Regenwaterput warmte gebruiken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heb het idee om de warmte van men regenwater en van de grond rond de put in de winter te gebruiken om men hout gestookte hot tub te verwarmen .

Niet om hem op temperatuur te krijgen om te gebruiken , echter als vries beveiliging .

Bij gebruik word het water in de houten tub opgewarmt via een externe houtkachel .

Om de boel in de winter niet te laten bevriezen blijft de filterpomp draaien en staat er een elektrische heater op .

Deze zet ik dan op 3 graden . Gaat over 2000 lieter water in de tub die redelijk geisoleerd is , dikke houten wand en extreem dikke cover . Grootste verlies v warmte is de aluminium houtkachel die vol water zit.

Deze ga ik isoleren in de winter .

Onlangs nog gemeten , temperatuur van het water in de regenput net na een nacht -5 graden , 4 graden .

Regewaterput niet heel groot , 1,5m diep , 1,5 doormeter ongeveer.

Idee was van in de winter het hot tub water via de huidige pomp en filter via buizen naar de regenwaterput te brengen , waarin ongeveer 20 meter buis zou in liggen .

Allemaal buis van 32 mm . Alle buizen op 60 a 80 cm in de grond .

Zou dit idee werken om de tub niet meer te hoeven elektrisch te beveiligen tegen bevriezing in de winter?

Zou met 3 weg kranen de boel omschakelen naar wintermodus , me enige slechte gedachte is dat dan in de zomer de loop naar de regenput dicht staat en er dus een zomer lang water stilstaat in die buizen , water dat slecht wordt waarschijnlijk , en dat mag bij de volgende omschakeling niet in de tub terecht komen . Maar dat is nog op te lossen.

Haalbaar of tevergeefs schupwerk?

Reacties

Is het niet veel eenvoudiger om de tub leeg te laten? Of mag dat niet ivm waterdichtheid?

Bij lange vorstperiodes moet je opletten dat je je regenwaterput niet te fel laat afkoelen, waardoor je alsnog alles kan laten bevriezen.

"Idee was van in de winter het hot tub water via de huidige pomp en filter via buizen naar de regenwaterput te brengen , waarin ongeveer 20 meter buis zou in liggen ."

Ik versta dat je het water van je hot tub (wat een naam :-)), naar de regenwaterput wil brengen.  Volgens mij zal het in de put nauwelijks bevriezen.  En moest dat water toch bevriezen kan het geen kwaad (tenzij je natuurlijk onder alle mogelijke omstandigheden buiten in warm water wil gaan zitten.  

Over het algemeen vriest het niet in de grond onder 1m; als je regenwater put dus voldoende onder die 1 meter zit, zal het water er niet bevriezen. Ik heb trouwens nog nooit gehoord van bevrozen regenwater.  

Walter

wel de fazeovergang  energie van water is ongeveer even groot als het water van nul naar 100 graden te brengen. uw grondtemp is ongeveer 10 gaden. dus je hebt ongeveer 10 keer het volume nodig om te voorkomen dat uw tob bevriest in een eerste faze zal dat lukken. maar probleem is natuurlijk dat en uw tob blijft afkoelen bvb en dat gelukkig uw grondwater bljft opwarmen. dus die opwarming zou sneller moetem gebeuren dan de afkoeling... anders zul je de strijd verliezen, tenzij je geen probleem hebt met een eisspwicher toestand te eindigen.nu komt het gekke. uw energie die je bespaart om dat te doen, zul je godverdomme er terug moeten instopen om uw douchewater op 40 graden te krijgen, waarom zou je dat doen ?

Hottubber.

http://www.heldere5er-shop.nl/epages/62029229.sf/nl_BE/?ObjectPath=/Shops/62029229/Products/%22Velda%20128004%22

Water bevriest van boven naar onder .

Zet er een tijdschakkelaar op .

Zolang er geen ijslaagje opkomt is er niets aan de hand.

Andere oplossing;-)

Elke avond een lekker  tuubje met glaasje wijn .

Chris

Dank alvast voor de reacties .

Leeg laten lopen heeft zijn nadelen daar er dan nadien opnieuw water in moet en dat duurt 4 uur en kost ook centjes .

Het leegmaken van de zandfilter is nog lastiger.

Maar in Finland , daar waar de hot tub vandaan komt is dat inderdaad de gewoonte gewoon leeg laten lopen, maar doorgaans zijn deze tubs gesitueerd aan een rivier of meer .

Regenput inhoud is zeker geen 10 x de inhoud van de tub , eerder 1,5 keer .

Nu is het wel zo dat als de tub op temperatuur is , 39 ° en ik de komende winterdagen geen gebruik zou maken van de tub er dan overgeschakeld wordt naar de winter set up , dus pompen en filteren door de regenput , maw , de warmte van de tub zou gedumpt worden in de regenput ,... geen idee met hoeveel graden het regenwater dan zou stijgen , maar het kan me enkele dagen meer op brengen .

De praktijk zal het moeten uitwijzen , in ieder geval het proberen waard .

 

 

 

 

 

Ik zou een regenput bijsteken , zodat je uw tobke kunt dumpen in die put, want een dak van 200m2 heb je tot 10.000l regenwater zonder probleem.

En ja de warmte van uw tob kan zonder moeite met een wartewisselaar overgepompt worden naar uw regenwater, en die 40° zal eindigen uw regenwater tot 30° ongeveer op te warmen, maar je zult uw warmte verliezen in een paar dagen tijd aan de grond omdat uw vat niet geisoleerd is

vraag u niet af hoe ik dat allemaal weet, ik heb daar ook al over nagedacht natuurlijk.

Is het een hot tub of een vijver?

4u voor een hot tub? Als je die vult met regenwater uit de regenput, kan je met een dompelpomp tot 6000 liter per uur oppompen. Tmoet dus al een hele grote hot tub zijn dan;-).