Advies offertes zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Wij zijn een gezin met 2 kids, hebben vandaag een boiler van 200L verwarmd door cv ketel die we af en toe wel is leeg trekken , nadat de zoon in de douche geweest is bv vanwege de raindance sproeierkop.
Volgens de brochure van de douche kan die tot 15L/min verbruiken, daarnaast zijn er ook nog een aantal rug / zijsproeiers maar die worden weinig gebruikt.
De plaatsing is op een pannen dak ongeveer 15° van het zuiden richting oosten.
Onze woning is ouder dan 5j , maw 6% BTW telkens inclusief.
Ik heb volgende offertes liggen voor zonneboilers:

1- Vaillant 4 VFK kollektoren, een vat Aurastor VIH S van 500L Geleverd en geplaatst voor 8100€ - 4125 Euro subsidie = 4000 euro netto. Kiollektoren zijn inbouw

2- boiler 750 LAM Omega (Lam Bollitori) , 60 vacuumbuizen , meer is niet aangegeven, tenzij van gerenomeerd nl merk ??? , 9540 euro - volgens de leverancier 4125 euro subsidie = 5415 euro netto (trek de subsidie wel in tijfel want max. subsidie voor 60 heat pipes ???)

3- Idem als hier boven maar dan met 4 vlakke plaat collectoren voor 7500 euro (vind ik wel bizar maar was na opmerkingen over de prijs) -4125 = 3375euro netto

4- Rivusol roestvast boiler 300L, boiler 45 heat pipes, sturing "eco" 7000 euro. Hier had ik een grotere boiler gevraagd maar wouden ze iet aanbieden omdat in de zomer zogenaamd je verbruik te weinig is in verhouding tot de boiler en dat er oververhitting kan komen, anderzijds, wat doe je dan als je op vakantie gaat, warmwaterkraan laten open staan ?

5- Tisun Pro clean gelaagd systeem met 4 FI of FA collectoren, solar delta regeling
geplaatst voor 11800 euro - 4125 euro subsidie = 7625 euro netto

6- latentto XXL 500L gelaagd systeem met 72 vacuum buis collectoren opbouw uiteraard Resol BS4 sturing geleverd en geplaatst voor 7500 euro, indien ik 24 extra buizen bijleg komt er 850 euro bij, maw 8350 euro - 4125 euro subsidie = 4225 euro netto

Verschillen zijn groot, voor mij valt rivusol (4) eigenlijk af vanwege te kleine buffer in de winter 300L/2= 150L WW ter beschikking)
Als je dan bekijkt zit er tussen 1/3 en 5/6 een technologisch verschil aangezien de eerste met een vers watervat werken en de laatste 2 met een dood watervat.

Kunnen er goedkopere systemen zijn, waarschijnlijk wel maar heb wat schrik bij cowboys uit te komen dan.
Als ik mijn buikgevoel laat spreken zou mijn voorkeur gaan naar het latentto XXL systeem, hier schrikt het doorstroomprincipe me een beetje af, of het vaillant systeem. eventueel nog aan te passen naar een iets grotere boiler van 750 L.
Nr 2 spreekt me op zich wel aan omdat ik van hen al positiefs gelezen heb als installateurs en een zeer capabele techniekeralleen is de prijs niet zo positief en geen gelaagde boiler.
Maw HEEEELP, wat is als experten jullie mening over de verschillende systemen/prijzen.

Nico

Reacties

goede

het sonnenhausinstitut die zich toelegt op zonnehuizen (minstens 50% thermische energie van de zon heeft geen enekel project met vacuumbuizen, noch in duitsland, zwitserland of oostenrijk.  en zij staan toch voor meer dan 500 zulkdanige projecten.  en dit zijn dus uitsluitend die projekten die bij het sonnenhausinsstitut zijn aangemeld.

je hebt mogelijk wel gelijk als het enkel en alleen over warm sanitair water (hogere temperatuur) gaat, maar bij verwarming met zonne-energie is het allemaal vlakkeplaat wat de klok slaat.

hans d

Hoi Nico-40,

was je van plan om die zonneboiler-installatie zelf in elkaar te knutselen, of laat je dat over aan een "vakman"?

De Latento ziet er interessant uit, maar  ik ga zelf geen poging ondernemen om het plaatsen. Moest je een adres hebben van een of meerdere installateurs met ervaring, zou het tof zijn dat je die kon doorsturen.

Alvast erg bedankt!

Tung

 

Hallo Ruben,

Al meer dan een jaar na jouw reactie.

Jammer dat ik het niet eerder las.

Ben onlangs naar een infoavond van Rotex geweest en kreeg een uitermate goede indruk van hun leegloopsysteem.

Jij hoorde van iemand dat hij een Rotex leegloopsysteem heeft.

Heb je daar meer info over en over zijn ervaring en eventueel prijsidee?

Ik heb ca 30 m2 zuiddak beschikbaar voor zo'n 100 heatpipes en wil daar graag "iets mee doen"

Vloerverwarming aanwezig en een nieuwe Hr-ketel welke voorbereid is op invoeding van externe warmtebronnen.

Heb uit China prijs gekregen voor 2 x 20 en 2x 30 buizen voor 1400 dollar.

Vracht €175, koers ca. 1,25 + Btw wordt rond € 1500.- in Rotterdam.

Gecertificeerd vlgs. TŰV no. 011-7S1640R; z.g. Keymark goedkeuring

Voor mijn gevoel kun je daar geen bult aan vallen.

Rotex zal er niet intrappen dat ik de buizenunits zelf koop.

Is maar een idee.

Hallo,

Heb vorig jaar uiteidelijk beslist voor Paradigma, dit gezien de premie nog juist werd gewijzigd waardoor de oppervlakte bij Paradigma groter was. Nog geen moment spijt van gehad. Indien interesse zoek op Paradigma op forum, heb intussen al wat info gepost. Indien je toch bij Rotex blijft, Torre Moerman uit Sleidingen legt de heat pipes schuin voor toepassing leegloop principe.

Succes!