Fermacell: voegen lijmen of gipsvoeg?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor een afwerking van een zolderkamer gaat er waarschijnlijk fermacell gebruikt worden, ik zie dat er 2 verschillende mogelijkheden zijn voor het aaneensluiten van de panelen, nl lijmen of gipsvoeg zoals bij gyproc. Heeft er iemand ervaring met de verschillende methodes en wat zou de beste zijn?

Reacties

Ik heb ervaring met de lijmvoeg. Platen met rechte kant van 12.5mm, éénmansplaten van 1m x 1.5m, stotend tegen elkaar met lijm er tussen. Hoewel het éénmansplaten zijn ben je best met 2 om te verwerken want ze zijn nog steeds zwaar, zeker op moeilijke plaatsen.

 

Ik heb alle platen geniet op een OSBIII achtergrond zo kan er onafhankelijk van de stijlen gewerkt worden en heb je overal ook nog voeding achter de plaat op iets in te draaien hoewel dat voor Fermacell niet nodig is. Voor de plafonds en hellend dak heb ik latten gestoken op HOH 33.3cm zodat ik de 2 platen op 1m mooi kan laten steunen thv van de voeg.

 

Met de lijmvoeg werken gaat zeer snel, zeker als je de platen dan nog eens niet ipv vijzen. Lijm laten drogen en dan gewoon afsteken met een stevig plamuurmes (fermacell heeft er een speciaal mes voor). De lijm wordt echt keihard dus zeker niet teveel gebruiken. Platen met een kleine cirkelzaag op batterijen verzaagd, stofafzuiging aan te raden of buiten doen.

 

Voorlopig niet echt geen nadelen maar het afwerken is ook wel nog wat werk aan zoals met Gyproc. Eerst lichtjes opschuren zodat de brokjes en braamjes van het vijzen of nieten weg zijn (vandaar dat je ook niet teveel lijm mag gebruiken want anders moet je dat ook wegschuren).  Gaatjes opvullen en daarna weer opschuren, soms ga je dat een 2de keer moeten doen. Een oneffenheid doordat 2 platen kops niet helemaal tegen elkaar staan kan je ook wegschuren. 

 

Voor grote oppervlaktes zoals een volledige HSB kan je best een grote schuurmachine met stofzuiger gebruiken à la Flex of Festool met lange nek.

De lijmvoeg, blift die zichtbaar of niet, of verdwijnt die als er over geschilderd wordt?

Mijn ervaring bij het zetten van binnenwanden in eigen huis: kies voor lijmvoeg waar je kan.

Lijmvoeg is sneller en degelijker dan gipsvoeg. Met de lijmvoeg krijgt deze quasi dezelfde sterkte als een volle plaat.
Gipsvoeg krijgt barsten, bij lijmvoegen geen enkele.

De lijmvoegen zijn niet zichtbaar, terwijl de gipsvoegen daarvoor toch veel meer werk vragen.

Je moet de platen met rechte kant nemen, voor wanden 12,5mm, je niet  of schroeft ze vast tegen je regelwerk, extra OSB is in principe niet nodig, want Fermacell aan beide zijden (bijvoorbeeld in binnenwand) geeft uitstuivingssterkte aan de structuur.
De platen plaats je stotend, nauw aansluitend, met een strook lijm over de volledige voeg, je kan de fermacell lijm met de aangepaste teut op die kokers perfect doseren. De voeg is dus maar een millimeter of zoiets. Na enkele uren uitharden, krab je de lijmresten die er uitgedrukt zijn zo weg met een spatel of met speciale lijmmes van Fermacell (wat superhandig is met de lange steel).
Het plaatsen is het zwaarste werk, maar het afwerken duurt langer door het schuren van overgangen, het aanbrengen van dunpleister... let steeds op dat je je platen met de front kant naar de ruimte plaatst, ze hebben immers een ruwe en een 'afgewerkte' kant.

J

 

 

hier ook alles met lijmvoeg en 2 man (3 aan traphal)

en geen klachten

 

 

dacht zelf te gaan werken met 10mm

10mm is handig voor in plafonds (en schuine plafonds), want lichter en normaal minder belasting van het materiaal.
voor een wand kies je best steeds voor 12,5mm. Heb je brandwerings- of akoustische eisen ga dan voor 12,5mm of dubbele beplating.

Inderdaad. Wanden 12.5mm en plafond 10mm.

was ik gisteren vergeten, er zijn 2 soorten lijm, beige en groene, die laatste vond ik iets beter om te verwerken

 

 

Bedankt voor de info, ben mijn licht bij de leverancier gaan opsteken, zal 10mm voor plafond en 12.5mm voor wand worden.  Na hoeveel uur de lijm afsteken, ze vertelden mij een aantal uur later maar ben vergeten te vragen hoeveel (hangt waarschijnlijk van temperatuur en vochtigheid af).

dat voel je heel goed, zolang lijm soepel aanvoelt NIET afsteken, alles gaat dan plakken

meesta ldeed ik dat de dag erna als eerste werkje

 

 

Meestal kon ik de lijm die in de ochtend geplaatst heb er tegen de avond af steken. En deze van later op de dag deed ik de dag erna. 

 

Lijm die er teveel gespoten geweest is en die uit de plaat komt laat je best gewoon zitten en opdrogen om later gewoon af te steken, dus niet opensmeren over de naad. De lijm wordt zeer hard en anders ga je de opengesmeerde lijm allemaal moeten wegschuren want dat ga je zien als je niet goed afwerkt.

Hallo,

 

Wij hebben in onze nieuwe aanbouw fermacell aan de wanden met een lijmvoeg. Nu krijg ik van iedereen verschillende bewerkingen voor de afwerking. We wilden de wanden eigenlijk laten spuiten met spachtelputz, maar dat word nu weer afgeraden. Er wordt gezegd dat ik eerst de wanden moet behangen met glasvezel. Spuiten is dan eigenlijk niet meer nodig. Wie kan mij verder helpen. Als we de wanden zo bewerken zeggen ze dat er breuklijnen komen. Ik dacht dacht dat dat met lijmvoeg nou juist niet zo was. Waar kunnen we het beste de wanden mee bewerken.

 

Ik hoor graag tips.

 

Froetjes Kirsten

Met de lijmvoeg ga je geen breuklijn krijgen. De lijm is zelfs sterker dan de plaat, dus waarom zou dat scheuren? Als je scheuren gaat krijgen is het meestal doordat de ondergrond waarop de plaaten staan niet deugd of dat het een aansluiting is met een een ander materiaal. Hoekaansluitingen moeten zowieso met een elastische voeg gedaan worden.

 

Ik heb bij mij alle Fermacell gepleisterd met een laag van 3 a 4 mm. Wel eerst een primer aanbrengen. Alles perfect vlak.

Hoi, heb in onze verbouwing op diverse wijzen fermacell verwerkt & afgewerkt.  Zowel als muur als voor plafond.  Oudste aanpassing nu 10 jaar terug.  De enige plaats waar 'de voeg kraakt' is met een pleistervoeg, de gelijmde voegen geven geen krimp.  Eén muur geschuurd en geschilderd met latex: alles egaal vlak, voegen en schroefgaten spoorloos.  Een plafond gemonteerd tegen houten zolderbalken, de gelijmde voegen V-vormig ingesneden en gepleisterd + licht vlies gekleefd: bewerkelijk maar blijft volledig egaal en vlak.  mvg Jürgen

Hallo,

ik heb een vraag die aansluit op deze topic:

voor een schuin plafond onder het dak heb ik fermacell platen geschroefd op de latten die over de isolatie steken. Ik heb ze nog niet gevoegd. Dat moest ik waarschijnlijk al doen tijdens het plaatsen.

De randen van de platen komen niet op hetzelfde niveau door onregelmatigheden in het lattenwerk. Kan ik de platen nog laten aansluiten en voegen met lijm of gips zodat ik het geheel kan afwerken met een dunne laag leempleister?

voegen met lijm lukt niet

 

lijm moet je aanbrengen op moment dat je platen plaatst, het zijn ook andere platen, met rechte kanten, deze met schuine kanten is om te voegen

 

je moet natuurlijk eerst je latten mooi gelijk brengen, alternatief is alles dunpleisteren, maar kost weer geld, tijd, ...

 

 

Heb je afgeschuinde platen of platen met rechte kant?

Afgeschuinde kant (AK) moet je afwerken zoals gyproc, rechte kanten idd. best lijmen tijdens de plaatsing.

Ik heb ooit eens gehoord van iemand dat die de voegen tussen de platen hebben dichtgespoten met een slagroomspuit.

Voor het gelijkstellen van de platen, kan je de schroeven niet nog wat bijdraaien of lossen?

Het zijn rechte kanten. Gelukkig heb ik nog maar een stuk gedaan.

Bedankt voor de tip met de slagroomspuit. Ga ik eens proberen. En spelen met de schroeven om gelijk te stellen lukt ook nog wel.

Ik begon al te denken dat ik die zware platen er terug af moest halen.

Hopelijk niet...

kun je dat verlijmen op een onderdak (schuin plafond ?)

Hoj  Alexis

een verdeler van leemproducten raadde ons aan om in dergelijke gevallen een netje te lijmen over heel de muur om minder kans te hebben dat er ergens barsten komen in de leem. (die zouden kunnen optreden op de scheidingslijnen van jouw platen of elders.)

Dat lijmen gaat idd prima bij Fermacell maar ik meen dat er in die lijm PUR zit, wat ecologisch en naar gezondheid misschien wel nadelen heeft. (Ik liet me vb. vertellen dat de rook van PUR bij brand acuut giftig is.)

Iemand hier een goede raad voor de afmetingen van panelen die we best gebruiken?

Wij hopen in maart een cursus te kunnen volgen via Ecomat. Daar hoop ik te kunnen beslissen of we met rechte of afgeschuinde kant zullen werken. Of muren recht, plafonds afgeschuind...

Hebben jullie voor badkamer de speciale H2O plaat gebruikt, of ook gewone standaard plaat?

 

 

Wij hebben een gewone fermacell plaat in de badkamer gebruikt, ook in de douche. Uiteraard moet er achter de wandtegels thv douche of bad een kerdi- doek of gelijkaardige geplaatst worden. Fermacell kan wel iets hebben van vocht.