Regenwater in doorstroom in boiler met drinkbaar water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Wij overwegen in onze nieuwe woning in Wondelgem een zonneboiler van 200L in doorstroom met een gasketel.
De boiler dient dus als voorverwarmer. Er zullen twee panelen aan gekoppeld worden.

Ik vroeg me af of het mogelijk zou zijn een boiler te nemen met twee spiralen. De onderste warmtewisselaar kan warmte uitwisselen met het glycol. In het bovenste zou ik regenwater stoppen.

Ik zou dat warm regenwater naar twee punten leiden:
- De wasmachine om daar een hotfil wasmachine aan te hangen op regenwater.
- Een kraantje om daar water af te tappen om het huis en de auto mee te kuisen.

o Als ik uitga van een vermogen van 24,6 kW dan probeerde ik de volgende berekeningen uit:
- 10 liter water (één emmer) x 4,19J x (60 – 10) / 0,8 = 2618,75 kJ (dus het aantal energie nodig om 10 liter van 10 graden naar 60 graden op te warmen met een efficiëntie van 80%).
- =2,618 MJ
- =0,73 kWh
- Dus als we dan 24,6kW vermogen hebben mag het water er niet sneller doorstromen dan aan 6 l/m.
o Ik denk aan enkele berekeningen te zien dat het verlies in de leidingen ongeveer 5 graden is in 10 meter buis: dat valt goed mee..

Dus in principe moet dat lukken.
Maar: ik ga er dan wel van uit dat het water in de boiler 90 graden is.
In de winter gaat dat zeker niet het geval zijn. Dan heb je dus kans dat er langdurig (meerdere dagen) regenwater in het spiraal blijft staan op temperaturen tussen 20 -> 45 graden (= salmonella ontwikkeling).

Ik hoorde ook iemand spreken over een groene film die in de buis kan ontstaan bij regenwater.

Alsook krijgen we dit misschien niet door de keuring van het water (het is een nieuwbouw).

Ik las iets over een friswaterstation (warmtewisselaar extern met een pomp), maar ik kan niet vinden of je hierbij ook het water in het vat nog kan gebruiken.
Het voordeel daarvan is dat het regenwater pas opgewarmd wordt als het nodig is, het nadeel is dat zo\'n ding wel meer dan 1000 euro kost + plaatsingskosten.

De terugverdientijd is waarschijnlijk heel laag: 10 liter water kost maar enkele centen en het vermogen van die nieuwe Samsung wasmachines op schuim ligt ook heel laag.

Wat denken jullie daarover?

Reacties

Uw configuratie ziet er goed uit vind ik

Misschien eens een paar merken en een paar linken posten, dan ga je wel suggesties loskrijgen.

Het is legionella vanaf 60° beschermt dat, maar als je die legionellas nog eens kookt in uw gasdoorstromer zal het wel meevallen. En als je uw zonneboiler gebruikt als doorstromer moet je niet letten op legionella, want het water die doostroomt is niet stilstaand. Dus twee redenen waarom je geen '60° moet hebben

Je moet volgens mij uw buizen sterker isoleren, want '5° verlies is veel.

 

 

 

 

 

Het zal niet door de keuring geraken.

Als er een -zeer klein- lekje is in je spiraal met regenwater zal je drinkwater vervuilen.

ik vrees er ook voor Alain

 

oplossing : fris-water-station is hier al 10 jaar geleden gepost als ik het goed herinner

alternatief : een boiler, drukloos-buffervat en daarin 2 afzonderlijke spiralen voor sanitair warm water en voor warm regenwater

 

nadeel van beiden : duur

te duur om ooit terug te verdienen, beter om geen regenwater op wasmachine te gebruiken en wel warm water van zonneboiler, kost je een paar c€ per wasbeurt aan water en je spaar een paar € aan eli

en auto kan je perfect met koud water wassen in de zomer

 

 

Fresh water boilers gaan wel veel langer mee dan een gewone boiler, en je hebt er ook wel die niet te duur zijn. (die zonder de appart 2 de kleine boiler)

Met de toekomst van de lage t° wasmiddelen en bubble techniek wasmachines, zal de prijs voor het opwarmen van water in de wasmachine ook zakken.

Ik heb een WW op regenwater met pomp. Nu moet ik wel zeggen dat ik geen extra sturing nodig heb omdat ik al een uit de kluiten gewassen programeerbaar ding heb staan. Nu is 't knop duwen en WW wordt op 40 graden gehouden voor een uur.

 

Als de WW kapot gaat is er enkel doorstroom naar dood water in buffervat.

wie moet er dat keuren, ik heb nog nooi gehoord dat zoiets gekeurd wordt tussenhaakjes ?

ten tweede als je die rotex gebruikt, heb je toch gewoon een boiler met glycerine-water mix die naar de zonnepanelen gestuurd wordt, en terug drainback doet als er energie genoeg geoost is. En heb je verschillende spiralen die warm water aftappen van het vat, naargelang voor de chauffage of het bad. Ook daar is er toch bij een lek een probleem van glycerine die in uw water terechtkomt ?

http://www.rotex-heating.com/fileadmin/prospekte/en/Prospekte/2013/ROTEX_Solaris_GB.pdf

 

Als je nu dit vat bekijkt met 2 warmtewisselaars + intern buffervat, dan zie ik niet specaal problemen om dat idee te realiseren ?

http://www.123-kaminofen.de/buffervat-1500-liter-2-warmtewisselaars-tapwaterreservoir.html

 

Bedankt voor jullie reacties. Kwa merken zal er niet veel keuze zijn. Onze zonnepanelen beperken de ruimte die nog over is.   Bovenin is in de rechthoek een hoogte beschikbaar van 1m24. Dat is gemeten tussen het bovenste zonnepaneel tot onder de nok (dat deksel op het dak).   Tussen het meest rechtste zonnepaneel en de rand van het dak zit er 4m69.    De Saphirline van Nau heeft ongeveer dezelfde hoogte als het zonnepaneel er naast. Bovenin zou dus nog 1240-1056 = 18,4cm + de hoogte van de nok (ik schat zo’n 15cm?) over zijn.   Als er twee Saphirlines vlak naast elkaar kunnen zonder marge tussen dan schiet er rechts nog 4690-2x2225 = 240mm = 24 cm over.   De enige andere passende panelen die ik gevonden hebben zijn van Schüco en Bulex. Maar dit laatste is leegloop en we hebbe n liever een systeem onder druk.   Het drinkwater systeem is geen doorstroom, maar voorverwarming. Het is enkel het regenwater dat ik in doorstroom zou zetten. Maar inderdaad: als er een klein lek is... Alsook bevat zo'n spiraal toch 5 liter: dus 5 liter regenwater staat potentieel lang stil.   Het is een nieuwbouw: alle kranen moeten goedgekeurd worden voor de definieve aansluiting in orde is als ik het goed begrijp.   De vaten met 2 spiralen voldoen niet: het zouden er al drie moeten zijn: glycol, stadswater en regenwater.   Kent iemand een goedkope fris-water-stations?

Paul, alle sanitaire toestellen, kranen, boilers, ketels, RW-systemen, terugslagkleppen, ... moeten voldoen aan de eisen van Belgaqua, en bij nieuwbouw is hier ook een keuring voor voorzien, verplicht

anders zal watermaatschappij teller niet openzetten

 

 

AlainD

Kan ook gebeuren met glycol uit dakpaneel

in warmtewisselaar drinkwater of spiraal met drinkwater .

 

http://www.internetwebshop.nl/webshop/4833/Warmtewisselaars_RVS.html

Kan je hier iets mee doen?

In combinatie met spiraal?

 

 

Ik zou inderdaad zelf iets kunnen knutselen met zo'n warmtewisselaar. Lijkt me wel leuk.

Alleen is dan de vraag hoe ik het water uit de voorverwarmer kan krijgen, door de warmtewisselaar en dan terug in de boiler.

Het regenwater zal voldoende druk hebben doordat de regenwaterpomp het oppompt en de uitgang een kraan is dus gewoon atmosferische druk).

Aan de uitgang van de boiler zou ik een Y splitsing kunnen steken: een uitgang naar de doorstromer en een uitgang naar de warmtewisselaar.

Alleen de ingang wordt wat moeilijker: bij een Y splitsing aan de ingang zou er koud water naar de doorstromer kunnen lopen. Dus daar moet dan al een soort terugslagklep in?

Maar ik begrijp niet zo goed welke pomp daar dan tussen zou moeten? In principe een pomp die het water van pakweg 4 bar naar 5 bar brengt? Want de druk aan de ingang en de uitgang van de boiler zal hetzelfde zijn.

Zo'n Eheim pomp van 80 euro (http://www.reef-center.nl/webshop/eheim-universal-1250-1200l-p-703.html) doet in principe al 20 l/m. Maar de vraag is natuurlijk of dat genoeg is om genoeg warmte af te geven én of die ook 20 l/m doet als in en output onder pakweg 5 bar staan?

In verband met die tekening: het is mij niet geheel duidelijk wat je bedoeld? Een tweede vat lijkt me niet mogelijk; dan moeten die twee collectoren 200 + 200L verwarmen.

En voor warmterecuperatie zouden we eerder een douchegootwarmtewisselaar overwegen. maar dat 1500 euro exc BTW geplaatst.

uw regenwater moet gewoon via een lus uitwendig warmte afpakken van het boilervat, dus vanaf uw regenwater water stroomt, moet tegelijktertijd een pomp het tweede circuit pompen. Dus je moet een sturing met pomp opzetten die bvb verschil in temperatuur >5° in gang schiet. Dat vind je op alle zonnepaneelinstallaties. Dus nog zo'n sturing extra.

Als je twee circuits wil sturen, dan moet je nog een T/Driewegklep stuk steken en een sturing die zowel de driewegklep als de pomp aankan

 

de tekening is een systeem dat je uw afvoerwater van uw wasmachine, vaatwas, douche en bad (grijs water) opvangt, en uw water voorverwarmt  van 10° naar  30° Ze claimen dat je ongeveer 15kWh/1000liter kunt recupereren. Dus wat je zou kunnen doen is gewoon uw regenwater door die lus laten gaan en uw water in feite opwarmen met de restwarmte van uw afvalwater. Dan heb je uw scheiding en heb je een 'lichte opwarming'. 

 

Nu in mijn huis, maar ik denk als ik dat hier goed begrijp dat het nu  verboden is, heb ik gewoon het warm water op regenwater staan, en het koud water ook op regenwater, maar in principe gewoon de kraan van de vaatwas en het koud water van de wasbak is verbonden met het 'leidingwater'.  Als de put droogvalt, switch ik dan van water. Maar in theorie mag je nu niet meer switchen (is dus nog een oude installatie) want stel u voor uw regenput kan opgevuld geraken door uw leidingswater , en daarom voorzien ze een terugslagklep. Maar stel u voor uw leidingwater kan netzogoed gecontamineerd worden, dus ook daar nog een terugslagklep... Maar volgens mij als je dus die twee kleppen hebt, kun je geen lekken naar uw regenput en kun je geen contaminatie van uw leidingwater hebben... maar blijkbaar moet het nog moeilijker gemaakt worden.

 

Wat jij wilt doen, is je wilt af van die kalk in het leidingswater, en je wilt dus  uw regenwater verwarmen en daarmee gaan vaatwassen, wasmachine en douche sturen. Dus volgens mij zuiver theoretisch moet je gewoon uw afwasmachine niet in hotfillmode gebruiken... En uw wasmachine mag wel hotfill zijn. En ten tweede als je een buffervat vindt die voldoende 'lussen' heeft, kun je perfect uw leidingwater en uw regenwater opwarmen, en zelfs overal twee kraantjes voorzien, zodat als het regenwater op is, je kunt overschakelen van regenwater naar leidingwater zonder enige vorm van contaminatie.

Dus je moet gewoon die drie warme leidingen dubbel leggen tot aan die juiste collecotren of kranen, en voorzien dat er kan geswitched worden met twee kranen een een terugslagklep.