Externe luchtaanvoer massakachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

zijn er "kant en klare" systemen in de handel waar het eenvoudig is om een externe luchttoevoer voor een massakachel naar buiten de bouw te brengen? We zoeken een systeem waarbij we een meter of 6 moeten overbruggen om buiten te komen (met een niet al te lelijk "zuiltje" boven de grond voorzien van gaas e.d.)

Moet er tevens ook nog een elektrische afsluiting geplaatst worden (naar ik begreep net buiten het buitenspouwblad) of is dit nergens voor nodig (de kachel zelf het een sluiting op de luchtaanvoer en deze behoort luchtdicht te zijn)?

Mij lijkt een dergelijke extra afsluiting overbodig (ofschoon ik me voor kan stellen dat er extra warmte "weglekt" als de afsluiting er niet is) en wat als een dergelijk regeling eens gaat haperen (graafwerkzaamheden)?

Bedankt voor uw reacties,
groet Simon

Reacties

Het type wat wij gebruikt hebben is ook met motor te krijgen. (merk Lindab)

Dag Walter,

ik neem aan dat deze sluiting zich juist onder uw kachel bevindt? Sla ik de plank helemaal mis als ik denk dat deze niet geschikt is voor plaatsing "buiten het beschermde" volume vanwege het feit dat deze wat meer "ruimte" nodig heeft? Ik denk dat ik meer op zoek ben naar een sluiting die geheel binnen de buis valt.

Zoek eens naar de lindab cataloog op het internet, maar een buis met binneklep zal waarschijnlijk nooit 100% sluiten.

Dag Walter,

die hebben een behoorlijk assortiment; dat wordt nog een avondje grasduinen om te kijken of we daar iets tussen kunnen vinden ...

 

ik zou nooit een klep op de luchttoevoer zetten, dan kan alleen maar problemen veroorzaken.  als je de luchtaanvoer in de kachel eerst een stuk naar beneden voert heb je een sifon en zal je niet zoveel warmte verliezen, veel zinvoller is een klep in de rookgasafvoer.

Dag Hans,

dat is op zich ook weer een interessante observatie. Probleem met dit soort dingen is, dat er weinig objectieve/meetbare gegevens over te vinden zijn. De een zegt zus de ander zo. Ik ben zelf geneigd om zowel de aanvoer als de afvoer te kunnen afsluiten en dan zo dicht mogelijk bij de de overgang van bescherm/onbeschermd volume. Kan het echter in het geheel niet onderbouwen ....

Ik ben het (gevoelsmatig) met u eens dat het afsluiten van de afvoer het meeste zoden aan de dijk zet. Echter de meeste fabrikanten zeggen dat daar juist problemen te verwachten zijn (en het wettelijk niet eens 100% mag sluiten ...).

Groet,

Simon

Ik denk dat je het moet vragen aan gasten die het al gedaan hebben.. en dus niet aan die gasten die niet weten hoe ze he tmoeten doen

http://www.dutry.be/merken/tulikivi/tulikivi_laagenergiewoningen_passiefwoningen_verwarming.html

 

broeder paul

met 20 jaar ervaring in die materie weet ik er misschien niet veel van, maar ik neem dat ik er toch net iets meer van weet dan een apotheker?

simon

er is zeker geen bezwaar twee kleppen te plaatsen, op voorwaarde dat ze steeds samen opengaan.

waarom in de eerste plaats de afvoer?   omdat geen enkele kachel of haard 100% dicht ist en je dus altijd het schoorsteeneffect hebt en daardoor warmte verliest.  en als je de klep vergeet te openen, zal je dat onmiddelijk merken. als je de toevoer afsluit krijg je een onvolledige verbranding (CO) en door gebrek aan schouwtrek een groot risico dat deze in de ruimte komt.

mogelijke oplossingen (zonder te beweren dat deze opsomming volledig is) zijn een manuele schowklep die je dichtzet nadat de vuurhaard volledig uit is of een gestuurde klep via meting in de schoorsteen.  in het laatste geval moet je wel zorgen dat er een duidelijke indicatie is waaraan je de stand van de klep kan vaststellen.

de meeste kleppen hebben een gaatje, waardoor deze niet 100 % afsluit.  wat de wetgeving daaromtrent zegt weet ik niet, da's te lang geleden, zou ik eerst eens moeten nazien.

hans, fijn dat je uw gevoeligheid blootlegt

ik reageerde op die zin 'De een zegt zus de ander zo

Merk ook dat ik geen standpunt inneem ? Anders had ik wel een en ander geschreven

Maar voor zover ik er iets van weet, moet je gewoon de juiste kachel kopen die kan aangesloten worden op een extern 'luchtaanvoer kanaal' Ofwel bvb via uw kelder met een kelderraam, ofwel via een buis die naar buiten gaat. En volgens mij moet zijn CV gewoon kiezen in functie van het passiefconcept, dus moet hij gewoon een model  kiezen die volledig luchtdicht is. Sowieso in een modernere context zijn huizen zodanig luchtdicht dat je zonder moeite de rook binnentrekt in uw huis als je de oudere cassettes koopt. En anderzjids moet ik zeggen als je ernaar vraagt bij de leveranciers zitten ze allemaal zonder moeite met modellen die dat aankunnen

En zoals jij zegt, die sifon is juist volgens mij, dus die klep naar boven is belangrijker dan die aanzuigklep

 

Tussen haakjes, je mag altijd wel eens docu mailen van ventilatie, buffervaten ala Oskar, condensatieketels, thermische zonnepanelen, en als je wilt prijs insteken om een huis zo laagenergiemogelijk te maken met techniek en inderdaad ook isolatie, wil ik wel alles eens lezen wat je te bieden hebt. 

Beste Simon, In 2005 heb ik een massakachel geplaatst met schouwklep en klep aan de de luchtaanvoer zijde. Na enkele metingen heb ik de klep op de luchtaanvoer weggedaan. De koude aanvoer van de buitenlucht gaat nu eerst in de kelderruimte en gaat zo voorverwarmen. Vanuit de kelder zuigt de kachel de lucht aan. Op de afvoerzijde gebruik ik nog steeds de klep.

Ik heb verschillende mogelikheden geprobeerd (enkel klep op aanvoer, klep enkel afvoer, klep op beiden en zonder klep). Dit is voor mijn situatie het meest geschikt.

Ik hoop dat je zo een goed antwoord hebt.

De klep ( en ook mn kacheldeur) komt van een duitse winkel in beieren die gespecialiseerd is in massakachels en toebehoren. Je kan vrijwel alles via internet bestellen en wordt aanhuis geleverd. Zonder reclame te maken begint het merk met een B en eindigt met een A.

grt

  

Euh ... En wat staat er tussen?