PV-panelen of door de bomen het bos niet meer zien

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, ik zit met (nog) een vraagje. Bij het opvragen van prijsoffertes voor PV-panelen voor onze nieuwbouw vraagt men steeds naar het huidige verbruik. Ik vind dit echter moeilijk te beantwoorden, omdat de gegevens waar ik nu over beschik, enkel betrekking hebben op mijn huidige situatie, d.w.z. bungalows uit 1936, deels zelfs nog met betonplaten en enkel (gebarsten) glas. Nu is het in ieder geval onze bedoeling om naar een lager verbruik te evolueren, maar ik geef momenteel toch dit verbruik mee, nl; 3500 à 4000kWh. Nu, als ik dan zo een offerte binnenkrijg, stellen me ze steeds een vermogen (?) van om en bij de 5000kWp voor; Is dat niet overdreven?

Reacties

natuurlijk is dat overdreven...

5000kWp, is 1000 maal meer dan wat de gemiddelde woning verbruikt (een k'tje te veel).  Van die grootte staan er niet veel installatie :-).

Los daar van: 5000Wp;, brengt ongeveer (750)kWh/1000Wp geinstalleerd, dus ongeveer 4000kWh.  'Officieel' denk ik dat ze met 750kWh moeten rekenen.  Er zijn heel wat installatie die echter wel 1000kWh per 1000Wp geinstalleerd vermogen halen.   Op zich bieden ze je dus een installatie aan die je volledig verbruik kan dekken. Of dat nu nodig is, is een andere vraag.   

Walter

Dat is best wel overdreven inderdaad, met de huidige prijs voor zonnepanelen kies je beter eenkleiner  vermogen waarbij je zoveel mogelijk zelf direct kunt verbruiken. Met 2,0-2,5 kWp is de netvergoeding een stuk minder en verbruik je relatief meer zonnestroom zelf. 

Bungalow, plat dak?

Leg dat in zelfbouw?

Installatie met meedraaiend platform.

Draait s'nachts terug

Is perfect te maken door doehetzelver

2KWp van oost naar west.

Zal +- zelfde opbengst opleveren als  6KWp enkel op oost-of westkant.

Met deze opstelling van draaiend platform zou pv installatie terug rendabel zijn.

Als netvergoeding op omvormer blijft natuurlijk.

Chris

 

installatie staat pal op het zuiden op een hellend dak

systeemvermogen: 5830Wp

maximum AC vermogen: 5000W

verwachte minimumopbrengst: 5047.03kWh (indien 100% schaduwvrij)

opp. PV-veld: 37.33m²

type netaansluiting: L1 + N

tot.prijs: 12000€

 

Geïnstalleerd vermogen 5200 Wattpiek
Factor kWh/Wp per jaar in België 0,85 Instralingsfactor België
Instralingsfactor afwijking t.o.v. het zuiden 100%
Verwachte geproduceerd vermogen 4420 kWh
Oppervlakte van de totale installatie 34 m² € 1,31
Totale systeemwaarde € 6.812,00
Optie en meerprijzen*: € 0
BTW 21% € 1.430,52
Totale systeemwaarde inclusief BTW € 8.242,52

Je gaat teveel produktie hebben. Ik zou 40% eraf doen.

Als dit prijs trouwens 6% BTW is, geen 25 jaar garantie op alles (ook omvormer) en geen online monitoring, dan is het sowieso te duur. Dus te duur, en dan nog eens 40% te zwaar.

Ik denk dat je moet toekomen met 3000 KWh opbrengst, en max 7000 euro budget.

Maar ja, ze willen omzet genereren ...

@sergelasperge1:

 

Als je nu 3500 a 4000kWh verbruik hebt in uw huidige woning dan zal in uw nieuwe woning dat zeker niet meer zijn. ( tenzij je met een WP begint te verwarmen). Moest ik u zijn zou ik me richten op 3500 kWh. Voor een 3500 kWh heb je als je met 850 kWh/j/kWp rekent een 4200Wp nodig.

 

Dat installateurs meer rekenen komt nog steeds voort van in der tijd dat er nog geld te verdienen was met de GSC, dan had men er alle belang bij om wat meer te leggen dan nodig want het betaalde zichzelf terug aan subsidie, en de installateur verdiende er ook zijn brood mee. Meer Wp bracht meer op aan GSC maar nu is dat geen waar meer. In tegendeel, met de netvergoeding dat er zit aan te komen heb je er alle belang bij om de installatie niet nodeloos te gaan overdimensioneren.

 

 

Die netvergoeding heeft voor een enorme omslag gezorgd, nog geen jaar geleden stond men hier in de rij met vragen over wat je nu met die overcapaciteit kunt doen en nu kijk ik ervan op dat er sowieso nog iemand is die over zonnepanelen begint. Hetzelfde gebeurt nu met zonneboilers, daar wordt nu idioot veel subsidie op gegeven en dus komen er vragen wat je met de overcapaciteit van de boiler moet doen. Het toverwoord is nu verwarmingsondersteuning... Zodra de subsidie stopt zal ook deze onzin vanzelf verdwijnen en tot dan wordt de prijs van zonneboilers kunstmatig hoog gehouden.

 

De normale prijs voor een complete PV-installatie van 5.000Wp zal nu hooguit €7.500 (all-in) mogen bedragen. De installateur steekt dus minstens € 5.000 in eigen zak.