oude lemen muren afwerken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi,

ik heb een woning aangekocht, gebouwd in de jaren 30. In de keuken zijn de muren geschilderd over glasvezel, maar bij het afrukken van een kastje, is er een stuk glasvezel mee gekomen en blijkt er leem onder te zitten (er zit ook stro in gemengd).

Ik was eerst van plan om een nieuwe laag verf over de al beschilderde glasvezel te doen, maar misschien kan ik beter al het glasvezel eraf doen en er leemfinish (al in witte kleur) opdoen?

Kan iemand mij vertellen hoeveel dat ongeveer kost en of er niet teveel van dat leem zou afbrokkelen indien ik al die glasvezel eraf trek?

In andere kamers is er behangpapier bovenop plamuurwerk, waaronder er ook leem zit ofwel verf bovenop plamuur.

Welke verf zou ik daar bovenop kunnen gebruiken?

Ik had al een pot verf gekocht op waterbasis, maar lees nu pas dat die toch ook toxisch is??

Reacties

beste,

De oude bezetting leem met stro kan je gerust laten bestaan.Trek er alle behang en glasvezel maar af samen met de oude afwerklaag.

De bruine leem met stro kan als basis dienen.Vroeger deed men plaaster in de bruine mortel om niet te lang te moeten wachten om de eindlaag aan te brengen.Als je de oude laag goed nat maakt(goed nat borstelen of zwaar sponzen) kan je hier opnieuw alle kanten uit.Bruinleem of een finishlaag zetten geeft geen probleem.

We deden dit reeds meermaals en het resultaat is na 2 jaar nog steeds OK.

Grtn Jos Hofman

 

ok bedankt Jos,

 

hoe breng je zo'n finish eigenlijk aan?

Niet met een roller neem ik aan..

 

En weet je ook welk merk het geodkoopst is?

Beste,  Zakje Tierafino leemfinish kopen bij Ecomat of Ecostore of ergens anders .-Benodigd materiaal aanschaffen(mixer-mortelkuipje-truweel-plakspaan-schuurspons-blokborstel) -Leemfinish aanmaken tot botermals -uitsmeren op de muur( niet op de grond) -wat laten opstijven -opdraaien met de sponsplaat tot een effen vlak oppervlak is bekomen -wat laten drogen(niet te lang)glad afstrijken met de spaan -terrug wat laten drogen - dan wat bevochtigen met blokborstel en oppolieren tot de gewenste gladheid is bekomen.  Veel succes 

bedankt voor de uitleg, Jos.  Op sommige plaatsen in de gang heb ik gezien dat er uitstulpingen zijn, waar het leem precies uitgedroogd is tot mul zand en op andere plaatsen heb ik ook kreuken gezien in de muur, waarschijnlijk omdat het leem eronder gebarsten is.

 

Wat daarmee te doen?

 

En op een ander verdiep, is er bovenop leem en plamuur geverfd, maar ik zie dat niet zitten om alles eraf te doen, welk milieuvriendelijke verf zonder chemische stoffen is aan te raden om bovenop te schilderen?

Volgens  mij is de kans groot dat jij de raaplaag van kalkpleister verwart met 'leem'.

 

G

dat kan zijn, ik ken er eigenlijk weinig van.  Ik heb een foto getrokken  zodat je zelf beter kunt zien wat het is:

http://imageshack.us/photo/my-images/534/keukenv.jpg/

dit is dus wat er onder de glasvezelplaat zit.  De witte kalkpleister- of verf(?) is er ook al van gebrokkeld.

 

Dit is de uitstulping in de gang waar het precies zand is die er door breekt:

http://imageshack.us/photo/my-images/21/uitp.jpg/

 

In de living is er een scheur die tot in het plafond loopt:

http://imageshack.us/photo/my-images/560/livingr.jpg/ 

 

En in de gang zag ik dit, achter het behangpapier een steen die loszat en het leem of wat het ook mag zijn?

http://imageshack.us/photo/my-images/849/gangp.jpg/

 

 

Weet iemand wat het precies is en hoe die uitstulpingen en scheuren daar inkomen?

 

Dit is een deel van de muur waar de zwarte schimmel ook zat.   Hier zie je boven het venster het leem(?) dat precies door de pleister in aders er doorkomt (door de wakte?):

http://imageshack.us/photo/my-images/197/boven.JPG/

 

Torres,

 

Je doet me twijfelen.

De basislaag lijkt me niet zanderig genoeg om een pure kalk (uitgemagerd met zand en gewapend met vlas)-raaplaag te zijn.

Maar het kan zijn dat de foto ook een beetje bedriegt.

 

Het stuk waar je de glasvezel hebt verwijderd laat ook goed zien dat de eindlaag een heel slechte hechting heeft op de raaplaag. Dit doet vermoeden dat het twee lagen zijn met een heel andere samenstelling.

 

Op die foto lijkt de raaplaag inderdaad ook 'leem' te bevatten.

 

Kan het zijn dat de kamer met het glasvezel een slecht hechtende eindlaag heeft gekregen bij een verbouwing? Wellicht op het moment dat men de glasvezel geplaatst heeft ? Of ziet het stucwerk er overal in het huis zo uit ? En is de hechting tussen deze lagen overal zo slecht ? Daar kom je achter door op het pleister te tikken. De plaatsen met slechte hechting klinken 'hol'.

In ieder geval: voor de raaplaag: als die op leembasis is kan je dat makkelijk testen door hem nat te maken. Leem lost op en wordt terug 'klei-achtig'  met water.

 

Voor de eindlaag: Dat kan hier kalk of gips zijn. Maar het kan natuurlijk ook nog eenn mengeling van de twee zijn.

Gips kan je herkennen doordat het veel zachter is.  Als de eindlaag uit gips bestaat kan je er vrij makkelijk in krassen met je vingernagels. Met uitgeharde kalk lukt dat niet.

 

En dan het verfsysteem dat overal op zit : Lijkt op een soort pleister-verfsysteem. Kan misschien een verfspecialist op antwoorden, maar erg dampopen is het volgens mij niet ...

 

En wat voor muren heeft je gebouw ? Bakstenen ? Spouw of vol ? Muurdikte ?

 

G

Bedankt voor de info, Maia.

 

het kan zijn dat de eindlaag voor de glasvezel een slechte hechting had, maar er hangde daar wel een kastje die ik heb afgerukt, dus daar kan het ook aan gelegen hebben.

De hechting op andere plaatsen lijkt beter en klinkt ook niet hol.

Boven waar er behangpapier hangt, is het pleister er niet mee afgebrokkeld en ik vermoed dat het kalk is, want ik kan er niet in krassen met mijn vingernagels. 

Ik heb wat water op de leem gedaan, maar het blijft gewoon hard.

Soort muur zijn bakstenen, of het een spouwmuur is weet ik niet..

 

Ik denk eraan om bovenop de bestaande oude verf, leemverf of kalkverf te gebruiken aangezien ik zie dat je die ook op andere ondergronden kunt aanbrengen (niet noodzakelijk op leemstuc), is dat correct?

En heb je daar ook een speciale primer voor nodig en kan deze volledig natuurlijk zijn om bovenop oude synthetische verf te gebruiken?

 

Tores,

 

Dan zou ik er voorlopig van uit gaan dat je een klassieke kalk-pleister op je muren hebt.

 

Voor oude muren , zeker volle muren, is dat ook geschikt omdat ze aktief helpen bij het opdrogen van een vochtoverschot in de muur.

De grove raaplaag en de fijnere kalkafwerking hebben ook een structuur van grof naar fijne capilairen naar het oppervlak, hetgeen helpt om het vocht naar het oppervlak te voeren en daar verdampen.

Ideaal zou een afwerking met kalkverf zijn. Die behoudt de vocht-aktieve werking en voert bij elke periodieke verfbeurt kleine (nog reactieve)kalkdeeltjes in de oude pleisterlaag waardoor hij zichzelf blijft vernieuwen en versterken.

 

Echter moderne verftechnieken , zoals op de foto's te zien, ook het glasvezel met wellicht latexverf doen die aktief drogende en vernieuwende werking teniet.

dat was bouwfysisch dus niet zo'n goede zet van je voorgangers.

 

Misschien(ze worden in ieder geval verkocht) kan je met een bepaalde primer er wel kalk- of leemverf  overheen schilderen, echter van de aktief opdrogende werking blijft niets over zolang die oude dampdichte muurverf daar tussen /achter blijft zitten.

 

 

G