Terugverdientijd isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen hier zo goed mogelijk isoleren, echter vragen we ons meer en meer af tot waar we de grens moeten trekken. Want energie besparen uit pure ideologie is mooi maar niet voor jan modaal, daamee vroeg ik mij af wat de terugverdientijd zou zijn voor de volgende diktes van isolatie.

Ik zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen om dit uit te rekenen, daarmee vraag ik het hier eens

muurisolatie: 14 cm eurowall of 12 cm eurowall (prijsverschil 1300 euro)

Vloerisolatie: 12 cm eurofloor of 10 cm eurofloor (prijsverschil 600 euro) -> we hebben wel vvw.

Alvast bedankt,

Christophe

Reacties

"Iemand die jaarlijks 2000 L stookolie verbruikt,(niet echt ecologisch)
en kan dit oplossen met PV installatie / WP naar zero stookkosten."

Neen niet waar; dit verhaal stopt binnen een paar jaar; Binnen een paar jaar krijg je voor je geproduceerde PV stroom nog maar enkel de dagprijs.  DIe was gisteren voor de eerste keer negatief in Vlaanderen.  Met PV panelen kan je op jaar basis je winter verbruik wel compenseren.  Op termijn zal dat financieel echter niet meer gecompenseerd worden. 

Walter

Die bestaat ook in korte tijd; dan moet je namelijk naar de verkoopwaarde kijken. 

Vraag is dan; ik bouw nu een huis van 200.000 Euro: wat is het beste op bv 10 jaar: Een woning die net voldoet aan de norm en 180m2, of een woning passiefhuisnorm en 150m2 (waarbij je de verhoudingen van de oppervlaktes die mogelijk zijn zelf kan invullen); Voor welke woning krijg je binnen 10 jaar hoeveel geld en voor welke woning het je de grootste verbruikskosten.  Momenteel is er een duidelijke trend dat  goed geisoleerde woningen veel beter verkopen dan minder goed geisoleerde.  Krijg je binnen 10 jaar nog 200.000 Euro voor de woning die net aan de norm voldoet, krijg je veel meer voor het passiefhuis?

Walter

stro wordt nauwelijks gebruikt in een dak;Ik heb er nog niet van gehoord.   bedoel je voor het dak geen rieten dak?  Stro en riet worden totaal anders verwerkt.    Stro wordt veelal ingepakt in leem langs de binnenkant, in pleister langs de buitenkant.  Dus veelal kan er geen ongedierte bij als de  bouw correct is opgezet.  Ik wel al eens een reportage gezien waarbij de stro wand door water zowat vernietigd was (iets als stro opbouw werd nat via de grond).  De afwatering moet dus ook zeer goed zijn. 

Daarnaast moet je voor zowat alle isolatie materialen zorgen dat ongedierte er niet bij kan.  En iedere spouw kan je wespen krijgen (zeker dat het bijen waren?). 

Walter

Walter-8

Krijg ik nu een  dagprijs?

PV installatie is eigelijk al passé.

Toch in  huidig  vorm.

Een goede batterij aan  redelijk  prijs.

Dat zou een doorbraak zijn,

kan je met mini WKK/WP  wonderen verrichten.

Stroom van WKK  = SWW + VWW uit  WP

WP met verdamper in thermisch vermogen van WKK = COP 20

+ isoleren natuurlijk.

en netmeter op leegstand laten zetten (ingeval van panne)

Chris

 

Euh: wat moet ik met die post?  Ik snap totaal niet wat je wil zeggen.

"WP met verdamper in thermisch vermogen van WKK = COP 20"  Ik denk dat iemand die 2000l mazout verstookt met zo een uitspraak over niet bestaande technologieen niet geholpen is.

Walter

Walter-8

Die techniek bestaat al enkele jaren.

Minni aardgaswkk voorziet warmtepomp water/water  van stroom .

minni WKK heeft 70% thermische warmte.

die warmte word afgegeven aan warmtepomp water/water .

Zo pomp je naar COP 20

 

dan moet je me maar eens een brochure geven die zo een cop van 20 beloofd.  Dat bestaat gewoon niet.

Walter

Walter-8

Een warmtepomp  W/W  met verdamper in  koelwater(70C° à 80C°) van minni WKK,

denk je dat die geen COP 20 kan halen?

Daar moet je geen brochure voor hebben.

Nu kan je WP W/W in grond of vijver leggen, heb je COp 4 of 5

Dus waarom niet in het thermisch vermogen van minni aardgasWKK.

Net zoals serretelers.

Ik ga hierover stoppen is niet de geschikte topic voor.

er zit maar één foutje in zijn tekstje: energie wordt alleen maar duurder zegt hij, terwijl volgens mij elektrische energie dankzij zonneenergie alleen maar goedkoper kan komen. Dus iemand die morgen een PV=carport ene een pluginhybride koopt die 100km kan pendelen elektrisch, kan vanaf nu energieneutraal en zonder nog te tanken elke dag naar zijn werk pendelen. Dus daarom wordt zijn auto niet meer duurder , zijn auto wordt niet meer belast via fossiele grondstoffen tanken, zijn auto pendelt vanaf nu gratis... 

De calculatie: een  Opel kost 30K rijdt op 200.000km aan 6l/100km 12000l benzienx 1.5 euro wordt 18K of samen 48K

De plugin hybride Volta kost 40K en een carport van 10K kost 50K en moet nooit meer tanken.

Dat is knal dezelfde calculatie als wat onze vriend Carlsfire doet met zijn WP=PV combinatie, idemdito kan je uw auto energieonafhankelijk maken

dus toch geen bestaand product?  Begin een andere vraagstaart over dat niet bestaand product maar ik zie totaal niet het nut van ballonnetjes los te laten over niet bestaande technologieën om eventueel aan te tonen dat techniek de oplossing is voor slecht geisoleerde woningen.  Daar heeft niemand iets aan. 

Walter

In je verhaal zitten nochtans zeer veel oplossingen:

- zoals je zegt is een bestaande situatie moeilijk aan te passen; we moeten dus zeker zorgen dat dan toch tenminste nieuwbouw correct geisoleerd wordt.  In Vlaanderen is dat nog steeds niet het geval. 

- die appartementen; je moet niet alle technieken overal toepassen; In de stad bv zijn zonnepanelen zeker niet evident, zeker moeilijk om eventueel m2 per appartement te leggen dat alleenstaande woning.  Maar die apartementen gebruiken van zichzelf al veel minder energie omdat ze mooi compact gebouwd zijn.  Op die manier is PV, zonnepanelen daarom niet nodig; ze zijn vanzelf al mooi zuinig. Wil je dan nog investeren in groene technologie kan dat altijd door bv aandelen te nemen in windmolens of andere groene energie projecten (je kan ook de PV panelen leggen op iemand anders zijn huis). 

En zoals je zegt, in de stad is gemeenschappelijke WKK een goede optie. 

En ik denk niet dat je op het 'romantisch forum van de groene' leest dat overal zonnepanelen moeten komen. Dat is iets dat enkel een domme polica van Spa naar voor brengt (en zelfs zo dom om het bijna voor iedere woning te gaan verplichten). 

Walter

 

Denk daar nu eens over na: als je stroom aftakt van die gratis stroom betaal je 20cent, als je stroom geeft krijg je niets ?

Tweede: mij mogen zie gratis stroom geven, daar wil ik gerust waterstof mee maken.

Walter, plat dak : gyproc (of wat gebruikt werd in de jaren '60)  kepers  daarbovenop een laag stro en dan bitumen, was een folieke zeker van de architect weet het niet in elk geval is er nu uit

Stonk muf, dus het dampscherm zat er niet tussen en lag verkeerd volgens mij. Nu normaal moet je dampopen werken in één richting en een plat dak is damdicht naar boven, last van die wespen kwamen ieder jaar terug, die wespenesten trokken muizen en mieren aan, toen is er eens een wespenest door het dak gevallen, hadden gewoon een gat gegeten door het stro en de gyproc etc.

Dus ik vraag mij dat echt af hoe je dat moet doen om het ongedierte uit dat stro te houden. Als het lekker warm is voor u, dan is het warm voor de dieren ook. Mieren zijn verdomd kleine beestje, en vreten zich overal doorheen.

Dan moet je Elia contacteren; zij zullen met plezier willen samen werken met iemand die hen afhelpt van die gratis stroom.

Ik kan er ook niks aan doen: veel PV stroom wordt geproduceerd op momenten dat stroom veel goedkoper is dan wanneer je stroom nodig hebt om te verwarmen.  Nu verwacht jij dat de 'maatschappij' - lees andere stroomverbruikers, die kost voor de PV eigenaars dragen.  Dit zal niet blijven duren.  Net zoals er nu een netvergoeding ingevoerd wordt zal op termijn regeling voor PV stroom veranderen.  In die zin dat je minder zal krijgen voor de stroom die je zelf produceert (of beter de stroom die je op het net zet).  Nu zijn energiebedrijven verplicht om PV eigenaar 'gratis' dure stroom te leveren en nadien voor dezelfde prijs goedkope stroom af te nemen.  Maw, die energiebedrijven maken hierop verlies en moeten daarom de stroomprijs voor iedereen hoger houden.  Dit is niet iets dat kan blijven bestaan. 

Daarom is mensen vertellen dat PV installatie een WP kan compenseren niet helemaal correct.  Dat is nu zo financieel zo, maar niet over 10-20 jaar.  

Walter

@ Geert:

 

Ik zeg idd "zou" omdat ik ook nog steeds op zoek ben naar een deftige bevestiging zoals ik eveneens nog nergens op papier gezien heb dat de opgegeven isolatiewaarde van PUR deze is met veroudering inbegrepen. Ik weet nu ook nergens te vinden of de gedeclareerde waarde bepaling ook effectief met rekening houdt met veroudering voor zover ik weet is dat een meting in normale gebruiksomstandigheden en onder bepaalde vochtigheid, het hele proces ken ik ook niet.

 

Het omgekeerde wat jij zegt is dan dat er nu veel huizen beter geïsoleerd zijn dan dat ze op papier zijn omdat de lambdawaarde van de PUR deze is die rekening houd met veroudering. Dus een nieuwe PUR plaat zou dan eigenlijk beter moeten zijn dan bv 0.023Wm/k...?

Bert,

Isolatie krijgt een ATG met een gedeclareerde lambda waarde. Ik heb het altijd zo begrepen dat de norm waarmee deze lambda berekend wordt, rekening houdt met veroudering en dat de testmethode van het WTCB volgens deze norm werkt. Die veroudering rekent gewoon een bepaalde correctiefactor in, rekening houdend met de levensduur van (ik dacht) 50 jaar voor isolatie.

De gedeclareerde lambda is dus het warmteverlies dat de PUR plaat bereikt na enkele jaren en is de lambda waarde waarmee gerekend moet worden. Door het gasverlies is deze lambda na enkele jaren dus per definitie hoger dan daarvoor. Maar aangezien de gemiddelde rekenwaarde 0.023 is, heb je de eerste jaren een plaat van (misschien) 0.022 ofzo.

De juiste waarden of hoeveelheid gasverlies ken ik ook niet.

Geert

 

 

 

De gedeclareerde lambda waarde is het predictief gemiddelde over 25 jaar. De vraag blijft natuurlijk hoe representatief de verouderingstesten worden uitgevoerd. Wanneer alle drijfgas door lucht vervangen is zal de lambda waarde immers rond de 0.03 eindigen, wat toch een verlies van 30% betekent tov de opgegeven waarde. 

Low-tech en high-tech zijn onderling goed uitwisselbaar. Met zeer goede isolatie heb je verder weinig technieken nodig, maar omgekeerd is een woning ook prima te verwarmen met technieken. Als zonnepanelen nog slechts € 200 /kWp kosten dan is het voordeliger om matig te isoleren en de woning warm te houden met elektrische kacheltjes.

 

Ingir,

 

Ik ga hier slechts gedeeltelijk mee akkoord. Voor zover er nog sprake is van openbare subsidies, die in dit geval dus door de gebtruikers worden betaald, is het een morele verplichting deze subsidies zo efficiënt mogelijk aan te wenden.

@brotherpaul, stro?

Ik denk dat de link naar vibe net duidelijk maakt dat er vele isolatiemiddelen zijn, ieder met voor- en nadelen.

Een dak kan je, als het beschikt over een vast onderdak, bijvoorbeeld ook inblazen met cellulose. Wat betreft ongedierte: bij de cellulose zijn additieven toegevoegd (bv zouten) die verhinderen dat ongedierte (van muizen tot insecten) er van zal eten of nesten in maken.

Dan ga je er vanuit dat alle het gas op termijn ontsnapt, wat (volgens de fabrikant) niet het geval is.

Geert

 

kom kijken ongeloofelijke thomas.

Ik heb dat stro vervangen door 20cm PUR. Als het -13° vriest buiten meet ik op mijn plafondk 19° in een kamer van 20°

heb no 15m2 dat ik niet vervangen hebt, dus steekt uw kop eens door de gyproc en je zult het wel zien

 

 

ik heb nog een manier gevonden om mijn huis op te warmen carisfire

Je koopt een Butterfly mini Rig die bitcoins verdient voor u... produceert 1200Watt, of 10KW per dag.  Kan aardig uw huis opwarmen en ondertussen verdien je bitcoins.

 

Butterflylabs Mini Rig 25,200[5]20.16 1.64 1,250[5]

15,295[