil,
ik wil in de woonruimte een pelletkachel met aansluiting voor vloerverwarming
maar wat dan met sanitair water?
kan ik in de winter met mijn pelletkache mijn warm water ook verwarmen? bestaat er zo een systeem? ik wil natuurlijk in de zomer mijn leefruimte niet gaan verwarmen he,
mss een zonneboiler met zonnepanelen en dan een electrische boiler of is dat wat gek
als er iemand een goed idee heeft hoor ik het graag , alvast bedankt

Reacties

@kalle,

 

Gewoon vloerverwarming aansluiten op uw pelletkachel gaat niet (of zal toch niet goed werken) want anders gaat je kachel veel te veel aan en af slaan, je hebt een buffervat nodig. In dat buffervat sla je alle warmte op van de kachel en stuur je het dan naar je vloerverwarming. Dat zorgt er voor dat uw kachel veel meer aan één stuk door kan branden wat minder starts geeft, je kachel moet minder naar beneden moduleren en dat is veel beter voor het rendement.

 

En vermits je met een buffervat werkt is het sanitair warm water toch geen probleem meer. Je werkt dan ofwel met een buffervat met een boiler in (vat in vat), of met een doorstroomspiraal in het buffervat, of met een friswaterstation. Zonnepanelen er op aansluiten is dan ook geen probleem, dus in de zomer moet de kachel niet branden om warm water te hebben.

 

Verschiet wel niet van het kostenplaatje...het is veel meer dan gewoon een kachel aansluiten op de vloerverwarming.

 

Gebruik de zoekfunctie eens, er is hier wel aal wat over geschreven...

 

 

er zijn kachels met een beperkte afgifte naar de ruimte toe; zeker in combinatie met zonnepanelen zou je normaal zonder  oververhitting kunnen leven in de zomer.  En ik denk dat voor aansluiten met vv niet altijd een buffervat moet gebruikt worden (waarom?).  Welk ruimtes zou de vv moeten bedienen?

Maar vraag best op een paar plaatsen offertes en bekijk opties. 

En voor je dat doet, zorg voor een goede warmteverliesberekening; je kan beter in gesprek gaan met een installateur als je de nodige vermogens kent.

Walter