houtvergasser tips

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo even uitleg, kheb een oudere woning en mijn cv is aan het nalaten nu ben ik op zoek naar iets nieuws en na enkele weken te lezen op verschillende site's forum's hebk toch wel wat vragen! ik stook ook met hout in mijn woning en als ik hout stook is de living, bureauruimte, keuken verwarmd dit zijn ook de plaatsen waar als er geen hout gestookt moet worden warmte nodig is, de andere plaatsen zoals slaapkamers, veranda, badkamer boven enz heb ik thermostatische kranen op vriesstand indien nodig! nu is mijn vraag ivm verwarming wat ik het beste doe! een standaard cv ketel op mazout (heb mazout) daar ze mij hebben afgeraden van een condensatieketel en hoogrendementsketel omdat ik in de winter voor 65procent warmte van mijn stoof heb en enkel warm water van de cv! ik heb al gezien dat je ook een houtkachel kan kopen die je rechtstreeks op de radiators in huis kunt aansluiten rekening houdend met de druk maar dan nog hebk een cv nodig! ook hebk gezien van houtvergassers dus systemen waar je hout inlegd maar ook op mazout kunt omzetten! ook heb ik ergens gelezen dat WEISHAUPt en atag de betere merken waren van cv kwestie betrouwbaarheid en onderhoud! kan iemand me zeggen wat een energiezuinige oplossing is rekening houdend met de prijs! en dat ik met hout kan stoken! alvast bedankt!

Reacties

ik heb daar ook vorig jaar zitten over nadenken en de oplossing van dit dilemma is eenvoudig.

In feite moet iedereen zijn verwarming overschakelen naar aardgas.; zowel voor de mobiliteit als voor de verwarming.

De reden is eenvoudig; naast het gemak van distributie, het feit dat je er geen voorraad moet van aanleggen, de schoonte van de bron en de warmte...

1° aardgas is er meer voorraad dan petroleum

2° aardgas gaan ze straks winnen uit fracking

3° aardgas kun je maken uit biogas; in feite is aardgas biogas

4° aardgas (methaangas) kun je maken synthetisch via binden van CO2 en H2 waterstof gewonnen met de overschotten van windmolenparken.

Dus we spreken niet van een waterstofeconomie, maar de waterstofeconomie is gewoon waterstof terug omzetten naar methaangas, en dit op zo efficient mogelijke wijze gebruiken...

 

Nu hoe moet je  volgens mij uw aardgas zo efficient mogelijk gebruiken

Ofwel ga je eindigen met een WKK... dus uw warmte is de restwarmte van een edeler productie van electriciteit, en uw auto wordt uw WKK generator waar de motorradiator in feite zal dienen om uw huis te verwarmen. pasop ik vertel hier geen domme dingen, want een 100PK motor levert meer piek energie dan wat een huis ooit verbruikt/ Buderus heeft daar een prachtige ketel, en ik vind die ketel veel interessanter dan die stomme stirlingketels met 10% rendement, want Buderus gebruikt een motor en haalt 30% rendement

Je gaat zeker ook een combinatie maken van 'aardgas condensatieketel' en zonnepanelen. Die zonnepanelen zullen uw warm water verzorgen van mei tot sept, en uw verwarming ondersteunen in april-okt. Dus veel kun je er niet van verwachten, tenzij op een zonnige dag stook je bijna gratis; en aardgas zal dienen om de rest te overbruggen.

Je mag ook denken aan warmtepompen, maar niet noodzakelijk diegene die we nu gebruiken, maar net zogoed die van mitchubichi waar je met aardgas een motor aandrijft die dan een of meerdere compressoren aanzwengelt en zorgt voor warmte, en zelfs de warmte uit uw uitlaatgassen recycleert of ervoor zorgt dat de aardbodemwarmte kanaliseert naar uw verwarming/warmwater. Maar als je voldoende zonnepanelen op uw dak gegooid hebt kan je netzogoed via het net uw warmtepomp aandrijven en uw zomerenergiekredits gaan verbruiken in de winter. Die krediets zijn omgezet geweest naar aardgas, terwijl jij de electriciteit gebruikt die een ander genereert met zijn wkk.

En dan uiteindelijk heb je in elk huis volgens mij een soort 'allesbrander' klaar, bvb een type Flam waar je hout/kolen/pelletes/kersepitten verbrandt, die liefst met een warmtecircuit in verbinding staat met uw ketel; en waarmee je dan eens gezellig de temperatuur naar 25_ drijft als CO2 neutraal verbrandingsalternatief en al uw buffervaten vult met warmte, en waarmee je dan lekker de prijs van de verwarming kunt doen zakken doordat je daar kunt los staan van de speculatie.

voila. Je hebt mijn gedacht

 

hartelijk dank voor je mening en gedacht!!!

ivm zonnepanelen wou ik al schrappen want dit heb ik niet en dan moetk zonnepanelen + cv zetten daar die versleten is!i

ivm warmtepomp is duur in aankoop en interessant als je zonnepanelen hebt! mijn kameraad heeft die combinatie!

dus deze 2 wou ik niet bekijken!

 

wat je zegt van aardgas dit klopt! dit is maandelijkse kost en draaglijker is er ook genoeg maar je hebt de prijs niet  onder controle daar ik met  mazout ooit gezamelijke aankoop doe en prijs regelmatig controleer maar iedereen heeft zijn idee en gedacht en ivm aardgas is geen slechte optie!

 

type Flam waar je hout/kolen/pelletes/kersepitten waar je het over hebt lijkt met interessant maar danmoetk er een cv langszetten voor als ik niet stook? klopt zekr, ivm buffervat hoe groot neem je dit best want hoe groter et vat heeft  ook nadelen daar je dan al dat water op warmte moet houden toch?

 

een  allesbrander van type flam met een goede cv langs van WEISHAUPt  geen goede optie?

enkel staat er nog ergens dat hoogrendemens of condensatieketel altijd moeten aanstaan en niet goed tegenkunnen ls ze ze niet gebruikt worden, bv enkel met hout aant stoken klopt dit ? bedankt alvast

Wel ik ben het zelf aan het uitvissen voor mijzelf.. nu ik ken uw budget niet, ik ga daar wel wat ruimer over in de redeneerfaze, en dan in de finale faze beknibbel ik waar ik kan.

- buffervat 200l - 400l start vanaf 1000 euro - 2000euro (de laatste is al een warmtepompversie)

- een condensatiegasketel (je moet niet overdimmensioneren aangezien je twee warmtebronnen hebt, als het vriest -15° zul je eens verplicht zijn om de twee aan te leggen, zul je zien dat de max warmte die je ophaalt in uw huis bvb 18° is; je vriest dan nog niet dood, maar je moet al eens een trui aandoen als je lang stilzit/ In feite staat hier ergens online een formule enkele draden terug, om dat uit te rekenen op basis van uw verbruik, dus als je 2000m3 verbruik hebt zonder uw haard, zou je bvb een installatie van12kWh als voldoende kunnen bestempelen. (het is iets in die verhouding)

- een inbouwcassette met warmtewisselaar gekoppeld aan uw buffervat.; dat is doodsimpel, zo'n wisselaar installeer je zelfs op uw bestaande haard voor 500euro, zo'n cassette naargelang de grootte komt vanaf 2000euro; de Flam aqua bvb met blokjes van 40cm te stoken komt op 3000euro. En in feite is flam geen goedkoop merk; nu sommige merken geven zo niet die optie dat je zowat alles kunt verbranden....

- ideaal heb je een vloerverwarming; verwarm je dus op lage energie, anders moet je grote radiatoren zetten die overgedimmensioneerd zijn, dan kun je uw huis verwarmen op lage energie bvb 40_ uw condensketel is daar doodegelukkig mee

- sturingen om alles op elkaar te matchen. Dati s 200-500euro naargelang je het gecompliceerd maakt

- dan buizenwerk en installatie zal nog ook een 2000euro zijn

Nu je moet volgens mij niet alles in één keer doen, maar wel alles voorzien en geleidelijk uitvoeren naarmate je budget of goesting hebt; en je zorgt dat de componenten die je koopt op elkaar aansluiten. Dus je begint bvb met gewoon uw mazoutketel te vervangen door een condensatiegasketel (tenzij je geen gas hebt in huis). Je voorziet dat er buizen kunnen komen van uw schoorsteen/haard naar uw boiler// En als je uw boiler vervangt (en als ze bvb subsidies geven voor zonneboilers) koop je zelfs die zonneboiler, je hebt dan uw boiler, inclusief gratis uw zonnepanelen en klaar is kees.

voor mijzelf

dacht ik aan Fototherm 15m2 zonnepanelen.§4000euro) , een ATAG Q38SC380 warmteboiler/gascondensatieketel set( 6000euro, 38kWh, en vat van 400l zonder de panelen)  een Vasco vloerverwarming 200m2, nog een Flam 57/75 inbouwcassette en nog een warmtewisselaar met sturing voor als de zonnepanelen oververhitten die de warmte dumpt in de regenput, nog een regenput van 6000liter. Dus ja ik zal wel tegen de 20.000euro bokken, en de rest mag de vrouw spenderen/ Ik vang vermoedelijk een 2500euro subsideis voor de zonnepanelen, nog een 500euro besparing op aardgas per jaar of 5000euro bespaard, nog eens 400euro elektriciteit besparen per is ook nog 4000euro winst op 10 jaar, nog wat isolatiesubsidies voor de vloer , en dak, en eventueel die ketel ook nog een subsidie en in feite kost die installatie mij op 10jaar gerekend niets... Want nu verbruikt dat huis 5000m3/ Op 30 jaar gerekend is dat 150.000euro verbruik die liefst naar 1000euro per jaar of 30/000 euro zakt...  Het huis stijgt in theorie dan 100.000euro in waarde, als beter bewoonbaar omdat het goedkoper leven is in dat huis.

 

de grootste besparing komt wel te verstaan van te isoleren, en in tweede faze van de techniek zoals een condensatieketel. Ik ben wel aan het denken geslagen over die warmtepompboilers, die lijken mij interessant, omdat de luchtverversing en de recyclage van de warmte uit de luchtverversing zeg maar 6maand per jaar efficienter verloopt ( de warme lucht van uw huis afkoelen en de warmte gebruiken om te douchen) en ondertussen uw huis verfrissen en verversen, is dan toch een win/win, dan als je die dingen apart koopt, en als je gewoon uw warmte dumpt in uw huis

even geleden dat ik nog gereageerd heb, kben eruit en ga me een houtvergasser aanschaffen! enkel heb ik een paar merken gevonden maar graag zou ik mensen weten die deze ketels hebben of ervaringen mee hebben ivm de voordelen of nadelen of tips !

 

het gaat over devolgende ketels:

-proburner

-solarbayer

-HVS economic

-Verner

 

2andere die ook interessant zijn maar wat duurder: hargassner en HDG navora

 

alvast bedankt

waarom vind je ze interessant ? meer rendement ? goeie prijs kwaliteit ? 

er is hier ergens een een paar weken terug die zat te klagen dat hij elke dag die ketel moet volstoppen met hout.

IVM houtvergasser, bereken eerst is het equivalent aan kg hout dat er in de houtvergasser zal moeten om uw huidig verbruik mazout te vervangen.

Dat is soms nogal verschieten.

+/- 3 x het # liter in kg.

We verstoken met een 40kw houtvergasser ongeveer 30 kuub  hout per jaar. Hiermee verwarmen we het ganse huis (cv) en het sanitaire warme water. 

In de winter stoken we 1 keer per dag de buffer (2000L) op 85 graden. In de zomer ( voor het sanitaire ww) 2 keer per week.

 

als je makkelijk aan hout raakt, en je hebt er geen probleem mee om met hout te zeulen, is dit een ideale oplossing.

Hoi iedereen,

Toch ook even reageren.

Ik heb zelf een ETA SH30 stukhout ketel met 2000l buffer die in een oude slecht geisoleerde woning staat. De ketel wordt 1 maal per dag gestookt (is 10min werk) tijdens de koude winterdagen. Tijdens de tussenseizoenen kan je rekenen op 1 stookbeurt om 1 a 2 dagen.

Ik heb voor ETA gekozen omdat het volledige systeem ketel, regeling, mengers,enz... perfect op elkaar afgestemt zijn. Als je voor een houtvergasser kiest en je wil er niet al teveel omkijken naar hebben dan kan je beter naar de meer gerenomeerde merken gaan zoals ETA maar Froling of SHT.

Indien je vragen hebt altijd bereid tot meer uitleg.

Groeten

hey peter, merci voor de reactie! kun je mij bv wat informatiedoorsturen ivm totaalprijs bv waar je deze gehaald hebt? hoelang heb je deze al?

 

kvindt de solarbayer HVS ook interessant daar deze kwa prijs kwaliteit mij was  aangeraden....

 

een haas en sohn heeft daar iemand ervaring mee? deze heeft minder rendement dan een houtvergasser maar kun je ook op de CV aansluiten maar er wordt gezegt dat je moet uitkijken met overdruk? het voordeel is dat deze in de living staat en dus wel aangenaam is.... prijs is ook niet echt heel duur....

 

grtjs