spouwmuur na-isolatie, veel bos maar waar zijn de bomen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

graag had ik advies ingewonnen over volgende woning:
- bouwjaar 1970, spouwmuur aanwezig niet gevuld
- 2 verdiepingen + lage zolder: gelijksvloer niet geisoleerd, verdiep langs binnen geisoleerd (rotswol). zolder geisoleerd: vloerplaat + dakwand
- dak moet nog vernieuwd worden, dan zal zolder maximaal geisoleerd worden
- ramen is dubbel glas, geen hogerendementsglas
- vloerplaat + verdiepplaat = beton

De verdieping is dus langs binnen geisoleerd, dus niet de beste keuze geweest in het verleden. Momenteel hebben we geen vocht problemen, nooit gehad ook niet in badkamer.

Daar onze woning een open bebouwing is, en de spourmuur nog niet gevuld is, overweeg ik toch om de spouwmuur te vullen, omdat de benedenverdieping vlug afkoelt wanneer verwarming uitvalt savonds.

Op internet het eindwerk van Dhr. Sven Vonck en Dhr Jeroen Meeusen gevonden ivm na-isolatie. Hun conclusie is dat het risico omwille van condens door koudebruggen zeer klein is. Wanneer de steen dampopen is, dan is vorstschade ook relatief klein.

Nu, omdat ik ook met interesse volgende topic gelezen heb, blijft er natuurlijk twijfel: http://www.ecobouwers.be/forum/post/naisolatie-spouwmuur

Ik heb dus eigenlijk een paar vragen:
1. indien ik voor spouwmuur isolatie ga, moet deze dan echt wel dampopen zijn ?
mijn persoonlijk idee is dat PUR de beste isolatie keuze is, niet de meest ecologische.
Volgens de beschrijving in beide thesissen is de vocht-afvoer van binnen naar buiten slechts 5% ?

2. m'n voorkeur voor PUR is vooral de vastheid, vormt een geheel en geen kans op wegwaaien, loskomen enz. Wat is jullie ervaring met de vormvastheid van een meer 'dampopen' product die er op de markt beschikbaar is?

3. in mijn geval, waar binnenisolatie is aangebracht op de boven verdieping, is spouwmuurisolatie dan een gunstige faktor of eerder negatieve faktor ?
je zou kunnen redeneren dat de binnenmuur langs buitenzijde zal opwarmen door de isolatie, waardoor dauwpunt naar buiten verlegd wordt ? klopt dit idee?

4. indien ik voor spouwmuurisolatie zou gaan, is plaatsing minstens even belangrijk als het product zelf. Is dit een markt waar veel evolutie op gebeurd ? wat zijn de laatste nieuwe plaatsingstechnieken om koudebruggen te vermijden ?

alvast bedankt voor reactie,
Steven

Reacties

Welk eindwerk heb je gelezen (degene die op de website van de befaamde pur spuiter staat is niet de laatste thesis), want de mensen van universiteit Gent hebben verschillende proeven gedaan over 7 jaar tijd.

Ik denk dat hun laatste proeven nog niet op het internet staan.

Ik heb meegedaan met hun laatste testen, maar wij mochten  hun gegevens niet publiek maken totdat zij het uitbrengen.

Maar de conclusie is dat naisoleren perfect kan. Dampopen steen is natuurlijk nodig, dampopen isolatie is een meerwaarde.

Het beste dat er nu op de markt is thermoparels met grafiet laag.

Isolatie waarde = isolatiewaarde van de pur na enkele jaren (want pur verliest hun ingelsoten gassen met de loop van de jaren)

+ thermoparels zijn veel meer dampopen.

Thermoparels worden aan elkaar gehecht door een hars, dus het kan niet zomaar gaan wegvliegen + als je nu nog ventilatie roosters of spleten hebt, kan je deze nu wel opvullen/dichtmetsen (geen nut meer na opvullen)

 

Neem zeker een spuiter met ervaring, in België zijn de meeste er nog maar enkele jaren mee bezig.

In Nederland doen ze het al veel langer.

Als je  op dit forum zoekt vind je een adres dat vele mensen van dit forum al gebruikt hebben.

dag Walter,

dankuwel voor antwoord, interessant om te horen ivm laatste thermoparels.

wat is juist het nut van de graffietlaag ?

Ik ben nu eigenlijk overtuigd dat PUR in combinatie met binnenisolatie op de verdieping geen goede keuze zou zijn, namelijk de rotswol die dan gevangen zou zitten tussen 2 dampremmers. PUR wordt dus officieel geschrapt.
 

Toch blijf ik persoonlijk wel wat twijfelen over EPS parels. De Thesis van Dhr Meeusen was idd ook terug te vinden op de website van de leverancier. De thesis van Dhr. Vonck is 2 jaar later uitgevoerd. Bij de testen uitgevoerd in 2008, zijn de resultaten met thermoparels echter moeilijk te analyseren. Er wordt vooral vermeld dat de thermoparels zeer los aan elkaar hangen waardoor de resultaten met parels moeilijker zijn de interpreteren dan andere producten.

Ik ben benieuwd als de laatste resultaten met thermoparels eventueel al wat evolutie aan de dag brengt ?
Ik  ga zeker eens zoeken naar de thermoparels met graffietafwerking.

mvg,

Steven

Allen,

 

ik heb toch nog een aanvullende vraag ivm dampopen spouwmuurisolatie.

ik begrijp dampopen isolatie ter reguleren van waterdamp van binnen naar buiten.

 

Maar wat met overvloedige slagregen waarbij water langs de binnenkant van de butienmuur loopt, bestaat er dan geen reeel risico dat dit water doorheen de dampopen isolatie de buitenkant van de binnenmuur bereikt ?

Of is dit nu net een risico dat overroepen is in het verelden?

 

dank,

Steven

 

Geen schrik hebben, mijn ouders hadden 35 jaren geleden al spouwmuurvulling en daar is nu nog altijd geen probleem te zien.

 

Wat betreft de testrapport van 2010 zie ik op de foto's van de uf schuim (giftig!) en de rotswolvlokken barsten. (testbox na 1 jaar)

Deze barsten zijn niet zo erg, maar toch ...

 

Wat betreft de grafietlaag op thermoparels, is nog maar enkele jaren op de markt.

De functie van de grafietlaag  is volgens mij reflectie, maar ben er niet zeker van.

 

Wel nog bijzeggen dat je een spouw van minstens 3 cm moet hebben om goed te kunnen vullen.

3 centimer, ik heb het eigenlijk nog niet gemeten, moet ik zeker doen vanavond.

Ik heb momenteel offertes gevraagd voor glaswolwlokken en termoparels.

voor glaswolvlokken lees ik dat de voorgeschreven massadichtheid 50kg/m³ is, maar ik zie dat de gemiddelde leverancier slechts +/- 35kg/m³ voorschrijft. iemand kennis van een levernacier die hoger aanbiedt ?

 

Hallo,

 

heb je geen mogelijkheid om langs buiten te isoleren? dit is nog steeds de beste oplossing, maar valt wel duurder uit natuurlijk. Ik heb bij de spouwmuurisolatie altijd de bedenking; hoeveel ruilte heb je werkelijk? Cementresten e.d. vernauwen enkel en kunnen, mijns inziens, ook 'trechter'vorming in de hand werken, waardoor de isolatielaag niet één geheel vormt. Ook bij slagregen en dus een doordrenkte gevelsteen vrees ik de brug die gevormd kan worden tussen buiten- en binnemuur.

Hi Serge,

Ik heb veel opties overwogen, maar langs buiten isoleren vind ik in dit geval iets minder , omdat er in lege de spouw momenteel lucht circuleert die sowieso de warmte van de binnenmuur wegtrekt.

Tja, vocht doorsijpeling is natuurlijk altijd een risico omdat je nu eenmaal de spouw sluit, maar na alle feiten op een rijtje gezet te hebben ben ik overtuigd dat het een aanvaardbaar risico is, alle fora en onderzoek in acht genomen.

 

 

Steven, ik kan dat begrijpen, maar bij het isoleren langs buiten sluit je net die luchtcirculatie af, want je gevel wordt winddicht ingepakt met onderdakfolie of met een isolatiemateriaal met dezelfde eigenschappen (bv. pavatex).

Hi Serge

werkt die manier van werken ook als je rolluiken hebt, of elimineer je die beter dan ?

natuurlijk op die manier van werken is de prijs/m² bijna gelijk aan de gevel steen afbreken, isoleren met platen  en nieuwe gevelsteem metsen denk ik. Dat is dan de beste manier, maar ons huis is gebouwd in 1973, t'is een beetje zonde van de steen en het geld dat voor andere investeringen in de woning kan dienen: zonne boiler en thermokachel

 

pas op , het is wel interessant om in een later stadium uit te voeren, bovenop de spouwmuurisolatie. Is dit een aanrader?

Als je een spouwmuur langs buiten gaat isoleren, zonder de spouw te vullen.

Dan krijg je een schoorsteeneffect in je spouw, waardoor de buiten isolatie minder effect heeft.

 

Spouw vullen kan echt geen kwaad als men een dampopen baksteen heeft, je kan desnoods je stenen nog kaleien of met silicaatverf verven om de spatregen tegen te houden.