Zelf maken plafondverwarming / koeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In het kader van een nog te bouwen passiefhuis met bodem/water warmtepomp ben ik op zoek naar een goede verwarmings- koelvoorziening voor de bovenverdieping. De begane grond wordt vermoedelijk d.m.v. betonkernactivering in de breedplaatvloer verwarmd en gekoeld.

De bovenverdieping bevindt zich geheel onder een zadeldak met knieschotten. Er is geen sprake van verlaagde plafonds.

Omdat het om de bovenverdieping gaat zal er weinig verwarmd worden (voor zover dat al nodig is in een passief huis) en ben ik daarom met name op zoek naar een betaalbare oplossing voor koeling.

Een zoektocht op internet heeft mij geleerd dat voor plafondverwarming / koeling kant en klare modulen te koop zijn voor een veel te hoge prijs. De producten lijken op droogbouw vloerverwarmingssystemen met een aluminium plaat er achter om de ir straling beter af te geven.

Volgens mij kan dat goedkoper en simpeler. Vandaar het volgende idee:
Om de kap luchtdicht te maken gebruik ik een aluminiumfolie. Over de folie heen komt het regelwerk voor een afwerking van fermacelplaten. (de kap is op basis I -liggers / HSB elementen van 30cm hoog en geheel gevuld met minerale wol. Het dakbeschot is op basis van houtvezelplaat)

Langs het regelwerk maak ik vloerverwarmingsbuis van 20mm vast met tyrips waardoor ik om de 30 cm over het gehele plafondoppervlak mijn plafondverwarming / -koeling heb.
In het geval van een slaapkamer heb ik 20m2 vloeroppervlak en 27m2 plafondoppervlak. Voor de koeling zal er vermoedelijk met een temperatuur van 18 graden gekoeld worden. E.e.a. afhankelijk van de luchttemperatuur en vochtigheid op basis waarvan het dauwpunt bepaald wordt.

Is bovenstaand voorbeeld voldoende om te verwarmen en te koelen in een passief huis of haal ik te weinig koelvermogen?

Wanneer het idee niet gaat werken dan hoor ik dat ook graag.

Reacties

Als je een echt passiefhuis wil bouwen lijkt me dat toch redelijk absurd. Je moet zo bouwen dat je in principe geen verwarmingsinstallatie nodig hebt (ja dat kan), en al zeker geen koelinstallatie.

Verwarming en koeling moet passief gebeuren, enkel het ventilatiesysteem kan hier een bijdrage leveren.

Charel

MarcMarc

Passief bouwen met  bodem/water WP ???

Word wakker uit dat sprookje, en maak de rekening eens terug.

Er zijn er al genoeg in die val gelopen.

TVT tegenover kleine cv gas installatie is meer dan 20 jaar.

Passief bouwen = laag energieverbruik.

laag energieverbruik = investeringskost zo laag mogelijk houden .

 

 

 

 

Okay, iets meer toelichting. Ik ben de mogelijkheden aan het inventariseren, ik weet nog niet zeker of ik passief ga bouwen. Ik zal wel voldoende isoleren want dat is stap 1. Vermoedelijk kom op op een rc waarde van 8 uit voor het dak, e6 - 7 voor de gevels en 5 voor de vloer en kelder (in 2015 is in NL een RC=5 verplicht)

De redenen waarom ik een brine/water warmtepomp ik gedachten had zijn de volgende:

* voldoende oppervlakte voor een horizontaal captatienet

* wellicht een mogelijkheid om capatatienet onder de (geisoleerde) keldervloer te leggen of in de keldervloer als ik vanbinnen uit isoleer  (watergedragen zandgrond, laag energieverbruik + regeneratie door koelen is wellicht voldoende om de het capatatienet niet uit te putten; dit moet uiteraard wel eerst doorgerekend worden) Deze goedkope oplossing voor het captatienet vraagt om regeneratie dus vandaar mijn focus op koeling.

* gasvoorziening vermoedelijk niet aanwezig waardoor hoge aansluitkosten gas (in Nederland)

* lucht/water en lucht/lucht waterpompen hebben een lage COP in de winter

* mijn verwachting is dat de stroomprijs in de winter in de toekomst omhoog gaat en de salderingsregeling zoals we nu in Nederland kennen voor bijvoorbeeld PV er af gaat => focus op een oplossing met een warmtepomp met hoge COP waarde (desnoods door overdimensioneren van het captatienet om de temperatuurdaling in de winter te beperken). Er vanuitgaande dat gas geen oplossing is lijkt mij de warmtepomp op de lange termijn de goedkoopste oplossing wat jaarlijkse stookkosten betreft.

* mogelijkheid om passief te koelen (voor zomercomfort betaal ik graag)

Ik vind het verder niet erg om vanuit comfortoverwegingen duizenden euro's meer neer te leggen, zolang de prijskwaliteitverhouding maar goed is. In dat kader ook mijn vraag.

zomercomfort is gratis inbegrepen in een goed ontworpen PH

 

de kost van CV-installatie moet je zo laag mogelijk houden om extra kosten voor isolatie en luchtdichtheid toch een beetje te kunnen compenseren.

 

zoals hierboven ook al gemeld.

 

Ik weet wel niet of het verstanding is om je bijverwarming via de ventilatie te doen, je badkamer blijft dan koud in de winter!

een kleine gasketel, lucht/lucht WP, ... die ook je warm water kan voorzien, en verder GEEN zotte kosten

 

"* voldoende oppervlakte voor een horizontaal captatienet"; dat kan je maar weten als je weet welk vermogen je nodig hebt. 

Dat van de regeneratie onder je woning omwille van koeling klinkt onzinnig.  Ben je echt van plan een woning te bouwen met evenveel nodig koelvermogen als verwarmingsvermogen?  Voor mij klinkt dat alsof er een slecht architect bij de woning betrokken wordt.  Dus je gaat in de zomer energie verbruiken om in de winter een beetje goedkoper te kunnen verwarmen.  Met die redenering kan je evengoed gaan voor de lucht warmtepomp.   Bij horizontaal captatieniet toch vooral zorgen dat je door regenereert door weer/zon,...

Walter

Zoals ik al zei, zit in de orientatiefase. Ik heb nog geen architect of constructuur ingeschakeld. Dat komt allemaal nog. Maar omdat  graag goedbeslagen ten eis kom en nooit zomaar wat aan neem omdat ik het zelf wil snappen ben ik mij nu in de materie aan het verdiepen.  Aangezien de bouwsector in NL weinig vernieuwend is t.o.v. de omliggende landen doe ik graag inspiratie op in forums zoals deze.

T.a.v. het oppervlakte, het gaat om 200m2 keldervloer. In beginsel voldoende groot om per jaar 5000 kwh aan warmte te ontrekken. Bij een huis van 750m3 goed geisoleerd moet dat meer dan voldoende zijn.

 

En voor de goede orde, ik wil niet evenveel verwarmingsvermogen als koelvermogen. Watergedragen zandgrond met voldoende stoming (ook nog een onbekende parameter want ik heb mijn +2500m2 kavel nog niet gekocht) zich zelf regenereerd is het beetje koeling slechts meegenomen. Helemaal als ik daar de bodemtemperatuur mee boven de 12 graden krijg m.a.g. weer die hogere cop door kleinere delta T.

Maar goed, terug naar mijn openingpost. De vraag ging of de zelfbouw plafondkoeling/-verwarming werkte. Los van de warmtepomp, voor weinig geld kan ik altijd die leidingen in de grond stoppen en alleen gebruiken voor alleen de passieve koeling.

In een lucht lucht warmtepomp ben ik niet geinteresseerd omdat mij dat minder comfortabel leidt. Bovendien ben ik dan bang dat de slaapkamers te warm worden. Ik denk dat de temperatuur per kamer / verdieping beter te reguleren is met LTV.

 

 

 

 

 

"Ik denk dat de temperatuur per kamer / verdieping beter te reguleren is met LTV."

ik denk niet dat er direct iemand een lucht-lucht warmtepomp zal aanraden; eerder lucht water dus ook (Z)LTV.  Regelen van temperatuur per kamer/verdiep in je goed geisoleerde woning moet je met correltje zout nemen.  Regelen wil zetten, 20°C, 21 of 22°C.

Maar los daarvan, in ons klimaat is denk ik bouwen zonder nood aan koeling best haalbaar. 

Ik heb niet alle reactie gelezen ivm je plafond verwarming idee: daarom nog even; die plafond verwarming werkt alleen goed bij koeling (maar dat heb je dus niet nodig). En goed omdat warmte natuurlijk stijgt.  Dus voor verwarmen zit je dus tegennatuurlijk te werken; je moet de warmte naar beneden krijgen. Op zich maakt dat voor stralingverwarming natuurlijk niet zoveel uit.  Maar omdat je warm hebt aan je voeten bij vv, kan je veelal voor zelfde comfort de temperatuur iets lager houden dan bij plafond verwarming   Daarnaast verlies je grote plezier van vv; warme voeten.  Ook de installatie is veel moeilijker. 

Walter

Dank voor de reactie. Aangaande de verwarming, klopt helemaal. Gelukkig wil ik een houten vloer op de bovenverdieping en dat is comfortabel genoeg.

Aangaande koeling, bij een passief huis gaat men er volgens mij vanuit dat 95% van de dagen de temperatuur in huis beneden 25 graden moet zijn. Wanneer het er eenmaal boven zit is het lastig af te koelen met de ramen 's nachts open, uitgaande van massief passiefbouw.

Ik geloof best dat wanneer de faseverschuivig in het dak voldoende hoog is en met screens als zonwering dat de kans op oververhitting laag is maar in die gevallen dat het voor komt is het toch wel comfortabel dat je passief kan koelen.

 

Maar goed, lucht/water pompen kunnen ook koelen en ik zal uiteindelijk alle systemen eens op een rijtje zetten en beoordelen op basis van o.a. afschrijving, jaarlijkse energiekosten en de  gevoeligheid voor toename stroomkosten. Wanneer voor mij de kosten van het captatienet gering zijn dan verwacht ik dat in de aanschaf een lucht/water warmtepomp ca 3000 - 5000 euro goedkoper zal zijn. Wat levensduur verwacht ik dat een bodem/water warmtepomp langer mee gaat en daardoor de afschrijvingskosten lager zijn. Verder zit ik niet zo te wachten op een lawaai makende buitenunit. Kortom, genoeg om over na te denken.

"Wat levensduur verwacht ik dat een bodem/water warmtepomp langer mee gaat en daardoor de afschrijvingskosten lager zijn."

Waarom zou dat; die dingen zijn bijna 100% gelijk aan elkaar; alleen de collector is anders.  'Gelijkwaardige' types warmtepompen zullen even lang meegaan (ik bedoel vergelijk geen airco toestelletje met een 6000 Euro warmtepomp).

Aangaande koeling, bij een passief huis gaat men er volgens mij vanuit dat 95% van de dagen de temperatuur in huis beneden 25 graden moet zijn. Wanneer het er eenmaal boven zit is het lastig af te koelen met de ramen 's nachts open, uitgaande van massief passiefbouw.

=> dat 'kies' je zelf; je kan vragen naar minder dagen 'hogere' temperaturen bij ontwerp. 

Walter