Passief bouwen met Global Construct

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Wij zijn eveneens van plan om te bouwen volgens de passiefhuisstandaard. Zoals bij de meesten speelt het budget een belangrijke rol. De mogelijkheid tot zelfbouw (of aannemer helpen) is een must. Wij denken hiervoor aan het Global Construct systeem van Beton De la Lomme. http://www.betondelalomme.be/nl/global-construct-systeem
Op het forum is hier blijkbaar nog niets over te vinden. Graag had ik jullie mening hierover gehad. Even een korte omschrijving.

De holle, gekalibreerde betonblokken worden gewoon droog gestapeld (eerste laag moet perfect liggen). Per laag wordt telkens de isolatie d.m.v. een zwaluwstaartverbinding eraan geschoven.
Na het afwerken van een verdiep worden de holle blokken opgegoten met beton. Dit is in het kort hoe het systeem werkt. Zie website voor meer info. Op zich niet zo ecologisch maar als ik mij niet vergis is de Neopor volledig recycleerbaar en dus sowieso ecologischer dan bijvoorbeeld PUR. Het feit dat zelfbouw mogelijk is maakt het budgettair interessant. Denk ik althans.

Alvast bedankt voor de reacties!

Reacties

als ik de beelden bekijk zie ik vooral overal voegen, daar zulen ze toch nog eens moeten over nadenken.  en ik denk dat dat ook niet te vermijden is.  de blokken hebben wel tand en groef, dus misschien valt het wel mee, zou het in het echt moeten zien.

en nee, ecologisch is het niet, de neopor valt wel mee, beton is een grotere boosdoener als het er op aankomt.

Mijn ervaring met dergelijke 'systemen' is dat het zelfbouw-voordeel verdampt door de hoge kosten van het systeem. Daarnaast is het niet fijn ontwerpen met zulke grote blokken of je moet weer genoegen nemen met veel hakwerk en bijkomende bekistingen langs ramen/deuren. Dan kun je beter een ruwbouw optrekken in gasbeton, ook amateurvriendelijk en veel flexibeler. Beste neem je snelbouw (ga een cursus volgen) en zet daar minerale wol tegen, veel goedkoper, flexibel en ecologisch(er).

Een nadeel van aanstortsystemen is verder dat de muren pas stabiel zijn nadat de blokken zijn aangestort en het beton is uitgehard. Met een beetje harde wind wil zo'n lege muur wel om gaan.  

Ik sluit me aan bij bovenstaande commentaren.

Waarom geen houtskelet? Dat is toch ideaal voor de zelfbouwer. Wie een beetje gezond verstand en handen aan zijn lijf heeft kan dit hoor. Ik zou dit eerder aanraden dan snelbouwers. Want om een muur mooi recht te metsen moet je toch ook al eventjes geoefend hebben :-). Daarnaast is de snelheid van houtskelet nu net zo interessant voor zelfbouwers. Want wees nu eerlijk: hoe snel plaats je een ruwbouw in snelbouwers als amateur?

Een houtskelet kan je in 2-4 weken plaatsen met 2 man. Zelfs al is het het dubbel, ik zie het me nog niet doen met snelbouwers en gewelven. Je moet dan ook al weten hoe je moet bekisten, betonbalken gieten, betonijzers binden... Allemaal stielmanswerk. Dan komt er nog de bepleistering, wat je ook niet zelf kan. In een houtskelet gewoon een gipsvezelplaat ertegen.

Of steek je licht eens op bij strobalenbouwers. Low budget en ook volledig zelf te bouwen.

Klopt, HSB is ideaal voor de DHZ. Ik doe het ook allemaal zelf, op de HSB na die wordt geplaatst door een aannemer waar ik zelf mag aan meehelpen. Dit louter omdat het dan vooruit moet gaan. De aannemer heeft een kraan wat het nu eenmaal veel gemakklijker maakt zonder jezelf er een breuk op te werken.

 

De rest, van grond/beton tot dak en binnen doe ik allemaal zelf.

 

HSB leent er zich nu eenmaal toe om zelf veel te doen. De bouwtijd beperkt zich ook tot 3 weken, dus je kan zelf snel aan de slag met OSB, houtvezelplaten, isolatie, luchtdichting...en nutsvoorzieningen, gipsplaten...

Houtskeletbouw is nu net een bouwwijze waarvoor je geen kraan nodig hebt, tenzij je met prefab panelen werkt (maar dat verhoogt de kostprijs toch aanzienlijk). Nu, voor klassieke bouw heb je in principe ook geen kraan nodig (gewelven worden sowieso geleverd met de kraan).

 Als je alles ter plaatse in elkaar steekt heb je geen kraan nodig, maar dan nog, hier en daar komen soms lange gelamineerde liggers en ik zie niet in hoe we bij ons dat om een risicoloze manier tot op zijn plaats gaan krijgen.

 

Als je uw wanden e.d. ter plaatse op de werf in elkaar steekt zal het wel langer duren denk ik en soms heb je daar gewoon de plaats niet voor om gemakkelijk te werken. Bij ons worden de wanden in een werkplaats gemaakt, dus in ideale omstandigheden op een grote vlakke/haakse tafel uit weer en wind. Werkt volgens mij veel gemakkelijker dan op de werf in de regen uw balken zitten uit te leggen, te nagelen en haaks proberen te krijgen.

 

Als je echt alles zelf doet en wand per wand zelf in elkaar wilt steken kan het natuurlijk.

 

Maar uiteindelijk is het skelet niet de grootste kost als je ziet dat ons schrijnwerk bijna evenveel kost en daar kan je niets zelf aan doen.

Klopt uiteraard dat het iets langer zal duren, maar je kan het wel zelf en bespaart dus ook weer een deeltje van de kosten. Een goede waterpas, winkelhaak en metserstouw kan wonderen doen hoor.

Wij hebben bijvoorbeeld onze aanbouw in 4 dagen geplaatst en deze bevat geen enkele rechte hoek en nog een paar rare sprongen. Een nieuwbouw waarvan alles recht ontworpen is moet zeker lukken in 3-4 weken met twee man, zelfs als je alles ter plaatse doet. Onze voorgevel bv. hebben we in twee halve dagen geplaatst + een kleine halve dag voor onze roostering.

Klopt uiteraard dat er soms hele grote balken nodig zijn, hangt een beetje van het ontwerp af. Een handige tool voor balken (wij hebben zo onze poutrel gestoken) is een krachtarmliftje (en een paar extra handen helpt zeker ook). Superhandig: http://boels.be/nl/huren/lifting-materials-handling/materiaalliften/kra…

Hallo Steven,

ik zie in de reacties op je bericht dat er nogal afgeweken wordt van het onderwerp.

Ik overweeg ook dit systeem te gebruiken.

Wat heb je uiteindelijk gekozen als bouwmethode?

Is dit Neopor gevoelig voor ongedierte?

alvast ebdankt,

Kup

 

Beste Steven,

Ik zag je bericht waar ik graag op wil reageren.

Ken je de Combi-Elementen, een ecologisch bouwmateriaal van 100% natuurlijke houtvezels, cement en mineralen in combinatie met de eco-efficiënte Neopor isolatie. De hoge isolatiewaarde tot R 11,11 maken het Combi-Element uiterst geschikt om passief mee te bouwen. De isolatie zit standaard vanaf de fabriek in de Combi-Elementen gemonteerd, zodat alsware de binnenmuur inclusief isolatie in één handeling geplaatst kan worden. De Neopor isolatie in het Combi-Element is voorzien van een mes -en groef verbinding voor een automatische uitlijning, op deze wijze kunnen hoge verwerkingssnelheden worden gehaald. De Combi-Elementen zijn zeer licht en makkelijk te verwerken en te bewerken. De Combi-Elementen worden afgevuld met beton die zorgt voor een sterke veilige constructie die hoge weerstand biedt bij aardbevingen. De combinatie van het geheel samen zorgt voor een goede thermische isolatie, warmteopslag en voortreffelijke akoestische, geluidswerende eigenschappen. Dit vormt een basis voor een energiezuinige, rustige woning met een gezond binnenklimaat.

Met vriendelijke groeten

Stefan

Beste Kup,

Ik heb op jouw bericht gereageerd, per abuis Steven zijn naam erboven gezet.

met vriendelijke groeten,

 

Stefan